Διαφωνίες, διαρροές και κλίμα αμφισβήτησης φέρνουν στο προσκήνιο τακτικές και στάσεις που αντί να προωθούν τις συζητήσεις, οδηγούν σε καθυστερήσεις οι οποίες είναι ζημιογόνες για τη χώρα μας.
Παράλληλα στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει τεράστιο έλλειμμα συντονισμού και κάποιοι υπουργοί δε βοηθούν με τη φλυαρία τους τη δημιουργική τακτική του πρωθυπουργού. Η έντονη κριτική στο Υπουργείο Άμυνας για την υπογραφή σύμβασης 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ηλικίας 35 ετών, δημιουργεί εντάσεις και εξοργίζει τον ελληνικό λαό που πεινά και βλέπει οι κόποι του να πηγαίνουν χαμένοι.
Όλα αυτά μέσα στις άγιες ημέρες του Πάσχα, που ο κόσμος θα επιθυμούσε ηρεμία, κατάνυξη και προσευχή. Ο χρόνος πιέζει για οριστικές λύσεις με ανθρώπινο χαρακτήρα και ήπιες θυσίες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ευρωζώνη δείχνουν σημάδια προόδου στην νομισματική ένωση, τα οποία έχουν ενισχυθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εφαρμογή του προγράμματος, οδήγησε σε μεγάλη πτώση του ευρώ, των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης –πλην των ελληνικών- και σε ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αυτά, σε συνδυασμό με τη τεράστια πτώση στην τιμή του πετρελαίου ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη.
Παράλληλα, η χαλάρωση των όρων της παροχής πιστώσεων από την ΕΚΤ, ουσιαστικά επιδοτεί τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η επιβάρυνση που δημιουργεί σε δημοσιονομικό επίπεδο η επιβολή μέτρων λιτότητας θα είναι μικρότερη φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πιο ήπια στάση.
Η αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος και τα επιθετικά μέτρα της ΕΚΤ, μπορεί ακόμα και να φρενάρουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις φέτος.
Όμως, υπάρχουν πολλές προκλήσεις και μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε, σχετικά με τον τρόπο που θα ακολουθηθεί για την ενίσχυση και διατήρηση της ανάκαμψης.
Η Ευρώπη στη γειτονιά της δεν έχει ηρεμία και αυτό επιβραδύνει τις όποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είχαν αναληφθεί. Η Ρωσία δείχνει πιο επιθετικές τάσεις όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Βαλτική, η Μέση Ανατολή φλέγεται, ενώ υπάρχει ο φόβος επιθέσεων από τζιχαντιστές σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι πολιτικές της ΕΚΤ διατηρούν χαμηλότερα τα κόστη δανεισμού, ωστόσο το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος στη περιφέρεια της Ευρώπης, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό και συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα του χρέους να παραμένει πρόβλημα για τις οικονομίες αυτές, μεσοπρόθεσμα.
Η Γερμανία συνεχίζει να απορρίπτει τις προτροπές για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Έτσι, ακόμα και αν η ίδια αρχίσει να δαπανά περισσότερα, αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της επιπλέον λιτότητας στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.
Με τέτοιο κλίμα και με ενδείξεις που μιλούν για αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2016, η μόνη επιλογή θα είναι η επιπλέον ποσοτική χαλάρωση του ευρώ, που όμως θα επιφέρει ανωμαλίες και δημοσιονομικά προβλήματα, αφού δε θα μπορούν να προσεγγίζονται οι στόχοι των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» που θα έχουν όραμα και επιμονή στη προσπάθεια τους για να σωθεί η Ευρώπη.
Καλή Ανάσταση που τόσο έχουμε ανάγκη και προσδοκούμε εδώ και πολλά χρόνια που είμαστε μέσα στα μνημόνια και στην εξαθλίωση.