Guest

Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη

 

 

Την 1η Απριλίου του 1957, το Βρετανικό BBC έκανε την μεγαλύτερη πλάκα στην ιστορία της πρωταπριλιάς και που έχει μείνει πια ακόμα και στα βιβλία της ιστορίας. Στα πλαίσια του προγράμματος Πανόραμα, που μεταδίδονταν κάθε βράδυ και σε εποχές που δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση, παρουσιάστηκε ένα … «ρεπορτάζ». Σε αυτό το ρεπορτάζ, από την Ελβετία μάλιστα, νέες κοπέλες και «επιστήμονες» παρουσιάζανε τα …μακαρονόδεντρα. Φυτείες μακαρονοδέντρων στις Άλπεις και έδειχναν πως γίνεται το μάζεμα των μακαρονιών.

 

Ήταν τέτοια η επιτυχία της πλάκας που για μήνες μετά τη μετάδοση του συγκεκριμένου «ρεπορτάζ» το BBC συνέχισε να ανακοινώνει ότι ήταν ψέμα και ότι δεν υπάρχουν μακαρονόδεντρα στην Ελβετία, η δε ελβετική κυβέρνηση παραπονέθηκε επίσημα στη Βρετανική γιατί η Ελβετία είχε γίνει αποδέκτης ακόμα και παραπόνων για …χαλασμένα μακαρόνια.

 

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια οι ανακοινώσεις των κομμάτων και τα πολιτικά ρεπορτάζ «εγκύρων» εφημερίδων, περιοδικών, τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και τελευταία σάιτ, γιορτάζουν την πρωταπριλιά σε καθημερινή βάση. Για τους Έλληνες πολιτικούς η Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη γιορτάζεται κάθε μέρα. Σας φαίνομαι υπερβολικός; Λάθος, απογοητευμένος είμαι. Αλλά απογοητευμένος και για τις δυο πλευρές. Και γι’ αυτούς που λένε το ψέμα αλλά και γι’ αυτούς που το εισπράττουν σαν αλήθεια. Και δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Την Τρίτη που μας πέρασε, απολαύσαμε όλοι τους Πινόκιο της Ελληνικής Βουλής να παρελαύνουν ο ένας μετά τον άλλο κυριαρχώντας σε όλες τις βαθμίδες χυδαιότητας.Κονταροχτυπιόντουσαν με τις μύτες του που με κάθε τους λέξη όλο και μεγάλωναν. Είχαμε πρωταπριλιά αναδρομικά.

 

Για να ξεκαθαρίσω κάτι, εδώ. Δεν θέλω να γενικολογώ, και είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στους 300 υπάρχουν και κάποιοι που είναι αξιοπρεπείς και που πονάνε με τα κατάντια των κομμάτων τους ή ακόμα και αισθάνονται ντροπή μπροστά σε αυτούς που τους εκλέξανε. Αλλά θα πρέπει να παραδεχτείτε κι εσείς ότι αυτή είναι η χειρότερη Βουλή στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελληνικής Βουλής. Κανένας πριν από δέκα χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια Ελληνική Βουλή που να συγκατοικούν Θεοδωράκης, Λεβέντης, Μιχαλολιάκος και Βορίδης. Και μάλιστα οι τρεις να είναι πρόεδροι κομμάτων και ο ένας κολαούζος προέδρου.

 

014 01042016bΑλλά ας πάρουμε κι όσους μας έκαναν την τιμή να γιορτάσουν προκαταβολικά την Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη στη Βουλή τη προηγουμένη Τρίτη.

 

Και ο Κυριάκος και οι περισσότεροι που μοιράζονται τη σκέψη του κάνουν λάθος όταν πιστεύουν ότι τα μεγαλύτερα ψέματα που πειράξανε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ -και στο όλους συμπεριλαμβάνω όλους, ακόμα και ΝΔημοκράτες που αηδιασμένοι από αυτά που γίνονται καθημερινά στο κόμμα τους ήθελαν να πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα – λεχθήκαν από τον Αλέξη προεκλογικά σε εκείνη τη περίφημη προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλο λάθος. Ο Αλέξης σε εκείνη τη συγκέντρωση είπε αυτά που θέλαμε να ακούσουμε. Μάλιστα είπε και μερικά που δεν θέλαμε να μολογήσουμε. Αλλά και αυτός και εμείς ξέραμε ότι αν κρατήσει ένα 25% από αυτά που έλεγε, καλά θα ήταν. Τώρα πια όλοι μας ξέρουμε ότι πέρα από κυβερνήσεις και θέλω στην Ελλάδα υπάρχει ένα βαθύ κράτος που ελέγχει και πράττει πίσω από τις κουρτίνες.

 

Όλοι ξέρουμε πια ότι κάποιες θεωρίες συνωμοσίας δεν ήταν ποτέ θεωρίες. Η βρώμα του ΔΟΛ δεν εμφανίστηκε χτες με τον Ψυχάρη. Η Χρήστου Λαδά ήταν από την δεκαετία του ’50 ένας βρωμερός βόθρος γεμάτος αρουραίους. Για όποια απορία μπορεί να έχει ο Κυριάκος δεν έχει να χάσει τίποτα παρά να ρωτήσει τον πατέρα του. Ο γέρος ο Μητσοτάκης έχει χωθεί μέχρι το λαιμό στα σκατά της Χρήστου Λαδά κατά περιόδους. Για νεότερα στοιχεία πάλι, μπορεί να ρωτήσει την αδελφή του, αυτή ακόμα αφήνει ίχνη από τα μακροβούτια της στα σκατά της Χρήστου Λαδά.

 

Και η Χρήστου Λαδά είναι ένα μόνο παράδειγμα, ένα μικρό παράδειγμα. Τον Κοσκωτά τον πιάσανε γιατί δεν έδειξε τον σωστό σεβασμό σε αυτό το βαθύ κράτος. Ήθελε ο μοναχοφαγάς όλη τη πίττα χωρίς να δώσει τίποτα στο σκύλο. Γι’ αυτό και τον έφαγε ο σκύλος με τα πολλά κεφάλια. Η Χρήστου Λαδά ένα από αυτά. Ο Καραμανλής ξεκίνησε καταγγέλλοντας νταβατζήδες και κατέληξε να παίζει πλέϊ-στέϊσον. Ο Σημίτης, ο πρώτος πρωθυπουργός γέννημα του βαθύ κράτους, κυβέρνησε σχεδόν οκτώ χρόνια. Όλο το βαθύ κράτος δούλεψε για να τον επιβάλλει. Και τα κατάφερε. Και μιας και τα κατάφερε το ξαναδοκίμασε. Με τον επόμενο υπηρέτη του. Την βελτιωμένη έκδοση. Αδίσταχτος, ψεύτης, δολοπλόκος, διεφθαρμένος από κάθε πλευρά. Ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Αν ο Σημίτης ήταν υπηρέτης συμφερόντων και του βαθύ κράτους, ο Σαμαράς ήταν και είναι το δουλικό τους. Αλλά εκεί ήταν και η αχίλλειος πτέρνα του κόλπου. ΑλαζονείαΒλέποντας να έχουν επιβάλλει τον Σημίτη για οκτώ χρόνια, πιστέψανε ότι με ένα αδίσταχτο δουλικό σαν τον Αντωνάκη θα έμεναν στην εξουσία είκοσι χρόνια. Και τους προέκυψε Τσίπρας.

 

Τα μνημόνια ήταν και είναι δραματικά, αλλά ο μέσος Έλληνας μέσα στη απόλυτη μιζέρια και δυστυχία που φέρνανε τα μέτρα καταλάβαινε ότι και κάτι έπρεπε να αλλάξει με αυτό το παμφάγο, κομματικό και υδροκέφαλο κράτος. Και αυτό που έπρεπε να αλλάξει ήταν η κυριαρχία του βαθύ κράτους που ακόμα και σε αυτές τις στιγμές κοινωνικής απαξίωσης και φτώχειας συνέχιζε να εκμεταλλεύεται ακόμα και τα μνημόνια για να κερδίζει. Και μάλιστα να κερδίζει σε απόλυτους και μετρήσιμους αριθμούς.Να κερδίζει προκλητικά, πλουτίζοντας με μοχλό ένα διεφθαρμένο πρωθυπουργό-δουλικό. Εκεί ήταν το λάθος τους, ότι δεν υπολόγισαν στον κόσμο. Και ο κόσμος παρόλο ότι ήξερε ότι ο Τσίπρας τον παραμύθιαζε, μόνο για να σταματήσει την αρπαχτή αυτού του βαθύ κράτους και του δουλικού του του Σαμαρά ήταν διατεθειμένο να τον φέρει στην εξουσία.

 

Το έχω γράψει πολλές φορές θα το γράψω άλλη μια. Αυτοί που ψήφισαν Σύριζα τον Φλεβάρη του 2015 δεν ψήφισαν Σύριζα αλλά τον Αλέξη που θα έδιωχνε τον Σαμαρά και την συμμορία του. Και αυτοί που ψήφισαν πάλι Αλέξη τον Σεπτέμβρη του 2015, δεν το έκαναν γιατί τον συγχωρήσαν για το μεγάλο ψέμα, αλλά γιατί δεν θέλουν να ξαναδούν τη συμμορία του Σαμαρά να επιστρέφει με όποιο πρόσωπο κι αν είναι αυτό.

 

Αλλά ποιο ήταν το μεγάλο ψέμα του Αλέξη αφού δεν ήταν αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη και που γιόρτασε τη Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη, αναδρομικά την Τρίτη στη Βουλή; Το δημοψήφισμα. Αυτό είναι το γιγάντιο ψέμα του Τσίπρα, η κόκκινη γραμμή όλων εμάς και αυτό που θα τον βαραίνει για πάντα. Το δημοψήφισμα θα είναι η κληρονομιά του και η υστεροφημία του, ό,τι και να κάνει από δω και πέρα. Το 62% σχεδόν δεν ήταν Συριζαίοι, ήταν Έλληνες. Ήταν Συριζαίοι αλλά ήταν και ΝΔημοκράτες.Μάλιστα από αυτούς που ψήφισαν ΟΧΙ σε αντίθεση με τις επιθυμίες των κομμάτων τους, οι περισσότεροι ήταν ΝΔημοκράτες, οι Πασόκοι και τα Ποταμάκια ψήφισαν δαγκωτό ΝΑΙ. Μόνο έτσι βγαίνουν τα κουκιά. Και ΟΛΟΥΣ αυτούς ο Τσίπρας τους απογοήτευσε, στρέβλωσε το ΟΧΙ τους και στο τέλος τους είπε ψέματα κατάφατσα.

 

Είχε δίκιο και στα 14 παραδείγματα επέμβαση στη δικαιοσύνη που ανέφερε. Και αυτά ήταν τίποτα στο πακτωλό παρανόμων επεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στο κράτος που έκανε ο Σαμαράς και συμμορία του στα χρόνια που άμεσα η έμμεσα κυβέρνησαν. Άλλωστε είχε και βοήθεια από το βαθύ κράτος που υπηρετούσε και που έχει πλοκάμια βαθιά μέσα στην ελληνική δικαιοσύνη και τα υποτίθεται …σώματα ασφαλείας. Αλλά είχε και δίκιο ο Κυριάκος όταν το κατηγόρησε για απραξία σε σοβαρά θέματα όπως η φτώχεια, η ανεργία, η παιδεία, το προσφυγικό. Και είχε δίκιο όταν τον κατηγόρησε για ψεύτη. Γιατί, είπαμε, ο Τσίπρας είπε το ένα το μεγάλο το ψέμα και αυτό φτάνει για όλα τα ψέματα του κόσμου. Το δημοψήφισμα.

 

Αλλά ποιος είπε τον Τσίπρα ψεύτη στη Βουλή; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτή τη παράσταση της προηγουμένης Τρίτης, ο Κυριάκος δεν πρέπει να κριθεί σαν πολιτικός αλλά σαν τρίτης κατηγορίας κωμικός. Πέταγε ατάκα και σταματούσε χαμογελαστός περιμένοντας το χειροκρότημα. Και ηλίθιο να τον πεις, λίγο θα είναι. Εντάξει είχε κάποιον καλό που έγραψε το λόγο του. Ο ίδιος δεν έχει τόσο μυαλό. Τα συγχαρητήρια λοιπόν στον συγγραφέα του λόγου. Ο Κυριάκος ούτε για δελφινάριο. Ακόμα και ο Ψάλτης είναι καλύτερος. Ο παρθενοκυνηγός Κυριάκος. Ο μεγάλος παραμυθάς. Κληρονομικό το χάρισμα. Την άλλη φορά να παίρνει και τον Βορίδη ή τον Γεωργιάδη στο βήμα για να έχουμε κωμικό ντουέτο, τον ηλίθιο και τον πανηλίθιο. Πως λέμε ο χοντρός και ο λιγνός; Θα έχουμε ο Κούλης και ο Άδωνις! Ο Τέρης Χρυσός την μουσική επιμέλεια.

 

Αυτός είναι η εναλλακτική για τον Τσίπρα; Δεν θέλουμε το …πιόνι του Σόιμπλε και θα βάλουμε τον καραμ@λ@κα του Ψυχάρη, του Μπόμπολα, του κάθε εξοπλιστικού και του κάθε νταβατζή; Τη μαριονέττα του Χριστοφοράκου; Τον ψιλικατζή που λαδοκολώθηκε με ένα εκτυπωτή και ένα κλιματιστικό Siemens;

 

Αγαπητοί ΝΔημοκράτες εξουσία δεν βλέπετε όσο έστω κι ένας από τη συμμορία του Σαμαρά υπάρχει περίπτωση να πάρει θέση εξουσίας. Όσο αυτό δεν αλλάζει αύριο, μεθαύριο, σε ένα μήνα ή σε τρία τέρμινα να γίνουν εκλογές την εξουσία μέσα από τα γυαλιά του διεφθαρμένου Σαμαρά θα την βλέπετε. Όσο για το θέμα εκλογέςεκλογές θα γίνουν και πιθανώς σε ένα χρόνο το πολύ, άλλα να είστε σίγουροι ότι ο Τσίπρας πρώτο θα τις κάνει όταν τον βολεύουν αυτόν για να κερδίσει κι όταν σιγουρευτεί ότι η βρώμα που η συμμορία Σαμαρά κουβαλάει θα μας έχει πνίξει όλους ακόμα κι από την αντιπολίτευση. Αυτά τα 14 θέματα που ανέφερε ήταν μόνο η αρχή κι έχει πολλά άλλα έτοιμα όταν τα χρειαστεί. Τόσα πολλά που πιάνουν από Ελληνικό μέχρι την Αγροτική.

 

Ο μπούλης ο Καμμένος που ακολούθησε ήταν για πλάκα. Ήταν σαν το μπιζ που παίζαμε παιδιά με τη σφαλιάρα στο σβέρκο και ύστερα μπιζζζζζ, μόνο που τις σφαλιάρες αυτός τις ρίχνει μόνος του στον εαυτό του. Το έχω γράψει πολλές φορές. Αυτός πήρε τη δεύτερη τη χρυσή ευκαιρία να σωθεί. Αλλά τον μπούλη όσο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς. Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που πρέπει όλοι μας να ομολογήσουμε για τον μπούλη, παρόλο το μέγεθος του οι κωλοτούμπες του είναι πάντα εντυπωσιακές και κάνουν θόρυβο!

 

Ο Ποταμάκης ψάχνει στέγη γιατί ξέρει ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που βλέπει πως είναι η βουλή από μέσα και προσπαθεί να πείσει τη Φωφό να τον μαζέψει. Σαν αδέσποτο, κάτι τέτοιο. Κρυφοφασίστας, δουλικό και γλύφτης του βαθύ κράτους περίμενε να γίνει ρυθμιστής εξελίξεων και έγινε το παιδί της σφαλιάρας. Ούτε οι αφέντες του δεν τον χρειάζονται πια.

 

Ο Λεβέντης το έχει χάσει τελείως. Είναι αλλού. Τζεπέτο χωρίς Πινόκιο. Από τους πολλούς φραπέδες και τα τσιγάρα κάτι έχει αλλάξει. Αυτός πια έχει ξεπεράσει την ανάγκη να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη. Το ψέμα έχει γίνει η αλήθεια του και η αλήθεια ψέμα του. Σε λίγο θα αρχίσει να κηρύσσει την δευτέρα παρουσία. Έκανε ομιλία στη Βουλή για είκοσι λεπτά για να κάνει παράπονα για τον Real και τον Χατζηνικολάου. Μιλάμε ότι το απέναντι του Λεβέντη είναι σε άλλο γαλαξία.

 

Οι ναζιστές με τον εκπρόσωπο τους φύρερ του κώλου, ήταν οι γνωστοί ναζιστές. Αυτοί στη Βουλή δεν ταιριάζουν, δεν τους πάει. Μίλαγε ο Μιχαλολιάκος ήταν σαν να ακούς πεντάχρονο κοριτσάκι να παραπονιέται γιατί κάποιος της πείραξε τη μπάρμπι.

 

Την Φώφη την άφησα τελευταία. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν η πιο αξιοπρεπής παρουσία μέσα εκεί. Δυστυχώς ο Βενιζέλος, αυτός ο βόθρος διαφθοράς, σύντροφος και συνεργάτης του Σαμαρά, κατάφερε να χαλάσει όποιες θετικές εντυπώσεις άφησε η Φώφη και να θυμίσει από ποιο κόμμα προέρχεται. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό του πατέρα της, είναι του Πινόκιο Σημίτη, του φυλακισμένου Τσοχατζοπούλου και του πότε θα γίνει Άκης, Βενιζέλου, του συνεργάτη του Σαμαρά. Ίσως η ίδια σώζεται, το κόμμα που της δώσανε δεν σώζεται πια και έχει αργήσει να το καταλάβει.

 

Κατά τα άλλα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Χρόνια πολλά Αλέξη

Χρόνια πολλά Κυριάκο

Χρόνια πολλά Φωφό

Χρόνια πολλά Ποταμάκη και Λεβέντη

Χρόνια ελάχιστα φασιστάκια

Καλή Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη

*********************************************

Πιστός στο πνεύμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Ψεύτη και ο Θάνος Ραφτόπουλος που μου κρατάει παρέα σε αυτή τη σημαντική μέρα με ένα σκίτσο του!

*********************************************

Στη φωτογραφία τα …μακαρονόδεντρα της πρωταπριλιάς του ’57. Η συνέχεια στην Ελληνική Βουλή του 2016!

 

 


Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!

 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας. 

 

Αντε βρε, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Χρόνια πολλά Αλέξη. Να μας ζήσεις Κυριάκο, να σε χαιρόμαστε μέρα που ‘ναι. Φώφη,πολύχρονη κοπέλα μου, Σταύρο και μπάρμπα-Λεβέντη, η μέρα σας. 1η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Ψεύτη και οι Έλληνες πολιτικοί θα κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της αλήθειας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο