Guest

Οι αντίθετοι πόλοι στην Ε.Ε προκαλούν τριγμούς στη διαπραγμάτευση

   Η νέα κυβέρνηση, με σταθερό προσανατολισμό, εκφράζει θέσεις και επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη καχυποψία των εταίρων με πλάνο συγκεκριμένων δράσεων. Όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες που θα έχει ολοκληρωθεί ένας ουσιαστικός κύκλος επαφών και θα έχουν δρομολογηθεί οι όποιες εξελίξεις για τη ταμειακή ενίσχυση της Ελλάδας.

   Οι αντίθετοι πόλοι μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης θα καθορίσουν το βηματισμό και θα ορίσουν τις προδιαγραφές για τη χώρα μας. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε αναμένουν κατευθύνσεις για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα τους και να υλοποιήσουν τις πολιτικές τους.

   Είναι ουσιαστικό να χαράξει η ελληνική συγκυβέρνηση οικονομική διπλωματία και χωρίς πολλές δηλώσεις, με παράλληλο αθόρυβο έργο να επικοινωνήσει τις θέσεις της και να προσθέσει συμμάχους στο πλευρό της. Αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, με αύξηση νέων θέσεων απασχόλησης και δημιουργία οικονομικών συνεργασιών μεταξύ ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

Τα τελευταία χρόνια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά γεγονότων που άλλοτε θα φάνταζαν ανέφικτα σε όρους πιθανοτήτων. Το πλέον απρόβλεπτο, όμως, είναι τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού χωρών όχι μόνο για μικρά, αλλά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

   Η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έστειλε σχεδόν άμεσα τις αποδόσεις των ομολόγων των κρατών-μελών σε όλη την ευρωζώνη – πλην Ελλάδας – σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας πονοκέφαλο στους επενδυτές, που πρέπει πλέον να αναζητήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία για θετικές αποδόσεις.

   Η έναρξη του προγράμματος 1,1 τρις ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016, διέψευσε εκείνους που εκτιμούσαν ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές ομολόγων, μετοχών και ισοτιμιών. Η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ στο 1,05 με το δολάριο έναντι του 1,21 στις αρχές του έτους, δείχνει ότι η πολιτική της Ε.Κ.Τ στοχεύει στη στήριξη των αδυνάμων οικονομιών του νότου και στη κινητικότητα των κρατών. Η χώρα μας οφείλει ταχύτατα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, να κλείσει τη διαπραγμάτευση και να επωφεληθεί αυτού του πακέτου που θα τη βοηθήσει να ανακάμψει και να δει το μέλλον της ανταγωνιστικά και επιθετικά.

   Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι έχει αντοχές και ξέρει να εκτιμά προσπάθειες ηγετών που δίνουν ποιοτική διάσταση στη ζωή του. Οι μάχες κερδίζονται με υπομονή και διπλωματία, αρκεί να αξιοποιείς τα όπλα σου τη κατάλληλη χρονική στιγμή.

   Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και το μέλλον των πολιτών μας δε μπορεί να βασίζεται στη στέρηση και στο άγχος για την επιβίωση.

 

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.

Οι αντίθετοι πόλοι στην Ε.Ε προκαλούν τριγμούς στη διαπραγμάτευση

του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη.

   Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε κομβικό σημείο και πολλά θα κριθούν για τη ρευστότητα της χώρας από τα αποτελέσματα των επαφών των κλιμακίων. Αναζητείται κοινός τόπος συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της πατρίδας και να δημιουργηθούν πηγές εσόδων.