γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης.
Συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς η παραγωγή του κυβερνητικού έργου και καθημερινά τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί με ρυθμούς που να παραπέμπουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η υψηλή αίσθηση ευθύνης για την επιτέλεση του καθήκοντος και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, δεν αφήνουν περιθώρια για την απώλεια ούτε ενός λεπτού. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ένα σύγχρονο άλμα, έτσι ώστε να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να οργανώσουμε σωστά το κράτος και την οικονομία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι σε υψηλό 12 ετών, δηλαδή αντιστοιχεί στην καλύτερη χρονιά από πλευράς ΑΕΠ που ήταν το 2007. Από την άλλη, η ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού επιτρέπει στην κυβέρνηση να επεξεργάζεται θετικά σενάρια για τον μελλοντικό δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική της μείωσης των φόρων και να βελτιωθούν οι προοπτικές του κοινωνικού κράτους.
Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση της Manpower σχετικά με τις προοπτικές της απασχόλησης στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες. Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Το 20% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους σε προσλήψεις και μόλις το 7% σε απολύσεις. Επιπλέον, σε όλους τους επιμέρους κλάδους καταγράφεται διψήφια αύξηση των δυνητικών προσλήψεων. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι οι πλέον αισιόδοξοι στην Ευρώπη και την Αφρική!!! Ξέρουμε πολύ καλά ότι η οικονομία είναι ψυχολογία και βασίζεται στο θετικό κλίμα. Πάνω σε αυτό η κυβέρνηση καλείται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επαυξήσει τη δυναμική του σημερινού momentum.
Αναμφίβολα, μία από τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία είναι ο νέος αναπτυξιακός-επενδυτικός νόμος. Ο οποιοσδήποτε θέλει να επιχειρήσει, ξέρει τι θα κατασκευάσει και πού, καθώς και ποια δραστηριότητα μπορεί να ασκήσει. Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων απεμπλέκεται από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κρατικού ελέγχου και περνάει πλέον στους ιδιώτες. Ιδιωτικές εταιρείες θα πιστοποιούν μια επένδυση και σε δεύτερο χρόνο το κράτος θα κάνει τους ελέγχους νομιμότητας, επιβάλλοντας αυστηρότατες κυρώσεις σε όσους έχουν κάνει… λαμογιά. Επιπλέον, η εγκατάσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων θα είναι άμεση και χωρίς καθυστερήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα τρέξουν γρηγορότερα οι επενδύσεις και θα περιοριστεί δραστικά το σημερινό χάλι με τα «λαδώματα» και τα «γρηγορόσημα» που αποτελούν «τέκνα» της ελληνικής γραφειοκρατίας και παρασιτοκρατίας.
Το άνοιγμα της οικονομίας με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η οριστική διευθέτηση του προβλήματος των τραπεζικών ισολογισμών μέσω της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων, θα διαμορφώσουν ένα άριστο περιβάλλον, το οποίο θα αποτελεί… πρόκληση για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και «να αγοράσουν Ελλάδα». Μέσα στους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να έχει ξεμπερδέψει με όλες τις εκκρεμότητες της προηγούμενης έτσι ώστε να ενισχύσει τις προοπτικές της οικονομίας και να οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
Η Ελλάδα είναι… καταδικασμένη να αποτελέσει το θετικό σοκ για τις αγορές. Ένα ουσιαστικό turn around story, το οποίο θα βάλει τέλος στην κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας, μιζέριας, κακομοιριάς και κακοδαιμονίας. Οι οιωνοί είναι άριστοι και η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, πρέπει να είμαστε μια άλλη χώρα. Στις εκλογές που θεωρητικά θα γίνουν το 2023 πρέπει να έχουν νικηθεί ο κακός μας εαυτός, η μιζέρια και ο λαϊκισμός. Αυτά ήταν τα καρκινώματα που επί πολλές δεκαετίες ευθύνονται για τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαμε. Το κακό πρέπει να ξεριζωθεί για να πάψουμε να πιστεύουμε ότι για τον… κακό μας τον καιρό, φταίνε οι… άλλοι. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το πλέον εντυπωσιακό άλμα στο μέλλον…