Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση άνοιξε και επίσημα η προεκλογική περίοδος, όπου μάλλον θα επικρατήσει η ακραία πόλωση, η τοξικότητα και η σύγκρουση μέχρις εσχάτων.
Ο Αλέξης Τσίπας με την πρόταση δυσπιστίας στοχεύει να δείξει ότι η κυβέρνηση ήξερε για τις παρακολουθήσεις και με την ψήφο των 156 Βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης θα είναι πλέον συνυπεύθυνη όλη η κυβερνώσα παράταξη.
Από την άλλη, η κυβέρνηση χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός από την Κρήτη τόνισε ότι «εγώ δεν επιδιώκω την σύγκρουση, αλλά την σύγκριση» δύο τετραετιών και επισήμανε ότι με την πρόταση μομφής ο Τσίπας «υπέγραψε τον πρόλογο της ήττας.»
Η κυβέρνηση στην συζήτηση θα παραθέσει τα πεπραγμένα της τετραετίας της σε σύγκριση με αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τονώσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, θα έχει λίγο από Νοβάρτις και βαλίτσες του Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμένει ότι υπήρχε ένα δίκτυο με έδρα το Μαξίμου και θα ρωτήσει εάν ο πρωθυπουργός ήξερε.
Μπορεί να τονωθεί το ηθικό του ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση κατά πόσο όλο αυτό θα επηρεάσει τις κάλπες που θα έρθουν σε λίγους μήνες.
Η Βουλή θα γίνει ακόμη μία φορά αρένα για τα πολιτικά κόμματα κάτι που δεν βοηθήσει κανέναν και θα επιτείνει την ανησυχία στους πολίτες.
Η χώρα μας θέλει πρόοδο, να κοιτάξει μπροστά και όχι καβγάδες.
Φυσικά οι Ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να είναι και στην φύση τους ανεξάρτητες και κανείς να μην μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο τους.
Θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΠ, ώστε να είναι μία πραγματική μυστική υπηρεσία και όχι μία υπηρεσία με αίσθημα του καθήκοντος για την χώρα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξη το «όλα στο φως», όπως είχε πει στην αρχή της υπόθεσης. Το να κατηγορεί και να επιτίθεται στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και να τον χρωματίζει, δεν κάνει καλό στην ίδια και τους θεσμούς.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να γίνει Ουγγαρία του Ορμπάν ή Πολωνία του Κατσίνσκι, αλλά η ισχυροποίηση των θεσμών και του Κράτους Δικαίου θα πρέπει να είναι μέλημα μίας πολιτείας.