130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Λευτέρης Αυγενάκης - Ηρακλείου, Ν.Δ.

Λευτέρης Αυγενάκης - Ηρακλείου, Ν.Δ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε Δομικός Κτιριακών Έργων στη Σιβιτανίδειο Σχολή και Τοπογράφος Mηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών. Παρακολούθησε πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στη Διαχείριση και Τεχνολογία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εργαστεί ως Εργοδηγός Δημοσίων Έργων και Τραπεζικό στέλεχος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Στη συνέχεια ίδρυσε την εταιρεία «Επιχειρείν Αναπτυξιακή Ο.Ε.»

Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ, αν. υπεύθυνος της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. Τ.Ε.Ι. και μέλος του Κ. Σ. της Εθνικής Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΣΕΕ) για δύο περιόδους. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών Αττικής, μέλος του Δ.Σ. της Παγκρήτιας Ένωσης Αθηνών, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Παγκρήτιας Νεολαίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητικών Νεολαιών.

Το 2007 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Πολιτικά Θέματα (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Τον Ιούλιο του 2007, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (7ο Τακτικό Συνέδριο). Το Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ηρακλείου και επανεκλέγεται στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Κατά τη κοινοβουλευτική περίοδο 2007-09 υπήρξε μέλος της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της μόνιμης επιτροπής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Σήμερα είναι μέλος της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και της Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ έχει έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Και στις 23 Νοεμβρίου 2010, διεγράφη από τη νέα Νέα Δημοκρατία του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στις 4 Ιανουαρίου 2011 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κίνημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, απόφαση την οποία γνωστοποίησε και στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Διεύθυνση Ιστότοπου:

γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Η τύχη, ο τζόγος, η αναξιοκρατία, η λογική της ήσσονος προσπάθειας και η κατάργηση της αριστείας αποτελούν τον πυρήνα της φιλοσοφίας ζωής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση έπαρσης της Ελληνικής σημαίας, του εθνικού ύμνου και την κλήρωση ως κριτήριο επιλογής του σημαιοφόρου είναι αποκαλυπτικές αυτής της προσέγγισης.

 

γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ήταν 25 Μαρτίου 1957. Έξι χώρες υπογράφουν στη Ρώμη την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), μία κοινή αγορά βασισμένη στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η Ευρώπη των Έξι (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) είχε γεννηθεί. Στόχοι της ΕΟΚ ήταν να αλλάξει τους όρους συναλλαγών και παραγωγής στην επικράτεια των 6 μελών της και να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια στενότερης πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πλέον ένα σημαντικό περιφερειακό οργανισμό, μια υπολογίσιμη δύναμη της διεθνούς κοινότητας, με καθολική συμμετοχή των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, απαριθμώντας 27 κράτη-μέλη, αν αφαιρέσουμε την υπό αποχώρηση Μεγ. Βρετανία.

γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Είναι γεγονός ότι, με τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και στη διαπραγμάτευσή τους τα δύο τελευταία χρόνια.

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.


Με την κατάσταση στη χώρα να παραμένει δραματική, την «περήφανη διαπραγμάτευση» της Κυβέρνησης να βρίσκεται 24 μήνες πίσω, την αξιολόγηση να παραπαίει και τις ατελείωτες παλινωδίες, χωρίς κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, η αποτυχία του κου Τσίπρα είναι πλέον η μόνη «κόκκινη γραμμή» του. Η προσωπική αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού, που δεν κατάφερε να υλοποιήσει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, οδηγεί τους δανειστές μας να απαιτούν όλο και περισσότερα μέτρα, όλο και μεγαλύτερες πρόσθετες δεσμεύσεις.

Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017 08:26

9 Δεσμεύσεις Αλήθειας με τους Αγρότες

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε τη «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», μια σειρά περιοδειών σε δεκάδες αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μιλήσαμε με αγρότες και παραγωγούς και καταγράψαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σάββατο, 06 Φεβρουάριος 2016 09:25

Ο κ. Τσίπρας απέτυχε δραματικά σε όλα

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τη χώρα σε ένα διαρκή αναβρασμό και διχάζει την κοινωνία. Καλό είναι να σταματήσει να κρύβεται πίσω από δραματικές συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύοντας ότι έτσι "αγοράζει χρόνο" και οι λύσεις θα έρθουν από μόνες τους.

Ο κ. Τσίπρας απέτυχε δραματικά σε όλα. Η ΝΔ δε φοβάται τις εκλογές και δε θα επιτρέψει η Κυβέρνηση να φουσκώνει το λογαριασμό και να ζητεί συναίνεση.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε με επιτυχία μετά το πρώτο «στραβοπάτημα», στη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου. Οι 400.000 πολίτες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία ήταν μια άκρως θετική εξέλιξη.

Αναμφισβήτητα δεν ήταν στο σύνολό τους παραδοσιακοί ψηφοφόροι της. Ήταν άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, οι οποίοι «στήθηκαν» στις ουρές για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, επειδή νιώθουν την ανάγκη να σχηματιστεί γρήγορα ένας συμπαγής και στιβαρός φιλοευρωπαϊκός πόλος και επειδή πιστεύουν ότι ο χώρος της κεντροδεξιάς έχει προσφέρει πολλά στην πατρίδα και μπορεί μέσα από τη ριζική του ανανέωση να προσφέρει διέξοδο στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο νομοσχέδιο για τα.. «Βοσκοτόπια» ο Υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης εισήγαγε τροπολογία η οποία προβλέπει επιλογή νέων διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω προσωπικής συνέντευξης και μόνο..(!)

Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2015 08:32

Ημιμαθής, προκλητικός και επικίνδυνος

 του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ημιμαθής, προκλητικός και επικίνδυνος ως Υπουργός Παιδείας (!) με τις ιδεοληψίες του απέναντι στην Ελληνική Ιστορία και την εθνική μνήμη ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.

 

Η ίδια η Βουλή των Ελλήνων με τις αποφάσεις της έχει αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων πριν από 21 χρόνια. Αυτή που σήμερα αρνείται ο κ. Φίλης.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μέρους του "3ου Μνημονίου Τσίπρα - Καμμένου", ο Πρωθυπουργός εγκάλεσε την αντιπολίτευση ως "αντιμνημονιακή" σχολιάζοντας μάλιστα ότι "δεν μπορείς να βάζεις για όλα κόκκινες γραμμές".

Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε πολύ να ξεχαστούν οι δικές του "κόκκινες γραμμές", τα δικά του τυφλά "όχι σε όλα" με τα οποία παραπλάνησε την κοινωνία, ακόμη και στα όσα θετικά ψήφιζε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Εννέα μήνες μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη φορά αριστερά, που έγινε δεύτερη φορά.., με τις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, ανατρέπει με τον πιο αιφνιδιαστικό και βαρύ τρόπο, τους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και οικογενειών.

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει το προσεχές διάστημα προς την "ανοικτή διαδικασία" εκλογής του νέου Προέδρου της. Το γεγονός αυτό πυροδότησε και μια εσωτερική συζήτηση αναφορικά με το ποιος πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας, σαν να είναι αυτό το ζητούμενο. Ακούγονται φωνές υπέρ της «δεξιάς στροφής», της «επιστροφής στο μεσαίο χώρο», την "επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες του μακρινού 1974", επιστροφή στο "κοινωνικό κέντρο" κ.α.

 

Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2015 06:16

Η ηθική υποκρισία της «αριστεράς»

του Λευτέρη Αυγενάκη.


Στη χώρα της «αριστερής ιδεολογίας», της απύθμενης υποκρισίας και του πολιτικού θεατρινισμού θεωρούνται σχεδόν αυτονόητες ορισμένες στάσεις και συμπεριφορές. Η «ηθική υπεροχή» και η «ιδεολογική ανωτερότητα» της αριστεράς (θαρρεί κανείς και εξ’ ορισμού υπάρχουν σε όποιον τις ενστερνίζεται) επιτρέπει αντιφατικές για την κοινή λογική, αλλά απολύτως φυσιολογικές -απ’ ότι φαίνεται- για την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορές.

Τετάρτη, 26 Αύγουστος 2015 08:48

Το πάθημα να μας γίνει μάθημα

του Λευτέρη Αυγενάκη.


Η πρόσφατη προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον Πρωθυπουργό, ήταν μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη από τις πολλές που έχουν συμβεί στη χώρα εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα δε χρειαζόταν εκλογές ούτε τον περασμένο Ιανουάριο, ούτε τώρα.

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2015 06:04

Μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

 του Λευτέρη Αυγενάκη.

«Είναι γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας με τις εμμονές του έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα, και με περισσή αλαζονεία και αμέτρητα διαπραγματευτικά λάθη, θα φέρει (εάν φέρει) μια κάκιστη συμφωνία.

Είναι γεγονός ότι η "πρώτη αριστερή Κυβέρνηση", θέλει να τιμωρήσει όσες επιχειρήσεις άντεξαν την κρίση πέντε χρόνια τώρα για χάρη της παχιάς αγελάδας του δημοσίου που θέλει να ξαναθρέψει, αντί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα τώρα πια βρίσκεται "στη γωνία" και οι εταίροι και δανειστές είναι πλέον εκτός ορίων με τις υπερβολικές απαιτήσεις τους.

Το βάρος των λαθών του κ. Τσίπρα δυστυχώς είναι τεράστιο για τη χώρα.

Τώρα είναι η ώρα οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Η χώρα πρέπει να μείνει στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αλλάξει το κλίμα σε διεθνές επίπεδο, να αποκτήσει και πάλι φίλους, να επιστρέψει στην κανονικότητα και να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έγινε όλο αυτό το διάστημα.

Είναι πια απολύτως απαραίτητη μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.»


του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Το κλίμα που υπάρχει εντός και εκτός της χώρας είναι εξόχως ανησυχητικό. Ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αξιωματούχοι και αγορές προδικάζουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η εδώ και 5 περίπου μηνών νέα ελληνική Κυβέρνηση, έχασε πολύτιμο χρόνο αναλωνόμενη σε αυτοσχέδιες τακτικές διαπραγμάτευσης, σε ζητήματα τύπων χωρίς καμία ουσιαστική, αλλά και επικοινωνιακή πλέον αξία.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η συνέχιση της δημιουργικής ασάφειας εξακολουθεί, με αρνητικά αποτελέσματα για τους πολίτες και τη χώρα μας. Οι αριθμοί δηλώνουν την αλήθεια, η οποία πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ οφειλές της τον Μάρτιο και δηλώνει «χαρούμενη και ικανοποιημένη».

Αλλα 680 εκατ. ευρώ οφείλονται σε έκτακτες πληρωμές από την Ευρώπη! Οχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα επομένως δεν υπάρχει, αλλά δυστυχώς η χώρα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ξαναβουτάει στα ελλείμματα που είχαν διαλύσει την Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Σάββατο, 25 Απρίλιος 2015 07:04

Σχετικά με όσα συνέβησαν στη Βουλή

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η βίαιη και διχαστική φρασεολογία από πλευράς στελεχών της Κυβέρνησης σήμερα πρέπει να τερματισθεί! Οι ίδιες βαριές κουβέντες που εκστόμιζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, εκστομίζουν και σήμερα ως Κυβέρνηση, δηλητηριάζοντας συνεχώς τη συναίνεση που οι πολίτες της χώρας μας περιμένουν αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η Ελλάδα έχει χάσει καίριους συμμάχους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτό που χρειάζεται είναι συναίνεση και ομοψυχία στο εσωτερικό. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και καλό είναι Υπουργοί, Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθούν την κρισιμότητα της περιόδου και τις ευθύνες που έχουν αναλάβει.

Σάββατο, 04 Απρίλιος 2015 07:44

Κουλτούρα ή ασυνέπεια;

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά από την Κινεζική Cosco, είναι χαρακτηριστική της πολιτικής κουλτούρας που κυριάρχησε στην Ελλάδα και του λαϊκισμού που την τροφοδότησε.

του Λευτέρη Αυγενάκη.


Η ενδιάμεση και μεταβατική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Κυβέρνηση και το Eurogroup αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την αναγκαία εξομάλυνση της σχέσης της χώρας με τους εταίρους και δανειστές. Η διαταραχή του τελευταίου μήνα φαίνεται ότι ομαλοποιείται και η Κυβέρνηση,  με συνεχείς παλινδρομήσεις, ατελείωτες ανακολουθίες, παίγνια με σύμβολα, συμβολισμούς και λέξεις «προσγειώνεται», σταδιακά, στην πραγματικότητα.

Τρίτη, 17 Φεβρουάριος 2015 09:26

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες, κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα, την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους απο την νέα Κυβέρνηση της χώρας μας.

Το αδιέξοδο που απόψε επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση. Η Κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρώπη, επιβάλεται να πρυτανεύσει η λογική, η ψυχραιμία και η υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές.

Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2015 13:18

Η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ

Η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εσωτερική, αλλά και εξωτερική. Από τη μία η εσωτερική αντιπολίτευση (που εκφράζει τις πιο ακραίες φωνές), ευαγγελίζεται ρηξικέλευθες, πλην όμως ανεφάρμοστες λύσεις. Από την άλλη η προεδρική πτέρυγα ακροβατεί ανάμεσα στην ορθή πολιτική και τον λαϊκισμό. Εντός της χώρας αξιοποιεί τα τσιτάτα που δίνουν ποσοστά και εκτός εμφανίζεται σαν το καλό παιδί που θα συνεργαστεί.

Tα ερωτήματα όμως παραμένουν και είναι αμείλικτα:

Που θα βρεθούν τα χρήματα;

Θα πληρώσουμε εν τέλει;

Ποιο μέρος του χρέους θα πληρώσουμε;

Τι γίνεται αν εισπράξουμε άρνηση στις διαπραγματεύσεις;

Υπάρχει Plan B;

Η απάντηση σε όλα είναι μία εκκωφαντική σιωπή...

Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2015 11:01

Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Αξίζουν σε όλο το προσωπικό και τη διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας πολλά συγχαρητήρια για τη σύλληψη του αρχιτρομοκράτη της 17Ν.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικό έργο στην ενίσχυση της αστυνόμευσης, την πάταξη της τρομοκρατίας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η χώρα έχει παραλύσει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Μια αβεβαιότητας που έχει πυροδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και δύο μήνες και τις τελευταίες ημέρες είναι στο αποκορύφωμά της. Οι επενδυτές δεν επενδύουν, διότι η χώρα δεν είναι προβλέψιμη, την στιγμή μάλιστα που όλοι προετοιμάζονται για μια νέα κρίση στην Ελλάδα, η διάσωση της οποίας δεν είναι πια δεδομένη και η χώρα ξαναβρίσκεται, δυστυχώς, στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Επιτυχία της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ως μία πρώτη φάση συνεργασιών για τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των χωρών, αποτελούν μια επιτυχία που πιστώνεται στον Πρωθυπουργό, στέλνοντας την ίδια στιγμή μήνυμα αποτελεσματικής συνεργασίας και όχι επίδειξης ισχύος.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται ίσως στην σημαντικότερη στιγμή του τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό διότι τους αμέσως επόμενους μήνες το σημερινό πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να αποδείξει την ωριμότητά του και την αίσθηση ευθύνης που αρμόζει στην εποχή και στην χώρα πρωτίστως, κάνοντας υπερβάσεις.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, του κορυφαίου πολιτειακού θεσμού της χώρας, θα ήταν ενδεχομένως ιδεατό να γίνει ομόφωνα συμβολίζοντας έτσι την αρχή του τέλους των μνημονίων και σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για την Ελλάδα.  Σίγουρα όμως, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών  και συναλλαγών.

Του Λευτέρη Αυγενάκη.

Με αφορμή και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, έχει επανέλθει πολύ πιο επιτακτικά στο ευρωπαϊκό τραπέζι, ένα μείζον πολιτικό θέμα που -κατά τις προηγούμενες δεκαετίες- είχε επίσης προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις. Αυτό του μέλλοντος της Ευρώπης.
 
Αναμφισβήτητα, η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει σε ένα επόμενο στάδιο προς την διαδικασία της πλήρους ενοποίησης και την πλήρη ολοκλήρωση της πολιτικής ένωσης. Όμως, η κρίση απέδειξε ότι η διαδικασία της πλήρους ενοποίησης αποτελεί μεν μια αργή εξέλιξη, που όμως – σχεδόν νομοτελειακά- είναι αδύνατο να μην ολοκληρωθεί. Αφενός διότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η οικονομία από την πολιτική και αφετέρου διότι εάν  σκεφθεί κανείς πώς θα είναι μία νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς την ΕΕ, τότε μόνον θα αντιληφθεί το πόσα θαυμαστά έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα αλλά και πόσο τραγικό θα είναι το λάθος της οπισθοχώρησης.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναμφισβήτητα, η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει σε ένα επόμενο στάδιο προς την διαδικασία της πλήρους ενοποίησης και την πλήρη ολοκλήρωση της πολιτικής ένωσης. Όμως, η κρίση απέδειξε ότι η διαδικασία της πλήρους ενοποίησης αποτελεί μεν μια αργή εξέλιξη, που όμως – σχεδόν νομοτελειακά- είναι αδύνατο να μην ολοκληρωθεί.

Αφενός διότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί η οικονομία από την πολιτική και αφετέρου διότι εάν  σκεφθεί κανείς πώς θα είναι μία νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο χωρίς την ΕΕ, τότε μόνον θα αντιληφθεί το πόσα θαυμαστά έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα αλλά και πόσο τραγικό θα είναι το λάθος της οπισθοχώρησης.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα:  τελικά «τι Ευρώπη θέλουμε;».
Θέλουμε μια Ευρώπη με «στιβαρά» θεσμικά όργανα με διευρυμένες αρμοδιότητες ή μια Ευρώπη δύο ή πολλών ταχυτήτων;

του Λευτέρη Αυγενάκη.
Φθάνοντας στο τέλος του 2013, η επικαιρότητα  που απασχολεί  την κοινή γνώμη, τα Μέσα, την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, επιτρέπει την διατύπωση ορισμένων σκέψεων και την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.
 
Η πολιτική τάξη στο σύνολό της, χωρίς διάκριση  χρωμάτων και προσώπων (αν και άδικα), έχει υποστεί καίρια πλήγματα στην αξιοπιστία της. Και αυτό δεν είναι καλό, ούτε για την κοινωνία,  ούτε  για  την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Διότι, ο πολιτικός κόσμος δίνει την εντύπωση ότι «χαριτωμένα και αριστοτεχνικά» περίπου βαδίζει προς την πολιτική αυτοχειρία του. Δημιουργούνται συγχρόνως ιδανικές συνθήκες για να εκδηλωθεί δυνητικά μια πολύ επικίνδυνη για όλους, κοινωνική έκρηξη.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι σοβαρότατες εσωκομματικές αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στο δόγμα του «Ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ… και βλέπουμε για το νόμισμα… και όλα τα καυτά θέματα» 

Η αβεβαιότητα του ολέθρου που θα ακολουθήσει για το τι θα κάνει με το θέμα του νομίσματος ο Τσίπρας, με την εσωκομματική διαπάλη των στελεχών του, σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση, είναι κάτι που κανένας Έλληνας δεν θέλει να φαντάζεται.

 
Το κύριο και καθοριστικό διακύβευμα πλέον, για εκατομμύρια Ελλήνων, είναι η δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης, με θέσεις εργασίας και δικαιότερη κατανομή των βαρών. Και όλα αυτά πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο.

Διαχρονικά, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών νομοτελειακά καθίσταται «το κόκκινο πανί» για τους Υπουργούς, Βουλευτές, Συνδικαλιστές, κομματικούς παράγοντες, ακόμα και για δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Αυτό συμβαίνει και με τον κ. Στουρνάρα σήμερα, ο οποίος βρίσκεται σε μια συνεχή μέγγενη πιέσεων από την τρόικα, την αντιπολίτευση και Βουλευτές ή Υπουργούς της συγκυβέρνησης. Ασφαλώς και ο ίδιος έχει προκαλέσει με τις "τραγικές γκάφες" με ατυχείς δηλώσεις και συνεντεύξεις κατά διαστήματα.

Ωστόσο ομως, οφειλουμε να του αναγνωρισουμε, οτι ο κ. Στουρνάρας καταβάλλει προσπαθεις και παλεύει μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Και το επισης σημαντικό είναι οτι εμείς οι Βουλευτές ψηφίζουμε και όχι εκείνος (καθότι είναι εξωκοινοβουλευτικός).

Το ερώτημα είναι αυτοί που "πυροβολούν πρώτοι" έχουν κάνει αρχικά την αυτοκριτική τους και -το πιο σημαντικό- έχουν διαφορετική πρόταση για το Ά ή Β´ θέμα;;

Πιο συγκεκριμένα, έχουν προτάσεις ρεαλιστικές και όχι σοσιαλιστικα νεφελώματα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα;

Είμαι φανερό οτι οι "τσάμπα μάγκες" που παίζουν με τις λέξεις έχουν τελειώσει και είναι καιρός ο καθένας πριν να ξεκινήσει να κριτικάρει εκ του ασφαλούς, οφείλει πρώτα να έχει κάνει την δική του αυτοκριτική..

του Λευτέρη Αυγενάκη.
 
Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό γύρω από την πιθανή συνεργασία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝ.ΕΛ. σε διάφορες ή σε όλες τις προσεχείς εκλογικές διαδικασίες. Συζήτηση γίνεται ακόμη και για την δυνατότητα Κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Κομμάτων, αν και είναι μαθηματικά δεδομένο και βέβαιο ότι δεν μπορεί να προκύψει τέτοιο θέμα, με οποιοδήποτε συνδυασμό εκλογικών αποτελεσμάτων, όποτε και αν διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές.
 
Με πολιτικούς όρους αυτή η συζήτηση είναι παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας. Παίζεται και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από τους ΑΝ.ΕΛ. με αποκλειστικό στόχο και ελπίδα και των δύο αυτών κομμάτων να υποκλέψουν το ένα από το άλλο ή και από τα «όμορα» ιδεολογικά κόμματα, όσο γίνεται περισσότερες ψήφους. Φυσικά οι οπαδοί του κ. Καμμένου, άνθρωποι που ιδεολογικά κινούνται στα Δεξιά της Δεξιάς και γοητεύονται (καλόπιστα ενδεχομένως, μερικοί) από εθνοκαπηλικές μεγαλοστομίες και παραληρήματα, απωθούν μέχρις αποστροφής την ισχυρή αντιδεξιά λαϊκίστικη πτέρυγα, των αριστερών ρευμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Και το αντίστροφο.
 
Έτσι αντί να προσελκύσουν, θα απωθήσουν μακριά, το ένα Κόμμα μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του άλλου και η όλη επιχείρηση θα καταλήξει σε ένα κοινό μεγαλειώδες Μπούμερανγκ.
 
Όταν αυτή η προοπτική του μπούμερανγκ τρόμαξε το περιβάλλον και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως πολύ πιθανή και στην καλύτερη περίπτωση ως βραχυπρόθεσμα ατελέσφορη έθεσαν σε λειτουργία το σχέδιο Β, εκείνο της άμεσης εξώθησης Βουλευτών της Κυβερνητικής πλειοψηφίας σε αποστασία με στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης. Προσφέρουν δε (μάλλον ματαίως), «προστασία» και.. την  «πολιτική ζεστασιά» της (ματαίως, επίσης) προσδοκώμενης εξουσίας, σε όσους τυχόν θα έπεφταν σ΄ αυτή την παγίδα της πολιτικής αυτοχειρίας.
 
Η αήθης επίκληση παραδειγμάτων «αποστασίας» άλλων εποχών αποδεικνύει ότι η ηγετική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε ιστορική, ούτε πολιτική γνώση και μνήμη έχει του παρελθόντος, το οποίο με απύθμενη κακοπιστία επικαλείται. Τώρα όμως πρόκειται για μια εντελώς πρωτοφανή, εθνικά επικίνδυνη και κοινωνικά εφιαλτική κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η άγνοια αυτών των κινδύνων αποτελεί ασυγχώρητη πολιτική ανευθυνότητα.
 
Ότι ο λαός άρχισε να αντιλαμβάνεται αυτή την ανευθυνότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδεικνύεται -μεταξύ άλλων- και από την οικογενειακού χαρακτήρα συγκέντρωση στο Σύνταγμα το βράδυ της ψηφοφορίας πάνω στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει εναντίον της Κυβέρνησης, την ώρα της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
 
Τελικά, αντί η συγκέντρωση να «τρομάξει» με το «μέγεθος και το πάθος» της τους βουλευτές της πλειοψηφίας, κατατρόμαξε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με την χαλαρότητα και την σχεδόν αδιαφορία των μερικών εκατοντάδων που συγκεντρώθηκαν εκείνο το βράδυ. Το άκρων άωτον δε του γελοίου είναι ότι τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρηγορούσαν του λίγους συγκεντρωμένους, με μεγάλες κραυγές, στα κάγκελα του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής βεβαιώνοντάς τους «ότι πολλοί» απουσιάζουν γιατί είναι στο Σύνταγμα. Τις δε «παρέες» Συντάγματος, τις παρηγορούσαν με το ακριβώς αντίθετο ψέμα!.
 
Ας επανέλθουμε όμως στην συζήτηση περί συνεργασίας ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
 
Παρά τα φαινόμενα, αυτά που συνδέουν  τα δύο Κόμματα είναι πολύ ισχυρά και στο επίπεδο Πολιτικής και σ΄ εκείνο της Επικοινωνίας. Και ως προς το Μήνυμα και ως προς το Μέσον.
 
Κοινή στρατηγική π.χ. είναι και για τα δύο Κόμματα ο ακραίος λαϊκισμός. Η αμετροέπεια. Η εκ προμελέτης παντελής αγνόηση της οικονομικής, της κοινωνικής, της διεθνούς πραγματικότητας. Η ακατάσχετη παροχολογία. Μια επικαιροποιημένη έκδοση του «λεφτά υπάρχουν» και του «Τσοβόλα δώστα όλα». Το κοινό επικοινωνιακό δόγμα ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι: «Αγνοήστε την πραγματικότητα, επικεντρωθείτε στον στόχο που είναι ένας και μοναδικός: Η ανατροπή της Κυβέρνησης με κάθε τρόπο και η κατάληψη της εξουσίας. Τα άλλα θα τα δούμε μετά».
 
Ως προς το «Μήνυμα», την πολιτική δηλ. συγγένεια, των δύο Κομμάτων. Είναι και τα δύο «αντιμνημονιακά» Κόμματα, αν και ο όρος είναι απλώς ένα Σύνθημα. Δεν λέει απολύτως τίποτα. Γιατί τόσο οι τεράστιες προσπάθειες της Κυβέρνησης, όσο και οι απίστευτες Θυσίες του Ελληνικού λαού, αυτό τον στόχο έχουν. Την έξοδο της χώρα από τα Μνημόνια, με τον πιο ακίνδυνο, με τον ασφαλέστερο μακροπρόθεσμα τρόπο, με την αξιοποίηση των θυσιών του λαού για μια βαθιά αναδιοργάνωση του Κράτους, που θα επιτρέψει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με υγιείς επενδύσεις που σημαίνει και την πραγματική πάταξη της ανεργίας.
 
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι ΑΝ.ΕΛ. αυτό αντιμάχονται από κοινού. Την ένταξη της Χώρας στην σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, η οποία προυποθέτει την ανατροπή κατεστημένων άνομων συμφερόντων, του συνδικαλιστικού εργατοπατερισμού, γραφειοκρατικών συντεχνιών, των πηγών δηλ. της διαφθοράς και της ανομίας.
 
Αυτό δηλαδή που περισσότερο από κάθε τι άλλο συνδέει τα δύο Κόμματα, είναι το χθες, η λογική και η νοοτροπία του.
 
Αυτός ο σύνδεσμος θα καταστρέψει και τα δύο. Και αυτά είναι τα Καλά Νέα! Ελπίζω να μην τους δώσει το δικαίωμα ο λαός να καταστρέψουν νωρίτερα και τη χώρα.

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην Καθημερινή

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Από την μία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που από «το νόμισμα δεν είναι φετίχ», ξαφνικά έγινε οπαδός της Ευρωζώνης.

Απ’ την άλλη ο κ. Μηλιός αναγνωρίζει ως επιτυχία το πρωτογενές πλεόνασμα και ο κ, Τόλιος θα αποκαταστήσει μισθούς και συντάξεις με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Την ίδια ώρα ο κ. Γλέζος παραδέχεται ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά είναι ελλιπής και μη πειστική και ο κ. Δραγασάκης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατά «μικρό καλάθι» ως προς αυτά που λέει.

Η μήτρα όλων αυτών των αντιφάσεων είναι η πολιτική «γραμμή» που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που ντύνεται με «αριστερές» φανφάρες στο όνομα της υπεράσπισης όλων ανεξαιρέτως των λαϊκών συμφερόντων.

Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 09:31

Ο ναζισμός επλήγη, όμως δεν συνετρίβη

Το χειρότερο ίσως που έφερε μαζί της η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια, δεν είναι μόνο η βαθιά οικονομική δυσπραγία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, όσο το μίσος και η βία που εγκατέστησε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και ότι αυτή η βία, τείνει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας.

 

Μίσος, ωμή, φυσική και λεκτική βία, άγρια ένστικτα έγιναν μέρος της πολιτικής μας ζωής. Με την πατριωτική προπαγάνδα που χρησιμοποίησε το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, μετατράπηκε από αμελητέα και περιθωριακή ομάδα που ήταν εδώ και πολλά χρόνια στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη σήμερα. Και δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, στις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει, δικαιολογεί, επιβραβεύει, συναινεί και άλλοτε συμμετέχει στις βαρβαρότητες και τις αθλιότητες, είτε αυτές συμβαίνουν στις συνοικίες της Αθήνας, είτε μέσα στο Κοινοβούλιο.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Κάποιοι αναζητούν γιατί δεν εξαϋλώθηκε το ποσοστό της Χ.Α. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις...!!

-Αλήθεια, δεν είναι κέρδος ότι οι δικαστικές και διωκτικές έρευνες «τρέχουν» με πρωτόγνωρη πλέον ταχύτητα;

 

-Αλήθεια, δεν είναι κέρδος, ότι άρχισαν σιγά - σιγά να «κελαηδούν» στελέχη ή πρώην στελέχη της Χ.Α. που φοβούνται τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης και καταλαβαίνουν ότι η ατιμωρησία και η ανοχή τελείωσε, ή νιώθουν ενοχή;

 

-Αλήθεια, δεν είναι κέρδος, ότι έχει ήδη αρχίσει ευρύτατη έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα της Χ.Α. και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων;

 

-Αλήθεια, δεν είναι κέρδος ότι δεν είχαμε κανένα περιστατικό βίας από τους «παλικαράδες» της Χ.Α. σε φτωχογειτονιές, σε λαϊκές αγορές, σε εθνικές εκδηλώσεις και ούτε καν μέσα στο Κοινοβούλιο, όπως πολλοί περίμεναν;

 

-Αλήθεια, δεν είναι κέρδος ότι έβγαλαν τις μαύρες μπλούζες και ψάχνουν πλαστικούς χειρούργους για να σβήσουν τα τατουάζ ναζιστικού περιεχομένου, όπως ενημερωνόμαστε από αρκετά μέσα πληροφόρησης;

 

-Αλήθεια, δεν είναι κέρδος ότι το κάθε κόμμα, που κινείται στο δημοκρατικό τόξο ανεξάρτητα από το τι έκανε μέχρι σήμερα (σε θεωρητικό ή κοινοβουλευτικό επίπεδο) τώρα καλείται να πράξει, ξεκάθαρα και με υπευθυνότητα;

 

Όλα αυτά και τόσα άλλα, είναι αλήθεια ασήμαντα;

 

Και είναι μόνο η αρχή..

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Τη στιγμή που ο κόσμος «βοά» με καθημερινά περιστατικά βίας από μέλη της Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για 32 υποθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, την ώρα που μέλος της διέπραξε μια στυγνή δολοφονία σε βάρος ενός νέου ανθρώπου… …την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής «στήνεται» μπροστά στις κάμερες και με θράσος εκστομίζει ότι «όλα γίνονται γιατί υπάρχει επιδίωξη να περιοριστεί η δημοσκοπική δύναμη της Χρυσής Αυγής, επειδή την φοβούνται...».

 

Δεν έχουν μόνο θράσος. Έχουν και παντελή άγνοια της πραγματικότητας.

του Λευτέρη Αυγενάκη.
 
Στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η λειτουργική αξιοποίηση του δυναμικού, η ενίσχυση της ποιότητας στο σχολείο αλλά και τη δημοσιονομική εξυγίανση, αποτελούν πρωταρχικό στόχο.
 
Με μια σειρά ρυθμίσεων και ενεργειών κάθε τάξη επιδιώκεται απο το Υπουργείο Παιδείας να έχει, και είναι προσωπική δέσμευση του ίδιου του κου Αρβανιτόπουλου, τον δάσκαλό της, με συγκεκριμένο ωράριο και καθορισμένη ανάθεση εκπαιδευτικού έργου.
 
Για πρώτη φορά γίνεται ένα βήμα για τον εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν, στη μια περιοχή κενά και στη διπλανή πλεονάσματα κάτι που για χρόνια συνέβαινε και που βέβαια δεν ακούσαμε τους λαλίστατους σήμερα συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ να ομιλούν για αυτό..

 του Λευτέρη Αυγενάκη.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός προεκλογικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην γερμανική επικράτεια με τους αρχιερείς της λιτότητας να επιδιώκουν να αποφύγουν τους αναρίθμητους πολιτικούς, δημοσιογράφους, αναλυτές, οικονομολόγους και βεβαίως τους ίδιους τους ψηφοφόρους που τον τελευταίο καιρό τους κατηγορούν για συστηματική και μεθοδευμένη απόκρυψη της ανάγκης για ένα νέο, πραγματικό κούρεμα στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

 

Πρόσφατα, η κ. Μέρκελ και ο Υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε απέρριψαν τη συζήτηση περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Από την άλλη μεριά όλο και περισσότεροι κύκλοι σε γερμανικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο τάσσονται υπέρ της άποψης ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα.

του Λευτέρη Αυγενάκη.
Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά που ζούμε σήμερα με αφορμή τη προσπάθεια εξορθολογισμού και βελτίωσης της διοικητικής μηχανής είναι στενάχωρα, δύσκολα και πρωτόγνωρα για τη χώρα μας.

Είναι επίσης βέβαιο ότι ο καθένας μας έχει να περιγράψει τουλάχιστον ένα περιστατικό ταλαιπωρίας με αφορμή την αναγκαστική συναναστροφή του με υπηρεσίες του Δημοσίου.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Τα τελευταία χρόνια, η φορολογική μεταρρύθμιση είναι περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο των θέσεων και των σχεδιασμών των κομμάτων, αλλά και των Κυβερνήσεων που πέρασαν.
 
Από την μεταπολίτευση και μετά έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες περιορίζονταν στις αλλαγές των φορολογικών συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος, αλλαγές που ήσαν «κατ’ όνομα» μεταρρυθμίσεις και σε καμία περίπτωση δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
 
Σήμερα, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, αλλά και η καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης και την έξοδο από την ύφεση.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Χρόνια τώρα κυριάρχησε στην Ελλάδα ένα πλέγμα από απολιθωμένες ιδεολογικές εμμονές όπου η κακοδιαχείριση, η σπατάλη, η διαφθορά και η αργομισθία θεωρούνταν κεκτημένα δικαιώματα, τα οποία όφειλε να συντηρεί η κοινωνία, με οποιοδήποτε κόστος εις το όνομα του «προοδευτισμού».

 

Αυτές οι ιδεοληψίες του «ελληνικού κρατισμού» και της ψευδο-προοδευτικότητας, επέτρεψαν σε συντεχνιακές - κομματικές στρατιές να μονοπωλούν και να λεηλατούν τα δημόσια αγαθά, χωρίς κανείς να ελέγχεται και να λογοδοτεί, βουλιάζοντας ολοφάνερα τον τόπο.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ζήτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα, είναι ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας, ως κόμματος στη «νέα εποχή». Ποιες είναι οι σχέσεις του κόμματος με την κυβέρνηση, το κράτος και την κοινωνία;
 
Η «νέα εποχή» - που πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως όρος- και οι αλλαγές που τη συνοδεύουν, λανθασμένα νοείται ως μια επερχόμενη αλλαγή ή ένα μακρινό όνειρο. Η «νέα εποχή» είναι η σημερινή πραγματικότητα.
 
Σε αυτή τη «νέα εποχή» τα πολιτικά κόμματα αναμφισβήτητα αποτελούν τις πλέον σημαντικές δομές, μέσω των οποίων είναι δυνατό να γεφυρωθούν οι εγγενείς εντάσεις στο εσωτερικό όλων των σύγχρονων φιλελευθέρων δημοκρατιών, μεταξύ των πολιτών από τη μία και της εξουσίας από την άλλη.
 
Αυτή η διαπίστωση, είναι ένας από τους κύριους λόγους που η μετεξέλιξη των κομμάτων θεωρείται αναγκαιότητα για την λειτουργία της σύγχρονης δημοκρατικής διακυβέρνησης.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Με αφορμή το ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών, οι φορείς της «ανανέωσης» και της άρνησης στη χώρα υποκινούν την διάλυση των πανελληνίων εξετάσεων.
 
Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι κατηγορείται η Κυβέρνηση για την επιλογή του χρόνου που προωθεί το συγκεκριμένο ΠΔ. Πολιτικός εκβιασμός και «ευτελισμός των εκπαιδευτικών» θα ήταν αν το ΥΠΑΙΘΠΑ νομοθετούσε «για να τους πιάσει στον ύπνο» τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας από 21 σε 23, καθώς και τις αναγκαστικές μεταθέσεις των υπεραρίθμων.
 
Στην πραγματικότητα το Π.Δ. «των αναγκαστικών μεταθέσεων των υπεράριθμων εκπαιδευτικών» ορίζει μόνο τη διαδικασία και τα κριτήρια υποχρεωτικής μετάθεσης (δύναται υποχρεωτικά να μετατεθεί καθηγητής υπεράριθμος, που διδάσκει λιγότερο από 12 ώρες εβδομαδιαίως και εφόσον η προϋπηρεσία του είναι μικρότερη από 12 χρόνια), ενώ η νομοθετική ρύθμιση για τις αναγκαστικές μεταθέσεις έχει ψηφιστεί από το Νοέμβριο του 2012. Η όψιμη διαφωνία κάποιων είναι δολίως προσχηματική, αν αναλογιστούμε, ότι πέραν αυτού, από το 2010 έχει νομοθετηθεί η υποχρεωτική απόσπαση και μάλιστα χωρίς κριτήρια.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που η πολιτική, οικονομική και κοινωνική μας ζωή απασχόλησαν έντονα την διεθνή κριτική, άλλοτε δίκαια, αλλά συχνά άδικα και στερεότυπα.

Πριν λίγους μόλις μήνες, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μιλούσαν για την απόλυτη καταστροφή του ευρώ, που αμφισβητούσαν επίμονα τη δυνατότητα των Ελλήνων να τα καταφέρουν. Το περασμένο καλοκαίρι, πολλοί ήταν αυτοί που έδιναν λίγες μέρες στο ευρώ. Τα σενάρια καταστροφής έγιναν η πλειοψηφία στο δημόσιο διάλογο, εντός και εκτός συνόρων.  Και βεβαίως, προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την επιστροφή στη δραχμή, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την πλήρη κατάρρευση.

Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία, χαρακτηρίζεται από την ανάγκη οριοθέτησης των υποχρεώσεων των χωρών της ευρωζώνης ως προς την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων –μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας-μέλους.

Αυτή η οικονομική συγκυρία επιβάλλει και την επίλυση των κάθε είδους συναφών διαφορών μεταξύ των χωρών, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Ο περί ων λόγος αφορά στις απαιτήσεις του Ελληνικού Κράτους, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τόσο για εξόφληση του κατοχικού δανείου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των «πεπραγμένων» των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. 

του Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Η μεγάλη στροφή των ψηφοφόρων προς το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες εκλογές «φόρτωσε» ένα κόμμα του 5% με μεγάλες «ευθύνες». Υπό το βάρος των πιέσεων αυτών, ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι χθες επιδιδόταν σε μια άνευ προηγουμένου άρνηση για κάθε τι που απασχολούσε την επικαιρότητα, αναγκάστηκε να διαμορφώσει τις θέσεις του, προκειμένου να «επικοινωνήσει» με την κοινωνία.

Στην προσπάθειά του αυτή, και προκειμένου να προσελκύσει τις «μάζες» προπαγανδίζοντας τα πάντα, έπεφτε διαρκώς σε ατοπήματα.

του Λευτέρη Αυγενάκη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα θα ήταν λιγότερο επώδυνα, εάν η Ελλάδα δεν ήταν μια χώρα αποκρουστική για τις επενδύσεις, ξένες και εγχώριες.

Το ασταθές φορολογικό καθεστώς, οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η διαφθορά, ο κατακερματισμός των αγορών, η ανεπάρκεια σύγχρονων υποδομών καθώς και οι δυσλειτουργίες και οι ακαμψίες στην αγορά εργασίας, αποτελούν τις κορυφαίες αιτίες που μέχρι σήμερα «δαιμονοποίησαν» τις επενδύσεις.

Η οικοδομική δραστηριότητα αποτελούσε για χρόνια την ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας, δημιουργώντας ένα κλάδο με αξιοσημείωτη ανάπτυξη τόσο του ίδιου του κλάδου, όσο και των συναφών επαγγελμάτων.

 

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Έντονη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα λόγω εσωκομματικών εξελίξεων καθώς, η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας θα εκλέξει τον Γραμματέα του κόμματος.

Ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει υποψηφιότητες και όλα μοιάζουν σαν μια μαγική διαδικασία, κατά την οποία ‘τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα’ δείχνουν να έχουν εκδημοκρατιστεί και τα διευρυμένα όργανά τους, π.χ. η Πολιτική Επιτροπή, να εκλέγουν τις διοικήσεις τους, διακρίνω μία προβληματική: μου θυμίζουν όλα αυτά τα primaries των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου ο Υποψήφιος με την καλύτερη εμφάνιση θα έχει υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας και συνεπώς πιο εύκολη νίκη στην εν λόγω Πολιτεία.

 

1. Πρέπει οι τράπεζες - και προς ποία κατεύθυνση- να ρυθμίσουν τα
στεγαστικά δάνεια και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες για τους
ιδιώτες;

 

Λ.Α.: Πρέπει να υπάρξει μία συνολική ρύθμιση για τα δάνεια των ιδιωτών (καταναλωτικά / πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά, επιχειρηματικά) και μάλιστα με νομοθετική παρέμβαση. Το θέμα είναι μείζον και απειλεί με χρεοκοπία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίζουν ένα μίνι «κραχ» λόγω έλλειψης ρευστότητας. Συνηθίζαμε να αναφερόμαστε στις επισφάλειες των δανείων, ως ένα μικρό ποσοστό, αλλά σήμερα το σύνολο ων δανειοληπτών αδυνατεί να είναι συνεπές στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ήδη, δάνεια αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ δεν πληρώνονται στην ώρα τους, με τις προβλέψεις για τους πρώτους μόλις μήνες του 2012 να εκτοξεύουν το ποσό στα 60 δις. Οι δόσεις των δανείων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση τις σημερινές αποδοχές των δανειοληπτών και όχι με βάση τους όρους με τους οποίους είχαν συναφθεί προ κρίσης. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής του οφειλόμενου ποσού θα πρέπει να εξεταστεί και η πιθανότητα «κουρέματος» του χρέους.

Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2012 07:52

Ανάγκη μέτρων ανάπτυξης

«Η κυνική διαπίστωση πως το εισόδημα των ελλήνων θα μειωθεί  - με βάσει και τις ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο νέο μνημόνιο – κατά 30%, δεν μπορεί επ’ ουδενί να χρησιμοποιηθεί ως θριαμβολογία της εφαρμογής των μέτρων. Οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία δύο χρόνια και θα συνεχίσει σίγουρα έως το 2015 βάσει των προβλέψεων, είναι απόρροια κακών πολιτικών, κυβερνητικής ολιγωρίας και φόβου μπροστά στις μεταρρυθμίσεις.

Ως λαϊκισμό χαρακτήρισε μερίδα των Μ.Μ.Ε. την πρόταση που διατύπωσε η Δημοκρατική Συμμαχία για «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών. Ανεφάρμοστη την είπαν άλλοι, ενώ εκπρόσωποι άλλων κομμάτων έσπευσαν να την οικειοποιηθούν.

 

Ας δούμε αυτά τα ζητήματα ένα προς ένα:

Λαϊκισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αν προτάσσαμε ένα σβήσιμο των χρεών. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Εμείς εξ’ αρχής μιλήσαμε για ρύθμιση, οφειλών που δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν ή θα αποπληρωθούν με κίνδυνο «χρεοκοπίας» των νοικοκυριών. Δεν μπορεί να θεωρείται λαϊκίστικη μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της οικονομίας. Ιδιαίτερα, στην Ελλάδα που ο κοινωνικός ιστός απειλείται με κατάρρευση.

Του Λευτέρη Αυγενάκη

Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας νομού Ηρακλείου

 

 

Η θετική εξέλιξη σχηματισμού μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε εδώ και μήνες, ήταν πλέον όρος επιβίωσης για την Ελλάδα. Εάν η προσπάθεια αποτύγχανε, είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας εγκατέλειπαν στην τύχη μας, με άμεση συνέπεια την έξοδο της χώρας μας από την ζώνη του Ευρώ και την Ευρώπη.

Προς τους Πολίτες της χώρας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί συμπολίτες,

 

η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού. Μετά από μια διετία απραξίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου έχουν χάσει κάθε έλεγχο και βρισκόμενοι σε κατάσταση πανικού λαμβάνουν συνεχώς νέα, επίπονα οικονομικά μέτρα αμφιβόλου αποτελέσματος, χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχο. Το χειρότερο δε είναι τα εκβιαστικά διλήμματα και η «τρομοκρατία» που ασκεί ο κ. Βενιζέλος με δηλώσεις, όπως τις χθεσινές ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει Αργεντινή».