γράφει ο Νικόλαος Χρ. Γκίκας
Η αλήθεια είναι πως κάθε περιφέρεια έχει τις δικές της ανάγκες. Ο ρόλος των Αντιπεριφερειαρχών έγκειται ακριβώς εδώ. Ο δικός μας, ο Χρήστος Μιχαλάκης, έτρεχε ολούθε, χρόνια τώρα. Μαντριά και ορεινά ποιμνιοστάσια απέκτησαν δρόμους. Στον Καραβόπορο τα έργα καθαρισμού του Πηνειού απεδείχθησαν σωτήρια. Στην περιοχή της Πύλης μάλιστα, μέχρι και το μοναστηράκι ο Άγιος Προκόπιος απέκτησε άσφαλτο. Δεν είναι της παρούσης να απαριθμήσει κανείς έργα. Έργα γίνανε, πολλά μάλιστα με την υπερψήφιση της αντιπολίτευσης, τα οποία αποδόθηκαν σε χρήση και λειτούργησαν άψογα. Ανάσχεσης, αντιπλημμυρικά, καθαρισμού, αποκατάστασης, δρόμοι, γέφυρες και ασφαλτοστρώσεις. Προφανώς γίνανε με τα δεδομένα που υπήρχανε. Δεδομένα που υστερούν σε σχέση με τους όγκους βροχόπτωσης που σημειώθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία.
Στην περίπτωση του Πηλίου μάλιστα οι όγκοι έφταναν τα επίπεδα των Άλπεων, με 700, 800mm ακόμη και 900 χιλιοστά νερού. Ποσότητες ασύλληπτες και κατά πολύ περισσότερες από τα έως τώρα δεδομένα. Αντίστοιχα, βέβαια υπερβολική, σημειώθηκε η βροχόπτωση και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.
Είναι προφανές ,λοιπόν , πως τα δεδομένα άλλαξαν και οι πρότεροι αντιπλημμυρικοί σχεδιασμοί δεν επαρκούν. Οι επιστήμονες το διαβεβαιώνουν. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρισας Καλογιάννη, το φαινόμενο ήταν ιστορικό.
Πιθανά θα μπορούσε να είχανε γίνει περισσότερα πράγματα. Δύσκολα όμως κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δεν έγιναν έργα. Ψηφοθηρικά για ορισμένους. Πιθανώς κάποια να ήταν και τέτοια, αλλά δεν ήταν αυτά η αιτία του κακού. Η στοχευμένη εισαγγελική παρέμβαση, αναγκαία και επιβεβλημένη, θα αποδείξει την αλήθεια. Στην ευρύτερη περιφέρειά μας ο Δήμος Τρικκαίων άντεξε και δεν είναι στο κόκκινο, καθώς έπαθε τις λιγότερες δυνατές ζημιές, ακολουθούμενος από το Δήμο Λαρισαίων. Εξαιρετικά σημαντικό το ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, παρά τις ελάχιστες παρασπονδίες, λειτούργησαν μεθοδικά και αποτελεσματικά.
Εφόσον ισχύουν οι ομολογίες περί ύπαρξης ανεκτέλεστων αντιπλημμυρικών σχεδίων στην πόλη, τότε οι όποιες εκ των υστέρων συγνώμες είναι προσχηματικές και ψηφοθηρικές. Το φορτίο δεν αφορά ένα πρόσωπο, καθώς ξεπερνά τα στενά όρια της θητείας του. Άλλωστε περισσότερα έχει να απολογηθεί για το ευρύτερο γκαλντερίμι στην πόλη και την αδυναμία πρόσβασης σε κεντρικούς οδούς που παραμένουν μήνες κλειστοί.
Στην πραγματικότητα, ωραία τα ξωτικά, το μουσείο Τσιτσάνη και η παραποτάμια διάβαση, η έξυπνη πόλη με το αυτόνομο λεωφορείο, αλλά οι «άρχοντες» της τελευταίας δεκαετίας θα πρέπει να απολογηθούν για τις καταστροφές από την πλημμύρα.
Για τα αναγκαία έργα που δεν έγιναν και αφορούνε την ασφάλεια των πολιτών.