130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος - Λαρίσης, Ν.Δ.

Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος - Λαρίσης, Ν.Δ.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας είναι συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Κατάγεται από τα Βούναινα, ένα από τα προσφυγικά χωριά της Λάρισας, που έστησαν ερχόμενοι στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του ΄24 ξεριζωμένοι πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Λίζα Κόντου με την οποία έχουν δύο γιούς.
Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικων Επιστημών.
Το 1991 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως.

Το 2003 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Από το 1994 έως το 1997 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1997, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2000 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Επικοινωνίας στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ), την αρχαιότερη δεξαμενή σκέψης του φιλελεύθερου χώρου, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 (2ος σε σειρά εκλογής). Στη συνέχεια, εκλέγεται στις εκλογικές αναμετρήσεις της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 (1ος σε σειρά εκλογής), της 4ης Οκτωβρίου 2009 (1ος σε σειρά εκλογής), της 6ης Μαΐου 2012 (1ος σε σειρά εκλογής) και της 17ης Ιουνίου 2012 (επικεφαλής του ψηφοδελτίου).

Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου με το Αζερμπαϊτζάν και την Ιορδανία.

Το Δεκέμβριο του 2009 τοποθετήθηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι και τις 29 Μάρτιου του 2014, οπότε παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για το ζήτημα του γάλακτος.

Είναι μέλος των Επιτροπών: Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ρωμιοί της Καππαδοκίας (κοινωνιολογική μελέτη, Ελληνικά Γράμματα 2003), Ενθύμιον Πανηγύρεως (λεύκωμα, Ελληνικά Γράμματα 2005), Δείγματα Γραφής (πολιτικά δοκίμια, Μεταίχμιο 2007), Εκ νεότητός μου (διηγήματα, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ 2011), Για την ταμπακιέρα… (πολιτικά κείμενα, αυτοέκδοση 2012).

Χρονογραφήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στον αθηναϊκό και περιφερειακό Τύπο.

Διεύθυνση Ιστότοπου:

Τετάρτη, 25 Οκτώβριος 2017 08:29

Γενοκτονία της μνήμης…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μια ιδιόμορφη εκστρατεία πλήρους αναθεώρησης της ελληνικής ιστορίας. Αμφισβητείται και ανατρέπεται κάθε αλήθεια για το παρελθόν μας, όπως είχε συγκροτηθεί από δεκάδες ιστορικούς και κυρίως από την προφορική παράδοση του λαού μας. Ως εκ τούτου, εδώ και καιρό, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μάχες για τα αυτονόητα, για την ίδια την ανάγκη να μην αλλοιώνεται και να μην συγκαλύπτεται η ιστορική αλήθεια. Πρόσφατο κρούσμα υπήρξε η πρωτοφανής απόφαση του προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το τουρκικό κράτος», να απαλείψει αυθαίρετα την λέξη «Γενοκτονία» και να την αντικαταστήσει με τη ουδέτερη λέξη «Καταστροφή». Η πράξη αυτή, δυστυχώς, δεν αναθεωρήθηκε ούτε μετά τις διαμαρτυρίες μου εντός του Κοινοβουλίου, ούτε μετά τη σχετική επιστολή μου στον πρόεδρο της Βουλής, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρχηγούς του συνταγματικού τόξου.

Κυριακή, 24 Σεπτέμβριος 2017 09:36

Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθούν οι κυβερνώντες είναι η έλλειψη φαντασίας στην επικοινωνιακή πολιτική. Εκείνο που τώρα τους απασχολεί είναι πως θα πουλήσουν το νέο «αφήγημα», ώστε να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργούν. Αν καταμετρήσουμε τις «κωλοτούμπες» και τις «στροφές» που έχουν κάνει από τότε που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας θα ζαλιστούμε. Ίσως, αυτό να επιδιώκουν εντέλει, να θολώνουν συνεχώς τα νερά, ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία. Μόνον που αυτή η τακτική αργά ή γρήγορα θα ζάλιζε και τους ίδιους τους εμπνευστές της.

Σάββατο, 02 Σεπτέμβριος 2017 08:58

Αρκεί ο ηρωισμός των πυροσβεστών;

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Κι αυτό το θέρος αντιμετωπίσαμε, δυστυχώς, τη μανία της φύσης με την εκδήλωση πολλών πυρκαγιών, κάποιων από τις οποίες με πραγματικά ολέθριες συνέπειες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτή στην Ανατολική Αττική. Μεγάλες, πευκόφυτες κυρίως, εκτάσεις έγιναν στάχτη, μετατρέποντας περιοχές ανεκτίμητου φυσικού κάλλους σε κρανίου τόπο. Επιχειρώντας ένα γενικό απολογισμό της ως τώρα εικόνας από τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν τεράστια κενά στην πρόληψη, παραλήψεις στη συντήρηση του στόλου και καθυστερήσεις στη μίσθωση των αναγκαίων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και έλλειμμα συντονισμού στην κατάσβεση.

Πέμπτη, 10 Αύγουστος 2017 07:40

Παιδικές ανίατες ασθένειες…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Δύο αποφάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας, την εβδομάδα πριν τις θερινές διακοπές των εργασιών της βουλής, έδωσαν με τον πιο σαφή τρόπο το πραγματικό ιδεολογικό στίγμα των ανθρώπων που έχουν τα ηνία της εξουσίας στα χέρια τους. Η πρώτη αφορά την επαναφορά εν πλήρη αυθαιρεσία του περίφημου πανεπιστημιακού ασύλου και η δεύτερη την κατάργηση της επιλογής των σημαιοφόρων και παραστατών στις σχολικές παρελάσεις με κριτήριο την αριστεία και την επιβολή της κλήρωσης.

Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 01:08

Ολική επαναφορά του κράτους!

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο τραγικός θάνατος του ενδεκάχρονου Μάριου στο Μενίδι από «αδέσποτη» σφαίρα την ώρα της σχολικής εορτής πάγωσε όλη τη χώρα. Είναι από αυτά που δεν μπορεί να χωνέψει του ανθρώπου νους -μας υπερβαίνει η τραγικότητά του. Ωστόσο, η δολοφονία του άτυχου μαθητή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν ήταν μια «στραβή», όπως αστόχαστα ειπώθηκε. Κάποια στιγμή, θα γινόταν το κακό. Γιατί για χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ο νόμος έχει ατονήσει και επιβάλλεται η αυθαίρετη βούληση οργανωμένων μαφιών. Αυτό το γνώριζαν οι κάτοικοι των δήμων της Δυτικής Αττικής εδώ και χρόνια. Και τώρα το έμαθε όλη η Ελλάδα.

Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017 07:40

Ερωτηματολόγια και ψευδαισθήσεις…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η ασυδοσία και η ατιμωρησία διαφόρων ομάδων του περιθωρίου και, αντιστοίχως, η καταρράκωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών έχουν, κυριολεκτικά, «κτυπήσει κόκκινο» επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα μεταφοράς παραδίδονται στην πυρά, πανάκριβα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων καταστρέφονται, δεκάδες κτίρια καταλαμβάνονται, κι όλα αυτά χωρίς καμία επίπτωση για τους δράστες, που παραμένουν πάντοτε γνωστοί-άγνωστοι. Κι αυτό γιατί οι έκνομες πράξεις όχι μόνον περιβάλλονται από την ανοχή της κυβέρνησης αλλά και από ένα μανδύα «ηρωισμού» από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 09:27

Οι Οθωμανοί στην Ευρώπη…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Οι Οθωμανοί αποπειράθηκαν το 1529 να διεισδύσουν στην δυτική Ευρώπη. Απέτυχαν μπροστά στα τείχη της Βιέννης, όταν σουλτάνος ήταν ο γνωστός μας Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής. Η ήττα αυτή σήμανε και την απαρχή της καθοδικής πορείας της αυτοκρατορίας των Οσμανλήδων, που ως τότε φάνταζαν ανίκητοι.

Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2017 09:07

Νόμος και Τάξη…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Το πρώτο από τα βασικά αγαθά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που οφείλει να διασφαλίζει κάθε ευνομούμενο κράτος, είναι η ασφάλεια του πολίτη, η προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας του. Δυστυχώς, η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στη χώρα μας έχει κτυπήσει προ πολλού κόκκινο. Τα συμβάντα είναι επαναλαμβανόμενα και ολοένα πιο ακραία. Η έξαρση της εγκληματικότητας δεν είναι άσχετη με τις ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις της κυβέρνησης της αριστεράς περί «αστυνομικού κράτους», που ανάγονται σε ταραγμένες περιόδους της ιστορίας μας.

Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 07:51

Το ταμπού της αξιολόγησης…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Ένα από τα θέματα-ταμπού για την ελληνική εκπαίδευση είναι εδώ και τρεις δεκαετίες η αξιολόγηση. Μια αυτονόητη διαδικασία για κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτόν της, στην Ελλάδα αποτελεί ακόμη αιτία αντιπαράθεσης εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, με την αξιολόγηση, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, συνιστά απλώς μια ακόμη έκφανση της γενικότερης παρακμιακής πορείας που έχει πάρει ο τόπος. Η κατίσχυση για δεκαετίες, παρά τις όποιες μεταρρυθμιστικές απόπειρες, του παντοδύναμου αριστερού λαϊκισμού επέβαλε σε κάθε τομέα του δημοσίου τη“φιλοσοφία” της ήσσονος προσπάθειας “ισοπεδώνοντας” στο όνομα μιας “ισότητας προς τα κάτω” τους κρατικούς λειτουργούς, ανεξαρτήτως των ικανοτήτων, της απόδοσής και της εν γένει συμπεριφοράς τους. Οι παθογένειες αυτές, που ανδρώθηκαν μεταξύ άλλων, μετά το 1981, οδήγησαν και στη βαθιά δομική κρίση που βιώνουμε.

Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2016 08:02

Για γκασπαρμπάιντερ…

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μια άλλη Ελλάδα εκτός συνόρων ζει και προοδεύει με έγνοια πάντα για την πατρίδα. Οι λιγοστοί Ρωμιοί της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας, οι αδελφοί μας Κύπριοι του άλλου ελληνικού κράτους, οι Βορειοηπειρώτες και οι δοκιμαζόμενοι Έλληνες του Πόντου στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι ομογενείς στις εύρωστες ελληνικές κοινότητες της Αμερικής και της Αυστραλίας και φυσικά οι Έλληνες της Ευρώπης, της Αφρικής, οι απανταχού της γης συμπατριώτες μας συναποτελούν τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Σάββατο, 11 Ιούνιος 2016 05:48

Οι Αρμένιοι μας δείχνουν το δρόμο…

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή, παρά τους λεονταρισμούς της Τουρκίας, αναδεικνύει την ολιγωρία της ελληνικής πολιτείας στην διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε αντίθεση με την Αρμενία, το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε φοβικά το ζήτημα της Γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας. Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 70 χρόνια από την τελευταία πράξη της Γενοκτονίας, τη μικρασιατική καταστροφή, προκειμένου να αναγνωρίσει αρχικά το 1994 τη Γενοκτονία των Ποντίων και το 1998 των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2016 07:54

Ποιον αφορά το Συνέδριο της ΝΔ;

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Πόσο ενδιαφέρουν τα κομματικά συνέδρια σήμερα τον μέσο Έλληνα που συμπιέζεται από τα πάμπολλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία επιδεινώνει η σοβούσα οικονομική και κοινωνική κρίση; Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που γεννά η διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2016 08:49

Η επιστροφή του ρεαλισμού…

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Το έτος που αφήσαμε πίσω μας θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων. Ακόμη κι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα σκύβουν με απορία στα όσα συνέβησαν στη διάρκειά του για να ανακαλύψουν τα πως και τα γιατί. Γιατί το 2015 συντελέσθηκε μια μεγάλη καταστροφή, με συνέπειες μακροπρόθεσμες και ακόμη άγνωστες ως προς το τελικό τους μέγεθος.

Αποκλειστικό αίτιο των όσων ζήσαμε αποτελεί η επικράτηση του παθογενούς λαϊκισμού, υπό τη μορφή της οξύμωρης συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Σε μια ατμόσφαιρα πρωτοφανούς επικράτησης μαζικών ψευδαισθήσεων, λαοπλάνοι και «μαθητευόμενοι μάγοι» της πολιτικής παρέσυραν την ελληνική κοινωνία, πείθοντάς την μάλιστα τρεις φορές, σε δοκινχωτικές περιπέτειες.

Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2015 09:42

Το καράβι κλυδωνίζεται…

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Η χώρα μας αποκόπτεται με μια σειρά από φράχτες από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ από την Τουρκία συνεχίζεται αθρόα η έλευση και νέων προσφύγων και μεταναστών, μέσα στο καταχείμωνο, σε ένα ταξίδι που πολλοί, κυρίως γυναικόπαιδα, χάνουν τη ζωή τους. Δυστυχώς, όμως, απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι απελπιστικά μόνη. Το γεγονός αυτό είχα την ατυχή ευκαιρία να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι κατά τη διάρκεια των εργασιών της 54ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο.

Σάββατο, 07 Νοέμβριος 2015 07:54

Τα… παλαιά δαιμόνια

του Μάξιμου Χαρακόπουλου

 

Η οικονομική καταιγίδα που μαίνεται για έκτη χρονιά –σε νέα όξυνση μάλιστα το τρέχον έτος- παρά τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει και τα οποία μεταφράζονται σε «λουκέτα» και αύξηση της ανεργίας, δεν φαίνεται να είναι ικανή να συνεφέρει την κυβέρνηση που παραμένει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες. Η… δεύτερη φορά αριστερά δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι μοναδική οδός για την αποκόλληση από το τέλμα παραμένει η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Από την απαρχή της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης έγινε φανερό ότι η χώρα χρειαζόταν επειγόντως την ανασυγκρότηση της παραγωγικής της δομής. Η ανάπτυξη που έπρεπε να στοχεύουμε, για να έχει διάρκεια και στέρεα βάση, προϋποθέτει την ενίσχυση των πλέον παραγωγικών τομέων και πρωτίστως της πρωτογενούς παραγωγής. Μόνον μέσα από τη διεύρυνση του ποσοστού της αγροτικής δραστηριότητας επί του ΑΕΠ –που σήμερα κυμαίνεται σε ένα θλιβερό 3,5%- η όποια αναπτυξιακή προοπτική δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της «φούσκας».

Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2015 07:53

Η κα Τασία, ο Ηρόστρατος και η Ιστορία…

του Μάξιμου Χαρακόπουλου

 

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν τους τελευταίους επτά μήνες είχαν μολυνθεί από το μικρόβιο του ναρκισσισμού. Δεν εξηγούνται διαφορετικά αυτές οι εκρήξεις εγωπάθειας και η αίσθηση ότι είναι αποκλειστικοί συνομιλητές της ιστορίας. Τα κρούσματα πολυάριθμα. Αρχικώς, ήταν η «ανίατη» περίπτωση του ποπ-σταρ της πολιτικής και της οικονομίας, του μάγου της θεωρίας των παιγνίων, Γιάνη Βαρουφάκη. Το κρεσέντο του τυχοδιωκτισμού του το πλήρωσε και θα το πληρώνει πολύ ακριβά, για πολύ ακόμη, η χώρα. Στο δρόμο του «υπεράνθρωπου» τον ακολούθησε και η απελθούσα πρόεδρος της βουλής. Βασανίζοντας σαδιστικά κοινοβούλιο, θεσμούς και ανθρώπους η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε τη δική της μυστική συνομιλία με την ιστορία ως, όπως εύστοχα γράφηκε, νέα Ζαν Ντ Αρκ. Αλλά και ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, μας παρουσιάστηκε ως νέος Λουδοβίκος 14ος προειδοποιώντας μας ότι μετά από αυτόν ακολουθεί το χάος. Την πληρωμή βέβαια της αμετροέπειάς του θα τη λάβει ο πρώην πρωθυπουργεύων υπουργικού συμβουλίου και συνιστωσών στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Δευτέρα, 24 Αύγουστος 2015 09:12

Τώρα πια οι πολίτες ξέρουν…

του Μάξιμου Χαρακόπουλου


Είναι μάλλον απίθανο να υπήρχε έστω και ένας απλός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που ανέμενε ότι η Ελλάδα θα έφθανε, με τη διακυβέρνηση του κόμματος που τότε επέλεξε, τόσο σύντομα στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Σήμερα, όμως, με το «Μνημόνιο της Αριστεράς» να μπαίνει ήδη σε εφαρμογή, και με «μέτρα φωτιά» που απειλούν να πυρπολήσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα,  καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μεταφέρονται εσπευσμένα στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο, ενώ δεκάδες άλλες αντιμετωπίζουν το φάσμα του «λουκέτου», κανείς δεν δικαιούται να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Σήμερα, που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν να πλησιάζει η λαίλαπα της μεγαλύτερης στην ιστορία φοροαφαίμαξής τους και οι συντάξεις των συνταξιούχων μειώνονται αντί για την υποσχόμενη 13η σύνταξη, κανείς δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα.  Σήμερα, που η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της κας Χριστοδουλοπούλου, και του συζύγου της υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, μετατρέπει τη μισή Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνωρίζει. Σήμερα, με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση που την οδηγεί σε ολοκληρωτική καθίζηση, με το «μπαλτά» του υπουργού Παιδείας στη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων, προς όφελος των οργανωμένων μειοψηφιών, και την προσπάθεια απεθνικοποίησης του περιεχόμενου του προγράμματος διδασκαλίας, κανείς δεν μπορεί να επικαλεσθεί άγνοια.    

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Οι δυνάμεις του ανεύθυνου λαϊκισμού και της ασύστολης δημαγωγίας, αφού υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού χρησιμοποιώντας το ψεύδος του αντιμνημονιακού αγώνα και τις κούφιες υποσχέσεις, επί επτά μήνες επιδόθηκαν σε μια τυχοδιωκτική και ολέθρια πολιτική. Και αφού τα ψέματά τους εξαντλήθηκαν, αφού οι αντιμνημονιακές τους μάσκες κατέπεσαν, αφού φόρτωσαν τη χώρα με ένα 3Ο μνημόνιο, με μέτρα σκληρά και ασήκωτα, μας οδηγούν και πάλι σε εκλογές. Και το κάνουν γνωρίζοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία είναι η αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης.

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη κινδύνου. Η ψήφιση της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων για τη σύναψη του 3ου Μνημονίου συνιστά μόνον την αρχή μιας μακράς και επίπονης διαδρομής για τη σωτηρία της χώρας.

Η ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε, και λίγο έλειψε να βυθιστούμε στην άβυσσο, έχει ταυτότητα. Είναι η ανεύθυνη διαχείριση της κυβέρνησης και η αποδοχή από τον πρωθυπουργό της διαπραγματευτικής «συνταγής» Βαρουφάκη.

Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2015 06:26

Η… περήφανη στάση!

του Μάξιμου Χαρακόπουλου

«Την ώρα που η αγορά θυμίζει «έρημο» και κάνουμε το σταυρό μας να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, οι διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα άλλαζε μόνον την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη κατέρρευσαν με πάταγο».

 

του Μάξιμου Χαρακόπουλου

«Οι πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Ακιντζί, μετά την εκλογή του, και οι οποίες έμμεσα αμφισβήτησαν το ρόλο της Τουρκίας ως «μητέρας-πατρίδας» εξόργισαν σφόδρα τον Ερντογάν. Έτσι, ο κατεχόμενος από νεο-οθωμανικά οράματα πρόεδρος της γείτονος απάντησε αστραπιαίως ότι ήταν η Άγκυρα που «έσωσε» τους Τουρκοκύπριους –χαρακτήρισε τη «βόρεια Κύπρο» «βρέφος» της Τουρκίας- και ότι αυτοί χρειάζονται ακόμη την οικονομική βοήθειά της για να επιβιώσουν».

Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2015 14:17

Ηλιοθεραπεία…

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Άναυδοι έμειναν όσοι τηλεθεατές είδαν την ελαφρότητα με την οποία η υπουργός Μετανάστευσης επιχείρησε να διασκεδάσει την ανησυχία για τη ραγδαία άνοδο των μεταναστευτικών ροών και τα συνεπακόλουθά της με τις φαιδρότητες για την… ηλιοθεραπεία, στην οποία οι μετανάστες επιδίδονται κατά τα πρωινά στις πλατείες των Αθηνών.

Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2015 07:12

Το «πακέτο Γιούγκερ» και εμείς…

 του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 «Τη στιγμή που κάτι φαίνεται να αλλάζει στην Ευρώπη, με την εφαρμογή του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης και τη στροφή προς την ανάπτυξη, εμείς κινδυνεύουμε να μείνουμε έξω από αυτά. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ο μεγάλος ασθενής της ευρωπαϊκής οικονομίας, το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ».

 

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου


«Δυστυχώς, πολλοί υπουργοί ενεργούν σαν να βρίσκονται στην αντιπολίτευση ή στον πολιτικό «ακτιβισμό». Δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το βάρος των ευθυνών που εκπορεύονται εκ της θέσεώς τους, την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας».

Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2015 08:10

Δημιουργική ασάφεια…

 

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου.


«Ως λαός έχουμε εθισθεί στα μεγάλα λόγια, στις “φιοριτούρες”. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως τηλεοπτικό θέαμα, όπου αυτό που μετρά είναι η ατάκα, η “εξυπνάδα”, ή ακόμα ο “τσαμπουκάς” και η “μαγκιά”. Για να φθάσουμε, όμως, σε θετικό αποτέλεσμα, χρειάζεται δουλειά και όχι λόγια...»

 

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

 

 

«Παλεύοντας με «θεούς και δαίμονες» καταφέραμε να παγώσουμε τη χρηματοδότηση των κρατικοδίαιτων αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων. Ευελπιστούμε ότι την επόμενη περίοδο θα δοθεί, επιτέλους, η πρέπουσα οριστική λύση, που δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες της, δεν τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση…».

Τρίτη, 20 Ιανουάριος 2015 11:46

Παραμύθι με όνομα!

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου


«Η κ. Ραχήλ Μακρή, αφήνοντας το διεθνές οικονομικό σύστημα σέκος, μας αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τυπώσει 100 δις! Τα παραμύθια είναι ωραία, αλλά είναι για παιδιά. Στους μεγάλους, η εμπιστοσύνη στους παραμυθάδες τιμωρείται από την πραγματικότητα!»

Δευτέρα, 12 Ιανουάριος 2015 09:22

Το Δίλημμα

του Μάξιμου Χαρακόπουλου


«Είναι άδικο θυσίες ετών και προσπάθειες επίπονες, με τα όσα λάθη μπορεί να προσάψει κανείς –τα οποία άλλωστε επισήμανα με προσωπικό πολιτικό κόστος- να κατεδαφιστούν από μια μερίδα λαοπλάνων και δημαγωγών».

 

 

Ευρισκόμενοι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, αναδεικνύεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το διακύβευμα που κρίνεται στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Από τη ψήφο των πολιτών εξαρτάται, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, το αύριο της χώρας, ή ακριβέστερα αν θα έχει αύριο η χώρα!

Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2015 13:58

Προς νέο 1920;

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

"Δυστυχώς ο μικροκομματισμός, τα μικροσυμφέροντα, ο λαϊκισμός και η εύκολη δημαγωγία κατορθώνουν συχνά να υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια"

 

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν την 25η  Ιανουαρίου έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της χώρας. Η διαπίστωση αυτή δεν εντάσσεται στη συνήθη ρητορική προεκλογική υπερβολή. Αντιθέτως, είναι τόσο πραγματική που ίσως ακόμη αδυνατούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος των συνεπειών που θα προκληθούν από το αποτέλεσμά τους.

Δευτέρα, 22 Δεκέμβριος 2014 09:42

Πιο κοντά ο κίνδυνος ατυχήματος

του Μάξιμου Χαρακόπουλου."Η έξοδος από την ευρωζώνη, η «βαλκανιοποίηση» της Ελλάδας δεν είναι φανταστικό σενάριο, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος"


 

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ατυχήματος για τη χώρα, τον οποίο περιγράφαμε την προηγούμενη Κυριακή. Οι ώρες που ζούμε είναι αναμφίβολα κρίσιμες. Η πατρίδα βρίσκεται και πάλι εμπρός σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Μια λάθος επιλογή θα μας οδηγήσει, κατά πάσα πιθανότητα, στην κατεδάφιση όσων πετύχαμε και τελικά ίσως και στην κατάρρευση.

Τετάρτη, 10 Δεκέμβριος 2014 09:33

Ρεαλισμός και αποφασιστικότητα

 

του Μάξιμου Χαρακόπουλου


«Όποια τροπή κι’ αν πάρουν οι σχέσεις με τους δανειστές, η χώρα έχει ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης»


Η Ελλάδα βιώνει μια ακόμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς ο κύκλος της σαραντάχρονης Μεταπολίτευσης έχει οριστικά κλείσει. Το τέλος της προηγούμενης περιόδου ολοκληρώθηκε με οδυνηρό τρόπο για τη χώρα. Τους «τίτλους τέλους» ανέβασε η σφοδρή οικονομική κρίση, που εκδηλώθηκε ως συνέπεια ενός συνδυασμού αρνητικών εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων. Οι κλυδωνισμοί της αμερικανικής οικονομίας, η ύφεση στην Ευρώπη και οι αναταράξεις στους μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης επέδρασαν αρνητικά στο οικονομικό οικοδόμημα που θεμελιώθηκε στην πολιτική των δανεικών, της γιγάντωσης του κράτους και της χαμηλής παραγωγικότητας.

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Η Ελλάδα, 41 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την αυθόρμητη και ηρωική στάση φοιτητών και πολιτών που, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, διατράνωσαν τη θέλησή τους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, βρίσκεται ενώπιον νέων προκλήσεων.

Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και οι ακραίες συμπεριφορές υπονόμευσαν τα επιτεύγματα που πετύχαμε μετά το 1974, τόσο ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας όσο και στο επίπεδο διαβίωσης.

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.


Η είδηση χάθηκε στην «πλημμυρίδα» της πληροφόρησης –συχνά ανούσιας- που καθημερινά μας κατακλύζει. Κι’ όμως αξίζει την προσοχή μας. Με πρωτοβουλία των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, η Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής ομόφωνα ζητά από την ελληνική πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Μιας ημέρας που θα είναι το επιστέγασμα της ετήσιας προσπάθειας προβολής και διάδοσης του μοναδικού πλούτου της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Το βάρος της γλωσσικής μας κληρονομιά διατύπωσε με απαράμιλλο τρόπο ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί» γράφοντας «τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. το σπίτι μας φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου... Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…».

Σάββατο, 04 Οκτώβριος 2014 08:38

Η Ν.Δ. και η οδός της αξιοκρατίας

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

 

Η διαφωνία που ανέκυψε προσφάτως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τον έλεγχο των μονιμοποιήσεων χιλιάδων συμβασιούχων αφορά ένα πρόβλημα που είναι μείζον για τη χώρα, αλλά και άπτεται του πυρήνα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα δευτερεύον ζήτημα, το οποίο με ευκολία μπορούμε να προσπεράσουμε, με τη δικαιολογία ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε σπουδαιότερα προβλήματα στο πεδίο της οικονομίας ή των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι αυτό διότι αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και δεν εμπεδωθούν κανόνες αξιοκρατίας ας μην ελπίζουμε και στην ριζική επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Δυστυχώς, το σύστημα πελατειακών σχέσεων στη χώρα μας συνιστά μια εγγενή παθογένεια από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Ωστόσο, ήταν μετά το κομβικό 1981 που εκδηλώθηκε πραγματική έκρηξη στις προσλήψεις του δημοσίου, με πρόσχημα από το ΠΑΣΟΚ την αποκατάσταση των «μη προνομιούχων». Καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, το κράτος μετετράπη σε ψηφοθηρικό μηχανισμό. Για να δικαιολογηθεί το όργιο των διορισμών ημετέρων, εντάθηκε ο λαϊκισμός και η δημαγωγική ρητορεία. Όλα κατέστησαν επιτρεπτά, εφόσον απέτρεπαν την επιστροφή της «επάρατης» δεξιάς στην εξουσία. Για αξιολόγηση, βεβαίως, ούτε λόγος. Πρώτο θύμα οι επιθεωρητές των σχολείων που καταργήθηκαν από την αρχή της πασοκικής διακυβέρνησης ως «αντιδραστικός» θεσμός.

Δευτέρα, 15 Σεπτέμβριος 2014 06:35

Διδασκαλία υπό την απειλή βίας!

του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, στα χρόνια της μεταπολιτευτικής μας «μπελ επόκ», γιγαντώθηκε σε τρομερό βαθμό. Πανεπιστήμια, σχολές και τμήματα ξεφύτρωσαν σε κάθε νομό, όχι πάντοτε με κριτήρια εκπαιδευτικά. Η έλλειψη ορθολογιστικού σχεδιασμού στην εκπαίδευση συνοδεύτηκε από την επικράτηση του λαϊκισμού στη λειτουργία της. Κάτω από το μανδύα του εκδημοκρατισμού και της ψευτο-προοδευτικότητας, σταδιακά εξοβελίστηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας. Γενιές μαθητών γαλουχήθηκαν όχι με το πνεύμα της άμιλλας, ούτε ακόμη με την αγάπη για τη γνώση που ολοκληρώνει τον νέο άνθρωπο και τον μεταμορφώνει σε άξιο πολίτη, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας. Αντιθέτως, κυριάρχησαν οι λογικές της ήσσονος  προσπάθειας και της απόλυτης ανοχής σε όλα.

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου.


Ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει έντονα στοιχεία ανωριμότητας. Συχνά δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτε από όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, ούτε να αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επαναλαμβάνονται, πολύ συχνά, συμπεριφορές ανεύθυνες και επιπόλαιες, οι οποίες τελικά εξακολουθούν να ζημιώνουν τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση που αποδεικνύει όλα τα παραπάνω είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Για ακόμη μια φορά, με ευθύνη, πρωτίστως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ύψιστος αυτός θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετατρέπεται σε μοχλό προώθησης μικροκομματικών στοχεύσεων αλλά και προσωπικών υπολογισμών. Η αντιπολίτευση βλέπει στη διαδικασία αυτή την ευκαιρία να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Η παρατεταμένη «προεδρολογία», όμως, πυροδοτεί και ενισχύει την αίσθηση της αβεβαιότητας, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα και στο εξωτερικό. Κι όλ’ αυτά, τη στιγμή που συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια, με αιματηρές θυσίες των πολιτών, να ξεπεράσουμε τους βράχους που απείλησαν με καταστροφή το «καράβι» της χώρας, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής καταιγίδας.

Πέμπτη, 24 Ιούλιος 2014 06:13

Για να φέξει καρτερούμεν…

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου,

 

Αν και ήμουν παιδάκι το 1974 έχουν χαραχθεί έντονα στη μνήμη μου οι εικόνες του αποχαιρετισμού του πατέρα μου για την επιστράτευση του 1974. Τέσσερεις ολόκληρες δεκαετίες πέρασαν ήδη από εκείνο το τραγικό καλοκαίρι, όταν, μετά από το προδοτικό πραξικόπημα, οργανωμένο από τη χούντα των Αθηνών κατά του προέδρου Μακαρίου, ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο. Έκτοτε, σχεδόν το 40% του εδάφους της μαρτυρικής μεγαλονήσου κατέχεται από τον τουρκικό στρατό, ενώ οι έποικοι, που με συστηματικό τρόπο εγκαθίστανται από το τουρκικό κράτος, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τις προφανείς και διαρκείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία αποδεικνύονται στην πράξη κουρελόχαρτα, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός μηχανισμός επιβολής τους. Έτσι, οι αλλεπάλληλες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Όσο για την Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση αλλαγής της πολιτικής της, όπως απέδειξε και πρόσφατα με το απαράδεκτο έγγραφο που έστειλε στην Ε.Ε., όπου μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρεται ως «εκλιπούσα»...

Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2014 08:45

Για το «φιάσκο» του γάλακτος

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου,


Το γάλα είναι ένα από τα βασικά είδη διατροφής για κάθε νοικοκυριό. Στη χώρα μας, η τιμή του γάλακτος, όπως και πολλών άλλων προϊόντων, είναι ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, κάθε πρόταση που διατείνεται ότι θα μειώσει την τιμή αυτού του αγαθού θεωρείται εκ προοιμίου φιλολαϊκή και είναι …δακτυλοδεικτούμενος όποιος τολμήσει να διατυπώσει ενστάσεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η συγκεκριμένη πρόταση περιβληθεί με το μανδύα των μεταρρυθμίσεων, τότε καθίσταται σχεδόν ακατόρθωτο να ακουστεί ο αντίλογος. «Ποιοί είσθε εσείς που αμφισβητείτε την αυθεντία της έκθεσης του ΟΟΣΑ;». Βεβαίως, μόλις φτάσει η ώρα του λογαριασμού και ο καταναλωτής πληρώσει στο ταμείο του σούπερ μάρκετ στην ίδια ή ακριβότερη τιμή το γάλα, τότε οι θιασώτες της «μεταρρύθμισης» σπεύδουν να πάρουν αποστάσεις, αποποιούμενοι την πατρότητά της. Λένε, λοιπόν, ότι δεν εκπορεύθηκε από τους ίδιους, ή τους «γκουρού» του ΟΟΣΑ, αλλά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.