2) Το Δ.Ν.Τ. θα μπορούσε να συμβιβαστεί κάπου στην μέση, για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5%, αλλά αυτό δεν το επιθυμεί η Ε.Ε.. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρους του χρέους της Ελλάδας προς τις ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διαγραφεί. Τα χρέη προς το Δ.Ν.Τ. δεν διαγράφονται από το καταστατικό του. Το Δ.Ν.Τ. ζητά από την Ε.Ε. να κουρέψει ξανά τα δικά της δάνεια για να σιγουρέψει την αποπληρωμή των δικών του δανείων.
3) Το Δ.Ν.Τ. θέλει να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες προς την κατεύθυνση της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Το μέσο που έχει για να το κάνει είναι η απειλή να αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Αποχώρηση του Δ.Ν.Τ. σημαίνει ότι το κόστος του προγράμματος πέφτει εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη.
4) Η άποψη του Δ.Ν.Τ. λοιπόν είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ένα μέρος του πρέπει να διαγραφεί. Όσο αφορά την διαγραφή του χρέους και τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα αυτή την στιγμή οι επιδιώξεις του Δ.Ν.Τ. και της ελληνικής κυβέρνησης θα έπρεπε να ταυτίζονται. Θα έπρεπε.
5) Το κλειδί βρίσκεται στην φράση του Tomsen: “Well, if they come around to give us the 2.5% and not on Mickey Mouse stuff, we should be fully behind them”. Δηλαδή: “Αν έρθουν αυτοί να μας δώσουν το 2,5% (πρωτογενές πλεόνασμα) και όχι σε κάτι του Μίκυ Μάους, τότε εμείς (το Δ.Ν.Τ.) θα έπρεπε να τους υποστηρίξουμε”. Δηλαδή με άλλα λόγια, αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, τότε το Δ.Ν.Τ. θα υποστήριζε και θα πίεζε προς την διαγραφή χρέους.
6) Αν οι διαρροές προς το Wikileaks προέρχονται από την ελληνική πλευρά τότε αυτό σημαίνει ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα. Σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σαν στόχο την διαγραφή του χρέους, δεν έχει στρατηγική για να το πετύχει και απλά διαχειρίζεται επικοινωνιακά την επικαιρότητα. Επίσης σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διώξει το Δ.Ν.Τ. από τις συνομιλίες γιατί αυτό θα μπορέσει να το παρουσιάσει σαν επιτυχία ενώ στην πραγματικότητα, στην δεδομένη στιγμή, θα είναι ένα τραγικό λάθος.
7) Ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος για την Ελλάδα σήμερα θα ήταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και έπειτα η αξιοποίηση όλων των δυνατών συμμαχιών για την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Αυτό όμως μπορεί να γίνει με προσπάθεια και με σοβαρή δουλειά, πράγματα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από αυτή την κυβέρνηση.