Άκαρπη απέβη η συνεδρίαση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και η κυβέρνηση πήρε πίσω αργά το βράδυ την καινούργια τροπολογία για τις προσωρινές άδειες, αλλά και για τον Πολύδωρα. Προσπαθεί σε αυτό το σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα να κάνει τις ύστατες προσπάθειες για τη σύσταση του ΕΣΡ και για να δοθούν άδειες όπως ορίζει το σύνταγμα και οι νόμοι.
Εάν όμως γίνονται διασκέψεις χωρίς να βρεθεί η πολυπόθητη συναίνεση και η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της μη συγκρότησης του ΕΣΡ στην αντιπολίτευση, αυτό θα είναι για να δείξει ότι «εμείς κάνουμε προσπάθειες και η κακή αντιπολίτευση δεν θέλει».
Η δήλωση της κ. Γεροβασίλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πέτρα στην βιτρίνα της δήθεν υποταγής στους νόμους του συντάγματος. Από την άλλη, ο κ. Παππάς έχει εισπράξει όλη την αντίδραση από όλα τα κόμματα και πλέον είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχει βρεθεί σε μία κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές ως την μοναδική λύση. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες για «δημοκρατική εγρήγορση», γιατί όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση δεν σέβεται τους νόμους. Τονίζει πάντα, ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδομή, αλλά και ο ίδιος προσπαθεί να μην έχει ως μοναδικό ρόλο, ότι προβαίνει μόνο σε καταγγελίες, αλλά έχει και προτάσεις. Για το ΕΣΡ η ΝΔ θέλει ένα πρόσωπο ευρύτατης κοινής αποδοχής, αλλά συναινεί μόνο με την προϋπόθεση να καταργηθεί ο νόμος Παππά.
Μερικά στελέχη της ΝΔ βλέπουν εκλογές πριν περάσει το δεκαοχτάμηνο, δηλαδή το αργότερο μέχρι το Μάρτιο.
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού σε όλες τις υγιείς πολιτικές κοινωνίες, αυτά τα θέματα που ήθελαν συναίνεση και δεν ήταν και σημαντικά, τα «βρίσκουν» τα κόμματα και προχωρούν παρακάτω.
Πρέπει να βρεθεί συναίνεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση παρακάτω και να μην είναι γαντζωμένη σε αυτήν πρακτική. Έχει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση που οι δανειστές θέτουν δύσκολα θέματα. Με το ασφαλιστικό να το ξανανοίγει ο Ντάισελμπλουμ, τα εργασιακά. Θέματα φωτιά.
Η κοινωνία ασφυκτιά και δεν θα περιμένει την κυβέρνηση να τελειώσει με τις άδειες, αλλά εάν τραβήξει πολύ το όλο θέμα θα δείξει ότι δεν μπορεί και θα μας κουράσει όλους. Αυτό το γεγονός θα έχει και επιπτώσεις στην δεύτερη αξιολόγηση με αποτέλεσμα να πάνε όλα πίσω.
Όπως είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην QE, ποσοτική χαλάρωση, το χρέος αλλά και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017. Το ελληνικό ζήτημα θα συζητείται μέχρι και το τέλος του Φεβρουάριο, μετά μπαίνει στον πάγο, γιατί εισέρχονται σε προεκλογικές διαδικασίες η Γαλλία και η Γερμανία.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!