γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση για την καθημερινότητα των πολιτών. Η νόσος covid-19 έφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υψηλή διπλωματία. Οι λαοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και σε καμία περίπτωση ο περήφανος λαός της Κύπρου δε θα δεχτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Τουρκία είναι σε αδύναμη θέση και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναβληθεί ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και μετά από μερικά χρόνια, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο πρόσφορες για Ελλάδα και Κύπρο.
Οι εκλογές, για την ανάδειξη νέου Προέδρου, στο όμορφο νησί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας δείξουν τις επιλογές που επιθυμεί ο λαός. Στρατηγική και εξωστρέφεια θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.
Η εκτόξευση μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις που προσελκύει η κάθε χώρα και τη καθιστά ελκυστική στα νέα κεφάλαια. Στη πατρίδα μας δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, τη δυναμική αυτή με αποτέλεσμα να καταγράφουμε απώλειες σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Οι επενδυτές βλέπουν με θετική οπτική την δυναμική της οικονομίας στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις. Η σωστή άσκηση της διπλωματίας έφερε αποτελέσματα και ενίσχυσε την εξωστρέφεια της χώρας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται το 2022, να προχωρήσει σε χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες της ΕΕ να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έφερε η πανδημία.
Είναι η στιγμή των τολμηρών αποφάσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει την ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ οδηγεί σε εσφαλμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Τα δεδομένα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά. Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να οδηγήσουν τους λαούς τους σε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει τελειώσει. Οι ηγεσίες είναι αδύναμες και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.
Η Ευρώπη έχει μπροστά της ανηφόρα μεγάλη και οφείλει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Η Ελλάδα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Η νέα χρονιά προκαλεί και απαιτεί εγρήγορση και ταχύτητα.