Τα γερμανικά ΜΜΕ και sites αναζωπυρώνουν το Grexit με τον Σόιμπλε να έχει πάρει για άλλη μία φορά πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κ. Μέρκελ όμως τους είπε ότι όποιος κάνει επίθεση στον Σόιμπλε, είναι σαν επιτίθεται και στην ίδια.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε δύσκολο ρόλο: από την μία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την καλύτερη διασφάλιση του προγράμματος, ώστε με αυτόν τρόπο να κρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών συμπαγή και από την άλλη δεν θέλει να χαρίσει ούτε ένα ευρώ στους Έλληνες. Με αυτόν τρόπο βρίσκεται στον δικό του λαβύρινθο, εάν δεν καταφέρει να κρατήσει το ταμείο στο πρόγραμμα πιθανόν η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU που αποτελείται από τριακοσίους βουλευτές να διασπαστεί και τότε αντίο Χριστιανοδημοκρατία, αντίο Ευρωζώνη.
Η διαπραγμάτευση πάει για το νέο έτος, από 10 Ιανουαρίου στόχος είναι το eurogroup της 26ης Ιανουαρίου για να μπορούμε να διεκδικήσουμε την ένταξη των ομολόγων στο QE. Εάν απωλεσθεί και αυτός ο στόχος, πάμε για τις 8 Μαρτίου και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι 27 Απριλίου. Καλή Πασχαλιά.
Η αξιολόγηση φαίνεται πως μπήκε στον πάγο από τον μποναμά του κ. Τσίπρα. Οι Βρυξέλλες πάγωσαν, αλλά μετά έδειξαν κατανόηση, γιατί έρχονται δύσκολα από το νέο έτος και όπως τόνιζαν έπρεπε κάτι να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός για να χαλαρώσει την κατάσταση.
Στις Βρυξέλλες και στο Χίλτον θα κριθεί η οικονομία της χώρας. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει να τα έχει εξαντλήσει όλα μέσα σε ενάμισι χρόνο: δύο εκλογές, ένα δημοψήφισμα, Σύνοδος του Νότου, επίσκεψη Ομπάμα. Τώρα μοιάζει να είναι το πολιτικό του ρέκβιεμ με αυτά που πράττει. Ξέρει ότι κανείς δεν θα τον ακολουθήσει στο ενδεχόμενο μίας νέας επανάστασης. Μοιάζει κουρασμένος.
Ο Ρέντσι που είναι παρελθόν, τον υποδέχθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο palazzo Chigi ως «messaggio di speranza» (μήνυμα ελπίδας ) αλλά τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει πια να βρίσκεται μόνος του με την Γερμανία. Και σε ένα μήνα θα έχουμε και με την βούλα την εποχή Τραμπ.
Αποχαιρετάει την άνοιξη του 2017 ο Ολάντ, ενώ ήδη ο compattatore (οδοστρωτήρας) όπως είχε χαρακτηριστεί ο Ρέντσι όταν μπήκε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας είναι παρελθόν από την πρωθυπουργία της χώρας.
Μένει να δούμε τι θα πράξει ο πρωθυπουργός, ρήξη ή επώδυνη συμφωνία με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα θα σέρνεται χωρίς καμία αχτίδα ελπίδας.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!