γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.
Από τα Γιάννενα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είπε –και η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΥΓΗ το προβάλλει στην πρώτη σελίδα- ότι «η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα».
Η επισήμανση του κ. Τσίπρα είναι απόλυτα σωστή. Η δημοκρατία έχει θεσμούς, λειτουργούν και οι θεσμοί αυτοί που αποτελούν και την κινητήρια δύναμή της, δεν μπορούν να τίθενται σε αναστολή, ούτε σε περίοδο πολέμου. Η μόνη περίπτωση που δημοκρατικοί θεσμοί, όπως επί παραδείγματι το Κοινοβούλιο, ετέθησαν σε αναστολή ή απαγορεύθηκε η λειτουργία τους ήταν σε περιόδους δικτατορίας. Μόνο που τότε είχε τεθεί σε… αναστολή και η ίδια η δημοκρατία. Στις περιόδους αυτές, δεν είχαμε δημοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας, με τη διαπίστωσή του, βέβαια, δεν αναφερόταν στο Κοινοβούλιο, αλλά προφανώς σε άλλου είδους δραστηριότητες που απορρέουν από την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στη δυνατότητα των νέων να συγκεντρώνονται, ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για… «εχθροπάθεια» έναντι των νέων, επειδή διαλύει συγκεντρώσεις νέων, χρησιμοποιώντας ενίοτε βία, σε μια περίοδο που οι συγκεντρώσεις αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τη μετάδοση του θανατηφόρου ιού.
Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας απειλεί την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται όσο κρατάει η καραντίνα να αποδεχθεί να έλθουν στη Βουλή νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό.
Είναι προφανές ότι κάποια πράγματα είναι μπλεγμένα στο μυαλό του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Από τη μια δεν τον νοιάζει αν κατηγορηθεί, όπως λέει, «από παπαγαλάκια του συστήματος ως ταραξίας» και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των νέων να συναθροίζονται, αλλά από την άλλη θέλει να βάλει όρια, λόγω καραντίνας, στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Φυσικά πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Ποτέ σε περιόδους κοινοβουλευτικής ομαλότητας δεν ανεστάλησαν ή δεν περιορίσθηκαν οι λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Ούτε κι όταν τρομοκράτες σκότωσαν βουλευτή του, τον Παύλο Μπακογιάννη, ούτε όταν παρακρατικοί σκότωσαν τον επίσης βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Και στην πρώτη φάση της καραντίνας και τώρα, το Κοινοβούλιο λειτούργησε, έστω και με περιορισμένη εκπροσώπηση στην ολομέλειά του ή με τηλεδιασκέψεις στις Επιτροπές. Και τούτο γιατί πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα κάνουν τη χώρα να λειτουργήσει καλύτερα, το κράτος αποτελεσματικότερα, με στόχο την επομένη της πανδημίας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει έναν, ακόμα πιο σκληρά, ανταγωνιστικό κόσμο.
Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι ανθρώπινη ελευθερία χωρίς ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει. Και το ύψιστο καθήκον κάθε κυβέρνησης πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής πρώτη η πολιτική μας ηγεσία έπρεπε να δίνει το παράδειγμα. Η αποφυγή συγκεντρώσεων την περίοδο της πανδημίας δεν αποτελεί αναστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων. Απλή λογική είναι, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, αποτελεί ζητούμενο.
Πράγματι, έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας στη γενική του διαπίστωση ότι «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα». Πόσο μάλλον θεσμοί, όπως το Κοινοβούλιο, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία, διασφαλίζουν την ύπαρξη της δημοκρατίας.