Guest

Στρουθοκαμηλίζοντας την ανα-βάθμιση

 

Το γεγονός από μόνο του είναι τρομακτικό και πολύ ανησυχητικό για την περιοχή αλλά …αλλά μην τρελαθούμε κι όλας, αυτή τη στιγμή αυτό που μας καίει είναι: πρώτον ποιός έδωσε τα λεφτά για να βγει ο Τσοχατζόπουλος από τη φυλακή, δεύτερο τι είπε ο Μπάμπης για τη διαπραγμάτευση που ακόμα κλείνει κι όλο δεν κλείνει – κάτι σαν το γιοφύρι της Άρτας – και τρίτο τι θα γίνει στο τελευταίο επεισόδιο του survivor.

thanoraf-ergasiaka-dikaiwmataΠαράλληλα στην Κροατία γίνεται χαμός, στην Σερβία γίνεται χαμός, στο Μαυροβούνιο γίνεται χαμός, στη Βουλγαρία υπάρχει αναταραχή και στην Τουρκία υπάρχει φασισμός. Α, και μην ξεχάσω, είχαμε και τις αντιδράσεις των φιλελευθέρων της Νέας …δημοκρατίας (με το ‘δ’ μετά Κούλη, Άδωνι, Βορίδη κλπ. μικρό) για το εορτασμό της πρωτομαγιάς. Με λίγα λόγια, έχω καταντήσει να γράφω το ίδιο πράγμα κάθε βδομάδα: η Ελλάδα απούσα σε όλα αυτά που γίνονται σε αυτήν χωρίς αυτήν.

Την προηγουμένη βδομάδα έγραψα ότι κανονικά θα έπρεπε να ασχοληθώ – ή τουλάχιστον έτσι περιμένατε κάποιοι – με τα όσα συμβαίνουν σε Βρετάνια, Γαλλία, Τουρκία και Αμερική αλλά ένιωσα την ανάγκη να ξαναμιλήσω για το ηλίθιο ελληνικό αλτσχάιμερ που έχει γίνει πια επικίνδυνο. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι και οι εξελίξεις σταματήσαν για να περιμένουν εμένα ή την διαπραγμάτευση του Τσίπρα, απεναντίας πήραν φωτιά τα Βαλκάνια. Η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση; Στο τουΐτερ του γελοίου Άδωνι κρυμμένη. Γιατί αυτό μόνο σαν στρουθοκαμηλισμός μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα Βαλκάνια, αγαπητοί μου, – και είμαι σίγουρος ότι κάπου έχετε κρυμμένο το μέμο που έχετε πάρει – έχουν πάρει φωτιά από το 1991, τώρα καίγεται το δάσος. Η φωτιά δεν έσβησε το 2001 με την διάσπαση της, απλά πέρασε σε άλλο επίπεδο με διεφθαρμένες, συχνά φασιστικές κυβερνήσεις και με τις «μεγάλες» δυνάμεις συχνά να βάζουν τρικλοποδιά σε κάθε προσπάθεια κατευνασμού. Και μιλώντας για μεγάλες δυνάμεις, φυσικά μιλάω για την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την …ορθόδοξη Ρωσία και την Τουρκία με όλα τα δουλικά τους, που σε αυτή τη κατηγορία μπαίνει και η Ελλάδα. Όσο για τα Σκόπια, από ιδρύσεως τους ήταν καμένα, απλά ένας ηλίθιος εθνικισμός κατά περιόδους τους αποπροσανατολίζει και τους συντηρεί, με την Ελλάδα αντί να το εκμεταλλευτεί να τον σιγοντάρει. Αλλά για να εκμεταλλευτεί κάτι η Ελλάδα θα έπρεπε πρώτα από όλα να έχει ενημέρωση και γνώση και όχι απλά να εκτελεί εντολές χωρίς έστω ερωτήσεις.

Τελικά ξέρετε που έχω καταλήξει σε αυτό το θέμα και έχει να κάνει και με τον γενικότερο στρουθοκαμηλισμό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα; Ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την Ελλάδα (κυβέρνηση, συμπολίτευση, αντιπολίτευση και άλλα ανέκδοτα) ενημερώνονται και πληροφορούνται αποκλειστικά από τα «παράθυρα» της ελληνικής τηλεόρασης και τα δήθεν δημοσιογραφικά σάιτ στο διαδίκτυο σε ένα σχιζοφρενικό καρουζέλ όπου δήθεν δημοσιογράφοι υποθέτουν τι γίνεται στο κόσμο γύρω μας μέσα από την ντουλάπα που κρύβονται και πολιτικοί πράττουν ανάλογα με αυτές τις υποθέσεις.

Ένα απλό παράδειγμα; Γαλλικές εκλογές. Δεν ξέρω από πού τις βγάλανε όλες αυτές τις αναλύσεις που γράφτηκαν και τελικά τι τις υπαγορεύει, αλλά αυτά τα περί αντισυστηματικών Λε Πεν και Μακρόν και περί ποσόστωσης μάλλον από τον κώλο τους τα βγάλαν, για να χρησιμοποιήσω μια πετυχημένη αμερικανιά. Άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει, εκτός βέβαια αν μέσω Γαλλίας βαφτίζουν τον Μιχαλολιάκο, τον Κούλη και τον Βορίδη «αντισυστηματικούς». Και τι ορίζει έναν πολιτικό αντισυστηματικό; Η θητεία του στα Εξάρχεια ή η μη θητεία του σε πολιτικό γραφείο. Έχουμε χάσει τελείως τις έννοιες και τα ελληνικά μας; Παραφράζουμε οι ίδιοι τη γλώσσα μας για να εξυπηρετήσουμε τυχαία συμφέροντα; Τι διάολο συμβαίνει με αυτή τη χώρα;

yellows-peiraiwsΟι αναλύσεις και η ενημέρωση, αυτή που θα έπρεπε να χαράσσει εξωτερική πολιτική – που σε εποχές Ενωμένης Ευρώπης και έτσι όπως ορίζεται σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη ή καλυτέρα με όλο και περισσότερες εσωτερικές επεμβάσεις από την ΕΕ στα κράτη μέλη – γίνονται με ελληνοκεντρικά κριτήρια και όρους καφενείου και παράθυρων του Μπάμπη και του Χατζηνικολάου. Ποιά έκπληξη και ποιά παραμύθια τούμπανα το Brexit; Εγώ το γράφω από αυτήν ακριβώς τη στήλη ενάμιση χρόνο πριν συμβεί, και δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό. Ειδικούς έχει το υπουργείο εξωτερικών …υποτίθεται. Και ο Μπάμπης με τον Χατζηνικολάου ΔΕΝ είναι αυτοί οι ειδικοί αλλά αυτούς ακούνε. Ο Μπάμπης και ο Χατζηνικολάου ενημερώνονται για τη Βρετανία από την Daily Mail, αν είναι δυνατόν. Σαν να ενημερώνεται ο Βρετανός για τις ελληνικές εξελίξεις από την Espresso, «Ζουμερή παπαδιά το έσκασε με συνταξιούχο αστυνομικό». Τέτοιο επίπεδο ενημέρωσης.

Το Brexit, αν το είχε εκμεταλλευτεί η Ελλάδα – και το φωνάζω ο μαλ@κας εδώ και δυο χρόνια – όταν υποτίθεται ότι έκανε τις πραγματικές διαπραγματεύσεις – ακούς Τσίπρα; – στα όρια του Βρετανικού δόγματος, διαίρεε και βασίλευε, τώρα πολλά πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Στη Γαλλία η εκλογή του Μακρόν δεν θα είναι αρνητικό για την Ελλάδα, τουλάχιστον εφήμερα, γιατί ο «αντισυστηματικός» Μακρόν είναι στη πραγματικότητα η δεξιά του σοσιαλιστικού κόμματος με άλλο όνομα για να μην συνδεθεί με τον αποτυχημένο Ολάντ – κάτι σαν Σημίτης και Βενιζέλος ταυτόχρονα – και θα ακολουθήσει την πορεία Ολάντ στο ελληνικό γιατί αυτό συμφέρει αυτή τη στιγμή την Γαλλία. Στις ΗΠΑ ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος αλλά στο τέλος κι εκείνος θα γίνει …συστηματικός φασίστας και θα κάνει ό,τι του πουν τα λόμπι των όπλων και του πετρελαίου και γι’ αυτό θα αγαπήσει και τον Ερντογκάν και την Μέρκελ και τον Μακρόν και όχι γιατί έχει προσωπικά συμφέροντα, αν και αυτό παίζει το ρόλο του. Στη Γερμανία θα βγει η Μέρκελ και μην κάνετε όνειρα και καλά σοσιαλιστικά. Η ΕΕ δεν θα διαλυθεί γιατί δεν συμφέρει κανέναν πέρα-δώθε του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένου και του Πούτιν ή της Κίνας. Η Τουρκία είναι ένα φασιστικό κράτος με επεκτατικές τάσεις όχι γιατί θέλει να ξαναφτιάξει την οθωμανική αυτοκρατορία (αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση) αλλά για καθαρά οικονομικούς λόγους και τα Σκόπια μετράγανε μέρες από την ημέρα που ιδρυθήκαν, απλά τα συντηρούν οι Αμερικανοί γιατί εκεί γίνεται όλο το εμπόριο όπλων στην Ευρώπη και Ασία. Εκεί είναι τα αμερικανικά σουπερμάρκετ οπλισμού και πετρελαίου και το παραεμπόριο ναρκωτικών και σάρκας για όλη την Ευρώπη. Αυτά τα καταλαβαίνεις με απλό κριτικό βλέμμα, λογική, απλές γνώσεις αλλά οι Έλληνες παρα-χαράκτες εξωτερικής πολιτικής περιμένουν από τον Χατζηνικολάου και τον Μπάμπη, να διαβάσουν την Daily Mail και να τους τα πουν από το παράθυρο κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σε παρόμοιο αποτυχημένο επίπεδο κινείται και η εσωτερική πολιτική μας κρίση με αναλύσεις του …κώλου και πολιτικούς που ενεργούν συγχρονισμένοι σε αυτές τις αναλύσεις. Η αντιπολίτευση έκανε θέμα στην Ελληνική Βουλή τις εξελίξεις και τα γεγονότα στην Βενεζουέλα. Συγγνώμη, αλλά ποιανού μαλ@κα ιδέα ήταν; Λύσαμε όλα μας τα προβλήματα, ταΐσαμε 300,000 πεινασμένους και άλλους 40,000 στα παγκάκια, βρήκαμε δουλειά σε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και αποφασίσαμε να λύσουμε και τα προβλήματα της Βενεζουέλας; Ούτε για γέλια δεν είσαστε ΡΕ!

Συνέχεια ακούω κάτι για υποβάθμιση του κοινοβουλίου, υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, υποβάθμιση, υποβάθμιση, υποβάθμιση. Δηλαδή ρε παλικάρια τι …βάθμιση θέλετε τέλος πάντων με τον Άδωνι, τον Βορίδη, τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη στη Βουλή, τον κάθε γελοίο που ουτε το όνομα του δεν θυμάμαι στα υπουργικά έδρανα και συζήτηση για τις εξελίξεις στην Βενεζουέλα; Πώς την καταλαβαίνετε αυτήν την …βάθμιση και πως θα γίνει ανά; Με τον Κούλη;

Κατά τα άλλα …αναβαθμίζουν στην Κουλιάδα και τον ιδεολογικό τους λόγο. Τους πείραξε η εργατική πρωτομαγιά. Γιατί έχοντας την λογική του μπουζουκιού – ξέρετε, το μπουζούκι είναι όργανο, ο μπάτσος είναι όργανο άρα ο μπάτσος είναι μπουζούκι – αποφασίσανε ότι η πρωτομαγιά είναι Τσιπραϊκή γιορτή άρα …αριστερή, άρα …κομμουνιστική. Βρε ηλιθιοαδώνιδες της Πειραιώς, ουτε γιορτή είναι, ουτε λάβαρα με τον Στάλιν είναι, τιμή και μνημόσυνο στους νεκρούς του Σικάγο είναι – ναι ρε ηλιθιοαδωνιτάκια, του καπιταλιστικού Σικάγο – που πεθάνανε για να έχετε εσείς πενθήμερο, μισθούς και συντάξεις, βουλευτική έδρα και χώρο για να λέτε τις μ@λ@κίες που λέτε είναι. Και είναι για να σας θυμίζουν ότι ενώ απολαμβάνετε ΡΕ αλήτες όλα αυτά που κέρδισαν με το αίμα τους αυτοί στο Σικάγο έχετε γίνει σήμερα αυτοί που τους δολοφόνησαν. Υποκριτές, αμόρφωτοι και γελοίοι.

Στην Ελλάδα φίλτατοι, δεν υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας, υπάρχουν σκλαβοπάζαρα όπως τότε με του Φαραώ που φτιάχνανε πυραμίδες και σήμερα το λέμε …πολιτισμό. Γι’ αυτό και ενοχλούνται κάποιοι υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων με την πρωτομαγιά. Γιατί έχουν μετοχές, μίζες και κέρδη από αυτό το σκλαβοπάζαρο. Όλα τα υπόλοιπα είναι σαν τη σουπιά που κλάνει μελάνι για κρυφτεί. Το διάβασα και τρελάθηκα, ζητείται λογιστής για …εθελοντική εργασία. Το μαστίγωμα είναι προαιρετικό; Διαλέγεις εσύ το μαστίγιο; Αυτό με τις εννιά ουρές είναι αναμεσά στις επιλογές; Λογιστής για εθελοντική εργασία; Και μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα; Εμ πώς να μην τρελαίνονται ο Δένδιας, ο Άδωνις και ο Βορίδης με την κομουνιστική πρωτομαγιά; Αλήθεια στα γραφεία τους και στις επιχειρήσεις πόσους …εθελοντές έχουν; Περιμένετε, έχουν και πληρωμένους σκλάβους, αυτούς που πληρώνει η Βουλή. Εσείς ζώα που τους ψηφίζετε. Εδώ πληρώνετε τον μαέστρο για να παίζει με το ραβδάκι του Χάρυ Πότερ σε εκδηλώσεις.

Αλλά μια στιγμή, ποιοί άλλοι τραβάγανε και τραβάνε ζόρι με την εργατική πρωτομαγιά και με τα εργασιακά δικαιώματα γενικώς; Από το ’30 μέχρι και σήμερα; Το λειψό ανθρωπάκι με το μουστακάκι; Και οι οπαδοί του; Ο Άδωνις, ο Δένδιας και ο Βορίδης; Λες; Αντε βρε. Να, στο τσεκούρι που κρατάει ο μη μεταμελημένος χουντικός.

Καλή πρωτομαγιά φίλοι μου, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ. Αφήστε τα φασιστάκια ηλιθιοαδωνιτάκια να φτιάξουν στεφάνια από λουλουδάκια, οι σταχτοπούτες, κι εσείς θυμείστε τους ότι στο καπιταλιστικό Σικάγο εργάτες πεθάνανε για να μην υπάρχουν πια σκλαβοπάζαρα κι ότι εμείς ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

****************************************

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν εκλέγονταν πρόεδρος στη Βουλή κάποιος από την Μουσουλμανική μειονότητα; Ουτε να το σκεφτείτε ε; Στο Σύνταγμα θα τους κρεμάγατε. Και μετά απορείτε γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τον Ερντογκάν να τους το παίζει καλός μπαμπάς και να αλωνίζει η ΜΙΤ στην Θράκη!

****************************************

Πάντα επίκαιρος για μια ακόμα Παρασκευή παρέα μου με σκίτσο του, ο Θάνος Ραφτόπουλος.

****************************************

Στη φωτογραφία λεπτομέρεια από τον πίνακα του Pellizza da Volpedo, The Fourth Estate κι όσοι καταλαβαίνουν από την πληθώρα μηνυμάτων της εικόνας …καταλάβανε!




Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Στρουθοκαμηλίζοντας την ανα-βάθμιση

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Εθνικιστές οπαδοί του Γκρουέφσκι εισβάλανε στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και γρονθοκοπήσαν βουλευτές γιατί για πρώτη φορά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μαζί με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν πρόεδρο της Βουλής κάποιον από την Αλβανική μειονότητα.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο