130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Διεύθυνση Ιστότοπου:

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

ΚΙ. ΝΑΛ. ή ΠΑΣΟΚ; Μάλλον όπως λέει μία ελληνική παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής. Ένα κίνημα με πολλές τάσεις που ο καθένας λέει την άποψή του. Πλουραλιστικό ναι μεν, αλλά από την άλλη δε με πολλές αντιδράσεις από πολλούς. Δεν είναι μόνο ότι αντιδρούν τα μικρά ψάρια, αλλά τα μεγάλα όπως Λοβέρδος και Βενιζέλος που όποτε τους δοθεί ευκαιρία ασκούν σκληρή κριτική προς της κ. Γεννηματά για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει κατά καιρούς. Φυσικά η Γεννηματά δεν άκουσε αυτούς που της εισηγούνταν να διαγράψει τον Βενιζέλο, γιατί ήξερε τι πλήγμα θα είναι αυτό για όλους.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ  από το 2016  έχει  πει ότι θέλει εκλογές για να γλιτώσει η χώρα. Τότε δεν ξέρω  εάν τις ήθελε πραγματικά  ή το  έλεγε μόνο και μόνο, επειδή έπρεπε να δείξει ότι διαφοροποιείται από τους άλλους αρχηγούς.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Προσφυγικό ζήτημα. Ένα ζήτημα ευαίσθητο και πολύ σημαντικό για μία χώρα σαν την Ελλάδα που είναι η πύλη εισόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να βρουν την δική τους γη της επαγγελίας. Όχι όμως μόνο δεν βρίσκουν την Γη της επαγγελίας, αλλά επειδή η Ελλάδα και γενικά το κράτος ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιο κύμα, βρέθηκε να είναι ανοργάνωτο και από το 2015 να βλέπουμε ναυάγια με γυναικόπαιδα.

Τρίτη, 24 Απρίλιος 2018 05:18

Η επέτειος και τα διλήμματα

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ημέρα Παρασκευή, ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε από κοινού με την ΕΕ. Είχε δίκιο ότι μιλούσε για μία «Οδύσσεια» του ελληνισμού, για μία νέα Ιθάκη, που οχτώ χρόνια σαν τον Οδυσσέα την αναζητάμε, αλλά ακόμη δεν την έχουμε βρει.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Από το Σάββατο που οι Δυτικοί σύμμαχοι χτύπησαν ελεγχόμενα και χειρουργικά εργοστάσια παραγωγής χημικών όπλων στην Συρία, εδώ στην Ελλάδα αρχίσαμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά εδώ και τόσα χρόνια. Δηλαδή να βγούμε στους δρόμους να φωνάξουμε για την Συρία, για τα χημικά που τα έριξε η κακή Αμερική για να γίνει ο μεσσίας της Μ. Ανατολής και να πλουτίσει η βιομηχανία όπλων. Ωραίο αφήγημα. Τονώνουμε το αντιδυτικό αίσθημα, το αντιιμπεριαλιστικό και βγαίνουμε και φωνάζουμε «φονιάδες των λαών».

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.


Όλοι εναντίον στον πόλεμο της Συρίας. Εδώ και κάποιο καιρό έχουν ξεπεραστεί οι μάχες ανάμεσα στο καθεστώς Άσαντ και στους αντικαθεστωτικούς. Συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις που θέλουν να έχουν λόγο στην επόμενη μέρα στην Συρία και εάν μπορεί να υπάρξει μία νέα μέρα σε ένα κράτος που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο με πολλαπλές συνέπειες.

Τρίτη, 03 Απρίλιος 2018 19:30

Τα αγκάθια του Σκοπιανού

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το Σκοπιανό από τον Δεκέμβριο και μετά είχε αναπτύξει μία δυναμική και φαινόταν ότι και οι δύο πλευρές ήθελαν να λύσουν ένα χρόνιο πρόβλημα. Μπορεί να ξεκίνησαν από μία καλή βάση και οι δύο πλευρές, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος, εμφανιζόταν και τα αγκάθια.

Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2018 10:23

Cambridge Analytica gate

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τέτοια εποχή πέρυσι σε όλο τον κόσμο μιλούσαμε για τα post-truth γεγονότα ή όπως αυτά έγιναν γνωστά πιο απλοϊκά τα fake news ή φακ news που είπε και ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018 06:23

Πούτιν ο νέος τσάρος

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι εκλογές στην Ρωσία δεν ήθελαν και πολλή μελέτη για να κάνεις μια πρόβλεψη, ήταν πολύ εύκολο να το μαντέψεις ποιος θα κερδίσει. Ο Πούτιν στο παλάτι του Κρεμλίνου για ακόμη έξι χρόνια, ένας πραγματικός τσάρος, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους προηγούμενους. Πώς έφτασε όμως η Ρωσία από την περίφημη Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ να είναι ξανά είναι τσαρικό καθεστώς και στα χαρτιά μία καπιταλιστική χώρα;

Τετάρτη, 14 Μάρτιος 2018 08:29

Ο Ιβάν, ο ΠΑΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τώρα βρήκαμε το θέμα που θα συζητάμε για καιρό. Πώς ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπήκε με το όπλο στο γήπεδο; Εάν όμως δεν έβγαζε το μπουφάν του, δεν θα γινόταν τόση συζήτηση και η μπάλα θα κυλούσε στο χορτάρι κανονικά το Σαββατοκύριακο.

Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2018 09:12

Οι χρησμοί και το βήμα μπροστά

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τι έβγαλε ο χρησμός του τρίτου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς; Πολλές ευχές και πολλά παραδείγματα για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση ύστερα από εννέα χρόνια.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χίτλερ ήλπιζε ακόμη ότι ο Τρούμαν που θα αντικαθιστούσε τον Ρούζβελτ που ήταν έτοιμος να πεθάνει, θα σύναπτε συνθήκης ειρήνης. Με την όρεξη έμεινε, γιατί μόλις πέθανε και ανέλαβε ο Τρούμαν όχι μόνο δεν σύναψε συνθήκη με τον Χίτλερ, αλλά συνέχισε τον πόλεμο και έτσι ανάγκασε τον ήδη ετοιμόρροπο Χίτλερ σε ταπεινωτική ήττα.

Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2018 08:33

Novartis, Τουρκία και οικονομία

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το τριώδιο έκλεισε, το καρναβάλι πέρασε και από την Δευτέρα μπήκαμε σε μία κατάσταση ειδική. Είναι η μεγάλη νηστεία περιμένοντας το Πάσχα.

Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 08:20

Το πάρτι στην υγεία

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Σκάνδαλο Novartis. Ένα υπαρκτό σκάνδαλο οικονομικό σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά εδώ εμείς το κάναμε πολιτικό. Που μάλλον θα βυθιστεί.

Τετάρτη, 07 Φεβρουάριος 2018 08:03

Το στίγμα του συλλαλητηρίου

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» ο Γκάρι Όλντμαν που υποδύεται τον Τσώρτσιλ δείχνει μία σκηνή που κατεβαίνει τις σκάλες του μετρό και συναντάει τον κόσμο, ο οποίος του φωνάζει peace (ειρήνη). Η σκηνή είναι υποθετική και φυσικά δεν έχει γίνει. Τι θα γινόταν εάν ο Τσώρτσιλ άκουγε το πλήθος και το λαό για να συνθηκολογήσει με τον Άξονα; Μάλλον θα υπέγραφε την ήττα του.

Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018 08:17

Τα Ίμια και η απειλή

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Στις 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 22 χρόνια από τα Ίμια. Η Άγκυρα από την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζει τους τόνους συστηματικά στο Αιγαίο αλλά και στο Θρακικό πέλαγος. Είναι ενδεικτικό ότι εντείνουν την πίεση και προσπαθούν να γίνει το λάθος. Θέλει προσοχή.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
 

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είχε περισσότερο κόσμο από όσο περίμεναν πολλοί. Υπάρχουν όμως και μερικά ερωτήματα: πώς οι πολίτες βγήκαν να διαδηλώσουν για ένα εθνικό θέμα, αλλά εδώ και οκτώ χρόνια που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα δεν ξεσηκώθηκε κανένας; Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε.

Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 06:21

Survivor 2

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

«Μάνα θα πάω στο Survivor» μάλλον είπαν οι περισσότεροι από τους μη διάσημους. Γιατί ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει η τύχη; Μπορεί να γίνω ο νέο Ντάνος που θα αγαπήσει τόσο πολύ ο κόσμος.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι «μαινόμενοι πατριώτες» όπως τους έλεγε ο παππούς Πάγκαλος, έχουν προκαλέσει τραγωδίες στην ιστορία της Ελλάδας. Αυτό το κράτος έχει κατά καιρούς και πολλούς εθνικιστές που δεν καταλάβαιναν μία αποτυχία τι μπορεί να προκαλέσει.

Πέμπτη, 04 Ιανουάριος 2018 08:34

Η Ελλάδα φοβάται τον Ερντογάν;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Πριν σχεδόν ένα μήνα ο Εντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε μία παρωδία. Ο Ερντογάν έβαλε την δική του ατζέντα και πήρε τις απαντήσεις που έπρεπε από Παυλόπουλο και Τσίπρα.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τι συζητούσαμε πέρυσι τέτοια εποχή; Τι γεγονότα είχαμε;

 

Σάββατο, 23 Δεκέμβριος 2017 07:10

Χριστούγεννα

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ο καθένας βγάζει από μέσα του τον εαυτό του. Άλλος θα βγάλει την τσιγκουνιά του, άλλος την ευσπλαχνία του, άλλος την αλληλεγγύη του, άλλος την τρυφερότητά του, άλλος την ρομαντικότητά του. Εσένα ποιος εαυτός σου βγαίνει τα Χριστούγεννα; Άλλωστε, πώς μάθαμε να περνάμε εμείς στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα; Με καταναλωτισμό και δώρα. Έτσι τα γιορτάζει η Ευρώπη και εμείς ακολουθούμε το παράδειγμα τους.

Σάββατο, 16 Δεκέμβριος 2017 09:14

Θα πείσει ο Μητσοτάκης; Συνέδριο ορόσημο

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει συνέδριο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένα αλλιώτικο συνέδριο που δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Θα είναι σε στυλ Νταβός, μπορείς όμως να φέρεις το Νταβός στην Αθήνα; Η απάντηση είναι καταφατική εάν δούμε πως εξελίχθηκαν και τα προσυνέδρια.

Πέμπτη, 07 Δεκέμβριος 2017 09:59

Ποιοι φοβούνται και τι

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Αυτή η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι έχει κλείσει την μύτη και έχει ψηφίσει πολλά δύσκολα μέτρα. Τώρα όμως και μετά το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης έχει να αντιμετωπίσει πολλούς πονοκεφάλους.

Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2017 19:38

Η Γερμανία σε αστάθεια την χειρότερη στιγμή

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Για το ναυάγιο της Τζαμάικα ευθύνεται ο Κρίστιαν Λίτντερ, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων. Την ώρα που όλοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων προτίμησε την έξοδο παρά την συνεργασία σε μία κυβέρνηση.

Σάββατο, 25 Νοέμβριος 2017 09:44

Τους βούλιαξε η Μάνδρα

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Όταν δεν σέβεσαι την φύση, τότε αυτή με την δύναμη που έχει θα εκδικηθεί με τον πιο σκληρό τρόπο. Αυτό έγινε στην Μάνδρα πριν από μία εβδομάδα, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι είναι μία περιοχή που πρέπει να δοθεί έμφαση όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά οι ειδικοί και η Περιφέρεια Αττικής δεν ήταν έτοιμοι. Έτσι με την ολιγωρία της κρατικής ηγεσίας και της Κυβέρνησης, η Μάνδρα βρέθηκε να θρηνεί 21 νεκρούς και η περιοχή να μοιάζει με περιοχές από την Αφρική.

Σάββατο, 18 Νοέμβριος 2017 07:13

Ένταση μέχρι τέλους

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο πρωθυπουργός έχει στήσει ένα ωραίο αφήγημα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Aυτό είναι η έξοδος από το μνημόνιο, που άλλοι μας έβαλαν, αλλά εγώ καλός θα σας βγάλω και θα σας οδηγήσω σε νέες μέρες. Το άλλο επιχείρημα είναι, ότι οι επενδύσεις έρχονται και η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη. Ωραία, αλλά δεν μας λέει, ότι οι δείκτες είναι θετικοί λόγω της υψηλής υπερφορολόγησης που μας επέβαλαν συνειδητά ο Ευκλείδης και ο Χουλιαράκης, όπως μας διαβεβαίωσαν ότι υπερφορολογούν την μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες συνειδητά. Και ο κ. Κυρίτσης είπε ότι μεταφέρουμε τα βάρη στους «μένουμε Ευρώπη».

Σάββατο, 11 Νοέμβριος 2017 09:06

Η ώρα της δημοκρατικής παράταξης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

«Nomen omen est»: το όνομα είναι οιωνός. Η ΔΗΣΥ την Κυριακή οδηγείται σε εκλογές για να εκλέξει νέο αρχηγό, δεν ξέρει τι κόμμα θα προκύψει μετά και με ποιο όνομα. Αυτά θα τα λύσουν στο συνέδριο.

Σάββατο, 04 Νοέμβριος 2017 08:06

Επέστρεψε η εσωστρέφεια στη ΝΔ;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ασκήσεις για δυνατούς λύτες έχουν βάλει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κομματικά στελέχη που υπερασπίζονται την κομματική γραμμή και από την άλλη ο πρόεδρος του κόμματος προσπαθεί να τους ακούει όλους και να τους έχει ευχαριστημένους όλους.

Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2017 21:34

Δουνκέρκη και Ελληνοαλβανικά σύνορα

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τι σχέση έχει η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Δουνκέρκη» με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα το 1940;

Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 20:19

Ο Τσίπρας στην Αμερική

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου για μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάθε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι σημαντική. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεφύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια και με όλα αυτά που τον απασχολούν και το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού του δίνει αυτή την ευκαιρία.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ηνωμένο Βασίλειο και Καταλονία είναι δύο περιοχές που ψήφισαν οι πολίτες τους απόσχιση. Οι πολίτες του Η. Βασιλείου αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ, οι πολίτες της Καταλονίας αποφάσισαν να αποσχιστούν από την Ισπανία. Δύο γεγονότα που σηματοδοτούν το πώς λειτουργούν οι κοινωνίες.

Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2017 04:24

Η νεολαία των μνημονίων

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ας πιάσουμε το θέμα της νεολαίας. Η νεολαία που από το 2011 και μετέπειτα έχει απογοητευτεί από τα πάντα. Το πολιτικό σύστημα την απώθησε από τα γεγονότα, μερικοί βρήκαν έκφραση στο πλήθος και την φωνή των αγανακτισμένων.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η «μητερούλα» μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι σαν τις έχασε. Η Μέρκελ κατάφερε να αναγεννήσει τους νεοναζιστές του 21ου αιώνα στην Γερμανία, οι μνήμες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι νωπές και τίποτα δεν προμηνύεται ευοίωνο στην Γερμανία. Οι δηλώσεις όπως «θα ξαναπάρουμε πίσω το έθνος μας», «θα ενεργοποιήσουμε τους στρατιώτες μας», «θα κυνηγήσουμε την Μέρκελ» και η φράση «πρώτα η Γερμανία» κάνουν τον πολιτικό κόσμο στην Γερμανία να ανησυχεί και την ΕΕ να παρακολουθεί με αμηχανία και παγωμάρα.

Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 21:16

Οι εκλογές της υπνηλίας και η Ευρώπη

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Γερμανία ψηφίζει την Κυριακή για να εκλέξει Καγκελάριο. Μάλλον το αποτέλεσμα το ξέρουμε από πριν. Η κ. Μέρκελ θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι η τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Κάτι που έχει κάνει μόνο ο Χέλμουτ Κολ(1982-1996) και πολιτικός μέντορας της Μέρκελ. Αλλά η ίδια η Μέρκελ άνοιξε μία υπόθεση με μαύρα ταμεία του κόμματος και από τότε ο Κολ είχε τσατιστεί μαζί της.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης. 

 

Ο κ. Τσίπρας έδειξε σε αυτό το πενθήμερο με την επίσκεψη Μακρόν, αλλά και την παρουσία του στην ΔΕΘ ότι έκανε μία στροφή προς τις επενδύσεις. Επενδύσεις, δουλειές και ελπίδα, το εμπόριο του πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν στην ώρα τους, είτε όχι.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στο Documento, ένα έντυπο που έχει ξεπεράσει και την Αυριανή, αλλά η Αυριανή είχε κοινό, αυτό όμως είναι ένα ρυπαρό έντυπο. Τι μας ρωτάει ο πρωθυπουργός; Εάν ο Ανδρέας ήταν ψεύτης.

Πέμπτη, 31 Αύγουστος 2017 07:14

Η κρίσιμη χρονιά

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο Αύγουστος φεύγει, το καλοκαίρι τελειώνει και έρχεται ο Σεπτέμβρης. Τον Σεπτέμβρη ανοίγουν τα σχολεία και η πολιτική ξεκινάει την σεζόν με την ΔΕΘ. Η ΔΕΘ λοιπόν είναι κάθε χρόνο το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολιτική χρονιά.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι φωτιές στην Μεσόγειο αποτελούν συχνό φαινόμενο, γιατί βοηθάει το κλίμα με ξηρό καλοκαίρι και με παρά πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι και η κλιματική αλλαγή και το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών είναι υψηλό.

Κυριακή, 13 Αύγουστος 2017 08:11

Τραμπ και Κιμ «χαϊδεύουν» τα πυρηνικά

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Την ώρα που συντονισμένα Γερμανία και Ρωσία συνιστούν αυτοσυγκράτηση για αυτά που λένε Τραμπ και Κιμ, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ «σφήγκα» για το θέμα της Βόρειας Κορέας, το μόνο που είπε σε δήλωση του είναι «σιγά μην πω στον εχθρό τι θα πράξουμε». Ο πρώην στρατηγός χρησιμοποιεί την ρήση του Τσόμσκυ «μην δώσεις όπλα στον εχθρό σου».

Τετάρτη, 02 Αύγουστος 2017 07:32

Επιστροφή στο 1982

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τα «γκρουπούσκουλα» επιστρέφουν και με την βούλα στο χώρο τον ΑΕΙ. Τι ήττα, τι ματαίωση για τη χώρα. Ο χώρος των πανεπιστημίων είναι για έρευνα, για καινοτομία, για μετέπειτα κοινωνική ανέλιξη, για καινοτόμες ιδέες στο κράτος και στην οικονομία. Αντιθέτως τα σημερινά ιδρύματα κουβαλάνε τη ρετσινιά του απαρχαιωμένου συνδικαλισμού, συντεχνίες, κτήρια που είναι ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν μαθήματα, αίθουσες και τοίχοι που αφήνονται στο έλεος του καθενός.

Παρασκευή, 28 Ιούλιος 2017 06:58

Ο Βαρουφάκης και το βήμα μπροστά

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Άναυδος μένει όποιος διαβάσει το βιβλίο του τέως τσάρου της οικονομίας του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος με τον τίτλο «Ενήλικοι στο δωμάτιο», μάχη με το κατεστημένο της Αμερικής και της Ευρώπης. Από την μία φαίνεται πως ο Βαρουφάκης προσπάθησε να κόψει τον μίτο της Ευρώπης και από την άλλη πως μπόρεσε να παγιδέψει αυτούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Την ώρα που όλη η υφήλιος είναι σε ρυθμούς «despacito», η Ελλάδα προσπαθεί να δει  πώς θα καταφέρει να βγει στις αγορές. Άλλοι θέλουν αυτόν τον καιρό να γίνει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, ενώ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο η έξοδος, γιατί πρώτα πρέπει να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι εάν δεν γίνουν και οι παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια θα χρειαστεί εκ νέου να δούμε το τραπεζικό σύστημα, κάτι όμως που θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από την προηγούμενη φορά. Εμφάνισε και το «φάντασμα» του τέταρτου μνημονίου εάν δεν γίνουν αυτά που πρέπει και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κερδίσει την αυτονομία της στις διεθνείς αγορές.

Σάββατο, 08 Ιούλιος 2017 07:00

Ο ήλιος έδυσε

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο ήλιος έδυσε. Το ΠΑΣΟΚ σαν αυτόνομο κόμμα μάλλον έδυσε και αυτό. Από εδώ και στο εξής αρχίζουν τα δύσκολά για την ΔΗΣΥ. Πολλά ερωτήματα, πολλές σκέψεις, πολλοί τενόροι έχουν μαζευτεί. Αυτό δημιουργεί κάποια ερωτήματα, εκ των οποίων ένα είναι το αν η ΔΗΣΥ είναι αυτόνομο κόμμα ή πολυτασικός φορέας, κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012;  

Κυριακή, 02 Ιούλιος 2017 05:29

Το θερμόμετρο στο κόκκινο

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Προσκλητήριο προς τους επενδυτές απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Economist, λέγοντας «ελάτε στην χώρα μας, φέρτε την τεχνογνωσία στην χώρα.» Θέλοντας να δείξει για άλλη μία φορά πόσο πολύ πιστεύει στις επενδύσεις, αλλά και για να τονίσει την αντίθεση του με την σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις.

Κυριακή, 25 Ιούνιος 2017 03:05

Άλμα στο κενό η Γενεύη δύο ή όχι;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η δεύτερη διάσκεψη για το Κυπριακό είναι ένα ταξίδι με επιστροφή ή χωρίς; Κανείς δεν ξέρει. Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν διάφορα εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά. Η Κυπριακή δημοκρατία έχει εκλογές το 2018, οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ούτε να ακούν για το ενδεχόμενο να αποσυγκολιθούν από την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι σε κρίση, η Αγγλία έχει τα του Brexit και πως θα πραγματοποιηθεί και η Τουρκία με τις ευρωπαϊκές σχέσεις και όχι μόνο έχουν μπει στον πάγο.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Πριν έναν χρόνο όλα φάνταζαν δυσοίωνα για την γηραιά ήπειρο, το πρώτο χτύπημα ήταν με το Brexit. Όλοι μιλούσαν για τα νέα δεδομένα που πάνε να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, μιλούσαν για ενδεχομένη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, για την θαλασσοκράτειρα που έβγαινε από το καράβι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τετάρτη, 14 Ιούνιος 2017 06:43

Οι διαρκείς ήττες του ΣΥΡΙΖΑ

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς ηττημένος. Δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχουμε δει παλινωδίες, δηλώσεις αντιφατικές, πόνο και πολλά φιάσκα. Το πρώτο επτάμηνο ήταν η περίοδος Βαρουφάκη, την επονομαζόμενη συμφωνία γέφυρα, παλεύουμε για κάτι καλύτερο, ήταν τότε που σε κάποιους αυτό ήταν αρεστό. Φτάσαμε όμως τον Ιούνιο που έπρεπε να βγάλει συμφωνία, αλλά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε δημοψήφισμα. Ο κακός Σόιμπλε, οι δανειστές έπρεπε να φύγουν. Όχι μόνο δεν έφυγαν, αλλά έμειναν και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 18:39

Σκέψεις για την επιστήμη

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Η έναρξη των πανελλαδικών έγινε με το μάθημα της έκθεσης, όπως το ονομάζουν στα σχολεία. Η νεοελληνική γλώσσα όπως είναι κανονικά. Τα παιδιά κλήθηκαν να γράψουν για τον ηθικό ρόλο του επιστήμονα. Ενδιαφέρον θέμα.

Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 22:15

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 1918-2017

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από άλλα υλικά πολιτικού. Ψύχραιμος, συναινετικός, διορατικός, προσπαθούσε να συναινέσει και αυτό φαίνεται και από την κυβέρνηση που είχε σχηματίσει.

Σάββατο, 27 Μάιος 2017 05:14

Η θανάτωση των αθώων

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ήταν στην Μαδρίτη το 2004 που ο τότε πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Ανθάρ στήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ μαζί με τους «πρόθυμους» Μπους , Μπλερ και του ήρθε η απάντηση από την Αλ Κάιντα μέσω τρομοκρατικού χτυπήματος. Έναν χρόνο μετά 2005 Λονδίνο οι Άγγλοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής στο Ιράκ. Αλλά ήταν ήδη αργά, η αποφράδα 7η Ιουλίου 2005 για τους Άγγλους μαγνητίζεται από τρομοκρατικό χτύπημα. Οι Άγγλοι θρηνούν και μετράνε 52 νεκρούς. Το χτύπημα έγινε στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 08:39

153-0

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Σε έναν στίχο ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης λέει: «Να προσέχεις την ελπίδα γιατί με έναν αναγραμματισμό μπορεί να σου κόψει τις φλέβες». Μετάφραση, δηλαδή να γίνει λεπίδα.

Την περαιτέρω ποιητική ανάλυση θα την αφήσω για τους φιλολόγους. Η φράση αυτή συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική ζωή του τόπου αυτά τα χρόνια και εξηγώ το γιατί.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

O Εμμανουέλ Μακρόν πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας. Ένας κύκλος λαϊκισμού στην Ευρώπη τελείωσε. Όσοι πίστευαν ότι μετά την νίκη του Τραμπ η Ε.Ε. θα διολισθήσει προς τη διάλυση μάλλον πόνταραν λάθος.

Τετάρτη, 26 Απρίλιος 2017 16:00

(Άρωμα) Γαλλικών εκλογών

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Γαλλία επέλεξε να στείλει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μία ακροδεξιά την Λεπέν και έναν νεοφιλελεύθερο, ευρωπαϊστή τον Μακρόν. Έτσι προέκυψε το διακύβευμα, το δίλημμα του δευτέρου γύρου: ψήφος στην ακροδεξιά, επιβράβευση στον ρατσισμό, προστατευτισμός ή ανοιχτά σύνορα; Όλα τα κόμματα που δεν σφράγισαν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων έσπευσαν αμέσως να δώσουν την στήριξή τους για τον δεύτερο γύρο στον Μακρόν.

Κυριακή, 23 Απρίλιος 2017 09:05

Vive la France αλλά όχι μόνο για την Γαλλία

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Αύριο η Γαλλία πάει σε εκλογές με τον αντιευρωπαϊσμό να είναι κυρίαρχος. Το χτύπημα που έγινε στην λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μένει να δούμε εάν αλλάξει τις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων.

Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2017 07:47

Τριχοτομημένη η Τουρκία

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Μετά την Ανάσταση επιστροφή στην Γη.

Ο Ερντογάν κέρδισε το δημοψήφισμα με οριακή διαφορά 51,4%-48,6 είναι μία πύρρειος νίκη, όχι όπως την ήθελε ο Ερντογάν μία νίκη ευρείας πλειοψηφίας για να είναι αδιαμφισβήτητη.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το 2011 οι κάτοικοι της Συρίας ξεσηκώνονται εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ως μέρος της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Αυτό που θα ακολουθούσε δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς. Η Συρία οδηγείται σε έναν εμφύλιο πόλεμο που κατέληξε να είναι τραγικός. Έχουμε φτάσει να θρηνούμε πόσα θύματα, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, ατελείωτα κύματα προσφύγων, εξαγωγή τρομοκρατίας στην Ευρώπη, επίθεση με χημικά στο Χαν Σεϊχούν στην πόλη Ιντλίμπ. Το τελευταίο γεγονός ήταν και αυτό που εξόργισε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον έκανε να πάρει μία απόφαση όπου βρήκε συμμάχους τους δυτικούς, αλλά απέναντί του είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 07:51

Οι καθηγητές εναντίον του Survivor!

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Πριν από μία εβδομάδα η Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έβγαλε μία ανακοίνωση για το Survivor ότι μας δείχνει έναν κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος και είναι άτιμο πράγμα να μας δείχνουν πως επιβιώνουν οι παίκτες και πως αλληλοτρώγονται μεταξύ τους για τον ποιον θα ψηφίσουν για αποχώρηση. Φυσικά καλεί τους μαθητές σε αντίσταση και όχι μόνο, να μην βλέπουν ένα τηλεοπτικό προϊόν, και να κοιμούνται νωρίς.

Σάββατο, 01 Απρίλιος 2017 09:07

Η Μέι πάτησε το κουμπί του Brexit

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Τερέζα Μέι έβαλε την υπογραφή της στο άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και αυτή η στιγμή σηματοδότησε μία ιστορική στιγμή στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τουσκ την παρέλαβε και είπε «αντίο, ήδη μας λείπετε».

Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017 09:13

Η μικρή αλήθεια του Ντάισελμπλουμ

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

O Ντάισελμπλουμ είπε «οι χώρες του Νότου ξοδεύατε τα λεφτά σε γυναίκες και αλκοόλ». Ε, εδώ που τα λέμε δεν έχει και άδικο. Εμείς με την αφέλεια και την επιπολαιότητα που μας διακρίνει νομίζαμε, ότι θα υπάρχει αέναη ανάπτυξη και οι τράπεζες θα μοίραζαν χρήμα για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του καθενός.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ανοίγει ο εκλογικός κύκλος στην ΕΕ. Πρώτη που σέρνει τον χορό η Ολλανδία. Βίλντερς και Ρούτε μονομαχούν για το ποιος θα κερδίσει την πρωτιά. Εάν ο νικητής είναι ο Βίλντερς, έχει πει πάρα πολλά για τους μετανάστες κάθε λογής, έχει τάξει δημοψήφισμα για "Nexit", έχει συγκρίνει την ΕΕ με τον Χίτλερ, θέλει απαλλαγή από το ιερατείο των Βρυξελλών. Όλα όμως τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Βίλντερς. Εάν είναι ο νικητής των εκλογών δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η αριστερά ακόμη προσπαθεί να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που την ταλανίζουν εδώ και τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και έπειτα. Το ιστορικό αυτό γεγονός σήμανε και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως όλοι τον ξέραμε. Νέες προκλήσεις φαινόταν στον ορίζοντα για όλους τους πολιτικούς και τις πολιτικές δυνάμεις.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Μεϊμαράκης μαινόμενος κατά της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ο άνθρωπος που έχασε από τον Μητσοτάκη στην μάχη για το δαχτυλίδι της ΝΔ, αφού είχε έρθει η δεύτερη ήττα από τον κ. Τσίπρα.

Σάββατο, 25 Φεβρουάριος 2017 08:21

Ένας μήνας και οι τριγμοί είναι πολλοί

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ένας μήνας έχει περάσει όπου ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο και έχει προκαλέσει πολλούς τριγμούς όχι μόνο με αυτά που λέει αλλά και με αυτά που έχει πράξει στον πρώτο μήνα.

Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2017 07:21

Συμφωνία ή σύρσιμο;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Πλεούμενο χωρίς προορισμό, δεν υπάρχει ούριος άνεμος για τα πανιά του.

Τσίπρας όχι άλλη λιτότητα, Μοσκοβισί είναι δύσκολο η συμφωνία μέχρι 20 Φεβρουάριου, Ντάισελμπλουμπ εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017 08:40

ΔΟΛ τέλος εποχής

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο Δημήτριος Λαμπράκης ίδρυσε το «Ελεύθερον Βήμα» στις 6 Φεβρουαρίου 1922, το περιοδικό «Ταχυδρόμος» το 1926 και τα Αθηναϊκά Νέα το 1929. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος προτάθηκε για την ηγεσία των Φιλελευθέρων μετά την ήττα στις εκλογές του 1920.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια όπου Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν όσο ποτέ άλλοτε σε σημείο πολεμικής σύρραξης. Αιτία ήταν το γεγονός ότι Τούρκοι κομάντος μαζί με δημοσιογράφους μεταβιβάστηκαν στα Ίμια και τοποθέτησαν την Τουρκική ώρα 01:40. H απάντηση της Ελλάδας ήταν άμεση, επίλεκτοι του ελληνικού σώματος μεταβιβάστηκαν στο σημείο έβγαλαν την τουρκική σημαία και τοποθέτησαν την ελληνική.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την διετία δεν πλήξαμε αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η ελπίδα που ήλπιζαν πολλοί ότι θα έρθει στις 25 Ιανουαρίου 2015 δεν ήρθε και οι ίδιοι της κυβέρνησης φρόντισαν να απογοητεύσουν μέσα σε ένα επτάμηνο.

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 09:46

Επιστροφή στην δεκαπενταετία 1930-1945;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

«Κάθε γενιά, αναμφισβήτητα, θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η δική μου γνωρίζω πως δεν θα τον ξαναφτιάξει. Η αποστολή της είναι δυσκολότερη: να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί». Η φράση αυτή ανήκει στον στοχαστή, ποιητή Αλμπέρ Καμύ, στην ομιλία του για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος είχε πει: «εγώ παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Ο Κώστας Καραμανλής το 2004 είχε πει, ότι η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Κυπριακό λαού. Στην υπογραφή της συνθήκης των εγγυήσεων το 1959 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε: «την ίδια συμφωνία υπογράψαμε εγώ και ο Μακάριος, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως εγώ θεωρούμαι προδότης, ενώ ο Μακάριος εθνικός ήρως».

Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2017 18:31

Η πολιτική στα χρόνια του διαδικτύου

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι ψευδείς ειδήσεις εδώ και λίγους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλούς διαδικτυακούς χώρους. Το φαινόμενο αυτό το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, όπου πολλοί διατύπωναν άποψη για τα συμβάντα, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Έγραφαν για το κακό μνημόνιο, για το χρέος και το πώς μπορούμε να το διαγράψουμε και διάφορες άλλες τέτοιες απόψεις, ειδήσεις που πολλοί τις πίστευαν.

Πέμπτη, 29 Δεκέμβριος 2016 09:03

Οι σεισμοί του 2016 και το ζοφερό 2017

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το 2016 που βρίσκεται πια στην δύση του είχε πολλά κρίσιμα γεγονότα. Άρχισαν να απειλούνται όλες οι σταθερές του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Πάμε να τα δούμε τα δούμε ένα-ένα, αλλά και το εκλογικό 2017 που όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες θα είναι έτος ορόσημο για την Ε.Ε.

Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2016 08:59

Από κατάσταση Α σε μία κατάσταση Β

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι πρώτες επιθέσεις κατά υιών και κορασίδων των Σταυροφόρων ήταν στην Μαδρίτη 11 Μαρτίου 2004 και στο Λονδίνο 7 Ιουλίου 2005. Από τότε άρχισε η τρομοκρατία να εξαπλώνεται ανά τας Ευρώπας. Το φαινόμενο τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε να παίρνει άλλες διαστάσεις με την επίθεση στο Charlie Hebdo, μετά η πολύνεκρη επίθεση στο Bataclan, μετά στην Κυανή Ακτή το καλοκαίρι, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τώρα σε μία κεντρική πλατεία του Βερολίνου.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η διαπραγμάτευση σε κρίσιμη καμπή. Είχαμε την σύνοδο κορυφής που είχε κορυφή της τα θέματα προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει για χρέος και πλεονάσματα, αλλά την Καγκελάριο την ενδιαφέρει πιο πολύ το προσφυγικό και το Κυπριακό. Η Μέρκελ παρέπεμψε τον πρωθυπουργό για τα οικονομικά ζητήματα που θέτει στο κουαρτέτο.

Σάββατο, 10 Δεκέμβριος 2016 08:44

Quo vadis Europa;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Υπάρχει τρόπος να διαλυθεί η Ευρώπη- Ευρωζώνη; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: Ναι, αλλά κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Εάν οι Ιταλικές τράπεζες δεν αντέξουν και δεν τρέξει να τις σώσει κάποιος, τότε μπορεί να οδηγηθούμε στην διάλυση του ενιαίου νομίσματος. Τα λεφτά για να σωθεί το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι πολλά.

Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2016 07:21

Η Ε.Ε. θα αντέξει άλλα χτυπήματα;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δοκιμαστεί σκληρά από εδώ και πέρα. Αρχής γενομένης από τις εκλογές στην Αυστρία που είναι πολύ πιθανό να εκλέξουν τον Νόμπερτ Χόφερ, τον ακροδεξιό υποψήφιο. Το δημοψήφισμα στην Ιταλία που έχει προκηρύξει ο Ρένστι, αλλά από τις δημοσκοπήσεις που έχουν πέσει έξω τους τελευταίους μήνες, δείχνει να το χάνει. Ο ίδιος έχει δηλώσει, ότι εάν το χάσει, θα παραιτηθεί και θα πάει σε εκλογές.

Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2016 22:17

Σε τροχιά της εποχής Τραμπ

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Σε λιγότερο από δύο μήνες ο Ντόναλτ Τραμπ αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στον Λευκό Οίκο και μαζί τις τύχες των ΗΠΑ. Ήδη έχει αρχίσει τις συναντήσεις στο δικό του κτίριο και έχει αρχίσει να σχηματίζει και την κυβέρνησή του.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Ο πλανήτης μούδιασε τα ξημερώματα της Τρίτης. Η εκλογή Τραμπ ήταν ένα μήνυμα ότι πια ο κόσμος σε κάθε γωνιά της γης ψηφίζει, αντιδρά με τον θυμό. Ο λαϊκισμός είναι τόσο απλός, που τον καταλαβαίνουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο Τραμπ επένδυσε σε αυτό, ώστε να τον καταλάβουν οι αγρότες της Νεμπράσκα, αλλά και οι απλοί πολίτες που είχαν αγανακτήσει από το σύστημα της Ουάσιγκτον.

Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2016 08:50

Κλίντον-Τραμπ η μάχη των μαχών

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Η υπερδύναμη  οδηγείται στις κάλπες για να εκλέξει τον επόμενο πλανητάρχη όπως τον αποκαλούμε. Η πιο ιντριγκαδόρικη  προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2015 φτάνει στο τέλος της. Τα είχε όλα, όπως σκάνδαλα, απρεπή σχόλια, σεξιστικά σχόλια, αμφισβήτηση της δημοκρατίας. Η πιο κίτρινη προεκλογική περίοδος αύριο ολοκληρώνεται. 135εκ. Αμερικανοί πολίτες θα πάνε στις κάλπες για να δώσουν τα κλειδιά στον νέο ένοικο του Οβάλ γραφείου. 

Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2016 08:34

Όλα έωλα

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος στα αδιέξοδά του. Είναι γυμνός ο βασιλιάς Αλέξης Τσίπρας και αντιμετωπίζει ο ίδιος, αλλά και ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς αντιδράσεις και δυσφορία για το πώς χειρίστηκαν το νόμο και γενικά το όλο πλαίσιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 21:12

Η πρώτη ήττα της κυβέρνησης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Έστιν δίκην οφθαλμός, ός τα πανθ' ορά (Αισχύλος)


Από προχθες το βράδυ έχουμε την πρώτη ήττα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπική ήττα του υπουργού-καναλάρχη Νίκου Παπά. Επιπλέον, είναι και μία στρατηγική ήττα της κυβέρνησης, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα είχε στηρίξει όλο το αφήγημά της.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το συνέδριο τελείωσε, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τους συσχετισμούς και σε λίγο καιρό θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Στην νέα ΚΕ από την ψηφοφορία βγήκαν κερδισμένοι ο κύριοι Τσακαλώτος και Φίλης. Ο κ. Φίλης μάλλον δύσκολα μετά την θέση που κατέλαβε να τον δούμε να μετακινείται από τον Υπουργείο Παιδείας, όπως και για τον Τσακαλώτο η πρώτη θέση που πήρε είναι ένα είδους μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Die Welt: «ρύθμιση χρέους και απαλλαγή από το ευρώ, η Ελλάδα adien» όπως τελείωνε και ο τίτλος του δημοσιεύματος. Υπάρχει μία βάση σε αυτό σενάριο; Ναι, υπάρχει. Προχθές στο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε έκανε επίδειξη δύναμης, έστειλε ένα μήνυμα στην ελληνική πλευρά για το ποιός είναι αρχηγός στο eurogroup.

Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 08:00

Τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ενάμισι χρόνο; Εάν ρωτήσω, πολλοί δεν θα ξέρουν και η απάντηση που θα δώσουν, νομίζω θα είναι μονολεκτική, ο Τσίπρας. Αλλά δεν είναι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα ακτιβιστικό, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κατέβαινε και έπαιρνε μέρος σε διαδηλώσεις, έτσι έφτιαξε τον αντιπολιτευτικό λόγο που ήταν οξύς. Επίσης, ήταν ένα κόμμα που έκανε το 2009 και μετέπειτα σφοδρή κριτική στον Παπανδρέου με την έκφραση που είπε ο Τσίπρας απευθυνόμενος στον τότε πρωθυπουργό χαρακτηρίζοντας τον ως Πινοσέτ.

Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016 08:21

Μάιος 2010…

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ένα πρόσωπο που δεν θα πω το όνομά του, μου έλεγε ότι, εμείς το βλέπαμε από το 2007 ότι δεν θα υπάρχουν δουλειές και τι θα κάνουμε; Ναι, θα μου πείτε δικαιώθηκε, μετά από τριάμισι χρόνια ήρθε η απόλυτη μείωση μισθών, συντάξεων και όχι μόνο αυτά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, την περίοδο Σημίτη αυξήθηκαν πολύ περισσότερο του αναμενομένου οι εξοπλιστικές δαπάνες, την περίοδο του Καραμανλή ήταν που η Ελλάδα είχε λεφτά και κανείς, συγχωρέστε με για την έκφραση, δεν έβαζε κώλο κάτω. Ώσπου ήρθε το 2009 και οι πρόωρες εκλογές, που ανέδειξαν σε μεγάλο νικητή της κάλπης τον Γεώργιο Παπανδρέου. Και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν πίστευαν σε τέτοια έκτασης νίκη.

Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016 08:49

Ο χρόνος της Ευρώπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το 2016 θα είναι το έτος Brexit. Αυτό το γεγονός άνοιξε πολλές πληγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλά κράτη σήκωσαν το λάβαρο εναντίον της ΕΕ. Ολλανδία, Γαλλία, οι χώρες του Βίζεγκραντ, στις επαναληπτικές εκλογές στην Αυστρία είναι πολύ πιθανόν να έχουμε για πρώτη φορά νικητή τον ακροδεξιό Νόμπερτ Χόφερ. Στην Γερμανία η Μέρκελ ηττήθηκε στο Βερολίνο, είχε προηγηθεί η ήττα στο Μεκλεμβούργο και στη Δυτική –Πομερανία οι εκλογικές ήττες ήρθαν ως συνέπεια για το πως χειρίστηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Άνοιξαν τα σχολεία και χθες οι κυβερνητικοί πανηγύριζαν για το ότι τα παιδιά πήραν κανονικά τα βιβλία τους και δεν πήραν φωτοτυπίες. Εγώ στα σχολικά μου χρόνια θυμάμαι αυτή την χρονοβόρα διαδικασία να πάρεις τα βιβλία. Ο κ. Φίλης προσπάθησε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, στο Γυμνάσιο. Έλεγε σε κάθε συνέντευξη που έδινε ότι το Γυμνάσιο αλλά και οι δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου αποτελούν «εξεταστικά κέντρα» για τον μαθητή. Παρέλειψε να πει το ίδιο και για τα πανεπιστήμια.

Σάββατο, 10 Σεπτέμβριος 2016 07:36

Το πολιτικό παιγνίδι της ΔΕΘ

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο νέος πολιτικός κύκλος ανοίγει με τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός κατεβαίνει για να παίξει άμυνα, χωρίς παροχολογία, αλλά με μεγάλο «λάβαρο» τις τηλεοπτικές άδειες. Θα τονίσει ότι προχωράμε μπροστά με βάση το κοινωνικό κράτος, αλλά και την δίκαιη ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας φέτος δεν έχει να αποδείξει, να δείξει κάτι ή να πει κάτι. Εφαρμόζει μνημόνιο στο μέτρο του δυνατού, έχει επιβάλει μεγάλη φορολογία. Κατεβαίνει στην Θεσσαλονίκη  όπως κατέβηκαν και οι άλλοι πρωθυπουργοί του μνημονίου.

Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2016 07:41

Αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο (;)

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι τέσσερις άδειες έχουν ως εξής: ΣΚΑΪ, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Μίνως Κυριακού (ΑΝΤ1) και Ευάγγελος Μαρινάκης.

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.


Όλοι έχουν πάρει θέσεις. Ελληνική πλευρά, Κομισιόν, ΔΝΤ για το γνώριμο παιγνίδι που λέγεται  δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος. Σήμερα υπάρχει ένα ραντεβού ανάμεσα στον επίτροπο οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αύριο παίρνει σειρά το EWG  που θα ετοιμάσει την ατζέντα του eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Σεπτεμβρίου.

 

 

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Καλή σεζόν! Τι έχουμε σήμερα, που το ημερολόγιο δείχνει 25 Αυγούστου; Πρώτα από όλα τον πρωθυπουργό να βάζει τέλος στα σενάρια περί εκλογών και να χαρακτηρίζει δύο φορές ανόητους αυτούς που τα συντηρούν και τα αναπαράγουν. Ο πρωθυπουργός έχει και την ΔΕΘ, που στα χρόνια της κρίσης δεν έχει τον τόνο των προηγούμενων χρόνων, ούτε όμως και της παροχολογίας. Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει ως «φλάμπουρα» τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά θα επιτεθεί και στον κ. Μητσοτάκη με τους χαρακτηρισμούς που του απευθύνει ως συνήθως.