130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Λάρκος Λάρκου

Λάρκος Λάρκου

www.larkoslarkou.org.cy

 

Γεννήθηκε στη Λύση το 1953. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής της Αθήνας στον κλάδο των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Καθηγητής φιλολογίας.

Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ, τον ΚΗΡΥΚΑ, το ΒΗΜΑ, τον ΑΓΩΝΑ. τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και τον ΠΟΛΙΤΗ. Αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ (1991-93). Το 1988 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Ιδεολογία και Πολιτική στη Σύγχρονη Τουρκία". To 2001 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο "Ανανέωση και Εκσυγχρονισμός της Κυπριακής Κοινωνίας - Προτάσεις για μια νέα Πολιτική". Με ειδικές μελέτες του συμμετείχε σε εκδόσεις τριών άλλων βιβλίων: "16+1 Θέσεις για τον Εκσυγχρονισμό", "Κύπρος: η Ανατομία μιας Μεταμόρφωσης", "Κύπρος: Πολιτική, Ιστορία και Οικονομία"

Διετέλεσε ΓΓ στο Σύλλογο Κυπρίων Επιστημόνων της Αθήνας.

Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) μέχρι το 2011.

Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) απο τον Μάιο του 2011

Διεύθυνση Ιστότοπου:

Δευτέρα, 09 Απρίλιος 2018 08:27

Βάρνα για 10 σταθμούς

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου δεν έλυσε προβλήματα, αλλά έδειξε μια κατεύθυνση που οδηγεί σε καλύτερη συνεννόηση ανάμεσα στα δύο μέρη. Αυτό συνιστά πρόοδο, αν δούμε το πώς εξελίσσονταν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή την κατάσταση περιέγραψε ο Γιούνκερ ως εξής: «Πρέπει να σας πω ότι είμαι  είμαι ρομαντικός, νοσταλγικός, λίγο λυπημένος για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για χρόνια υποστηρίζω τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτυχθεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2018 10:27

«Εκδίκηση» σε πιάτο από αέριο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η είδηση εκ πρώτης όψεως φαίνεται «απροσδόκητη». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γρ. Σάββα στο ΚΥΠΕ «η ισραηλινή Globes έγραψε στις 13 Μαρτίου «ότι η εταιρεία Israel Opportunity Energy Resources (ISOP), που συμμετέχει στην κοινοπραξία του τεμαχίου Ισάι, ενημέρωσε τόσο τον Υπουργό Πετρελαίου του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ όσο και τον Επίτροπο Πετρελαίου της χώρας Γιόσι Βούτζμπεργκερ υποστηρίζοντας ότι η εξόρυξη από το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα οδηγήσει και σε εξόρυξη αερίου και από την ισραηλινή πλευρά.

Τετάρτη, 28 Φεβρουάριος 2018 09:09

Το μήνυμα του Κάβο Γκρέκο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ διατηρείται σε υψηλούς τόνους καθώς η Τουρκία επεξέτεινε χρονικά τη διάρκεια  της NAVTEX -από τις  20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου. Η συζήτηση γύρω από την απόφαση της Τουρκίας να παρεμποδίσει την  ερευνητική γεώτρηση της ιταλικής ENI, ανοικτά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, συνδέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο με τα ζητήματα που προκύπτουν από την νομική διάσταση των πραγμάτων όπως η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή οι ενδεχόμενες αντιδράσεις των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης φυσικού αερίου, ή πώς συνδέεται το θέμα με τον ισχύοντα συνταγματικό χάρτη της Κύπρου. Θεωρώ ότι αυτή η ανάλυση, αν και αναγκαία, δεν καλύπτει την μεγάλη εικόνα του θέματος.

Σάββατο, 24 Φεβρουάριος 2018 07:15

Δύο «κράτη» ίσον μισά «κράτη»

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Το «κόμμα των δύο κρατών» στην ε/κ κοινότητα συχνά χρησιμοποιεί ορισμένα παραπλανητικά επιχειρήματα για να οδηγεί την κοινή γνώμη στο συμπέρασμα «ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε λύση». Πώς;

Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2018 09:06

Το γκάζι στον κύκλο από κιμωλία

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργούν ένα νέο σκηνικό. Οι εξελίξεις είναι σοβαρές και οφείλουμε να τις διαβάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή. Η συνήθης τακτική να προσπερνούμε την πραγματικότητα με την ελπίδα να μάς προσπεράσει και αυτή, δεν ωφελεί σε τίποτα. Γιατί,

Κυριακή, 11 Φεβρουάριος 2018 10:05

Κατεστημένο, μισθοί, ανισότητες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και εξίσου ενδιαφέροντες αριθμοί. Ο αρθρογράφος Γ. Κουμουλλής σημειώνει  στον «Πολίτη» στις 26 Ιανουαρίου:
«Χωρίς αμφιβολία, οι εκπρόσωποι του κατεστημένου συχνάκις αποσυνδέονται από το θεσμικό σύστημα του κράτους δικαίου που εκφράζει τον κυρίαρχο λαό. Γι΄αυτό, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα που μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι το κυπριακό κατεστημένο αφ' ενός εκμαυλίζει την κοινωνική και πολιτική ζωή και αφ΄ ετέρου –λόγω του ενεργού ρόλου του Αρχιεπισκόπου- εμποδίζει την διαδικασία της εκκοσμίκευσης η οποία, ομολογουμένως, παλινωδεί και ταλαντεύεται.

Σάββατο, 03 Φεβρουάριος 2018 08:10

Ο χρόνος των μεγάλων αποφάσεων

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δήλωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναμένει τις προθέσεις των πλευρών και τις προτάσεις τους μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο, για να δει την επόμενη κίνηση στο Κυπριακό. Τα μέρη συνεχίζουν να είναι σε μια περίοδο προβληματισμού, ως αποτέλεσμα μιας εισήγησης που τους είχε γίνει από τον Γενικό Γραμματέα και ο ΟΗΕ βεβαίως παραμένει έτοιμος να στηρίξει τις πλευρές, αν επιστρέψουν από κοινού σε εμάς και ζητήσουν να τους υποστηρίξουμε στην ανανεωμένη διαδικασία τους, με την προαπαιτούμενη πολιτική βούληση. Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα, τώρα που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος στην Κύπρο, θα εκφραστούν προς τον ΓΓ οι προθέσεις των πλευρών» (ΚΥΠΕ, ρεπορτάζ Α. Ζουπανιώτης, 18/1)

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Δέκα τ/κ συντεχνίες ενώνουν τη φωνή τους και απαντούν στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου που ζήτησε διαβουλεύσεις για να σχηματιστεί γρήγορα «κυβέρνηση» μετά την ψηφοφορία στις 7 Ιανουαρίου.  Ρεπορτάζ για την ανακοίνωση των «δέκα»  από το ΚΥΠΕ στις 12 Ιανουαρίου:

Τετάρτη, 17 Ιανουάριος 2018 06:33

Σήμα Μακρόν στον Ερντογάν

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Παρίσι, 5 Ιανουαρίου 2018. Συνάντηση Μακρόν-Ερτογάν. Δηλώσεις, κατευθύνσεις, αυτοκριτικές. Λίγο από όλα ή και όλα;

Σάββατο, 13 Ιανουάριος 2018 21:11

Fake news VS αξιόπιστες ειδήσεις

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Νέα εποχή, νέα φαινόμενα. Το σημερινό σκηνικό συγκροτείται από:

  • μηχανές αναζήτησης,
  • ηλεκτρονικές εκδόσεις,
  • μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • νέες μορφές επικοινωνίας,

Έτσι με το σλόγκαν «Think multimedia» μπορούμε να πάμε στο twitter, στο facebook, στο instagram, στην κυριαρχία του video. Με την υποστήριξη των drones, με την χρήση του robot όλα θα αποκτήσουν νέα διάσταση.

Κυριακή, 07 Ιανουάριος 2018 09:35

Μετάβαση στον κόσμο της αβεβαιότητας

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Τι μπορεί να είναι το 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο; Μάλλον μια χρονιά αβεβαιότητας. Το 2017 μεταφέρει στις πλάτες του βαρύ φορτίο για το νέο έτος, 2018. Το δεσμεύει σε υψηλό βαθμό, καθώς η κορυφαία εξέλιξη για το 2017, υπήρξε η ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Ν. Τραμπ. Με την οπισθοδρόμηση των ΗΠΑ στον απομονωτισμό με το πρόσχημα «η Αμερική πρώτα», με την καθόλου επικοινωνία ΗΠΑ-ΕΕ, καθώς και με την ολοένα και πιο παράξενη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας, όλα μπαίνουν σε νέο, εξαιρετικά ρευστό σκηνικό.

Πέμπτη, 14 Δεκέμβριος 2017 06:07

Ιερουσαλήμ χωρίς πυξίδα...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ συνιστά μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του μεσανατολικού. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή τις συνέπειες από αυτή την παράλογη απόφαση. Επί της ουσίας, πρόκεται για ισχυρό κτύπημα κατά της απόφασης της διεθνούς κοινότητας να διατηρεί τις πρεσβείες στο Τελ-Αβίβ, καθώς με την πρακτική αυτή, έδινε το σήμα ότι το καθεστώς της πόλης θα αποτελέσει μέρος της συνολικής επίλυσης του μεσανατολικού.

Τετάρτη, 29 Νοέμβριος 2017 06:36

Το Αφρικανικό μάθημε με έργα!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η Ν. Αφρική μάς ενδιαφέρει. Οι εμπειρίες μετάβασης, οι ιστορικές συνθήκες μετάβασης από το σύστημα των φυλετικών διακρίσεων στην πολυφωνική ισονομία ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους, μάς ενδιαφέρουν. Οι ειδήσεις γύρω από αυτό το θέμα αφορούν τον σκληρό πυρήνα του κυπριακού, συνεπώς είναι απολύτως κυπριακές. Στις 11 Νοεμβρίου στο ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) η δημοσιογράφος Α. Αρσαλίδου παραθέτει υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο.

Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017 04:45

Το θαύμα της Εσθονίας!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, αν και κυπριακής καταγωγής, κέρδισε μερίδιο δημοσιότητας με την επιτυχημένη εργασία του στην Ελλάδα. Ως ειδικός στα συστήματα πληροφορικής ενημέρωνε για χρόνια το κοινό στην Ελλάδα για τα καιρούς εκλογικά αποτελέσματα. Στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση» ο Α. Δρυμιώτης γράφει τα πιο κάτω:

 

Σάββατο, 14 Οκτώβριος 2017 06:49

Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει ουσιαστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Α. Ζουπανιώτη στο ΚΥΠΕ στις 30 Σεπτεμβρίου η Έκθεση περιλαμβάνει τα εξής:

Κυριακή, 08 Οκτώβριος 2017 06:18

Ερντογάν και Πούτιν με νέα ρολόγια...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ο πρόεδρος Β.  Πούτιν και ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα έχει αποκλειστικά ρεαλιστικούς στόχους.

Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2017 06:31

Καταλωνία μέσα ή εκτός;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Με συνθήματα όπως «εμείς θα ψηφίσουμε ανεξαρτησία», περισσότεροι από 700, από τους συνολικά 948, δημάρχους της Καταλωνίας, εξεδήλωσαν την απόφασή τους να οργανώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου 2017.

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 19:39

Ακιντζί με στροφή στην ΕΕ

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η τ/κ ηγεσία για μια σειρά από λόγους, υστερεί στα ζητήματα που διασυνδέονται με την ΕΕ, είτε αυτά αφορούν τη σχέση της με το κυπριακό, είτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μια μερίδα της συχνά συνειδητά υποτιμά τη σημασία της  γιατί θέλει να κρατήσει το κυπριακό στην παραδοσιακή του φόρμα, μια άλλη γιατί δεν εκτιμά αυτή τη διασύνδεση επειδή δεν κατανοεί την γεωπολιτική της βαρύτητα, με αποτέλεσμα να μην υιοθετείται μια στιβαρή κατεύθυνση με επίκεντρο την ΕΕ.  

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 05:25

Φυσιολογικό κράτος; Πρώτα αποδείξεις!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η φράση «να γίνει η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος» ασφαλώς είναι εξαιρετικά σημαντική-και από κάθε άποψη επιτυχημένη όπως τη διατύπωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα. Ασφαλώς συνδέεται με την επίλυση του κυπριακού ώστε το νησί να αναπτύξει την συνταγματική και πολιτική του λειτουργία χωρίς τον στρατό κατοχής, άρα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος, συνεπώς όσοι τον επικαλούνται ή τον πιστεύουν χρειάζεται να καταβάλλουν και την ανάλογη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα.

Πέμπτη, 07 Σεπτέμβριος 2017 06:48

Καρτερούμεν μέραν νύχταν;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Οι στίχοι είναι διάσημοι ανά το παγκύπριον:

«Καρτερούμεν μέραν νύχταν να φυσήσ' ένας αέρας
στουν τον τόπον πόν' καμένος τζι εν θωρεί ποττέ δροσιάν...»

Τετάρτη, 30 Αύγουστος 2017 07:11

O «περίκλειστος» Δήμος

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Δύο δηλώσεις, μια συνάντηση,  ίδιο θέμα:

Πρώτη: «τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμία ενημέρωση, μέχρι στιγμής, για οποιαδήποτε σχέδια από τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή των Ηνωμένων Εθνών, κληθείσα να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα στις 29 Ιουλίου».

Τρίτη, 15 Αύγουστος 2017 23:38

Κυπριακό: αλλαγή με 3 κινήσεις!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο κυπριακό εγκυμονεί θανάσινους κινδύνους για το ίδιο της μέλλον της διαδικασίας, συνεπώς θανάσιμους κινδύνους για όλη την Κύπρο. Η θέση του ΟΗΕ έγινε γνωστή στις 3 Αυγούστου: «η ανάσταση της διαδικασίας για το Κυπριακό, που έληξε στο Κραν Μοντάνα, δεν μπορεί να γίνει από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά μέσω μιας συμφωνίας των δυο πλευρών, και εάν αυτές συμφωνήσουν, τότε ο ΓΓ των ΗΕ είναι εκεί., αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και εάν κάποιος προσπαθήσει ξανά».

Παρασκευή, 11 Αύγουστος 2017 23:01

Ανάσταση μόνο από τις «πλευρές»

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Στις 3 Αυγούστου 2017 ο ΟΗΕ απέστειλε σε όλους τους κύπριους, στην πολιτική ηγεσία και στους πολίτες, ένα πολύ καθαρό μήνυμα. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ν.  Αναστασιάδη, υπογράμμισε ότι:

Πέμπτη, 03 Αύγουστος 2017 06:45

Με «εγκύκλιο» άλμα στο κενό

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Συχνά μιλά με εγκυκλίους. Επίσης μιλά συχνά τις Κυριακές. Σε μια από αυτές, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μίλησε για το κυπριακό ως ένας κανονικός πολιτευτής. Προχώρησε βήματα παρακάτω. Παραποίησε γεγονότα, δογμάτισε πάνω σε θέματα που δεν γνωρίζει, έδωσε ένα ρεσιτάλ επιπολαιότητας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την Κύπρο. Στις 23 Ιουλίου δήλωσε τα εξής:
«Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τερματιστούν οι συνομιλίες, κακώς θέλει να συνεχίσει ο κ. Έιντε». Είπε επίσης ότι «μετά από τις αιχμές που έχει αφήσει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος, αν έχει λίγη ευαισθησία (ο κ. Έιντε) τουλάχιστον θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Φαίνεται όμως ότι έχει στόχους και εννοεί να συνεχίσει για να πετύχει εκείνο που θέλει».

Κυριακή, 30 Ιούλιος 2017 10:15

Άκου ανθρωπάκο...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Εδώ και χρόνια το φαινόμενο έχει αποκτήσει κάποια ποιότητα. Ένα μέρος της πολιτικής μας ελίτ και ένα μικρότερο μέρος της κοινής μας γνώμης εμφανίζει την εξής αντιφατική  εικόνα. Σε δύο δόσεις:

Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017 11:21

Τι θέλει η Ρωσία στο Κυπριακό;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η στάση της Ρωσίας στο κυπριακό τα τελευταία χρόνια μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιάζουσα. Μιλά λίγο, πράττει μηδέν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η στάση της προκαλεί κάποιες απορίες.

Τετάρτη, 12 Ιούλιος 2017 21:24

Μία επιτυχία, χίλιες περιαγωγές!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Μεταφέρω ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι όπως περιλαμβάνεται σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε η Αντιπροσωπεία της στη Λευκωσία:

Τετάρτη, 28 Ιούνιος 2017 23:32

Η τέχνη των διασυνδέσεων

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Πολλοί νομίζουν ότι ενταχθήκαμε στην ΕΕ γιατί η Ελλάδα κρατούσε κρυμένο ένα  βέτο. Ουδέν αυτού αστειότερον. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ επειδή μη κύπριοι πολιτικοί έπαιξαν με σοφία το χαρτί της διπλωματίας των διασυνδέσεων. Ειδικότερα: μπροστά στο ενδεχόμενο να υπογραφεί Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ, η Ελληνική κυβέρνηση υπό τον Α. Παπανδρέου  ζήτησε ως αντάλλαγμα για τη δική της συναίνεση να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών για την Κύπρο. Επετεύφχθη αυτό με τη Συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995-έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου 6 μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής, έναρξη Τ.Ε. Τουρκίας-ΕΕ από 1 Ιανουαρίου 1996.

Σάββατο, 24 Ιούνιος 2017 07:04

Καταλονία όπως Σκωτία

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Το ρεπορτάζ στο «Βήμα» σχετικά με την ανεξαρτησία, ή μη, της Καταλονίας, το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Θυμίζει Σκωτία και πάει πάρα πέρα, και αυτό του δίνει επιπρόσθετη αξία.
Μεταφέρω από το Βήμα της 1ης Ιουνίου τα εξής:

Πέμπτη, 15 Ιούνιος 2017 08:16

Οσάτσι σε ρυθμό «κατενάτσιο»!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο  Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι δήλωσε ότι «η Ρωσία χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη κατά το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

Κυριακή, 04 Ιούνιος 2017 07:52

Τέσσερεις ελευθερίες, η εξής μία!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Το σκηνικό αποκτά την πραγματική του διάσταση. Θέμα για τις «τέσσερεις ελευθερίες» στις συζητήσεις για επίλυση του κυπριακού δεν υπάρχει. Με πολλή σαφήνεια χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι «τρεις ελευθερίες»-  ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών,  ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων καλύπτονται από την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1996, και σ' αυτήν συναίνεσαν όλα τα τότε κράτη-μέλη.

Σάββατο, 27 Μάιος 2017 18:43

Ώρα Γκουτιέρες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Τι έγινε στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 17 Μαίου; Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε  να ξεκινήσουν τη συζήτηση από το εδαφικό, μετά η συζήτηση να πάει στο θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων. Αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σε εδαφικό-ασφάλεια, να προχωρήσουν και στα άλλα θέματα, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία και οι «τέσσερις ελευθερίες».

Τετάρτη, 24 Μάιος 2017 07:53

Δημοσκόποι και δημοκόποι

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εταιρείες ερευνών κοινής γνώμης παίζουν ολοένα και περισσότερο ρόλο στην πολιτική μας ζωή. Χρήσιμες, αναγκαίες καθώς προσθέτουν γνώση σε όψεις της αγοράς, των τάσεων στην κοινή γνώμη που προκύπτουν κάθε φορά σε μια δεδομένη στιγμή. Η πλατιά απήχηση τους το βεβαιώνει-πολιτική, διαφημιστική αγορά, τάσεις στην οικονομία.

Πέμπτη, 18 Μάιος 2017 23:44

Μακρόν, Μέρκελ με υποσχέσεις!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Μπορεί να αλλάξει η πορεία της ΕΕ; Όλοι συμφωνούν ότι μπορεί,  κάτω όμως από μια κεντρική προϋπόθεση! Να το θέλει σταθερά και με αποφασιστικότητα ο γαλλογερμανικός άξονας!

Από το ηλεκτρονικό «Βήμα» το εξής ρεπορτάζ:

Τετάρτη, 03 Μάιος 2017 09:01

Η ήττα των προφητών

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

23 Απριλίου 2003 έως 23 Απριλίου 2017. Τι έγινε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς από τις 23 Απριλίου 2003 άνοιξαν δίοδοι από και προς την κατεχόμενη Κύπρο; Ποιος μπορεί να είναι ένας κάποιος απολογισμός;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Το ζήτημα με τις τέσσερεις ελευθερίες* που έθεσε η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για το κυπριακό, δικαίως απασχολεί τη δημόσια συζήτηση. Γιατί μπήκε στο τραπέζι των συνομιλιών, τι ακριβώς σημαίνει, ποιες επιπτώσεις θα έχει κλπ. Ως εισαγωγή στο ζήτημα θυμίζω μια παρέμβαση του Τ. Τσιελεπή ότι «για τις τέσσερεις ελευθερίες υπάρχει σύγκλιση, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Ακιντζί, όταν ανέλαβε την ηγεσία της τ/κ κοινότητας, επανέφερε τις συγκλίσεις που απέρριπτε ο Ερογλου. Δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η ουσία της σύγκλισης: Η αναλογία 4:1 που ίσχυε από το 1960 με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης για πολιτογράφηση Ελλήνων και Τούρκων, πρέπει να επεκταθεί για να καλύπτει και τη διαμονή».

Τετάρτη, 05 Απρίλιος 2017 08:12

Λαβρόφ καλεί Λεπέν!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Ο Σ. Λαβρόφ δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα στη ρωσική πολιτική σκηνή. Είναι πανίσχυρος Υπουργός Εξωτερικών, πολιτικός που έχει για χρόνια την ευνοια του Πούτιν. Στις 23 Μαρτίου όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax ο Λαβρόφ μίλησε πολύ καθαρά σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία του ρωσικού στρατού. Είπε ότι «δεν θα έλεγα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Μαρίν Λεπέν είναι περιθωριακές προσωπικότητες, κυρίως διότι είναι εντελώς ενσωματωμένες στη λειτουργία του αμερικανικού και του γαλλικού κράτους. Δεν θα έλεγα ότι είναι λαϊκιστές, ο όρος λαϊκιστής έχει αρνητική χροιά. Θα τους χαρακτήριζα μάλλον ρεαλιστές ή καλύτερα κατά της παγκοσμιοποίησης».

Σάββατο, 25 Μάρτιος 2017 12:39

Με οδηγό αλλά χωρίς φρένα...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η υπόθεση με την μετατροπή της αστυνομικής προστασίας σε πολιτικούς αρχηγούς σε δυνατότητα παροχής επιδόματος για να αποκτούν οδηγό στα αυτοκίνητά τους (ή και με χωρίς οδηγό), κυριάρχησε για λίγο στην κυπριακή μας επικαιρότητα. Το θέμα, στη δική μου κρίση, έχει τρεις διαστάσεις:

Δευτέρα, 20 Μάρτιος 2017 10:05

Τέσσερεις απορίες στη μέση της ΑΟΖ

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ο Υπουργός Εμπορίου Γ. Λακκοτρύπης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κ. Χριστοδούλου στο ΚΥΠΕ «ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum. Στις 17/3 θα έρθουν προτάσεις στο Υπουργικό προς έγκριση για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) με τις υπογραφές. Η ΚΔ θα έχει άμεσα έσοδα από την υπογραφή των συμβολαίων ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ.

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η τύχη των συνομιλιών για το κυπριακό παραμένει απρόβλεπτη, υπό τις σημερινές περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, έστω και ως άσκηση πολιτικής σε ένα δύσκολο περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να συζητούμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, παράλληλα και ταυτόχρονα με τις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού, γιατί αποτελούν μέρος της δυνατότητας για μια μεγάλη γεωπολιτική αλλαγή. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η Λευκωσία από το 2003 (υπογραφή της Συνθήκης της ένταξης στην ΕΕ) δεν έχει κάποια επεξεργασμένη στρατηγική στο ζήτημα, ή αν έχει, δεν την έχει προωθήσει κάπου για να γνωρίζουμε τι αποτέλεσμα έφερε, ή εν πάση περιπτώσει, οι ευκαιριακές παρεμβάσεις δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε.

Τετάρτη, 01 Μάρτιος 2017 08:47

Ομπάμα εναντίον Λεπέν

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Η Γαλλία ασκούσε γοητεία σε όλη την Ευρώπη, ίσως και ευρύτερα. Οι αξίες της γαλλικής επανάστασης, η πολιτιστική και οικονομική της ανάπτυξη, η σαφής φιλοευρωπαϊκή πολιτική τόσο της κεντροδεξιάς (Ντε Γκολ, Σιράκ), όσο και της κεντροαριστεράς (Ντελόρ, Μιτεράν) έδειχναν μια μεγάλη χώρα που ήθελε και μπορούσε να ηγείται της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε συνεργασία με τη Γερμανία (Κολ, Σμιτ, Σρέτερ, Μέρκελ).

Κυριακή, 12 Φεβρουάριος 2017 08:17

ΑΟΖ, TOTAL και «ουδέποτε»

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Δεν καταλαβαίνω αν πατούμε σε στέρεο έδαφος ή αν μιλούμε μόνο με τον εαυτό μας. Δηλώσεις από τον Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη στη Λάρνακα στις 31 Ιανουαρίου: «Ουδέποτε θέτουμε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ». Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «ερωτηθείς κατά πόσον στις συζητήσεις που γίνονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει τεθεί το θέμα του φυσικού αερίου, ο Υπουργός απάντησε ότι «ουδέποτε θέτουμε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς και αυτό φαίνεται από όλες μας τις αποφάσεις».

Τετάρτη, 08 Φεβρουάριος 2017 06:54

Με οδηγό την παραίτηση...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Οι δηλώσεις δείχνουν τις πολιτικές κατευθύνσεις. Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, διάδοχος του Ν. Έρογλου, πιστός οπαδός του Ρ. Ντενκτάς. Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν σχολιάζει τις εξελίξεις στο κυπριακό στις 24 Ιανουαρίου: «η κατάθεση του χάρτη από τον Μουσταφά Ακιντζί, πριν από ένα δημοψήφισμα ήταν ένα στρατηγικό λάθος και μια λανθασμένη παραχώρηση. Με την κατάθεση του χάρτη η τ/κ πλευρά δεν έχει αφήσει άσσο στο μανίκι άρα δεν έχει τίποτε να διαπραγματευτεί. Αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση. Στην επόμενη φάση θα συζητηθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων και ο Ακιντζί θα το επεξεργάζεται και αυτό το θέμα. Ας μην φτάσουμε στη φάση αυτή».

Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017 08:42

Η Κύπρος με τη σκέψη του Σάντος

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Συχνά υποτιμούμε τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνή χώρο. Η τάση να βλέπουμε τα γεγονότα μέσα από την τοπική τους διάσταση, αδικεί κάποτε την πραγματικότητα. Και όμως, γίνεται, λύνονται μεγάλα προβλήματα!

Τετάρτη, 18 Ιανουάριος 2017 09:38

Οι τελευταίοι 40 στο Γκουαντάναμο!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Τι μένει από την προεδρία Ομπάμα σε σχέση με την περίφημη βάση στο Γκουαντάναμο και τους εκεί κρατούμενους; Ο Μ. Ομπάμα υποσχέθηκε να την κλείσει και όσοι κρατούμενοι κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρονταν σε φυλακές σε άλλες χώρες. Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς- 3 Ιανουαρίου 2017.

Σάββατο, 14 Ιανουάριος 2017 08:40

Η Γενεύη κατά πρόσωπο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Πώς ήταν η παρουσία μερικών από τους βασικούς, «εξωτερικούς» παίκτες στο Συνέδριο για την Κύπρο από τις 9 στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη;

Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 08:48

Η «ώρα» και ο χρόνος

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η θερινή ώρα έχει τη δική της ιστορία. Η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα αποφάσισε στις 30 Οκτωβρίου 2016 να συνεχίσει με την καλοκαιρινή ώρα, όπως συνέβηκε στην Τουρκία με απόφαση της κυβέρνησης Γιλντιρίμ. Με την απόφαση διαφώνησε δημόσια ο Μ. Ακιντζί. Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην τ/κ κοινότητα, έδωσε διορία μέχρι την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, στην «κυβέρνηση», προκειμένου να εναρμονιστούν τα κατεχόμενα με τη χειμερινή ώρα, αλλά και να αποπεμφθούν τρεις «υπουργοί» που κατά την πλατφόρμα είναι υπεύθυνοι για το δυστύχημα με το σχολικό λεωφορείο. Η πλατφόρμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων θεωρεί τη μη αλλαγή της ώρας ως την κύρια αιτία δυστυχήματος που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο νεκροί μαθητές και ο οδηγός του λεωφορείου-αιτία το σκοτάδι συν η κακή κατάσταση του δρόμου.

Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2017 08:24

2017: σκληρή ατζέντα, ελπίδες με ΕΕ

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Ο νέος χρόνος παραλαμβάνει μια πολύ σκληρή κληρονομιά από τον προηγούμενο. Συνεπώς το 2017 θα είναι ένας σκληρός χρόνος στον οποίο το ζήτημα της τρομοκρατίας θα έχει την πρώτη ύλη στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα. Αξιολογώ σε αδρές γραμμές όσα εκτιμώ ότι θα τρέξουν στην παγκόσμια σκηνή για το 2017.

Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016 09:35

Μη βέτο στον Βενιαμίν... Τραμπ!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Στις 23 Δεκεμβρίου το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τους οικισμούς που οργανώνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το ψήφισμα ζητά, σύμφωνα με το Ρόιτερς, «άμεσο και πλήρη τερματισμό όλων των δραστηριοτήτων σχετικά με τους οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Έτσι, λοιπόν, έχουν τα πράγματα:

Πρώτο, επειδή «καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί πάση θυσία η κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσα απορρέουν από αυτήν».

Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2016 09:11

Μια αναδρομή στα μυστικά της Λωζάνης

γράφει ο Λάρκος Λάρκου

Οι δηλώσεις Ερτογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης συνιστούν αναμφίβολα έναν ακατανόητο αναχρονισμό. Γιατί κάνει αυτές τις δηλώσεις και γιατί τις κάνει τώρα; Βλέπω τέσσερα σενάρια επί αυτού:

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

«Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα (φιλέταιρος), η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρείας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή, ενώ η τάση να εξετάζωνται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή». - Θουκυδίδης, μετάφραση του Ά. Σ. Βλάχο, από την στορία του Θουκυδίδη, όπου εξιστορείται ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Απόσπασμα, Γ΄ Βιβλίο παρ. 82 έως και 84). 

Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2016 08:39

Με Τραμπ σε αχαρτογράφητα νερά...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η εκλογή Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις 23 Οκτωβρίου εκτιμούσα ότι «ο Ν. Τράμπ...εμπορεύεται την αντιμεταναστευτική φοβία, την αντιισλαμική υστερία, υποσχόμενος την εύκολη ανάπτυξη επειδή «αυτός ξέρει». Η υποψηφιότητα Τράμπ, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι στο Ρεπουπλικανικό Κόμμα μετακινήθηκαν προς τα άκρα. Η ρητορία του για τους μετανάστες, η απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους, καθώς και η πρότασή του για ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, δείχνουν ότι ένα μέρος της εκλογικής βάσης στις ΗΠΑ σκέφτεται πλέον με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από εκείνον που, συχνά, περιγράφει για την ταυτότητα των ΗΠΑ ο Μ. Ομπάμα- οι ΗΠΑ, χώρα μεταναστών. Ο Τράμπ, δεν είναι η αιτία, είναι το σύμπτωμα της στροφής των Ρεπουπλικάνων στην ακραία ιδεολογία της απόρριψης, βασισμένης στην ηγετικότητα των λευκών και της περιφρόνησης απέναντι σε κάθε άλλο πολιτιστικό υπόστρωμα που έλαβε μέρος στην οικοδόμηση της Αμερικής για αιώνες. Ο λόγος του Τράμπ συνιστά την ακραία εκδοχή του κινήματος του «Τσαγιού», αλλά αυτή την φορά με τις ευλογίες του κατεστημένου στο χώρο των Ρεπουπλικάνων».

Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2016 10:16

Συμφιλίωση με κυπριακό πρότυπο!

γράφει ο Λάρκος Λάκου.


Η συζήτηση για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Συμφιλίωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού, διαθέτει λίγους δημόσιους υποστηρικτές, αρκετούς υπόγειους αντιπάλους και πολλούς αδιάφορους ως προς το κεντρικό νόημα της.

Παρασκευή, 11 Νοέμβριος 2016 22:13

Μογκερίνι καλεί Άγκυρα...

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Στις 8 Νοεμβρίου η ΕΕ έκανε την σωστή κίνηση. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φ. Μογκερίνι, εκ μέρους των 28, με κοινή δήλωση, καλεί την Τουρκία:

Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2016 21:31

ΕΕ και έλεγχος των ΜΜΕ

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Η εξέλιξη στο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει το διαγωνισμό που εκτετέλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα, το θέμα πήρε ευρύτρες διαστάσεις. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία». Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει κάποιο καινούργιο σχόλιο να προσφέρει σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν αποτελεί «κοινοτική δικαιοδοσία». Υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή κρίνεται σε «εθνικό επίπεδο» και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μέρος του εθνικού πλαισίου στο οποίο έχουμε αναφερθεί» κατέληξε ο Μ. Σχοινάς (εφ/δα Το Βήμα, 29/10).

Κυριακή, 30 Οκτώβριος 2016 08:31

Οι πολλές διαστάσεις του εδαφικού

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η συνάντηση των δύο ηγετών σε χωριό κοντά στη Γενεύη στις αρχές στις 7 Νοεμβρίου για την εδαφική πτυχή στο κυπριακό, βεβαιώνει ότι έχει διανυθεί με επιτυχία μεγάλη απόσταση, και ότι οι συγκλίσεις επί των τεσσάρων κεφαλαίων (οικονομία, διακυβέρνηση, ΕΕ, περιουσιακό) είναι σχεδόν κλειδωμένες.

Κυριακή, 23 Οκτώβριος 2016 08:56

Ο τηλεβόας του τρόμου

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ποιο είναι το δημόσιο μυστικό πίσω από την πείσμονα προσπάθεια μιας μερίδας πολιτικών δυνάμεων να παρεμποδιστεί κάθε πρόοδος στο κυπριακο; Θα μπορούσε κάποιος να ανέμενε ότι κάποια πολιτική δύναμη, θα μπορούσε να διαφωνεί με την επιδιωκόμενη λύση και με ευπρέπεια να διατυπώσει σκέψεις και η πλειοψηφία, στο τέλος της ημέρας, θα έχει τον τελικό λόγο. Πώς εξηγείται το τόσο πάθος και ο τόσος φανατισμός;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η ανανεωμένη και εμπλουτισμένη ανεπίσημη θέση που προέρχεται από την παράταξη της ακινησίας λέει το εξής: η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει την λύση, ότι και να γίνει δεν την εμπιστευόμαστε. Η απορία είναι πολύ σαφής. Αφού δεν θα την εφαρμόσει, τότε γιατί κάνουμε διαπραγματεύσεις; Αφού δεν θα την εφαρμόσει, τότε γιατί οι ίδιοι που κάνουν αυτή τη διαπίστωση δεν έχουν το θάρρος να πουν αυτό που πραγματικά θέλουν να πουν; Αφού δεν θα την εφαρμόσει γιατί δεν εισηγούνται, δημόσια και καθαρά, τερματισμό των συνομιλιών για να είναι συνεπής με την εκτίμησή τους;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Στη διαδρομή του κυπριακού ορισμένες λέξεις ή φράσεις έχουν εξελιχθεί σε φράσεις τρόμου. Ο «μέσος» ε/κ ακούγοντας τις αισθάνεται αμηχανία, διστάζει, συχνά δεν γνωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Για παράδειγμα ορισμένες ορολογίες κάνουν το γύρο της Κύπρου δεκάδες φορές την ημέρα: τριμερής, πενταμερής, πολυμερής διεθνής διάσκεψη, μεσολαβητικός ρόλος του ΟΗΕ, επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα.

Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2016 21:08

Τα παράδοξα από τη Μόσχα

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μ. Ζαχάροβα έκανε στις 16 Σεπτεμβρίου την εξής δήλωση σε σχέση με τις εξελίξεις στο κυπριακό:

Κυριακή, 18 Σεπτέμβριος 2016 09:41

Η στρατηγική για την αμυντική ΕΕ

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Είναι χρήσιμο η ΕΕ να έχει δικές της αμυντικές δυνάμεις; Στη δική μου κρίση, ασφαλώς, είναι κάτι αναγκαίο, κάτι που βελτιώνει τη θέση της ΕΕ στο διεθνές σκηνικό, κάτι που αναβαθμίζει το δικό της εκτόπισμα, τόσο εντός της ΕΕ όσο και εκτός. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα, να λάβουν το λόγο όσα κράτη-μέλη θέλουν και μπορούν να βαδίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Κυριακή, 04 Σεπτέμβριος 2016 01:55

Μία αντιπολίτευση «δίπλα-δίπλα»

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 31 Αυγούστου «ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει μία κοινά αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων».

Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2016 09:43

Ισπανική ρουλέτα για τον Πέτρο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Διαβάζω από το ΒΗΜΑ» στις 18 Αυγούστου: «Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έλαβε το «πράσινο φως» από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προκειμένου να διαπραγματευτεί με το κεντρώο Ciudadanos τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο ίδιος. Η ηγεσία του PP συνεδρίασε την Τετάρτη για να συζητήσει μια δέσμη πολιτικών μεταρρυθμίσεων έξι σημείων την οποία έχει εισηγηθεί το Ciudadanos. Το κεντρώο κόμμα χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις προαπαιτούμενο για να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον Ραχόι. «Η Ισπανία χρειάζεται μια κυβέρνηση τώρα» είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου.

Σάββατο, 13 Αύγουστος 2016 06:52

Αναφορά στον Κύπριο Άγνωστο Στρατιώτη

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η μνήμη για λαούς όπως ο δικός μας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διαδρομής μας στο χρόνο. Η διαπίστωση αυτή βρήκε στην Κύπρο πρακτική εφαρμογή κατά μαζικό τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Αμέτρητα μνημόσυνα, κάθε Σαββατοκύριακο Υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, τοπικοί παράγοντες εκφωνούν λόγους παρηγορίας και αναφοράς στους τιμώμενους. Είναι ένας τρόπος αναφοράς στη μνήμη που έχει μαζική υποστήριξη, θεωρείται μια καθιερωμένη πρακτική. Μπορεί να συζητήσουμε κάτι διαφορετικό και ενδεχομένως πιο ποιοτικό; Τρεις εισηγήσεις επί αυτού:

Κυριακή, 07 Αύγουστος 2016 06:16

Ο μιθριδατισμός ως πατριωτισμός

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της λογικής του μιθριδατισμού σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση στο κυπριακό θεωρήθηκε ως κάτι φυσιολογικό, σε μερικούς δε και ως πατριωτικό καθήκον. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, «ο όρος (μιθριδατισμός) χρησιμοποιείται και μεταφορικά για να περιγράψει τη σταδιακή εξοικείωση και αποδοχή πραγμάτων που προηγουμένως θεωρούνταν ιδιαίτερα επικίνδυνα» (περισσότερα στο Υ.Γ.).

Κυριακή, 31 Ιούλιος 2016 09:31

Το δόγμα της τεθλασμένης

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Οι εξελίξεις στην Τουρκία έδωσαν την ευκαιρία σε σοβαρές αναλύσεις, αλλά και σε κάθε είδους διαστρέβλωση ή και ανάδειξη της ιδεολογικής τεθλασμένης που μας ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και οδηγεί σε κάθε είδους ύμνο σε θεωρίες της πλάκας. Δύσκολο να βρει κανείς την πρώτη αιτία. Χάριν αυτής, παραθέτω για ευρύτερη κρίση, ένα παράδειγμα εξαιρετικής, κυπριακής σπουδαιότητας. Ένα μήνα πριν να ανοίξουν σημεία διέλευσης στην «Πράσινη Γραμμή», ο πολυπράγμων Σερτάρ Ντενκτας είπε δημόσια αυτό που έγινε στις 23 Απριλίου 2003. Στις 29 Μαρτίου 2003 ο υιός του τότε τ/κ ηγέτη Ρ. Ντενκτάς, Σερτάρ είπε τα εξής στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ»:

Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2016 06:39

Τα καλά του Brexit!

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Γκάλοπ σε ευρωπαϊκές χώρες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνει μια νέα πολιτική τάση: βλέπουμε άνοδο των δυνάμεων που παραδοσιακά υποστηρίζουν την ΕΕ (όπως το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό στη Γερμανία), ενώ ταυτόχρονα έχουμε πτώση περιθωριακών δυνάμεων, λεγόμενων, κατά περίπτωση, και «αντισυστημικών», που, βασικά καταγγέλλουν και σπανίως προτείνουν.

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συνδέεται με την αλλαγή στην πρωθυπουργία της χώρας. Δείγματα γραφής: νέα σελίδα στις σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ στις 26 Ιουνίου, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου μαζί με την ανταλλαγή πρέσβεων, ομαλοποίηση στις σχέσεις με τη Ρωσία στις 27 Ιουνίου με άνοιγμα του ρωσικού τουριστικού ρεύματος πρώτα στην Αντάλεια, μισό άνοιγμα στην Αίγυπτο με θετικές αναφορές στο «λαό της Αιγύπτου», ώθηση στο διάλογο με την Τεχεράνη για να βρουν πεδίο συνεννόησης στο συριακό, μικρά βήματα στις σχέσεις με την ΕΕ καθώς ένα νέο ενταξιακό κεφάλαιο άνοιξε, αλλά παλαιά προβλήματα παραμένουν στην πρώτη σελίδα της ευρωτουρκικής σχέσης.

Κυριακή, 03 Ιούλιος 2016 23:35

Οι τρεις σωματοφύλακες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Οι πολιτικές εξελίξεις ανάμεσα σε Ισραήλ-Τουρκία και Ρωσία- Τουρκία συνιστούν μια θεαματική μεταβολή στις μεταξύ τους σχέσεις. Τρεις παίκτες οδηγούν τις εξελίξεις στο τρίγωνο αυτό: Νετανιάχου, Ερτογάν, Πούτιν. Προφανώς όλοι ζημίωναν από τις εντάσεις και αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις κρίσεις έκαναν και τα περισσότερα βήματα -το Τελ Αβίβ σε σχέση με το Μααβί Μαρμαρά και η Άγκυρα σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Έτσι το Ισραήλ απολογήθηκε για τους δέκα νεκρούς, πλήρωσε αποζημιώσεις της τάξης των 20εκ δολ, άνοιξε μερικώς διόδια στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι η Τουρκία στο πιο υψηλό επίπεδο έστειλε επιστολή λύπης για την κατάρριψη του αεροπλάνου και οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στην Σμύρνη άτομο που φέρεται να είναι ο εκτελεστής του ρώσου πιλότου.

 

Σάββατο, 25 Ιούνιος 2016 07:38

Μια μαρμάγκα με υπογραφές

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Κοιτάξε γύρω: ονόματα λησμονημένα, γιατί ήταν εκεί ωσει παρόντες. Γιατί ήταν εκεί χωρίς λόγο, άδειοι, πέρασαν και δεν άφησαν τίποτε πίσω τους. Ήταν όμως παράγοντες της μιας στιγμής, κέρδισαν λίγη δόξα, έπαιξαν στο χρηματιστήριο της ματαιοδοξίας. Τι έμεινε τελικά; Απολύτως τίποτα, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη: συμβολή στη στασιμότητα, δημαγωγικές κορόνες, μέχρι τον ένδοξο επίλογο, με τα τσαρούχια βοηθοί της χρεοκοπίας της οικονομίας. Πρακτικά : χυλός στην υπηρεσία της μαρμάγκας, μέχρι να αποφασίσει η ίδια να σβήσει τα ονόματα χωρίς καμιά αξία, όλα σε μια στιγμή, ένα μήνα, τρεις το πολύ. Παράγοντες της μιας χρήσης, έσβησαν στη στιγμή της αποχώρησης γιατί δεν είχαν τίποτε να προσφέρουν, μόνο η καλά αποκρυβόμενη τάση για παραπλάνηση, ανέντιμες υποσχέσεις, και αλλαγές με αντίκρυσμα το τίποτα.

Δευτέρα, 20 Ιούνιος 2016 07:53

EURO 2016: το θέαμα και οι χορηγίες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου

 

Αίφνης προέκυψε θέμα ανάμεσα στο ΡΙΚ και τις Τουρκικές Αερογραμμές! Οι εν λόγω Αερογραμμές είναι ο χορηγός του Euro 2016, ενώ το ΡΙΚ προβάλλει κατ’ αποκλειστικότητα το ποδοσφαιρικό θέαμα στους δέκτες μας. Κάθε μεγάλος χορηγός κάθε αγώνα ή κάθε τουρνουά, αξιοποιεί την οικονομική του δυνατότητα με αντίστοιχης επένδυσης διαφημιστικό μήνυμα, καθώς έχει κερδίσει με τη δική του προσφορά αυτή τη θέση. Τι θα γίνει με το διαφημιστικό μήνυμα του εν λόγω χορηγού στην Κύπρο;

Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2016 06:27

ΜΟΕ με μπαταρίες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Καθώς γίνεται ακόμα μια φορά λόγος για πότε θα ολοκληρωθεί η εργασία για τη διάνοιξη σημείου διέλευσης στη Δερύνεια, (βλέπε σχετικές δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί και του ε/κ επικεφαλής σχετικής Επιτροπής, Σ. Ζακχαίου), τίθεται ακόμα μια φορά το ερώτημα: άξιζε τον κόπο όλη αυτή η συζήτηση για μεγάλης έκτασης και προσδοκίας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ); Αναφέρω αυτά για την μια παγκύπρια χρήση της κινητής τηλεφωνίας και τα σημεία διέλευσης στη Δερύνεια και τη Λεύκα. Η εμπειρία λέι κάτι άλλο: τα μεγάλα ΜΟΕ οδηγούν σε αδιέξοδα, ή σε βραδείες κινήσεις. Και τα δύο είναι μη παραγωγικά, κουράζουν, δεν βοηθούν την κοινή γνώμη να κατανοήσει μια αλλαγή.

Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016 07:10

Η Βουλή αναζητά μια νέα αρχή

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Η εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής στις 2 Ιουνίου δίνει τέλος στα σενάρια που αναπτύχθηκαν και ασφαλώς ανοίγει νέα κεφάλαια για όσους ενδιαφέρονται για την πραγματική πολιτική. Είναι σημαντικό το ότι σχετικά γρήγορα έκλεισε το θέμα με την ψήφιση νέου προέδρου, γεγονός που επιτρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για όσα για χρόνια δεν γίνονταν και για όσα μπορούμε τώρα να προγραμματίσουμε.

Παρασκευή, 27 Μάιος 2016 19:40

Πρόχειρη γνώση, βήμα σημειωτόν

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Πολλά πράγματα τα λέμε από συνήθεια. Έτσι για να λεχθούν, χωρίς έλεγχο, ή κυρίως χωρίς κάποιο δεδηλωμένο στόχο. Παραδείγματα. Πρώτο:

 

με την αλλαγή ηγεσίας στην «κυβέρνηση» των τ/κ, από τον «πρωθυπουργό» Καλιοντζού στον Χ. Οζκιουργούγκ , άρχισε μια συζήτηση στην ε/κ πολιτική ελίτ σχετικά με τη σημασία αυτής της αλλαγής. Άλλοι ζήτησαν έκτακτη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, άλλοι είδαν βήματα πίσω, άλλοι και άλματα πίσω. Έτσι ερώτημα είναι απλό: πριν την αλλαγή, έβλεπαν κάτι καλό, έστω κάτι, κάπως καλύτερο; Ασφαλώς όχι, είδαν μόνο την αλλαγή προς τα πίσω!

Παρασκευή, 20 Μάιος 2016 22:04

Το σύνθετο μήνυμα Καν

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Ο καθηγητής Χ. Τσούκας γράφει στο fb το πιο κάτω εξαίρετο κείμενο με αφορμή την εκλογή του Εργατικού βουλευτή Σαντίκ Kαν στη θέση του Δημάρχου του Λονδίνου στις 6 Μαίου 2016:

«Δεν μπορώ να φανταστώ ένα καλύτερο όνειρο για έναν μετανάστη: να θέλει να κυβερνήσει την πόλη που μεγάλωσε ή την χώρα που υποδέχθηκε την οικογένειά του. Όταν δε αυτός ο μετανάστης είναι «διαφορετικός» (φυλετικά, θρησκευτικά, κλπ), τότε η άνοδός του στην εξουσία δεν συνιστά μια απλή εκλογική νίκη, αλλά συμβολίζει δυνατότητες, ανοίγει ορίζοντες, εμπνέει οράματα. Το ενδιαφέρον με την εκλογή του Σαντικ Καν στη δημαρχία του Λονδίνου δεν είναι μόνο η θρησκευτική του ταυτότητα (μουσουλμάνος), ούτε η ταπεινή του καταγωγή (παιδί φτωχών μεταναστών από το Πακιστάν). Το πιο ενδιαφέρον είναι η σύνθετη ταυτότητά του – είναι πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. «Είμαι Λονδρέζος, είμαι Ευρωπαίος, είμαι Βρετανός, είμαι μουσουλμανικής πίστης, ασιατικής καταγωγής, με Πακιστανική κληρονομιά, πατέρας και σύζυγος», είπε ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου.

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Έτσι κλείνει το κεφάλαιο Νταβούτογλου στην ηγεσία του ΚΑΔ. Πάνω σε δύο ερμηνείες. Από τη μια ότι η φιλία του με τον Ερτογάν θα είναι «αιώνια», κανείς δεν πρόκειται να ακούσει ποτέ από μένα λόγο εναντίον του Προέδρου Ερντογάν», και ότι θα «συνεχίσω τη σχέση μου με τον Ερτογάν μεχρι την τελευταία μου πνοή». Από την άλλη εξήγησε την παραίτησή του ως «αναγκαιότητα» που προέκυψε λόγω «μη συντροφικών συνθηκών» κατά τις διαδικασίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΑΔ. Η απόφαση του να αποχωρήσει οφείλεται στις «αρχές που έχω. Ποτέ δεν απαίτησα θέσεις τις οποίες δεν αξίζω. Θέλω να γνωρίζω ότι οι σύντροφοί μου είναι μαζί μου. Αυτά που συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή, από πλευράς μεθόδου, δεν συμβαδίζουν με την έννοια της συντροφικότητας».

Κυριακή, 08 Μάιος 2016 21:47

Ένας χρόνος με "Ελιά" και Ακιντζί

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Στις 26 Απριλίου 2016 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων- νίκη στις 26 Απριλίου 2015, με ποσοστό 60%, με έμβλημα την «Ελιά». Μια αποτίμηση είναι αναγκαία καθώς η εκλογή του αναζωογόνησε το διακοινοτικό διάλογο και επανέφερε στο προσκήνιο δυνατότητες επίλυσης του κυπριακού.

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η νέα κρίση στις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων δείχνει συνέχιση στη βαθειά διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η αλλαγή στην «κυβερνητική δομή» (από την ηγεσία του κεντροαριστερού Καλιοντζού στο δεξιό Ερτογρούλογλου στις 9 Απριλίου 2016), συνιστά ακόμα μια φάση στην αναζήτηση ενός νέου συμβιβασμού, ή ακριβέστερα στη διαμόρφωση ενός νέου modus operandi ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ιστορία έχει σαφή βάση, με δημόσιες και ιδιωτικές διαστάσεις:

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η ιστορία του κυπριακού το βεβαιώνει. Πολιτικοί και πολιτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την επίλυση του κυπριακού, εμφανίζονται διστακτικοί σχετικά με το χρόνο που θα προκύψει η ίδια η επίλυση. Ο λόγος είναι πολύ γνωστός: κάθε συμβιβασμός σημαίνει αμοιβαίες συμφωνίες, πρόνοιες που αποτελούν μια δύσκολη προσαρμογή σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Η αλλαγή, από τη σημερινή ακινησία στην επίλυση, αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πεδίο, το οποίο απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, αποφάσεις, συναινέσεις, πρωτότυπη σκέψη, συμβιβαστική συμπεριφορά. Η για δεκαετίες, παλαιά κατάσταση πραγμάτων έχει δημιουργήσει ισχυρές συνήθειες που χρειάζεται να ανατραπούν, συνήθειες που χρειάζεται να αποκτήσουν νέα περιεχόμενα, εάν επιθυμούμε η επίλυση να βαδίζει πάνω σε στέρεα βήματα. Η ώρα μιας τελικής απόφασης σημαίνει να αλλάξουμε τον τρόπο που αναλύαμε παραδοσιακές πρακτικές.

Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2016 21:32

Η Κύπρος στην Ευρωτουρκική σχέση

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η συζήτηση για μια «νέα σχέση» ΕΕ-Τουρκίας εξαιτίας του προσφυγικού, θέτει ξανά επί τάπητος ένα κρίσιμο ερώτημα για την ε/κ πολιτική ηγεσία. Να δώσει μια πλήρη απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουμε από την ευρωτουρκική σχέση. Στη δική μου κρίση, η πολιτική ανάλυση, η εισβολή και κατοχή, το μέλλον της Κύπρου, λένε ότι είναι πιο επωφελές για την Κύπρο η Τουρκία να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ε.Ε. Το δυτικό σενάριο είναι πιο χρήσιμο για την Κύπρο –μια Τουρκία με ευρωπαϊκή πορεία.

Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2016 08:17

Κουρδικό ντόμινο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η νέα (στις 13 Μαρτίου) τρίτη μέσα σε έξι μήνες πολύνεκρη βομβιστική επίθεση κατά πολιτών στην Τουρκία, έδειξε πως τα αδιέξοδα παραμένουν και πως δεν αντιμετωπίζονται στο πεδίο της στρατιωτικής δράσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Βήμα» στις 14 Μαρτίου «στους 37 νεκρούς αυξάνεται ο απολογισμός της αιματηρής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα που σημειώθηκε στην καρδιά της Αγκυρας το απόγευμα της Κυριακής. Η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων στα Αδανα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ενέργεια σε κούρδους μαχητές. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, την επίθεση διεξήγαγε ένα ζευγάρι βομβιστών, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα, η γυναίκα είχε ενταχθεί στο ΕΚΚ το 2013. Πρόκειται για μια 24χρονη από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας».

Δευτέρα, 14 Μάρτιος 2016 10:41

Τρία χρόνια παρέα με την Τρόικα

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρτ ομιλεί: «έλαβα μια επιστολή από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, με την οποία με ενημερώνει για την απόφαση της κυβέρνησής για τον τερματισμό της διευθέτησης του διευρυμένου πιστοδοτικού μηχανισμού (Extended Fund Facility, EFF) από την 7η Μαρτίου 2016. Θα ήθελα να συγχαρώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο είχε αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή αντιστροφή της πορείας της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια. Η Κύπρος κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ, ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δημοπράτησε επιτυχώς ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ τους τελευταίους 21 μήνες. Το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον πολύ πιο στέρεο και η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνεται, δημιουργώντας περιθώριο για πιο παραγωγικό δανεισμό. Η δημοσιονομική θέση αποκαταστάθηκε σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος κινείται τώρα σταθερά πτωτικά».

Σάββατο, 05 Μάρτιος 2016 07:17

Γεωπολιτική και επίλυση

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Συχνά αντιμετωπίζουμε το κυπριακό με το δικό μας εύλογα, εσωτερικό τρόπο. Βλέπουμε πιθανές μεταβολές στην εσωτερική διάρθρωση, σε πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση επίλυσης, αναζητάμε τη δομή της πολιτείας της Κύπρου στη μια ή την άλλη περίπτωση. Αυτά είναι αυτονόητα αναγκαία, αποτελούν τν ουσιώδη βάση για να πάμε και πιο έξω, να δούμε ταυτόχρονα και την ευρύτερη εικόνα.

Κυριακή, 28 Φεβρουάριος 2016 21:18

Ρωσική "σφήνα" στο κυπριακό

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Στις 19 Φεβρουαρίου η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA δήλωσε ότι «η Άγκυρα παρεμβαίνει ωμά στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, στα οποία υπήρχαν αναφορές στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής «βουλής» με την ηγεσία της Τουρκίας, ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών, ο Τούρκος ηγέτης, προέτρεψε ευθέως τους Τουρκοκυπρίους να ακολουθήσουν, σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή, στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σ` ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί».

Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος 2016 08:38

Ο ήχος της Δαμασκού

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η πολεμική αναμέτρηση στη Συρία οδηγείται στην πιο ακραία, έως τώρα, μορφή της. Είναι πλέον χειροπιαστή η ολοκληρωτική οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις προσδοκίες που δημιούργησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η πιθανότητα για ειρήνευση. Στις 19 Δεκεμβρίου 2015 το Σ.Α. του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Συρία για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Μετά από ταλαντεύσεις, οι συνομιλίες άρχισαν. Σε ελάχιστο χρόνο, κατέρρευσαν, υπό το βάρος των συγκρούσεων στο έδαφος.

Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2016 09:34

Στον απόηχο μιας ομιλίας

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή για το κυπριακό στις 11 Φεβρουαρίου, δείχνει τον τρόπο και την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου στην Κύπρο. Οι βασικοί πολιτικοί παίκτες (Ν. Αναστασιάδης, Α. Κυπριανού, Α. Νεοφύτου) στήριξαν την πολιτική που βασίζεται στην αναζήτηση λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Άλλες πολιτικές δυνάμεις που προφανώς δεν συμφωνούν με αυτή την πολιτική, άσκησαν κριτική, αλλά δεν πρωτοτύπησαν. Ακολούθησαν την πεπατημένη: κατέγραψαν όσα θεωρούν ως κενά ή αρνητικά στην ομιλία Αναστασιάδη, κατέγραψαν επιμέρους κριτικές παρατηρήσεις, ανέδειξαν θέματα που ακόμα να τύχουν μιας συνολικής επεξεργασίας στις συνομιλίες, αλλά δεν έκαναν το άλλο βήμα: να παρουσιάσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση. Να πουν τι προτείνουν, να πουν πότε και πώς θα το πετύχουμε, να πουν ποιοι είναι οι σύμμαχοί τους στην ε/κ και τ/κ κοινότητα, να πουν εάν η ΕΕ συμφωνεί με τη δική τους πρόταση, να πουν εάν ο ΟΗΕ θα ακολουθήσει την πολιτική τους, να πουν εάν υπάρχει κάποια χώρα στον πλανήτη που θα απέρριπτε, την υπό τον ΟΗΕ, διαδικασία επίλυσης. Είναι πολύ χαρακτηριστικό να σημειώσει κανείς ότι, ούτε οι επιμέρους κριτικές δεν συνοδεύονται από άλλες, εφικτές προτάσεις, ενώ, μετατρέποντας επιμέρους διαφορές σε κυρίαρχες, συσκοτίζεις την πραγματική επιδίωξη: την ακύρωση της συνολικής διαδιασίας.

Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος 2016 07:42

Μετεξέλιξη και επίλυση

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η συζήτηση παραμένει σημαντική. Οι λέξεις, επίσης: μετεξέλιξη, νέα δομή, αλλαγή του συνταγματικού πλαισίου, νέα κατάσταση πραγμάτων στην περίπτωση που οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού ολοκληρωθούν με επιτυχία. Η συζήτηση αφορά δύο στοιχεία: πρώτο, την αναζήτηση λύσης καθώς ένα νέο σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο του 1960, και, δεύτερο, την υποκίνηση μιας προσχηματικής συζήτησης με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων περί πιθανότητας «συνταγματικού κενού» στην κρίσιμη στιγμή της μετάβασης σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2016 10:38

Φράκον από δύο βάρκες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Καμμιά φορά είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν πολιτικά ρεύματα στην Κύπρο που αγωνιούν μήπως δημιουργηθούν προϋποθέσεις για θετικές ειδήσεις στο κυπριακό. Ωστόσο, οι αντιδράσεις μιας ορισμένης σχολής σκέψης στις εξέλιξεις γύρω από τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι Μουν στο Νταβός, αυτό δείχνει. Με τον πλέον καθαρό τρόπο αναζητούν διάφορες προσχηματικές κορόνες με μόνο στόχο την αποδυνάμωση μιας προσπάθειας ή την αναστροφή της πολιτικής ατζέντας. Το ερώτημα ασφαλώς δεν είναι η διαφωνία, ούτε και η κινδυνολογία. Το βασικό ερώτημα είναι ποια πρόταση διατυπώνουν, τι ακριβώς επιδιώκουν, πότε και με ποιους θα το πραγματοποιήσουν. Η δημόσια συζήτηση δεν κρίνεται από μια προσπάθεια για την επίλυση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διαπραγμάτευση ή τις προοπτικές που ανοίγει η δυνατότητας μιας θετικής κατάληξης των συνομιλιών. Κρίνεται και από όσα μερικές δυνάμεις θέλουν, αλλά δεν τολμούν να το πουν δημόσια. Κρίνεται και από το μη αποκρυβόμενο άγχος μήπως κάτι πάει καλά στις συνομιλίες, μήπως σημειωθεί πρόοδος και οι βεβαιότητες αποσυντονιστούν. Κρίνεται από όσα διαφωνούν και απορρίπτουν και από όσα αποφεύγουν να διευκρινήσουν ή να αντιπροτείνουν. Κρίνεται από την μη αποκρυβόμενη διγλωσσία: να προτιμάς την ακινησία, αλλά να μην έχεις το θάρρος να πεις την αλήθεια γιατί πατώντας πάνω σε δύο βάρκες, πιθανό, να (νομίζεις) ότι κερδίζεις πέντε ψήφους παραπάνω.

 

Πέμπτη, 28 Ιανουάριος 2016 08:02

Μάχη με δύο αυταπάτες

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Οι παρενέργειες ήταν αναμενόμενες: η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ΕΚΚ, οδήγησε σε νέο κύκλο αίματος ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν-Ιούλιος 2015. Η επανάληψη των συγκρούσεων βασίζεται σε δύο αυταπάτες. Από τη μια η τουρκική κυβέρνηση νομίζει ότι θα επιβάλει λύση με στρατιωτική νίκη, και από την άλλη το ΕΚΚ εκτιμά ότι θα επιβάλει με τη χρήση των όπλων ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στα ανατολικά της Τουρκίας ή και με τμήματα από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Δύο αυταπάτες δεν συνιστούν τη λύση. Τι μπορεί να γίνει;

Δευτέρα, 18 Ιανουάριος 2016 07:58

Η αναθεώρηση στην μέγγενη των αριθμών

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Εισαγωγή με αριθμούς: για να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΚΑΔ (Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης) την πρόταση για αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, χρειάζεται 367 ψήφους. Διαθέτει 317, σε ένα σύνολο από 550 βουλευτές. Δεύτερη λύση η τροποποίηση του συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος. Σε αυτό το ενδεχόμενο χρειάζονται 330 ψήφοι. Αδιέξοδο; Από όσα μπορεί κάποιος να κατανοήσει τις εξελίξεις με βάση τη δημόσια πληροφόρηση, το θέμα τίθεται ως εξής. Οι πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας συμφωνούν στη βασική διαπίστωση ότι το σημερινό σύνταγμα είναι προϊόν του πραξικοπήματος του 1980. Χρειάζεται αναθεώρηση. Ως εδώ υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, άρα η λύση βρίσκεται στην αλλαγή μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο η πλειοψηφία θα ήταν συντριπτική.

Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2016 10:33

Το νερό και το δίλημμα

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Η διαμάχη έχει ουσία. Ποιος θα έχει το απάνω χέρι στη διαχείριση του νερού που ήδη έφτασε από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο; Η διαφορετική άποψη πήρε το δρόμο της δημοσιότητας. Η τ/κ ηγεσία, κόμματα και φορείς θέλουν να έχουν τον κεντρικό λόγο με ένα κονσόρτιουμ ανάμεσα στις τ/κ αρχές και τους βασικούς τ/κ «δήμους», ενώ η Τουρκία προτείνει την μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτική εταιρεία. Στις στήλες του τ/κ τύπου η διαμάχη πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς πολλοί τ/κ φορείς το θέτουν ως ζήτημα αναγνώρισης της αυτοτέλειάς τους, ως πράξη που θα δείξει κάτι σημαντικό σε σχέση με την αυτονόμησή τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Σάββατο, 02 Ιανουάριος 2016 09:54

2016: με ελπίδες και ανατροπές

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Το 2016 θα είναι διαφορετικό από το 2015; Οι προϋποθέσεις για ένα πολιτικά και οικονομικά καλύτερο 2016, είναι συγκεκριμένες, καθώς υποστηρίζονται από εξελίξεις που οικοδομήθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2015.

Σάββατο, 26 Δεκέμβριος 2015 09:37

«Κωδικός» Ελβετία στην Α. Μεσόγειο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η είδηση αλλάζει μερικώς τους συσχετισμούς ισχύος στην περιοχή και ανατρέπει παλαιότερους υπολογισμούς, καθώς Τουρκία και Ισραήλ φαίνεται να βρίσκουν τη φόρμουλα για επανενεργοποίηση της διπλωματικής και πολιτικής τους συνεργασίας. Η ρήξη κράτησε πέντε χρόνια: ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ, διενήργησαν επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» που έπλεε σε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση τη Γάζα. Δέκα νεκροί, ανοικτή ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες, δριμεία επίθεση Ερτογάν κατά Ισραήλ, έκφραση λύπης από τον Νετανιάχου, χωρίς να θίγεται το γόητρο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, συμφωνία σε επόμενο στάδιο για αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που έφταναν τα 20 εκ δολάρια. Τι δεν πήγε καλά αυτά τα χρόνια και, παρά τη μεσολάβηση Ομπάμα το 2013, οι σχέσεις δεν γύριζαν σελίδα; Πρώτο, οι «υπέρμετρα» φιλόδοξοι όροι της Άγκυρας για να ικανοποιήσει το δικό της κριτήριο για συνδιαλλαγή, δεύτερο, η άρνηση Νετανιάχου να αφήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του εκτεθειμένες στον κίνδυνο μιας προσφυγής σε διεθνές δικαστικό βήμα, και, τρίτο, οι συνεχείς ανατροπές στη Μ. Ανατολή οι οποίες επιδείνωναν την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες με την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014, καθώς και την απόφαση της τουρκικής διπλωματίας για ανοικτή στήριξη Μόρσι στην Αίγυπτο το 2013.

Σάββατο, 05 Δεκέμβριος 2015 09:29

Αεροπλάνα και γέροντες

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας σε σχέση με την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από τουρκικά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου, έδειξε ακόμα μια φορά πόσο ασταθές παραμένει το ιδεολογικό εποικοδόμημα της ε/κ παιδευτικής διαδικασίας. Συνιστά μια χαρακτηριστική ήττα της λογικής ερμηνείας των πραγμάτων η ανάδειξη και προβολή στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, διάφορων ανεδαφικών «οραμάτων» που διακινούνται από ή στο όνομα από όσιους, πατέρες, ή γέροντες κάθε είδους. Η ανορθολογική σκέψη, οι ευσεβείς πόθοι, οι ασυναρτησίες διανθισμένες με δοξασίες σχετικά με διαμελισμό της Τουρκίας ή τις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, με πολέμους και ανασυστάσεις, αποτελούν μια πραγματική, και ανησυχητική, οπισθοδρόμηση. Μια εκδοχή επί των πραγμάτων που ταυτίζεται με μια σκοταδιστική ερμηνεία πραγμάτων της ιστορικής εξέλιξης η οποία, κρατά, με τη μια ή την άλλη μορφή, για αιώνες.

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2015 08:55

Αναζητώντας κρίκο στην παιδεία

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ το ΚΥΠΕ στις 25 Νοεμβρίου σε κοινή δήλωσή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «κατά τη διάρκεια των έξι συναντήσεών τους το Νοέμβριο, συζήτησαν ένα αριθμό θεμάτων στα περισσότερα από τα κεφάλαια, χιαστί και σε μεγάλο βάθος, και έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο. Οι ηγέτες έχουν πετύχει μια καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών ο ένας του άλλου. Έχουν τώρα περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι τα εκκρεμούντα θέματα μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον. Επαναλαμβάνουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους για τη διαδικασία, για συζήτηση όλων των θεμάτων κατά διασταυρούμενο τρόπο, και για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν».

 

Παρασκευή, 13 Νοέμβριος 2015 23:04

Γιατί νίκησε ο Ερτνογάν;

γράφει ο Λάρκος Λάρκου

 

Η νίκη του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΚΑΔ) στις εκλογές στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου με ποσοστό κοντά στο 50%, αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων σε πολλά επίπεδα. Το ΚΑΔ νικά από το 2002 σε όλες τις αναμετρήσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ερώτημα απλό, η απάντηση ιδιαίτερα σύνθετη:

Κυριακή, 25 Οκτώβριος 2015 17:07

Οι συνομιλίες και το κεκτημένο

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί παρουσιάζουν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά και ορισμένες χαρακτηριστικές δυσκολίες. Ειδικότερα:

Παρασκευή, 16 Οκτώβριος 2015 22:54

Το ευρωτουρκικό σταυρόλεξο

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ο Τ. Ερτογάν σε ερώτηση σχετική με την παρούσα κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλώνει ότι «κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, αντιμετώπισα θετική στάση. Η κατάσταση αλλάζει...(«Χουριέτ», 10-10). Στο ταξίδι αυτό η Τουρκία υπέβαλε σχέδιο από τρία σημεία για την αντιμετώπιση της κρίσης σχετικά με το κύμα προσφύγων από τη Συρία -κυρίως στήριξη για να στηρίξει τους πρόσφυγες, ενώ η ΕΕ μέσω του Προέδρου της Επιτροπής Γιούνκερ παρουσίασε στον Ερτογάν «σχέδιο δράσης» το οποίο στοχεύει, κυρίως, στους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης της Άγκυρας για να παρεμποδιστεί το κύμα προσφύγων να φτάνει σε χώρες- μέλη, μέσα από δημιουργία νέων οικισμών στο τουρκικό έδαφος.

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η θέση στερείται, τουλάχιστον, συνέπειας: αν κάποιος θεωρεί ότι η Τουρκία δεν θα τιμήσει την υπογραφή της σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο λύσης στο κυπριακό, τότε η προέκτασής της σκέψης αυτής θα έπρεπε να είναι «κανένας διάλογος και κανένας κύκλος συνομιλιών με την τ/κ πλευρά»! Αν πιστεύεις κάποιος ότι σε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία, τα πράγματα είναι από χέρι καμένα καθώς η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τις πρόνοιές της, τότε θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη σκέψη του με δημόσια υποστήριξη της θέσης για κανένα διακοινοτικό διάλογο, με απόρριψη των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και -σε ένα τέτοιο σενάριο- να διατυπώσει, αν έχει, μια άλλη πρόταση.

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2015 07:56

Ο Μαντέλα και εμείς

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


«Πάντα φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί»-Ν. Μαντέλα


Για πρώτη φορά στην κυπριακή ιστορία, δύο κόμματα, το ΑΚΕΛ και η «Νέα Κύπρος», επισκέφθηκαν χώρους θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και στο τουρκοκυπριακό χωριό Σανταλάρι στις 9 Σεπτεμβρίου. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει ακόμα μια φορά στην επιφάνεια μιαν από τις πιο δύσκολες πτυχές του κυπριακού ζητήματος, αυτήν που συνδέεται με τη διαχείρηση τραγικών πτυχών της εξέλιξης του κυπριακού, με τη μνήμη και τον ανθρώπινο πόνο, τους νεκρούς και τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σάββατο, 05 Σεπτέμβριος 2015 07:30

Οι πρόφυγες, η ΕΕ και το κλειδί

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η πρώτη είδηση στην παγκόσμια επικαιρότητα αφορά το τρομερό κύμα προσφύγων από χώρες της Μ. Ανατολής σε χώρες της Κ. Ευρώπης. Οι απίστευτες σκηνές τραγωδίας και αναζήτησης στέγης, πόνου και ελπίδας κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων. Η απορία παράμένει στην πρώτη σειρά της πολιτικής συζήτησης. Υπάρχει λύση, και αν ναι, ποια μπορεί να είναι τα συστατικά της;

Σάββατο, 29 Αύγουστος 2015 08:28

Στις 20 με λύσεις;

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Όλα είναι έτοιμα για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα στις 20 Σεπτεμβρίου. Η Β. Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στις 27 Αυγούστου ανέλαβε την ευθύνη της υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Πρόσωπα, κόμματα, προκλήσεις. Όλα στη θέση τους. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η σταθερότητα, η επιδίωξη μιας κάποιας συμβιβαστικής συμπεριφοράς ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ώστε η Ελλάδα να κυβερνηθεί και να τα βγάλει πέρα με τις σημερινές τρελές δυσκολίες. Είναι εφικτό αυτό; Από όσα βλέπουμε, μάλλον όχι. Ο καθένας παριστάνει το σωτήρα, αλλά έτσι θα βουλιάξουν «όλοι μαζί» καθώς άλλα περιθώρια μικροπολιτικής δεν υπάρχουν.

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Το θέμα της ασφάλειας στην επίλυση του κυπριακού αναμφίβολα βρίσκεται στην κορυφή κάθε προσέγγισης. Πολίτες, ειδικοί και πολιτική ηγεσία το γνωρίζουν καλά. Η αντίθεση είναι πραγματική και οι προσεγγίσεις εδράζονται πάνω σε διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες. Η ρεαλιστική ανάγνωση της κατάστασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επανάληψη του συστήματος του 1960 ισοδυναμεί με καμμιά λύση και η πλήρης κατάργηση κάθε μορφής «συστήματος ασφαλείας» ισοδυναμεί επίσης με καμμιά λύση. Τι μπορεί να γίνει;

Δευτέρα, 17 Αύγουστος 2015 07:37

Ο Ακιντζί σε πρώτο πρόσωπο

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων άλλαξε τα δεδομένα στο κυπριακό. Από τον Έρογλου στον Ακιντζί, από την ακινησία στην πρόοδο. Ποιες απόψεις εκφράζει ο Μ. Ακιντζί; Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα για πολλούς Ελληνοκύπριους, καθώς μπήκε στο προσκήνιο της ιστορίας κατά τρόπο απρόσμενο, γι΄αυτό ακόμα και σήμερα προκαλεί συζητήσεις.

Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2015 09:05

Πρόοδος και προκλήσεις στο Κυπριακό

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ο διάλογος για την επίλυση του κυπριακού παράγει πρόοδο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κεφάλαια για τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, την οικονομία και την ΕΕ έχει παραχθεί καλό αποτέλεσμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες συγκλίσεις σε κεφάλαια που διασυνδέονται μεταξύ τους. Οι λεπτομέρεις ή τα περισσότερα θα διαφανούν στη συνέχεια. Ωστόσο, πάνω στα πιο πάνω κεφάλαια έχει παραχθεί ουσιώδης πρόοδος σε σχέση με παλαιότερα σχέδια λύσης (λ.χ. πρώτη αρχή της ρύθμισης γύρω από το περιουσιακό), ή λύση για το κεφάλαια της διακυβέρνησης που φαίνεται ότι διατηρεί τα ουσιώδη των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, συνεπώς διατηρεί και το κρισιμότερο που συνδέεται με τη «σταθμισμένη» ψήφο. Πέρα από τα επί μέρους κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, μπορεί να υπογραμμιστούν και τα εξής ως πολιτικά στοιχεία πουπεριβάλλουν τη διαπραγματευτική διαδικασία:


Α. Η ουσιαστική επικοινωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί, το περιβάλλον εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τη συνεννόησή τους. Αυτό το πλαίσιο μέχρι τώρα έχει οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο, με την επισήμανση ότι διαφορές στις προσεγγίσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες υπάρχουν και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, μετρά πολύ η βούληση, ότι το αμοιβαίο κίνητρο είναι η επίλυση, γεγονός που βοηθά αποφασιστικά στην εξεύρευση συμβιβαστικών λύσεων.


Β. Τα ΜΟΕ παίζουν το δικό τους μερικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος και τη δημιουργία ενός πλαισίου που επιτρέπει χειροπιαστά βήματα συνεννόησης που φέρνουν πιο κοντά τις δύοκοινότητες. Έτσι έχουμε: ισχυρή πιθανότητα σύντομα να εξευρεθεί λύση στα θέματα τόσο της «διασύνδεσης» της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εκείνου με την απ’ ευθείας κινητή τηλεφωνία, ενώ οι Τεχνικές Επιτροπές εμφανίζουν σαφές αποτέλεσμα όπως λ.χ. εκείνες για την πολιτιστική κληρονομιά, το περιουσιακό και τον πολιτισμό, ενώ βρίσκεται σε διαμόρφωση πολιτικής εκείνη για την ισότητα των δύο φύλων.


Γ. Το κλίμα στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη αλλάζει. Σημαντικές δυνάμεις κατανοούν τη σημασία μιας μεγάλης γεωπολιτικής αλλαγής στη νήσο και στηρίζουν την προσπάθεια των δύο ηγετών. Η αλλαγή συντελείται γιατί οι πολίτες αναπτύσσουν τις σκέψεις τους σε ένα περιβάλλον νηφαλιότητας και ήπιου πολιτικού κλίματος.Αυτά τα δύο στοιχεία πάνε μαζί γιατί η ψύχραιμη συζήτηση και η σφαιρική ενημέρωση δημιουργούν πολίτες με στέρεη γνώση και με κατάκτηση της δυνατότητας για κριτική αποτίμηση της πορείας μας τις δεκαετίες που πέρασαν.


Δ. Η συμμετοχή της ΕΕ στις συζητήσεις. Η επίσκεψη Γιούνκερκαι οι συνομιλίες Μογκερίνι στη νήσο ανέδειξαν τέσσερειςαξιόλογες αλλαγές: πρώτο, η συμμετοχή της ΕΕ γίνεται πιοσαφής με την ενεργητική συμμετοχή του Πέτερ βαν Νούφελ ωςπροσωπικού αντιπρόσωπου του Προέδρου της Επιτροπής για τοκυπριακό στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ για τηνΚύπρο, δεύτερο, την εμφανή αλλαγή στάσης της τ/κ ηγεσίας γιατο ρόλο της ΕΕ στις συνομιλίες- από την άρνηση Έρογλου στηθετική στάση Ακιντζί, τρίτο, με την παραγωγική συμβολή τουΕπιτρόπου Χρ. Στυλανίδη στις σχετικές διεργασίες, γεγονός πουεπισφράγισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ με το δημόσιο έπαινο στονκύπριο Επίτροπο -«κάνει πολύ καλή δουλειά στις Βρυξέλλες»,και, τέταρτο, με την ανάδειξη της ΕΕ ως του ευρύτατααποδεκτού πλαισίου μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η Κύπρος μελυμένο το κυπριακό.


Ε. Οι εξελίξεις δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τις δυσκολίες που συναντά και θα συναντήσει κάθε προσπάθεια για αλλαγή στην Κύπρο. Οι δυσκολίες συνδέονται με τη δύναμη που παράγει η συνήθεια στην ανθρώπινη δραστηριότητα, συνδέονται με την ευγενή μας πίστη ότι το δίκαιο, αργά ή γρήγορα, στον παρόντα αιώνα «θα κατισχύσει», και, κυρίως, συνδέονται με την παγίωση οικονομικών συμφερόντων που παρεμποδίζουν την πρόοδο επικαλούμενα ένα προσχηματικό «εθνικό συμφέρον» -στην πραγματικότητα έναν τυφλό συντεχνιασμό που κερδίζει από τα«κεκτημένα» της εισβολής. Η μάχη για την επίλυση χρειάζεται ένα σφαιρικό, μάχιμο, σύγχρονο πολιτικό και επικοινωνιακό σχέδιο που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινής γνώμης πάνω στην κατεύθυνση που εκφράζουν οι έννοιες «ελευθερία, ασφάλεια, ανάπτυξη, δικαιοσύνη, ευημερία». Σήμερα η πλειοψηφία στηρίζει την αλλαγή στο κυπριακό. Η δραστήρια πλειοψηφία συνδέεται με την πολιτική ηγεμονία των ιδεών μιας ενωμένης, σύγχρονης Κύπρου μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

 

Τρίτη, 04 Αύγουστος 2015 11:34

Ο Ολάντ και το μέλλον της Ευρώπης

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.


Διαβάζω από το «Βήμα της Κυριακής»- 19 Ιουλίου: «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια ισχυροποιημένη οργάνωση της Ευρωζώνης και να συγκροτήσει εμπροσθοφυλακή μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν γράφει ο πρόεδρος Φ. Ολάντ σε άρθρο του στη Journal du Dimanche. Η ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σε αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο. Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή είναι προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει από το ευρώ. Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση και μια πρωτοπορία, με τις χώρες που θα το αποφάσιζαν. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

Πέμπτη, 23 Ιούλιος 2015 07:31

Ο Γιούνκερ ως παίκτης της λύσης

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η επίσκεψη Γιούνκερ στη Λευκωσία («η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψή μου σε κράτος μέλος της ΕΕ από τότε που έγινα Πρόεδρος της Επιτροπής»), αποτελεί ένα ακόμα δείγμα γραφής ότι η συμμετοχή της νήσου στην ΕΕ δημιουργεί εξελίξεις ικανές να δώσουν νέα ώθηση στη δυναμική των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαθέτει την ικανότητα να κτίζει γέφυρες σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, να επικοινωνεί με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο και αυτό -σε αντίθεση με τον προκάτοχό του- βοηθά ιδιαιτέρως στην επίτευξη ορισμένων στόχων.

Σάββατο, 18 Ιούλιος 2015 07:32

Φραγκίσκος ο πρώτος

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Τι είναι εκείνο που κάνει τον Πάπα Φραγκίσκο τόσο δημοφιλή; Οι σκηνές από την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής δείχνουν ότι ο Ποντίφικας προκαλεί, εκτός από σεβασμό, και ενθουσιασμό. Ο Πάπας Φραγκίσκος ομιλώντας στη Βολιβία (ΑΠΕ, 10 Ιουλίου 2015), πρώτο, «ζήτησε συγχώρεση για τις αμαρτίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη συμπεριφορά της απέναντι στους αυτόχθονες Ινδιάνους», δεύτερο, «κάλεσε τους κατατρεγμένους λαούς να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη των πραγμάτων», και, τρίτο, δήλωσε «ας μη φοβόμαστε να το λέμε: Θέλουμε αλλαγή, πραγματική αλλαγή, διαρθρωτική αλλαγή», στηλιτεύοντας ένα σύστημα που «έχει επιβάλλει την λογική του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την καταστροφή της φύσης». Μίλησε στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο λαϊκών κινημάτων, έναν διεθνή οργανισμό που φέρνει σε επαφή οργανισμούς για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι και χωρικοί που έχουν απολέσει τη γη τους».

Τρίτη, 07 Ιούλιος 2015 07:11

Στη Ρώμη η νέα σελίδα

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» (23-6-15) «ανώτεροι τούρκοι και ισραηλινοί διπλωμάτες είχαν μυστικές συνομιλίες στη Ρώμη και ανανέωσαν τις συνομιλίες γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών» Σύμφωνα με την ισραηλινή «Haaretz» που επικαλείται η «Χουριέτ» «τις μυστικές συνομιλίες διεξήγαγαν ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Ν. Γκολτ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φ. Σινιρλίογλου». Δύο μέρες μετά ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συνάντηση της Ρώμης λέγοντας ότι το Ισραήλ γνωρίζει τις προϋποθέσεις για την επανασύνδεση των σχέσεων- συγγνώμη για την στρατιωτική επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά (2010), αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, άνοιγμα της Γάζας στον έξω κόσμο. Μέχρι τώρα, το Ισραήλ, κατά τον Τσαβούσογλου, ικανοποίησε μόνο την πρώτη προϋπόθεση...

Σάββατο, 27 Ιούνιος 2015 09:46

Τι είναι πατριωτισμός σήμερα;

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Οι έννοιες αλλάζουν σημασία. Το ιστορικό περιβάλλον διαμορφώνει τα περιεχόμενα και καθορίζει τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα η έννοια του πατριωτισμού σε μια άλλη περίοδο σήμαινε αγώνα για απελευθέρωση, στρατιωτικές συμμαχίες, μάχες για κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, δημοκρατία. Σήμερα ζούμε σε μια διαφορετική εποχή με άλλες αξίες και προτεραιότητες. Για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά έθνη με τη θέλησή τους παραχωρούν εξουσίες σε μια υπερεθνική οντότητα και έτσι οργανώνουν μια υπερεθνική κοινότητα βασισμένη στην ελεύθερη συμμετοχή και σε μια ενιαία εκλογική διαδικασία, τουλάχιστον σε σχέση με την εκλογή ευρωβουλευτών και εμμέσως σε άλλους θεσμούς. Αυτή η εποχή δείχνει νέους δρόμους, σύνθετους, που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, με νέες ευθύνες για τα έθνη, τις ηγεσίες, τους πολίτες στην εποχή των ανοικτών συνόρων, της παγκοσμιοποίησης, του σκληρού ανταγωνισμού, της πληροφορίας.

Πέμπτη, 25 Ιούνιος 2015 06:26

Τραγωδία με αιτία

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Σε μια εποχή με ειδικά χαρακτηριστικά, η πραγματικότητα δημιουργεί ενδιαφέρουσες εικόνες, σκέψεις και δράσεις. Στη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα» τα επίθετα, οι χαρακτηρισμοί, συχνά αντικαθιστούν την ουσιαστική συζήτηση, συχνά παραβλέπουμε τα αυτονόητα και η συζήτηση χάνει τη βασική της ύλη που συνιστά η συζήτηση πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Έτσι δύσκολα θα καταλήξει κάπου μια συζήτηση όταν από τη μια έχουμε τη μάχη του καλού (Έλληνα) έναντι του κακού (Ευρωπαίου), της μάχης ανάμεσα στο (ελληνικό) φως και το (ευρωπαϊκό) σκότος.

Κυριακή, 14 Ιούνιος 2015 07:19

Τι Έρογλου, τι Ακιντζι

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Η εκλογή Ακιντζί στην ηγεσία των τ/κ επανέφερε στη δημόσια ατζέντα κλασσικές ε/κ συνήθειες: αυτό δεν σημαίνει τίποτα, για όλα αποφασίζει η Τουρκία! Στη συνέχεια η άποψη αυτή διαφοροποιήθηκε ελαφρώς: και να θέλει δεν θα μπορέσει, αφού η Άγκυρα ελέγχει τα πάντα! Η πραγματικότητα είναι μια, την ελέγχει πάντα και παντού η Άγκυρα, η τ/κ κοινότητα δεν μετρά τίποτα, είτε Ακιντζί, είτε Έρογλου όλα είναι ίδια.

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Είναι μια γενικότερη παρατήρηση ότι η ε/κ κοινή γνώμη εδώ και ένα μήνα έχει αρχίσει να συζητά, να ανταλλάσσει σκέψεις, να προβληματίζεται πιο έντονα για το κυπριακό. Ελπίζει καθώς συζητά το ενδεχόμενο της λύσης και αυτό με τη σειρά του κινητοποιεί εσωτερικές νοητικές διεργασίες. Το κυπριακό ως κορυφαίο ζήτημα επιστρέφει στην κορυφή των συζητήσεων. Είναι αυτό μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Έτσι μπορούμε να επανεφεύρουμε την Κύπρο- να την θέσουμε ξανά ψηλά στο χάρτη της προσδοκίας μας, ώστε μέσα από την επίλυση να εμπνεύσει, να δυναμώσει και να κινητοποιήσει ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα ελευθερίας και δημιουργίας.

Σάββατο, 16 Μάιος 2015 06:46

Από τη Χάλκη στο αυτονόητο

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Αυτά τα ζητήματα δεν λειτουργούν έτσι. Σύμφωνα με ανταπόκριση της Α. Ανδρέου στο ΚΥΠΕ στις 8 Μαίου «η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αν σε αντάλλαγμα η Ελλάδα δώσει άδεια για λειτουργία τζαμιού στην Θεσσαλονίκη, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ακαδημαϊκούς και ιστορικούς της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet Daily News, την πληροφορία αυτή μετέφερε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Deep History, Μουσταφά Αρμαγάν, ο οποίος συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν σε ιστορικούς και ακαδημαϊκούς. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ διαφοροποιήθηκε από τον Ερντογάν λέγοντας πως η θεολογική σχολή δεν θα λειτουργήσει αν δεν δοθεί άδεια για προσκύνημα στο τζαμί Φετιγέ στην Αθήνα και όχι στην Θεσσαλονίκη».

 

Οι συσχετισμοί, η λογική του τύπου κάνε εσύ αυτό και εκείνος κάτι ανάλογο, δείχνουν αδυναμία κατανόησης ζητημάτων γύρω από τις ευθύνες κάθε κράτους ή κάθε κυβέρνησης στο σύγχρονο κόσμο. Η Τουρκία εδώ και καιρό έπρεπε να δώσει τις σχετικές οδηγίες για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ η Ελλάδα, εδώ και αρκετό χρόνο έπρεπε να λύσει το ζήτημα της δημιουργίας λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα. Ο καθένας στο δικό του επίπεδο να ανοίξει τις εξελίξεις στο σύγχρονο κόσμο, στο σεβασμό στις πεποιθήσεις των μειονοτήτων ή όσων ζουν σε μια πόλη για ορισμένο χρόνο όπως συμβαίνει στην Αθήνα με τους μετανάστες. Εδώ η παρεξήγηση είναι σημαντική: ένα τζαμί στην Αθήνα δεν συνδέεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αθήνα προέρχονται, κατά κανόνα, από χώρες της Ασίας ή της Αφρικής. Συνεπώς η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Υπεύθυνη είναι η ελληνική πολιτεία ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μουσουλμάνους να ασκούν τα λατρευτικά τους έθιμα μέσα σε καθορισμένο χώρο λατρείας και όχι στο Ολυμπιακό στάδιο ή στα υπόγεια πολυκατοικιών. Είναι ένα απλό ζήτημα σεβασμού στους μετανάστες που ζουν και προσφέρουν στην ελληνική πραγματικότητα, ένα φυσιολογικό έργο συνυφασμένο με τις πρακτικές κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ για σεβασμό στη θρησκευτική διαφορετικότητα και στον κοινωνικό πλουραλισμό.

 

Καμιά διασύνδεση ή κωλυσιεργία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την στάση της τουρκικής κυβέρνησης να αρνείται να δώσει εκ νέου ζωή στη Σχολή της Χάλκης, μια Σχολή με ευρύτερο συμβολισμό στην πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής μειονότητας στην Κ/πολη. Κάθε χώρα έχει τις δικές της αυτόνομες ευθύνες για να προχωρήσουν τα πράγματα. Κάποια στιγμή θα γίνουν και τα δύο. Η καθυστέρηση στοιχίζει. Οι θετικές αποφάσεις βοηθούν να λυθούν προβλήματα που ανήκουν στην κατηγορία του αυτονόητου!


 


γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Η πολιτική σχέση Ερτογάν με τους τουρκοκύπριους στα χρόνια της διακυβέρνησης στην Τουρκία από το ΚΑΔ (Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης), παραμένει ένα κεφάλαιο για σημαντικές διαπιστώσεις. Στο κυπριακό η εξουσία Ερτογάν το 2003 στηρίχθηκε στη θέση «η μη λύση δεν είναι λύση» κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με απόψεις που υποστήριζαν τα παλαιά κόμματα στην Τουρκία πάνω στη βάση «η μη λύση, είναι λύση», ή τύπου Ετσεβίτ-«η λύση δόθηκε το 1974». Στη συνέχεια η εξουσία ΚΑΔ εκφράστηκε με τη θετική στάση της Άγκυρας στο σχέδιο λύσης του ΟΗΕ το 2004 και τη σκέψη «ένα βήμα μπροστά από τους ε/κ». Και τα δύο βήματα αντανακλούσαν μια δυναμική στις ευρωτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο την 3η Οκτωβρίου 2005 -ημερομηνια έναρξης ενταξιακών συνομιλιών. Η συνέχεια ακολούθησε μια διαφορετική πορεία. Η σημαντική οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία με τη συμμετοχή της στους G20, η σταδιακή πτώση της βαρύτητας που είχε η ευρωτουρκική σχέση και η συγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του Ερτογάν, άλλαξαν τα δεδομένα. Η Άγκυρα θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να κάνει εξαγωγή του οικονομικού της μοντέλου στους τ/κ.

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Το δίδυμο Έρογλου-Ακιντζί σήμερα δίνει την τελική του εκλογική μάχη. Η δυναμική είναι με τον πρώτο, αλλά κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη δεξιά παράταξη των τ/κ «τελειωμένη». Οι αριθμοί της 19ης Απριλίου είναι εντυπωσιακοί: Ν. Έρογλου, 28.18%, Μ. Ακιντζί 26.92 %, Σ. Σιμπέρ 22.54% και Κ. Οσερσάυ 21.23% σε 176,915 ψηφοφόρους. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν μερικές βασικές αλήθειες:

Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 07:41

Το παράλληλο Κυπριακό

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπε Έιντε ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Ζήτησε ταχεία διαδικασία και έκανε έκκληση σε όλους ώστε «το 2015 να είναι μια αποφασιστική χρονιά για τη λύση με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου και όλα όσα αναγράφονται στην κοινή δήλωση στην οποία είχαν καταλήξει οι ηγέτες στις 17 του περασμένου Σεπτέμβρη». Οι δηλώσεις Έιντε προέκυψαν μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα όπου πήρε τη διαβεβαίωση για την μη έκδοση νέας NAVTEX, καθώς το Barbaros έχει ήδη αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Σάββατο, 28 Μάρτιος 2015 08:37

Τί είναι προοδευτικό;

Γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

 

Άτυπη σύγχυση εννοιών ή σκόπιμη διαστρέβλωση λέξεων; Η συγκυρία είναι δύσκολη, και σε τέτοιες περιόδους παρατηρείται ανατροπή παραδοσιακών στερεοτύπων. Λέξεις ή πολιτικές έννοιες όπως προοδευτικό ή συντηρητικό, απέκτησαν μια πολλαπλή ιδιότητα καθώς η χρήση τους αποτελεί μια ιδιάζουσα ιδεολογική περίπτωση. Η κρίση αφορά πολιτικές, επιλογές, έννοιες, λέξεις. Για μια σειρά από λόγους η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών, άρα σε πλήρη αδυναμία δανεισμού. Τι κάνει μια σοβαρή πολιτική πρόταση;

Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2015 08:44

Το μυστικό της Eurovision

 γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαβουλεύσεων στο Eurogroup σχετικά μες τον «ελληνικόν ζήτημα» ηγέρθη το ζήτημα της συνεργασίας Αθήνας- Λευκωσίας. Ειδικότερα, η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η Λευκωσία θα στήριζε τις επιλογές της Αθήνας στην πρώτη φάση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους «19». Το ζήτημα έτυχε εκτεταμένης προβολής στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καθώς περιείχε έναν εξαίρετο συνδυασμό πολιτικής για την ΕΕ, τις ελλαδοκυπριακές σχέσεις, την οικονομία, τις σχέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, τα μνημόνια, την κοινωνική δυσαρέσκεια.

 

Σάββατο, 28 Φεβρουάριος 2015 11:04

Νουθεσίες Καμμένου

γράφει ο Λάρκος Λάρκου.

Οι δημόσιες δηλώσεις του νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Π. Καμένου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο αξίζουν ειδικού σχολιασμού. Νουθέτησε τη Λευκωσία να αγοράσει σμήνος από πολεμικά αεροπλάνα (εναλλακτικά 4 με 5...) που για λόγους ασφάλειας θα σταθμεύουν στη Ρόδο ή την Κρήτη, πρότεινε έναν επιθετικό ρόλο για την ΕΛΔΥΚ άλλον από αυτόν που προβλέπουν οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, και μίλησε για δραστήρια αναζωογόνηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου. Στις δηλώσεις αυτές μερικές παρατηρήσεις: