γράφει ο Αθανάσιος Γκακίδης.
Με την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές που μας χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτές δεν είναι μόνον ότι εμείς έχουμε ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, ενώ ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε αποσπασματικά μέτρα μέσα στον πανικό του. Η ίδια η στόχευσή μας είναι εντελώς διαφορετική και την έχουν ήδη καταλάβει οι πολίτες.
Η ΝΔ θα μειώσει αμέσως και δραστικά τους φόρους και τις εισφορές στους εργαζομένους και στους εργοδότες γιατί μόνον έτσι μπορεί να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η οικονομία, να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με απλά λόγια εμείς προσβλέπουμε να δημιουργηθεί νέος πλούτος στην οικονομία που θα αυξήσει το πραγματικό εισόδημα όλων των Ελλήνων και όχι να μοιράζουμε στο τέλος κάθε χρόνου επιδόματα φτώχειας στους πολίτες, όπως κάνει εδώ και τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αφαιμάξει προηγουμένως με ασύλληπτη φορολόγηση τη μεσαία τάξη και όλους τους Έλληνες που τελικά φτωχοποίησε.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα γιατί το πιστεύουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη μίζερη Ελλάδα του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να διαχειρίζεται τη φτώχεια που ο ίδιος προκάλεσε, μοιράζοντας επιδόματα σε αυτό που θεωρεί εκλογικό του ακροατήριο, γιατί θέλει εξαρτημένους από τον ίδιο πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να δώσει πολλές ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες γιατί μόνον έτσι θα αμβλυνθούν οι σημερινές κοινωνικές ανισότητες. Και όταν λέμε σε όλους τους Έλληνες, το εννοούμε. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε ξανά και όχι να διχάσουμε. Το «ή εμείς ή αυτοί» το αφήνουμε στον κ. Τσίπρα που είναι κολλημένος σε ένα παρελθόν που υπάρχει μόνο στο ιδεοληπτικό μυαλό του. Εμείς κοιτάμε μόνον την Ελλάδα του αύριο και αυτή θα τη χτίσουμε όλοι μαζί.
Τα βασικά μέτρα που προτείνουμε:
Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης εργαζομένων και εργοδοτών θα έχει πολλές μορφές με στόχο πάντα την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους. Δεσμευόμαστε συγκεκριμένα για:
- Σταδιακή μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15% εντός τετραετίας
- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
- Σταδιακή κατάργηση, μέχρι το 2021, του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, στο 13% από 24%. Και τελικά στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.
- Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που βρίσκεται σήμερα.
- Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνουμε είναι απολύτως κοστολογημένη. Το συνολικό κόστος της αλλαγής του μείγματος πολιτικής προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή μεσοσταθμικά 1,5 δις το χρόνο. Κάποιες από τις παρεμβάσεις μας θα εφαρμοστούν τα δύο πρώτα χρόνια (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%) και κάποιες θα εφαρμοστούν σταδιακά στο βάθος τετραετίας (π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη στο 15%, από 20% σήμερα).
Το σχέδιο μας είναι και ρεαλιστικό και καλά μελετημένο. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από πολλές και διαφορετικές πηγές και χωρίς απολύσεις στο δημόσιο για να προλάβουμε μια πιθανή ερώτησή σας.
Από τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών την πρώτη διετία έχουμε ήδη υπολογίσει ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε 2 δισ. ευρώ. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά ο στόχος εξοικονόμησης 1 δις κάθε χρόνο είναι απολύτως εφικτός με το νοικοκύρεμα του κράτους και βέβαια με την αναλογία μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις που θα θεσπίσουμε στο Δημόσιο. Και μόνο από την δραστική καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και την περιστολή δαπανών από τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσων οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσέλαβαν με πελατειακά κριτήρια για ψηφοθηρικούς λόγους εξοικονομείται ένα τεράστιο ποσό.
Από εκεί και πέρα μετά τα δύο χρόνια ξέρουμε ότι η πολιτική μας θα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διευρύνει τη φορολογική βάση και μαζί με τη μείωση των φόρων θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Για να σας δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ, αν η Ελλάδα φτάσει στο επίπεδο χρήσης πλαστικού χρήματος της Πορτογαλίας, τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 54%, δηλαδή θα κερδίσουμε 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα γιατί το έχουμε ξανακάνει. Ο ΦΠΑ για παράδειγμα έφερε περισσότερα έσοδα το 2014, όταν μειώσαμε τότε τον συντελεστή στην εστίαση, όπως θα κάνουμε και πάλι, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις παρεμβάσεις μας στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.
Με τέτοιες παρεμβάσεις θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργηθεί πραγματικός δημοσιονομικός χώρος. Όχι μέσω υπερφορολόγησης και ασφυξίας στην πραγματική οικονομία όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά διώχνουν και επενδυτές που φτάνουν στη χώρα μας. Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Για το σκοπό αυτό, για να συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας – όπως ήδη ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης – θα υπάρξει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. Θα ισχύσει η αρχή της μιας στάσης. Ένα γραφείο, μια ομάδα ανθρώπων, θα έχει την κεντρική ευθύνη για την επίλυση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Όπως επισπεύτηκε ο χρόνος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι θα γίνει και τώρα. Γιατί όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και τώρα υπάρχει εθνικός λόγος.
Οι πολίτες και τα νοικοκυριά ασφυκτιούν γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε συνειδητά να τους περάσει τη θηλιά γύρω από το λαιμό για να κρατήσει την καρέκλα του. Για να κλείσει τις αξιολογήσεις του τρίτου μνημονίου τσάκισε τους μικρομεσαίους με φόρους και εισφορές προκαλώντας ασφυξία στην πραγματική οικονομία. Πέρα από τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, η ΝΔ θα προχωρήσει σε μία μεγάλη τομή στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους: Θα φέρουμε άμεσα τις 120 δόσεις , με ελάχιστη δόση 20 ευρώ για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με έμφαση σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή για 4 στους 5 οφειλέτες. Προσέξτε δεν μιλάμε για μπαταχτσήδες ούτε για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που πριν από την κρίση δεν χρωστούσαν ούτε ένα ευρώ και βρέθηκαν σε δύσκολη θέση είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους είτε γιατί μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους. Και ήρθε ο κ. Τσίπρας να τους οδηγήσει στην απόλυτη ασφυξία επιβάλλοντας τους νέους φόρους και τις εισφορές Κατρούγκαλου.
Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τη μεσαία τάξη. Δεν αναγνωρίζει ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν και πολλά ακόμη χρέη: για τη ΔΕΗ, το δάνειο του σπιτιού, τις κάρτες, το γραμμάτιο του αυτοκινήτου και πολλά ακόμη που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι για το Μαξίμου, όχι όμως για εμάς. Ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει όλους τους μικρομεσαίους φτωχούς για να τάζει μετά ψηφοθηρικά επιδόματα. Γι’ αυτό είμαστε πρωταθλητές στις επιβαρύνσεις σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Εμείς θέλουμε να πάρουν ανάσα αυτοί που για το Μαξίμου είναι αόρατοι. Και μπορούμε να το κάνουμε.
Δείτε τη συνολική εικόνα. Συνολικά 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν μικρές ή μεγάλες οφειλές στο Δημόσιο. Το ιδιωτικό χρέος μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία από τα 80 δισ. στα 130 δισ. ευρώ και αυτή η αύξηση και οφείλεται στην υπερφορολόγηση δια χειρός Τσίπρα. Αν προσθέσει κανείς τα κόκκινα δάνεια που φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ, τις οφειλές σε ΔΕΚΟ και άλλα επιμέρους χρέη μιλάμε 240 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, δηλαδή 130% του ΑΕΠ, κοντεύει να ξεπεράσει το δημόσιο χρέος. Τι θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους; Θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα τάζουμε επιδόματα υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους;
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Οι 120 δόσεις θα ανακουφίσουν αμέσως τους πολίτες γιατί θα αντιμετωπιστούν δραστικά οι συσσωρευμένες παλιές οφειλές κάθε φορολογούμενου. Σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι συμπολίτες μας τρέχουν, μπαίνουν σε μια ρύθμιση, τη χάνουν και ξαναρχίζουν από την αρχή. Για αυτό προτείνουμε μια γενναία τομή ώστε αντί για πολλές διάσπαρτες ρυθμίσεις να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση ώστε να εισπράττονται λίγα από πολλούς και να μπορούν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα υπάρξει τρύπα στα έσοδα.
Για τις παλιές ανείσπρακτες οφειλές, απαντάμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με θάρρος. Ναι, να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εστιάσει στις οφειλές που είναι εν δυνάμει εισπράξιμες.