Κατά καιρούς ο αείμνηστος Κολ είχε πει ότι στην κορύφωση της κρίσης της ευρωζώνης η κ. Μέρκελ κατέστρεψε την Ευρώπη που έφτιαξα. Φυσικά όταν τον είχαν ρωτήσει, γιατί δεν κάνατε δημοψήφισμα για το ευρώ απάντησε αφοπλιστικά «γιατί ήξερα ότι θα το χάσω».
Σήμερα όμως η κ. Μέρκελ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής. Μπορεί να επικρίθηκε πολύ σκληρά στον τρόπο που χειρίστηκε το μεταναστευτικό-προσφυγικό, άλλωστε εκείνη την εποχή έμοιαζε σαν πολιτικός που ήταν σαν ψάρι έξω από το νερό. Η AfD ανέβαινε δυναμικά καθώς οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Αυτό δεν κράτησε για πολύ, το AfD κλονίστηκε στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να χάσει πολύ από την δυναμική του και τώρα να βρίσκεται κοντά στο 9%.
Η Μέρκελ δέχεται πολύ σκληρή κριτική και από το εσωτερικό της. Έκανε μία ηττοπαθή προεκλογική εκστρατεία χωρίς να ανοίγει πολλά θέματα που ίσως την «έκαιγαν» και προτίμησε την σιωπή. Ο Σόιμπλε δεν ακούγεται μόνο μέσα στο κόμμα, αλλά έχει φτάσει να είναι και ο πιο αρεστός πολιτικός στην Γερμανία. Όπως φαίνεται θα διατηρήσει και την θέση του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, έτσι ο πατέρας της λιτότητας μένει στην θέση.
Μέρκελ και Σουλτς είχαν πάνω-κάτω το ίδιο πρόγραμμα, οι διαχωριστικές γραμμές ήταν μόνο στο ότι ο Σουλτς μιλούσε για περισσότερη δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν ωφέλησε τον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών, γιατί η κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται για δικαιοσύνη, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και η τρομοκρατία.
Κύρια θέματα αυτά. Η Ελλάδα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ήταν απαγορευμένη λέξη, όποιος την ακουμπούσε μπορεί να καιγόταν. Για την Ελλάδα θα γίνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα εάν είναι στην κυβέρνηση οι Ελεύθεροι Δημοκράτες το FDP. Ο αρχηγός του κόμματος τους είναι ο Her Grexit.
Καταλάβατε νομίζω.
Ο Σούλτς και το μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι, γιατί ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του SPD, ενώ έδειχνε να έχει μία δυναμική όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, τώρα δείχνει να βρίσκεται 15 μονάδες πίσω από την βασική αντίπαλό του; Μπορεί το όραμα της προόδου να μην έχει τα καλύτερα αποτελέσματα αυτήν την στιγμή. Μία άλλη θεώρηση του θέματος είναι, ότι την Ατζέντα του Σρέντερ την υιοθέτησαν οι Χριστιανοδημοκράτες με αποτέλεσμα να μετακομίσουν προς το κέντρο και να πάρουν ψηφοφόρους από εκείνον τον χώρο.
Τον Σουλτς δεν του φέρθηκαν και πολύ καλά τα μέσα ενημέρωσης. Τον κορόιδευαν, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν ότι είναι ψυχάκιας. Οι σκευωρίες εναντίον του δεν έλειψαν, άλλωστε επειδή δεν έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, του το έλεγαν και αυτό.
Τώρα όμως κινδυνεύει όχι μόνο με ήττα, αλλά και να χάσει και την θέση του αρχηγού του SPD.
Το 2003 η Γερμανία ήταν ο ασθενής, αλλά τώρα είναι το πρότυπο για πολλά κράτη και η Μέρκελ η αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Θέλει να δημιουργήσει μία τέτοια Ευρώπη. Είναι δύσκολο, εάν η οι Γερμανοί νομίζουν ότι αυτοί πρέπει να αποφασίζουν, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει και όλα τα σχέδια του Μακρόν δεν θα εισακουστούν.
Οι Γερμανοί μπερδεύουν την στασιμότητα με την σταθερότητα. Φοβούνται το νέο και προτιμούν το δοκιμασμένο, αυτό που ξέρουν. Δεν θέλουν αλλαγή που δεν ξέρουν πως αυτή θα είναι.
Πάντως για την κ. Μέρκελ αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία θητεία της και δεν θέλει επ’ ουδενί να αφήσει το στίγμα ως μία πολιτικός που δεν άφησε παρακαταθήκη στην Ευρώπη. Ελπίζουμε όλοι να το καταλάβει. Στον Σόιμπλε και στην ίδια δεν αρέσουν μερικά από τα σχέδια του Μακρόν, δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα ταμείο που να μοιράζει λεφτά, ο Σόιμπλε θέλει υπουργό της ευρωζώνης, αλλά για να βάζει ο ίδιος τα δικά του θέλω και κριτήρια.
Το ευρωπαϊκό ρολόι θα αρχίσει να χτυπά μετά τις 24 Σεπτεμβρίου και τίποτα δεν προμηνύεται εύκολο.
Η έκπληξη θα είναι δύσκολο να γίνει και εάν γίνει θα μας εκπλήξει όλους. Άρα η κ. Μέρκελ στην τελευταία θητεία της θα πρέπει να βρει ένα αξιόπιστο deal για την Ευρώπη για να το αφήσει σαν παρακαταθήκη. Μάλλον το ξέρει και η ίδια θέλω να πιστεύω.
Οι εκλογές της βαρεμάρας φτάνουν στο τέλος τους.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!