γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία πυροδότησε στη χώρα μας τα σενάρια για εκλογές, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια αυτά και ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Εάν έκανε εκλογές εν μέσω πολέμου και γεωπολιτικών εξελίξεων, η χώρα μας δεν θα ήταν στα κρίσιμα φόρα που λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον της Δύσης και της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός με τις καθαρές αποφάσεις που πήρε στον πόλεμο στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και δηλώνοντας ότι «είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην Δύση» έδειξε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Οι ενδείξεις από την οικονομία λόγω του πολέμου είναι δυσοίωνες. Έχει έρθει κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στο ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πλέον η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα ανατιμήσεων, που δύσκολα θα σταματήσει και θα πρέπει να πάρει μέτρα πολεμικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για την οικονομία και το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλός πληθωρισμός και αργή ανάπτυξη. Αυτό έχει να γίνει στην παγκόσμια οικονομία σε τέτοια κλίμακα από το 1973, από τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ που Αραβοϊσραηλινές χώρες έκαναν εμπάργκο στην Αμερική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική σε κάθε μέτρο που θα παίρνει και θα αφορά την οικονομία. Ήδη ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 7% , το αρνητικό ρεκόρ από την δεκαετία του 1990. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να δώσει ένα καλό σήμα στις αγορές.
Μετά την κρίση στον Έβρο και την πανδημία η κυβέρνηση έχει μία ακόμη δύσκολη συγκυρία στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθει. Μπορεί στις δύο κρίσεις όλοι να συντάχθηκαν πίσω από την σημαία, όπως λένε οι Αμερικανοί, αλλά πλέον ο Μητσοτάκης πρέπει να δείξει ότι είναι καλύτερος από τον Τσίπρα σε δύσκολες καταστάσεις.
Μιλώντας στο Φόρουμ που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο που έχει, δηλαδή την αυτοδυναμία. Ίσως αυτή η δήλωση ήταν η έναρξη μιας πρώτης φάσης πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ για το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Η κυβέρνηση πλέον είναι ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της. Αντέχει, αλλά κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν τον λαϊκισμό, εκμεταλλεύονται τον πόλεμο και την ακρίβεια. Μία νέα κρίση δεν πρέπει να υπάρξει.