Guest
Διδάγματα προς τις 10 Ιανουαρίου
Φαίνεται ότι τερματίζεται η φάση της μακράς και παρατεταμένης κρίσης της ΝΔ. 11 μήνες τώρα…. Με ισχυροποίηση του άλλου πόλου του σημερινού δικομματισμού. Η μοίρα της ΝΔ δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια δεν χρειάζονται υπερβολές στις ερμηνείες του πρώτου γύρου, όσον και αν γίνεται φανερή η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ τόσο να σχολιάσει αξιόπιστα όσο ότι διαψεύστηκαν πολλές απαξιωτικές κρίσεις για τον χαρακτήρα και τη δυναμική της ΝΔ. Μάλλον αμήχανες αποδείχθηκαν οι πρώτες ερμηνείες ότι καταδικάστηκαν οι ακροδεξιές απόψεις, με πρώτες εκείνες του Άδωνη Γεωργιάδη.
Οι εκλογές για την κορυφή της ΝΔ έδωσαν σπουδαία μηνύματα. Με πρώτο το μήνυμα συσπείρωσης της
λαικής βάσης της ΝΔ, σε αριθμό εντυπωσιακό. Κόμμα μαζικό, αφυπνισμένο, με ευρύτατη κοινωνική αναφορά. Πάντως αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να ερμηνεύεται με χωρίς στενά οικονομικά μηνύματα, όπως η αντίθεση στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Μόνον εμμέσως μπορεί να εξαχθούν παρόμοια συμπεράσματα. Αντίθετα, πρωτεύοντα χαρακτήρα αποκτούν διαπιστώσεις ότι η ΝΔ μπόρεσε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους και οπαδούς των ιδεών της, πέρα από τους κομματικούς ή ακόμα να απομακρύνει κάθε φόβο διάσπασης και κλονισμού της ενότητας ανάμεσα στους τέσσερις. Υποψήφιους, τους βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αναμέτρηση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ανάμεσα στον παλαίμαχο Ε. Μειμαράκη (που φαίνεται να έπιασε ταβάνι και δεν είχε μέχρι σήμερα εφεδρείες υποστήριξης από τους άλλους δύο) και τον μαχητικό και αυτόνομο Κυριάκο Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει τριβές, συγκρούσεις και διαφωνίες. Οριακού μάλλον χαρακτήρα, δηλαδή χωρίς σοβαρούς κινδύνους διχασμού, ανυπέρβλητης διαίρεσης.
Tο 80- 85% όσων ψήφισαν θεωρείται βέβαιο ότι θα ξαναψηφίσουν στις 10 Ιανουαρίου.. Διαψεύστηκαν ήδη διάφορα γκάλοπ, που «έδειχναν» κατάρρευση της επιρροής του κόμματος και των ποσοστών υποστήριξης. Μια πικρή γεύση επίσης μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε καραμανλικούς υποστηρικτές ότι θα ήταν άνετη η πρωτιά του Ε. Μειμαράκη (τουλάχιστον κοντά στο 50%), στους οπαδούς του Απ. Τζιτζικώστα για μεγάλη επιρροή στη Μακεδονία, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης μόλις πάτησε το διψήφιο νούμερο υποστήριξης. Ορισμένοι συνεργάτες του περίμεναν κάτι περισσότερο, πάνω από το 15%, ποσοστό το οποίο στέρησε το κύμα υποστήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι οπωσδήποτε στο δεύτερο γύρο. Ανακλαστικά, τα οποία κινητοποίησε ο φόβος κάποιων γκάλοπ για τρίτη θέση και ποσοστά γύρω στο 20%.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
Μακρά δοκιμασία, αντοχή και πολιτική δυναμική. Τη Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα ήταν ανοικτά, εμπόδιο για κάθε εκλογική δραστηριότητα και μαζική κινητοποίηση. Με παγωνιά μετά τη δύση του ηλίου, εμπόδιο για τις ψηφοφορίες με ουρές ως αργά το βράδυ. Με ορθοστασία δύο και πλέον ωρών, όσων δεν αποχώρησαν τελικά. Κάπου το 10% και πλέον όσων τελικά μπόρεσαν να ψηφίσουν, οπότε όπως μιλάμε για 450.000 οπαδών που ήθελαν να είναι ψηφοφόροι.(και που είναι πλέον κανονικά ενεργά μέλη της ΝΔ).
Επιπλέον είχε προηγηθεί το φιάσκο της άσφαιρης ψηφοφορίας στις 22 Νοεμβρίου. Και βεβαίως είχαν απομακρυνθεί κάπου 200.000 νεοδημοκράτες κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και είχε προηγηθεί η ήττα τον Ιούλιο του Δημοψηφίσματος. Πολλαπλά, αλλεπάλληλα κατάγματα και αιτίες αποθάρρυνσης των νεοδημοκρατών. Μέχρι χλευασμού από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, μέχρι αυτοσαρκασμού, με τα φαινόμενα των «δέκα αρχηγών», μέχρι αποκαρδιοποίησης του μέσου οπαδού ενός ταλαιπωρημένου κόμματος. Σχεδόν ανύπαρκτου για πολλούς, που βάδιζαν στον ίδιο δρόμο με το ΠΑΣΟΚ..
Όμως όλα αυτά δεν στάθηκαν εμπόδια για τη συνέγερση του μέσου νεοδημοκράτη, που συνέβη χθες σε όλη την Ελλάδα, με πρωτοφανείς αριθμούς συμμετοχής. Θεωρείται βέβαιο ότι σε ποσοστό 80-85% οι χθεσινοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο στην αναμέτρηση ΜεIϊμαράκη- Μητσοτάκη στις 22 Ιανουαρίου. Θα χρειαστεί και ‘από τις δύο πλευρές μεγάλη κινητοποίηση σε όσους ψήφισαν κατά τον πρώτο γύρο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΑΡΥΝΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΓΕΡΣΗ
Η συντηρητική παράταξη άντεξε, φαίνεται να ξεπερνά την αποθάρρυνση.. Μετά από 11 μήνες μεγάλης δοκιμασίας από τον περασμένο Ιανουάριο, με τρείς εκλογικές ήττες (δύο σε εθνικές εκλογές και, μία στο Δημοψήφισμα), με αλλαγές σε τρείς αρχηγούς και έντονης εσωστρέφειας, η Ν.Δ. έδειξε ότι έχει αντοχές, μεγάλη δυναμική. Οι νεοδημοκράτες σηκώθηκαν από τον καναπέ.
Θα χρειαστεί ανάλυση των αποτελεσμάτων ποιό είναι το βαθύτερο πολιτικό νόημα της χώρας των 400.000 πολιτών. Ασφαλώς με βάρος στον κεντροδεξιό χώρο, με ισόρροπη επιρροή των καραμανλικών ιδεών και των(αντίθετων πολιτικά και ιστορικά) εκσυγχρονιστικών του Κυρ. Μητσοτάκη. Χωρίς πρόωρα συμπεράσματα ότι λχ. η προσέλευση χθες έχει σχέση με αντίθεση στο σύστημα και τη διακυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Δεν είναι ψήφοι διαμαρτυρίας και σκληρής αντίθεσης αλλά περισσότερο συσπείρωσης, κινητοποίησης και ελπίδας, γενικής κομματικής έκφρασης μόνο.
Η εκλογή στη Ν.Δ.και η αυξημένη συμμετοχή ήταν και ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα και προς το Μέγαρο Μαξίμου που είχε δείξει πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για την εσωκομματική διαδικασία της συντηρητικής παράταξης. Με απαξιωτικούς ισχυρισμούς για «νεκρό σώμα», δήθεν κουρασμένους οπαδούς, σε εγκατάλειψη και παραδομένους σε …νιρβάνα και την ηττοπάθεια. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η αφύπνιση.
Πολλοί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αγνόησαν το φιλότιμο του μέσου νεοδημοκράτη που έστειλε και μήνυμα για να τιμωρήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν ήθελε να παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Η συνέχεια από το εσωκομματικό στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό θα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται με βεβαιότητα μετά τις 10 Ιανουαρίου.