Η αντιμετώπιση των περιεδρικών παθήσεων ανήκει στους γενικούς χειρουργούς και μάλιστα σε εξειδικευμένους για την περιοχή αυτή, τους πρωκτολόγους. Η εξειδίκευση σημαίνει καλή ανατομική γνώση της περιοχής, εμπειρία στη διάγνωση και την αντιμετώπιση αλλά και ειδικά τεχνολογικά εργαλεία.
Πριν τη δημιουργία ειδικών εξειδικευμένων προκτολογικών ιατρείων, η γαστρεντερολογία μέσω της κολονοσκόπησης με εύκαμπτο κονολοσκόπειο παρείχε πληροφορίες για την διάγνωση της περιοχής αυτής. Η δημιουργία πρωκτολογικών ιατρείων από τους γενικούς χειρουργούς και η πρωτοσκόπηση με μιας χρήσης αυτοφωτιζόμενα πρωκτοσκόπια παρέχει σαφώς περισσότερες πληροφορίες, με απλούστερο τρόπο και αρκετά χαμηλότερο κόστος.
Γιατί υπερέχει η πρωκτοσκόπηση από γενικό χειρουργό – πρωκτολόγο από την εξέταση από γαστρεντερολόγο;
1ον, είναι απλούστερη. Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία, εκτός από ένα χαμηλό υποκλεισμό 30 λεπτά πριν την εξέταση.
2ον, έχει πολύ χαμηλότερο κόστος.
3ον, τα μιας χρήσης αυτοφωτιζόμενα ορθο-πρωκτοσκόπεια παρέχουν καλύτερη εικόνα και πρόσβαση στην περιοχή διότι αντιμετωπίζουν τον σφυγκτηριακό μηχανισμό που έχει την τάση να εμποδίζει τα εύκαμπτα κολονοσκόπια στην επιμελή εξέταση της περιοχής.
4ον, η διάγνωση της νόσου γίνεται απευθείας από τον ειδικό γιατρό – πρωκτολόγο που, αν χρειαστεί, θα αντιμετωπίσει χειρουργικά την νόσο, ο οποίος έχει προσωπική εικόνα και δεν βασίζεται σε πληροφορίες και γνώμες άλλου συναδέλφου που έχει απλά κάνει την διάγνωση.
Είναι πολύ σημαντικό ο ίδιος ο γιατρός που έχει εικόνα και πληροφορίες για την νόσο να είναι αυτός που θα την αντιμετωπίσει. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δωθεί λύση στο πρόβλημα ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέτασης, στο πρώτο ραντεβού, ελαχιστοποιώντας έτσι την ταλαιπωρία και το κόστος για τον ασθενή.
Η ύπαρξη εξειδικευμένου ιατρείου περιεδρικών παθήσεων δηλαδή, προσφέρει εύκολη διάγνωση με χαμηλό κόστος και ελάχιστη επεμβατικότητα (λιγότερο πόνο). Ας μη ξεχνάμε ότι η συνήθης διαδικασία πριν την ίδρυση των εξειδικευμένων πρωκτολογικών ιατρείων ήταν η επίσκεψη στον παθολόγο, η παραπομπή σε γαστρεντερολόγο και τελικά σε χειρουργό.
Πρωκτολογικά ιατρεία υπάρχουν μόλις τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.