Η ιστορία του Brexit άρχισε στις 23 Ιουνίου που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίσαν την έξοδό τους από την ΕΕ. Έπειτα από εννέα μήνες πολλών απόψεων, αναταραχών, αλλαγή πρωθυπουργού, απόψεις για δεύτερο δημοψήφισμα πίσω από την πόρτα, τελικά οι Βρετανοί έκαναν πράξη το Brexit σεβόμενοι την πλειοψηφία του λαού που το επέλεξε.
Έπειτα από 44 χρόνια γάμου ήρθε και ο χωρισμός, ένας χωρισμός που τράνταξε πολλά νερά σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο με επιπτώσεις σε όλη την ΕΕ. Το σοκ του Ιουνίου ήταν μεγάλο. Τώρα το μέλλον για την Βρετανία δεν το ξέρουμε, θα το δούμε μετά από δύο χρόνια πως θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο του Brexit. Άρα μέχρι τον Μάρτιο του 2019 δεν θα αλλάξει τίποτα.
Κάποιοι είναι υποστηρικτές του σκληρού Brexit, άλλοι του πιο ήπιου που θα τους αφήνει περιθώρια για την κοινή αγορά και για την αντιμετώπιση των πολιτών που θα έρχονται στην Αγγλία είτε για δουλειά είτε για σπουδές. Επίσης, μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους πολίτες που μένουν στην Βρετανία αυτήν την στιγμή, αλλά και τους Βρετανούς που είναι που σε άλλες πόλεις της ΕΕ.
Οι ευρωπαίοι έχουν στείλει τα μηνύματα τους για την συμφωνία του σκληρού Brexit. Το κόστος του διαζυγίου υπολογίζεται κοντά στα 60 δισεκατομμύρια, συν το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία στην ΕΕ για την αποχώρηση.
Το NHS, το σύστημα υγείας της Αγγλία μπορεί να απειλείται με κατάρρευση, γιατί πολλοί γιατροί που το υπηρετούν είναι ξένοι από άλλες χώρες και πολλοί είναι και από την χώρα μας που έφυγαν όταν η κρίση άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματά της. Έχουν ακουστεί και κάποιες φωνές από Άγγλους ότι θα αναπληρώσουμε όσες κενές θέσεις από Άγγλους όχι μόνο γιατρούς, αλλά και σε άλλες θέσεις. Οι εθνικιστικές φωνές είναι οξυμμένες και μπορεί να οξυνθούν και άλλο. Το καλοκαίρι στην Αγγλία έγιναν και πολλές ρατσιστικές επιθέσεις προς τους ξένους.
Ο Μισέλ Μπρανιέ ο πρώην Γάλλος υπουργός εξωτερικών και πρώην επίτροπος είναι αυτός που έχει πάρει το χρίσμα για να διαπραγματευτεί το Brexit. Θα πραγματοποιηθεί και μία σύνοδος στις 29 Απριλίου, όπου οι 27 χωρίς την Βρετανία θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις και τις κατευθυντήρες γραμμές για το πώς θα κινηθούν στις διαπραγματεύσεις.
Η θαλασσοκράτειρα λείπει όπως έχουν παραδεχτεί κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ. Αλλά η απόφαση είναι σεβαστή, προχωράμε οι 27 «όλοι μαζί ή καθόλου» που είπε και ο Τουσκ στην διάσκεψη της Ρώμης.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον πήρε την απόφαση από το κοινοβούλιό της για διενέργεια δημοψηφίσματος το Φθινόπωρο του 2018 ή το καλοκαίρι του 2019. Η απάντηση της Μέι ήταν «δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις», η συνέχεια στο σίριαλ με το τι θα πράξει η Σκωτία θα είναι ταραχώδης. Στο τελευταίο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε οι Σκωτσέζοι επέλεξαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλωστε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Γιούνκερ έκλεισε το μάτι στην παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ και την κάλεσε να το συζητήσουν.
Μερικοί «αρλεκίνοι» πολιτικοί χάρηκαν με το Brexit. Λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, αλλά τώρα η Ευρώπη είναι προβληματική και καλείται να βρει λύσεις.
Η Ευρώπη καλείται να αλλάξει για να ανταπεξέλθει στους κινδύνους που έχει η εποχή που ζούμε που είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!