Η αλαζονεία είναι ίδιον της εξουσία, και πολλές φορές μεγεθύνεται όταν οι εκφραστές της εξουσίας βρίσκονται σε αποδρομή.
Η αλαζονεία της εξουσίας σε συνδυασμό με την έλλειψη σεβασμού προς τη δημοκρατία και τους θεσμούς της ή την προσπάθεια να καθυποταχθούν οδηγεί στον ολοκληρωτισμό. Και ο ολοκληρωτισμός, όπως και ο φασισμός, μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα, χρώματα και εκφάνσεις. Η παραδοχή αυτή έγινε αντιληπτή μέσα στους τρεις και πλέον αιώνες που μεσολάβησαν από την απολυταρχία και την ταύτιση των Λουδοβίκων με την έννοια του κράτους και του νόμου.
Ωστόσο, όσα χρόνια και να περάσουν, όσο και αν η δημοκρατία δείχνει να εμπεδώνεται και να λειτουργεί, δυστυχώς πολιτικές και πρόσωπα θα επιχειρούν να ταυτιστούν με το κράτος και τους νόμους, πολύ περισσότερο όταν στα πρόσωπα και στα κόμματα που αντιπροσωπεύουν η δημοκρατία είναι στοιχείο επικοινωνιακό και όχι ουσίας και προϋπόθεση ιδεολογική για την ύπαρξή τους και τη λειτουργία τους.
«Ο νόμος είναι αυτός που πιστεύουμε εμείς. Εσείς είστε ο παράνομος», ήταν η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Θεοφύλαχτου κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της υγείας.
Σύμφωνα με το σχετικό βίντεο, ο διάλογος έχει ως εξής:
Αντώνιος Μπαλωμενάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το γεγονός, κυρία μάρτυς, ότι χωρίς έναν εκ των νόμιμων λόγων αρνείστε απάντηση σε ένα ερώτημα…
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Είναι η άποψή σας.
Ανδρονίκη Θεοφυλάκτου (Μάρτυς): Δεν είναι αυτό.
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Η ίδια είπε ότι έχει δικαίωμα βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ιωάννης Θεοφύλακτος: Είναι η άποψή μας και εσάς είναι διαφορετική και είμαστε η πλειοψηφία. Μπράβο σας!
Ανδρονίκη Θεοφυλάκτου (Μάρτυς): Σας εξηγώ και σας λέω…
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης: Ο νόμος δεν έχει να κάνει με πλειοψηφία.
Ιωάννης Θεοφύλακτος: Ο νόμος είναι αυτός που πιστεύουμε εμείς. Εσείς είστε ο παράνομος.
Για όσους δεν κατάλαβαν ο κ. Θεοφύλακτος, είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που μαζί με τον Καμμένο των ΑΝΕΛ μας κυβερνούν εδώ και τρία χρόνια.
Η νοοτροπία που εκφράζει δεν διαφέρει από εκείνη των Λουδοβίκων, έστω και αν η πολιτική της Μαρίας Αντουανννέτας (αφού δεν έχουν φαγητό γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;) διατρέχει κάθε πολιτική απόφαση που λαμβάνουν.
«Ο νόμος είναι αυτός που πιστεύουμε εμείς»… Και φυσικά αφού εμείς είμαστε πλειοψηφία διαμορφώνουμε το νόμο σύμφωνα με τις δικές μας ορέξεις, επιθυμίες και συμφέροντα και οι υπόλοιποι έχετε χρέος να υπακούετε και να συμμορφώνεστε. Γιατί αν δεν συμμορφώνεστε είστε παράνομοι.
Πόσο, λοιπόν, πιο ξεκάθαρα να μας περιγράψουν οι άνθρωποι για το πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τη λειτουργία της;
Δεν κρύβουν τίποτα για τις προθέσεις τους. Όλα υπό το φως του ήλιου (όχι του βασιλιά, του κανονικού) και όποιος θέλει τα βλέπει.
Δεν έκρυψαν προεκλογικά ότι θα ανέβαζαν τους φόρους… Εμείς κάναμε ότι δεν τους ακούγαμε…
Δεν έκρυψαν ότι θα εξαφανίσουν τη μεσαία τάξη… Εμείς δεν θέλαμε να τους ακούσουμε.
Δεν έκρυψαν την συμπάθειά τους σε εκείνους (Ρουβίκωνες και άλλους που είναι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό) που με τις πράξεις τους επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον κοινοβουλευτισμό… Εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα όταν αποκαλύπτοντο.
Και όλα αυτά γιατί θέλαμε να πιστέψουμε τα ψέματα του κ. Τσίπρα ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα ξαναδώσει 13η σύνταξη, ενώ στην πραγματικότητα χάσαμε και την 12η, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, σύντομα θα χάσουμε και την 11η σύνταξη.
Και το κυριότερο, βέβαια, δεν έκρυψαν και ούτε κρύβουν τη φασίζουσα νοοτροπία από την οποία διακατέχονται. Προεκλογικά όσοι το έλεγαν ήταν… γραφικοί. Το ερώτημα είναι αν πλέον το αντιλαμβανόμαστε. Αν και τώρα που πρωτοκλασσάτος υπουργός της κυβέρνησης παραδέχεται ότι παρακολουθεί τα social media και καταγράφει τις αναρτήσεις πολιτών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό ελάχιστα διαφέρει από το κλασσικό παραδοσιακό φακέλωμα, αφού για την ακρίβεια η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι σήμερα η τεχνολογία δίνει απεριόριστες δυνατότητες στον κάθε κ. Βερναρδάκη.
Σίγουρα όλα αυτά που γίνονται δεν συμβαίνουν σε μια πραγματική δημοκρατία. Γιατί η δημοκρατία για να λειτουργήσει σωστά δεν απαιτεί απλά την πειθαρχία στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Απαιτεί –και εδώ βρίσκεται η ουσία της- τον σεβασμό στα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Η δημοκρατία απαιτεί ανοχή στη γνώμη των άλλων. Απαιτεί συναινέσεις και συμβιβασμούς. Και φυσικά, η δημοκρατία δεν επιβάλλεται. Εφαρμόζεται. Και υλοποιείται όταν υπάρχουν στοιχεία και αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, η ισότητα απέναντι στο νόμο και στις ευκαιρίες, να λειτουργεί δηλαδή χωρίς διακρίσεις. Η δημοκρατία, όμως, απαιτεί και υπεύθυνους πολίτες που εκτός από τα δικαιώματά τους γνωρίζουν και τις υποχρεώσεις τους. Και επειδή η σχέση κράτους – πολίτη είναι αλληλένδετη, τον πρώτο λόγο- και το καλό παράδειγμα- στην αναγνώριση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, πρέπει να τη δίνει το ίδιο το κράτος.
Δυστυχώς όμως το κράτος στις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη, επί συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχει υποχωρήσει σε όλους τους τομείς, Στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια… παντού. Και το ουσιοδέστερο, όταν ο πολίτης χρωστά στο κράτος η περιουσία του κατάσχεται. Όταν το κράτος χρωστά στον πολίτη, ο πολίτης οφείλει να περιμένει αδιαμαρτύρητα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έρχεται και η δήλωση του κ. Θεοφύλαχτου που ουσιαστικά μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νόμος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλειοψηφία!!!
Σε όποιο δημοκρατικό κράτος βρεθεί βουλευτής να πει κάτι τέτοιο το λιγότερο που μπορεί να πάθει είναι να τον αποκηρύξει το κόμμα του.
Στην Ελλάδα όμως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν υπάρχει τέτοιος φόβος για τον βουλευτή, αφού αυτή είναι η νοοτροπία που πρεσβεύουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Και σίγουρα πρόκειται για μια επικίνδυνη νοοτροπία την οποία πρέπει να αντιπαλέψουν όσοι πραγματικά πιστεύουν στη δημοκρατία, αφήνοντας πίσω τους όσα τους χώριζαν στο παρελθόν. Γιατί χρέος κάθε δημοκράτη πολίτη είναι να δώσει το χέρι του στον διπλανό του, αν είναι κι αυτός δημοκράτης, και να βάλουν φρένο σε κάθε ανόητο κι επικίνδυνο Λουδοβίκο.