Είναι προφανές ότι, αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση του Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι, «η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και το πρόβλημα του χρέους να το λύσει η Γερμανία». Όμως, πολύ δύσκολα μπορεί να αναμένονται άμεσα παρόμοιες εξελίξεις πριν από τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο,αν και μεγάλο πρόβλημα είναι η υποχρέωση της χώρας μας για εκταμίευση περίπου 8-9 δις ευρώ στα τέλη του καλοκαιριού.
Πάντως, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία όπου αναμένεται να επικρατήσουν οι Μέρκελ-Σόιμπλε, το πιο πιθανό είναι να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο του Βερολίνου για ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων, που άλωστε επικηρώθηκε και στην τελευταία σύνοδο της Μάλτας. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση ενός σκληρού πυρήνα με κεντρικό άξονα τη Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο, τη Γαλλία του Μακρόν και άλλες βορειοκεντρικές χώρες, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία. Ο δέυτερος άξονας, θα περιλαμβάνει χώρες του νότου και με την Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, που θα επιστρέψουν στο δικό τους νόμισμα, με χαλαρή σύνδεσή του με το ευρώ. Αμφίβολο είναι που θα ανήκουν η Ιρλανδία, Μάλτα και η Κύπρος.
Η ελληνική κυβέρνση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι, αυτή είναι και καλύτερη δυνατή λύση για την Ελλάδα, να μελετήσει το θέμα με σοβαρότητα, να προετοιμαστεί και να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας.