Βουλευτές

Επιτακτική ανάγκη η Συνταγματική Αναθεώρηση

του Θεόδωρου Καράογλου

Η ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα, όσο και με την κρίση των αξιών. Το ευρύτερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας πολίτης, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και κλυδωνίζει τη δημοκρατία.

Την ώρα που αμφισβητείται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η πολιτική και οι πολιτικοί που την υπηρετούν, ως εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος και του λαού, οφείλουμε να επιδείξουμε την πρέπουσα σοβαρότητα και να αποδείξουμε στην πράξη ότι πιστεύουμε και προασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ισονομία και την ισότητα, θέτοντας τις βάσεις και προχωρώντας στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι υπόθεση εθνικής ευθύνης και θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε ουσιαστικά να βγούμε από την κρίση των θεσμών και των προσώπων και να προστατεύσουμε το βουλευτικό αξίωμα, το νομοθετικό και εκτελεστικό έργο.

Ήρθε η στιγμή που οφείλουμε όλοι ως πρεσβευτές του πολιτικού συστήματος της χώρας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουμε σε πραγματικές τομές. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προλάβουμε και τώρα οφείλουμε περισσότερο από ποτέ να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων, που θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

Δεν αρκεί να διασκεδάσουμε απλά τις εντυπώσεις με βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες. Ζητούμενο σήμερα αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και η αξιοπιστία των εκπροσώπων του λαού. Η παρούσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, επιτάσσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Υπό τον φόβο ότι η μη αναθεώρηση του Συντάγματος θα οδηγήσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο παθητικής στάσης, σε μία εποχή πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και καταδίκης του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, οφείλουμε να δημιουργήσουμε άμεσα και έγκαιρα τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε στην πράξη στην αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας. Τη δύσκολη χρονική συγκυρία που βιώνουμε, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αδράνεια, καθυστερήσεις και εφησυχασμό! Το ξεκίνημα μιας ΝΕΑΣ  ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ στη χώρα μας, είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Στα πλαίσια αυτά και θέλοντας να συμβάλλω στο ξεκίνημα αυτής της νέας μεταπολίτευσης, που έχει ανάγκη ο τόπος, καταθέτω τις προτάσεις μου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

 

Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

 

1. Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή

2. Σαφής διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσία

3. Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200

4. Εκλογή όλων των βουλευτών από μικρές εκλογικές περιφέρειες (έως 5 έδρες)

5. Κατάργηση της λίστας Επικρατείας

6. Σταθερή 4ετής κοινοβουλευτική θητεία

7. Κατάργηση του νόμου “περί ευθύνης των υπουργών”

8. Κατάργηση της βουλευτική ασυλίας

9. Όριο θητείας για όλους τους αιρετούς

10. Εξεταστικές επιτροπές στελεχωμένες από δικαστές

11. Ουσιαστικός έλεγχος του “πόθεν έσχες”

12. 25μελής Εξωκοινοβουλευτική Κυβέρνηση

13. Ανεξαρτησία της ψήφου του Βουλευτή

14. Αναθεώρηση του άρθρου 16 Συντάγματος για την παιδεία

15. Υπερκομματικοί μόνιμοι υφυπουργοί σε καίρια υπουργεία


 (Εκτενής ανάλυση των παραπάνω 15 σημείων βρίσκεται στο www.karaoglou.gr)

 

Τα γεγονότα πλέον μιλούν από μόνα τους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδρομή που φθάνει στο τέλος της, ο δρόμος όμως δεν είναι ούτε μονόδρομος, ούτε αδιέξοδος. Οι επιλογές βρίσκονται μπροστά μας, αρκεί να έχουμε το θάρρος να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Η λύση του ημίμετρου δεν είναι επαρκής για την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ιστορία του τόπου, σήμερα χρειάζεται να προχωρήσουμε σε τομές. Η ανάταξη του πολιτικού συστήματος μπορεί να ξεκινήσει μόνο από το εσωτερικό του, αρχής γενομένης με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος αποτελεί το ζητούμενο. Ωστόσο, η βούληση από μόνη της είναι αδύναμη χωρίς τις απαιτούμενες πράξεις. Η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διασφάλιση των στέρεων δομών που απαιτεί το πολιτικό και κοινωνικό σύνολο για την αυριανή ημέρα.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Καράογλου του Γεωργίου γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι του Νομού Θεσσαλονίκης το 1960. Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του Θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού. Πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης - λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργάσθηκε ως εφοριακός στο Υπουργείο Οικονομικών. Από το 1986 είναι μέλος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο εφοριακό Γιώτα Μαντανίκα και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βανέσσα, φοιτητές.

Αυτοδιοίκηση:

  • Το 1986 εκλέγεται σε ηλικία 26 ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου του Νομού Θεσσαλονίκης.
  • Το 1990 επανεκλέγεται με ποσοστό 56%.
  • Το 1991 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο πρωτοστατεί στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Περιοχής Ζαγκλιβερίου «Τα Καλίνδοια», του οποίου και εκλέγεται ομόφωνα πρώτος Πρόεδρος.
  • Το 1994 εκλέγεται για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος, εκπροσωπώντας την Επαρχία Λαγκαδά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
  • Το 1995 εκλέγεται με τη ψήφο των νομαρχών και νομαρχιακών συμβούλων της Ελλάδας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, της γνωστής Ε.Ν.Α.Ε. πρώτος σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο της παράταξης του.
  • Το 1998 και το 2002 επανεκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Πολιτική Δράση:

  • Ως στέλεχος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ συμμετέχει σε Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΦΕΑΠΘ. Παράλληλα εκλέγεται πρώτος εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1982).
  • Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης (1979- 1983). Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης(1980-1983).
  • Εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ σε συνδιασκέψεις του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο (1981).
  • Υπεύθυνος Περιφερειακής Οργάνωσης της Ν.Δ. για τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας (1997-1999)
  • Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ στη Β΄ Εκλογική περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.
  • Στο Ε' Συνέδριο της ΝΔ (Μάρτιος 2001) εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
  • Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.
  • Ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, 3) Επιτροπή Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας, 4) Ειδική Επιτροπή επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους.
  • Ακόμη, είναι μέλος των Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αργεντινής, Αυστραλίας, Βενεζουέλας, Η.Π.Α., Λετονίας (Πρόεδρος), Νότιας Κορέας, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Τσεχίας.
  • Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 εκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης
  • Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 3) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού
  • Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέγεται 1ος βουλευτής της ΝΔ στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης
  • Μετά την επανεκλογή του ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: 1) Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, 2) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 3) Ειδική Διαρκής Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.
  • Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας (2010).
  • Ορίζεται Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας στη νέα οργανωτική δομή του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου 2011.
  • Στις 5 Μαρτίου 2012 ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μακεδονίας-Θράκης.
  • Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ, καταλαμβάνοντας τη μοναδική έδρα του κόμματος στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
  • Στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέγεται πρώτος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
  • Ορίζεται Υπουργός του επανασυσταθέντος Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στις 21 Ιουνίου 2012.

Κοινωνική Δράση:

  • Αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας Νεότητας (1991-1993)
  • Μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δημοσίων Υπαλλήλων(1993 - 1994)
  • Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (1998-1999)
  • Ιδρυτής της πρώτης τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρέμβαση στην επαρχία Λαγκαδά» (Απρίλιος 2002).
  • Εκδότης του βιβλίου "Δημόσια Παρέμβαση" (Μάιος 2007).

Συνδικαλιστική Δράση:

  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής (1993 - 2004).
  • Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (1995 - 2002).
  • Πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εφοριακών Υπαλλήλων Νομών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής (1995 - 1996).

Επιτακτική ανάγκη η Συνταγματική Αναθεώρηση

του Θεόδωρου Καράογλου

 

 

 

Η ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα, όσο και με την κρίση των αξιών. Το ευρύτερο κλίμα απαξίωσης των θεσμών με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Έλληνας πολίτης, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και κλυδωνίζει τη δημοκρατία.

Την ώρα που αμφισβητείται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή η πολιτική και οι πολιτικοί που την υπηρετούν, ως εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος και του λαού, οφείλουμε να επιδείξουμε την πρέπουσα σοβαρότητα και να αποδείξουμε στην πράξη ότι πιστεύουμε και προασπιζόμαστε τη δημοκρατία, την ισονομία και την ισότητα, θέτοντας τις βάσεις και προχωρώντας στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο