γράφει ο Νίκος Γκίκας.
Η απάντηση στην πρόκληση της κρίσης είναι να μη μολυνθούμε. Αντίστιχα, να μη γεμίζουνε οι ΜΕΘ, όπου το περίπου 45% των εισαχθέντων πεθαίνει.
Η γενικότερη προσοχή του πληθυσμού και τα άμεσα και ουσιαστικά μέτρα της κυβέρνησης, καθ’ υπόδειξη της επιτροπής, απεσόβησαν τις αδυναμίες του συστήματος υγείας. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί κεντρικό στόχο της ΕΕ και το εθνικό σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία» λειτουργεί άψογα. Πρόσφατα μάλιστα ο γερμανικός τύπος αξιολόγησε την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς.
Πράγματι η χώρα μας, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις δυσκολίες διαχείρισης των εμβολίων, βρίσκεται ψηλά στη λίστα των χωρών της αποτελεσματικότητας και το οφείλει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον έρχονται εμβόλια μονοδοσικά, με μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση.
Η χώρα έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο φαρμακείων. Αυτά προσφέρουν, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφιλοκερδώς υπηρεσίες στους πολίτες και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με πληθώρα πράξεων. Από τη μέτρηση πίεσης και σακχάρου, μέχρι τους εποχικούς εμβολιασμούς και τις επείγουσες συχνά πρώτες βοήθεις.
Τον χειμώνα αυτό, τα φαρμακεία έπραξαν 3 εκκατομύρια και πλόν εμβολιασμούς της κοινής γρίπης, με συνέπεια ο ΕΟΔΥ να δηλώνει στις 18/2/21 πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με μηδενικούς θανάτους έναντι των 100 και πλέον προηγούμενων περιόδων. Συντρέχουν μάλιστα ουσιαστικοί λόγοι για την άσκηση αυτών και επομένως το κράτος θα πρεπει να επαναπροσδιορισει τη θεση του φαρμακείου στην αγορα και την κοινωνια.
Αλλά και οι σύλλογοι, πέρα από ενοχικά σύνδρομα, οφείλουν θεσμικά να ζητήσουν από την πολιτεία αυτό που τους αναλογεί. Το όφελος άλλωστε διαχέεται στην κοινωνία. Με σχεδόν 10 χιλιάδες σημεία στο πανελλήνιο και την πλειονότητα αυτών πιστοποιημένα, η ταχύτητα εμβολιασμών απλοποιείται, αποφεύγοντας μάλιστα τους συνωστισμούς και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Η αξιοπιστία του φαρμακείου, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που παρέχει είναι στοιχεία αδιαμφησβίτητα και εγνωσμένα. Θα αποτελούσε μάλιστα ένα επιπλέον κίνητρο εκσυγχρονισμού αυτών.
Το κόστος εκεί είναι μηδαμινό, συγκρινόμενο με τις χαμένες εργατοώρες των υπαλλήλων του δημοσίου, τις δομές, τα υλικά και το προσωπικό που τις επανδρώνει. Θα μπορούσε λόγου χάρη να λαμβάνουν τα φαρμακεία 5 ή 6 ευρώ ανά συνταγή εμβολίου, φορολογητέα και με απόλυτη διαφάνεια. Ένα εύλογο κίνητρο προσφοράς δηλαδή.
Είναι ευκαιρία επομένως εφόσον η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει το ζήτημα των εμβολιασμών να δώσει ουσιαστική λύση, απλή και άμεση.