Η σύγχρονη Ρωσία δεν είναι και πολύ σύγχρονη, περιορισμός εξουσιών, διώξεις σε αντιπάλους και καταστρατήγηση της ιστορίας με το πιο πρόσφατο παράδειγμα όταν ο Πουτιν δήλωσε ότι εάν μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της Ρωσίας από την αρχή, δεν θα έβγαζε από τα κεφάλαια την επανάσταση των Μπολσεβίκων και τον Στάλιν. Από αυτό το παράδειγμα βλέπουμε πόσο είναι ταυτισμένος με αυτές τις πρακτικές.
Με τη νέα θητεία ξεπέρασε και τον Στάλιν και πλέον θεωρείται από όλους τους Ρώσους ότι υπηρετεί καλά την Μαμά Ρωσία. Οι Ρώσοι μετά από τόσα χρόνια έδειξαν να τον εμπιστεύονται και πιο πολύ έδειχναν να τον εμπιστεύονται οι νέοι σε ηλικία. Μπορεί να μην τους δίνει πολλές δυνατότητες, αλλά λένε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ασφάλεια για την Ρωσία.
Μπορεί το 2012-2013 με την κρίση του μαύρου χρυσού να πέρασε κρίση η οικονομία και με το εμπάργκο από την Ευρώπη να αναρωτιόντουσαν όλοι ότι η οικονομία και ο Πούτιν πόσο θα αντέξουν ακόμη. Έδειξαν να ξεπερνάνε την κρίση και με την εμπλοκή στον εμφύλιο της Συρίας, όπου είδαν την Ρωσία να έχει λόγο, αναπτερώθηκε το ηθικό τους και με αυτόν τον τρόπο ξεχνούσαν τα εσωτερικά προβλήματα. Μετά ήρθαν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι κάπως η Ρωσία μπόρεσε να διατηρήσει υψηλό στάτους.
Για πόσο ακόμα όμως η οικονομία της Ρωσίας που δεν είναι και στα καλύτερα της στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει πρόβλημα, θα μπορεί να διατηρεί τόσο δαπανηρούς πολέμους στην Συρία; Ο μισθός στην Ρωσία είναι 500 δικά μας ευρώ και μία ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Μάλλον ο Πούτιν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, γιατί βλέπει όλους τους άλλους ως εχθρούς και πιο πολύ την Δύση και η πολιτική στο εσωτερικό της χώρας δεν θα αλλάξει. Έτσι θα απολαμβάνει μία αποδοχή που και ο ίδιος θέλει.
Η υπόθεση Σκριπάλ έχει καταδικαστεί από όλους και η Ρωσία κινδυνεύει με νέο εμπάργκο από την Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι για το πώς η Ρωσία δεν καταλαβαίνει, είναι η δήλωση της Ρωσικής πρεσβείας στην Βρετανία που αναφέρει ότι «μπορεί οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο -23 αλλά στην Ρωσία είμαστε μαθημένοι στο κρύο».
Επίσης, ήταν και οι πρώτες εκλογές που συμμετείχε και η Κριμαία. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του Πούτιν για την Κριμαία ότι αποκοτήσαμε ένα ιστορικό λάθος. Σας θυμίζει κάτι;
Θα πρέπει και στην Ελλάδα να μας απασχολήσει ο θαυμασμός στον Πούτιν, που ειδικά παρατηρείται πολύ στην Βόρεια Ελλάδα. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν είναι ηγέτες, είναι «δικτάτορες» και λειτουργούν εις βάρος του λαού τους.
Τι θα γίνει το 2024 που θα εγκαταλείψει το παλάτι του Κρεμλίνου; Κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες, αλλά ποιος ξέρει, τσάρος είναι αυτός , μπορεί να αλλάξει και αυτός το σύνταγμα. Σημασία για αυτόν είναι η νίκη με κάθε κόστος.
Πούτιν στην Ρωσία, Ερντογάν στην Τουρκία και Τραμπ στην Αμερική. Ο πρώτος υπηρετεί την Μαμά Ρωσία, ο δεύτερος θέλει να εκδιώξει τον κεμαλισμό και τρίτος λέει America First.
Έχουμε λοιπόν το περίγραμμα από τους ηγέτες των ισχυρών κρατών και πως πορεύονται.