γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.
Είναι σύνηθες οι μεγάλες καταστροφές να προκαλούν πολιτικές εξελίξεις.
Ορισμένοι στην κυβέρνηση, έχοντας υπ’ όψιν τους την καταστροφή με τις πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.
Τα βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η πρωτοφανής καταστροφή στην Αττική, στην Εύβοια και σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλάζει και τα οικονομικά δεδομένα. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν. Περιουσίες χάθηκαν. Επιχειρήσεις κατακάηκαν… Όλα αυτά σύμφωνα με την αντίληψη ορισμένων, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό που σε συνδυασμό με την πανδημία, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία το οποίο για να αντιμετωπιστεί, ο πρωθυπουργός χρειάζεται ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Πράγματι η καταστροφή είναι πρωτοφανής. Πράγματι θα επηρεάσει την οικονομία. Πράγματι η ανοικοδόμηση της χώρας από αυτόν τον πρωτόγνωρο ασύμμετρο πόλεμο, πρέπει να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε, επιτέλους, σε αυτόν τον τόπο, κάτι πολύ σημαντικό: Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια. Και στα τέσσερα αυτά χρόνια πρέπει να αντιμετωπίζουν και έκτακτες καταστάσεις. Κρίσεις, οικονομικές και φυσικές καταστροφές, ίσως και πολέμους. Οι κυβερνήσεις δεν είναι απλοί διαχειριστές της ευημερίας του τόπου. Στα δύσκολα δείχνουν τις ικανότητές τους. Και στα δύσκολα εκείνο που επιβάλλεται για να επανέλθει η κανονικότητα, είναι πολιτική ηρεμία και πολιτική ομαλότητα.
Η σύγκριση του 2007 με το 2019 είναι ατυχής. Και τούτο για έναν βασικό λόγο: Ο Καραμανλής το 2007 είχε ήδη προκηρύξει εκλογές και η καταστροφή συνέβη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν μπορούσε, συνταγματικά και πολιτικά, να πάρει πίσω τις εκλογές. Η σωστή διαχείριση και η άμεση οικονομική αρωγή προς τους πυρόπληκτους, με τα τριχίλιαρα και τις πειστικές δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν μέσα από μια διεθνή, χειροπιαστή, κινητοποίηση, καταλάγιασε τον θυμό ακόμη και όσων είχαν χάσει τα πάντα από τις πυρκαγιές.
Παρά ταύτα η ΝΔ δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει αυτοδυναμία στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου 2007, χάνοντας 364.703 ψήφους οι οποίες δεν πήγαν στο τότε ισχυρό ΠΑΣΟΚ, το οποίο κι αυτό απώλεσε 275.996 ψήφους.
Με δεδομένη την όλο και πιο χαλαρή συμμετοχή του εκλογικού σώματος και στις εκλογές που ακολούθησαν, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος όταν έχει απογοητευθεί από τη ΝΔ ή όταν νιώθει θυμό, δύσκολα θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ωστόσο θα προτιμήσει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του μη προσερχόμενος στις κάλπες.
Σήμερα, με δεδομένες τις συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό, κανείς δεν λέει ότι η ΝΔ δεν θα είναι νικήτρια τυχόν πρόωρων εκλογών. Αλλά θα πρέπει να σκεφθεί η πολιτική ηγεσία της «Πειραιώς», με ποιο κόμμα θα γίνει η προεκλογική εκστρατεία; Τα περισσότερα στελέχη νιώθουν παραγκωνισμένα και εκείνο που λένε είναι ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν την άποψη να μη έχουν κομματική ταυτότητα τα στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού, αλλά αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για όσους προέρχονται από άλλα κόμματα και όχι μόνο από τη ΝΔ.
Οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Ποιος αποκλείει την επομένη των εκλογών να έλθει το ΠΑΣΟΚ ή κάποιο άλλο κόμμα που το άθροισμα των εδρών του με τη ΝΔ ξεπερνά τους 150 βουλευτές και να προσφερθεί για να κάνουν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, αποδεχόμενο τον κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό; Πώς ο σημερινός πρωθυπουργός θα ζητήσει καθαρή λύση και θα ξαναπάει σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, για να κερδίσει αυτοδυναμία, όταν σήμερα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, με την υπάρχουσα πλειοψηφία, επί δύο ακόμη χρόνια; Πώς θα απαντηθεί το επιχείρημα ότι πήγε σε πρόωρες εκλογές εκμεταλλευόμενος μια εθνική τραγωδία μόνο και μόνο για να «κάψει» την απλή αναλογική;
Προσωπικά, γνωρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύω ότι η λογική να εκμεταλλευθεί την τραγική συγκυρία για κομματικό όφελος, είναι ξένη προς την πολιτική φιλοσοφία και ιδιοσυγκρασία του.
Σαφέστατα η τραγωδία που βιώνουμε επιβάλλει αναδιάταξη του προγραμματισμού της κυβέρνησης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να μετατραπεί σε Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης. Οι προτεραιότητες πρέπει να αλλάξουν. Ο βασικός όγκος των χρημάτων όλων των υπαρχόντων ενωσιακών προγραμμάτων, μηδέ της ΚΑΠ εξαιρουμένης, πρέπει να προωθηθούν σε ανασυγκρότηση της οικονομίας των περιοχών που επλήγησαν. Οι υποδομές πρέπει να ξαναφτιαχτούν με βάση το δεδομένο ότι η έλλειψη δασών θα φέρει και μεγάλες πλημμύρες και συνεπώς και άλλες καταστροφές. Επιχειρήσεις που κατάπιαν οι φλόγες πρέπει να βοηθηθούν για να ξαναχτιστούν οικονομικά. Η Ελλάδα πρέπει να ανοικοδομηθεί σε νέα βάση. Η Ελλάδα, και κυρίως οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πρέπει να γίνουν ένα απέραντο εργοτάξιο. Αν η δουλειά ξεκινήσει από τώρα, είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται στο τέλος της τετραετίας και ο λαός θα το εκτιμήσει.
Η «Συμφωνία Αλήθειας» με το λαό, ήταν το βασικό ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019. Την αλήθεια αυτή θέλει ο λαός, ο οποίος αποστρέφεται κάθε είδους πολιτικά τεχνάσματα, τερτίπια και καιροσκοπισμούς.
Χρέος του πρωθυπουργού είναι η αναδιάταξη του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» με βάση τα νέα δεδομένα και η επιτάχυνση της υλοποίησής του. Να καταφέρει, στην κυριολεξία, να αναγεννήσει την Ελλάδα από τις στάχτες της. Αυτό προέχει. Κάθε άλλη κίνηση θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.