Το κρατικοδίαιτο μοντέλο στήριζε το συνδικαλιστικό και συχνά το τοπικιστικό κατεστημένο όπως η ΔΕΗ ή τα λογής εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ραχούλες, εκτελώντας ομόφυλα τάματα, με στρατιές “βιβλιοφάγων”. Αλλά ανάπτυξη δε γίνεται με ιδεολογήματα και αυταπάτες. Για να προκύψει χρειάζεται μια κοινή λογική πλειοψηφίας ανθρώπων, που θα έχουν ως όραμα την επιχειρηματικότητα και την απελευθέρωση αυτής από τα δεσμά του κράτους.
Παγκόσμια και από αρχαιοτάτων χρόνων η ελεύθερη και ανοιχτή αγορά αποτέλεσε το μοναδικό μηχανισμό παραγωγής πλούτου. Η δε χώρα μας, στα πλαίσια της Ε.Ε. έχει τη λιγότερο ανοιχτή αγορά με ευθύνη κυρίως των προηγουμένων κυβερνήσεων. Σήμερα εξαιτίας της απροθυμίας μας να αλλάξουμε, βαπτίζουμε την ανάπτυξη δίκαιη, made in Greece ή όπως την ερίζει ο κάθε φαντασμένος.
Η ανάκαμψη όμως του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με 29% φορολογία, με προκαταβολές και με ασφαλιστικές εισφορές επιπλέον του 27% που ήδη είναι υπέρογκο και χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε. είναι χαρακτηριστική. Η σχέση είναι δυσανάλογα ετεροβαρής. Οδηγεί στην φοροδιαφυγή της επιβίωσης, την παρανομία ή το κλείσιμο.
Εάν λοιπόν θέλουμε βιώσιμη επιχειρηματικότητα, πλούτο και θέσεις εργασίας, απαιτούνται χαμηλοί συντελεστές φόρου προκειμένου να αποταμιεύονται και να επενδύονται κεφάλαια, εξορθολογισμένο ασφαλιστικό κόστος που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την αναλογικότητα ως μέσο ατομικής ευθύνης και επιπλέον σταθερό φορολογικό και νομοθετικό πλαίσιο.
Απαιτείται επιπλέον απελευθέρωση και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στον ορυκτό πλούτο, τα φαρμακευτικά και βιομηχανικά προϊόντα, τη βιοτεχνολογία, τη νανοτεχνολογία και τις υπηρεσίες logistics. Τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες. Τομείς κατεξοχήν εξωστρεφείς που μπορούν να φέρουν επενδύσεις και να δώσουν υψηλή επώνυμη προστιθέμενη αξία.
Στην αυγή του Super Fast Broadband των 100Mbps και του Internet of Things δε γίνεται ανάπτυξη από τους τσελιγκάδες και τα μπουχάρια. Η τεχνολογική ώσμωση είναι αναγκαία. Παράλληλα, η ανάπτυξη δια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, παρά η αναγκαία προσθήκη διάχυσης κοινωνικών ωφελημάτων. Η ευημερία βρίσκεται στα βήματα των άλλων καπιταλιστικών χωρών, με μεταρρυθμίσεις και δραστική μείωση των φόρων. Εάν δεν εγκαταλείψουμε τις αριστερές ιδεοληψίες και δε βαδίσουμε το σίγουρο μονοπάτι, όχι μόνο ουσιαστικές επενδύσεις δεν θα δούμε αλλά και η μόνη ανάπτυξη που θα έχουμε θα είναι εκείνη της καταστροφής.
Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!