130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Βασίλης Φωτάκης - Πρόεδρος Δ.Σ. Αγρινίου

Βασίλης Φωτάκης - Πρόεδρος Δ.Σ. Αγρινίου

Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, οικονομολόγος - σύμβουλος επιχειρήσεων

Διεύθυνση Ιστότοπου:

γράφει ο Βασίλης Φωτάκης.

 

Στον απόηχο της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, των εκδηλώσεων τιμής στο Μεσολόγγι στην μνήμη των εξοδιτών και ανάμεσα σε μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας, εσωτερικής αναστάτωσης και αβεβαιότητας, αναζητείται η εθνική ομοψυχία και ενότητα του Ελληνισμού.

Παρασκευή, 01 Δεκέμβριος 2017 19:20

Το συνέδριο και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

γράφει ο Βασίλης Φωτάκης.

Αυτές τις μέρες, στα Γιάννενα, διεξάγεται το ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου). Όσοι δηλώνουμε ενεργοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες αλλά και τα προβλήματα των κατά τόπους κοινωνιών που υπηρετούμε συμμετέχουμε στοχεύοντας σε μια ολιστική αναβάθμιση της Δημόσιας διοίκησης, ενδυναμώνοντας τον θεσμικό ρόλο της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

γράφει ο Βασίλης Φωτάκης.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 1989 – Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017: 28 χρόνια πια έχουν περάσει από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης. Πολιτικός επιστήμονας, Δημοσιογράφος, βουλευτής , πρωτεργάτης της Εθνικής Συμφιλίωσης και με ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του εγχειρήματος της Συγκυβέρνησης της Δεξιάς με το Συνασπισμό της Αριστεράς , εγχείρημα που για πολλούς εκείνης της εποχής και όχι μόνο φάνταζε εξωπραγματικό. Υπέρμαχος της Δημοκρατίας, άνθρωπος με πολιτική αξιοπρέπεια, ήπιων τόνων, συναινετικός, μαέστρος του διαλόγου και οραματιστής. Για αυτόν «Η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δέχεται τον άνθρωπο έτσι όπως είναι.»

γράφει ο Βασίλης Φωτάκης.

Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη.(Ιασονίδης Λ.)

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία ,ως ημέρα Μνήμης και απόδοσης Τιμής για  όλους εκείνους τους Έλληνες του Πόντου που υπήρξαν  θύματα μιας απάνθρωπης Εθνοκάθαρσης  (με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 ν. 2193) από τους επελαύνοντες Τούρκους.

γράφει ο  Βασίλης Φωτάκης.

Έχει ανοίξει για τα καλά πλέον η συζήτηση για τις επικείμενες αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας και δη αυτών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής κάνοντας λόγο για "ευρύτερες αλλαγές" στο χωροταξικό του Καλλικράτη ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής.

Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2017 09:51

Το 2017 δέσμιοι του χρόνου

Γράφει ο Φωτάκης Φ.Βασίλη.

Το 2017 καλούμαστε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε όλα όσα σωρευτικά βάρυναν την τύχη αυτής της χώρας με τις όποιες κακοδαιμονίες κουβαλήσαμε χρόνια ολάκερα. Προβλήματα άλυτα επί ετών και μια δημόσια διοίκηση ξεχαρβαλωμένη. Η ασφάλεια και οι ελευθερίες πρωταρχικά ζητήματα σε μια παραπαίουσα κοινωνία. Εθνικά θέματα ανοιχτά και ένα εσωτερικό σε απίσχναση από κάθε στοιχειώδη συνοχή και στόχευση.

γράφει ο Βασίλης Φωτάκης.

Τα ιστορικά στοιχεία του Τείχους, είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Παρόλο αυτά, θα παραθέσω ενδεικτικά και σημειολογικά μερικά αριθμητικά στοιχεία (μόνο και μόνο για να καταδείξω όλα αυτά που κρύβονται πίσω από τους αριθμούς), λίγο προτού γκρεμιστεί, το 1989:

γράφει ο Βασίλης Φωτάκης.

«σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 27 χρόνια από τη δολοφονία του μεγάλου πολιτικού, του αγωνιστή της δημοκρατίας, εκείνου που ως όραμά του είχε μια Ελλάδα χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Την Ελλάδα της Εθνικής Συμφιλίωσης.

γράφει ο Βασίλης Φ. Φωτάκης.

Η κρίση και η ύφεση συνεχίζουν να κατατρώνε τις σάρκες της οικονομίας χωρίς κανένα έλεος. Οι λανθασμένες πολιτικές και οι αργόσυρτες λύσεις υπονομεύουν το μέλλον μιας χώρας πάσχουσας να αναπνεύσει καθημερινά.

του Βασίλη Φ. Φωτάκη.

 

Η αποξένωση από τη φύση είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής. Αυτή όμως η συμπεριφορά μας επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον στο οποίο διαβιούμε, δραστηριοποιούμαστε και ονειρευόμαστε.

του Βασίλη Φ. Φωτάκη.

 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας ταυτόχρονα δημιουργεί και θρέφει αντιλήψεις βαθέως κράτους.

 

Η ρέπουσα πολιτική τακτική της υπερβολής και των ανέξοδων λόγων ασθενούν την διαπραγματευτική θέση της χώρας καθημερινά κι αυτό καταγράφεται στον τρόπο αντιμετώπισης της χώρας διεθνώς, τόσο στους τίτλους των μέσων ενημέρωσης, όσο και στις συνεδριάσεις οργάνων που κατά τα άλλα είμαστε εταίροι.

 

του Βασίλη Φωτάκη.

Σε δημοσίευση άρθρων μου τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2014 επικεντρώθηκα στην αναγκαιότητα και στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε το Αγρίνιο να βγει από την απομόνωση (που κάποιοι το καταδίκασαν) και να τεθεί πλέον σε τροχιά ανάπτυξης με απτά αποτελέσματα. Επισήμανα ότι οφείλουμε να αναδείξουμε το Αγρίνιο σε Σιδηροδρομικό και Εμπορευματικό Κόμβο της Δυτ. Ελλάδας και να καταστεί έτσι κομμάτι μιας μελλοντικής σύνδεσης με τη Στερεά Ελλάδα με πολλαπλάσια οφέλη. Έχουμε υποχρέωση να επενδύσουμε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με στόχο την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015 08:45

Κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες

Του Φωτάκη Φ. Βασίλη

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα φανερώνουν ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί το «Grexit». Έχουμε έτσι ήδη ως χώρα ένα ενθαρρυντικό και παράλληλα σημαντικό στοιχείο. Βέβαια σε αυτό συνέβαλλαν τα μέγιστα, δηλώσεις ( μπροστά αλλά κυρίως πίσω από τις κάμερες) της κυβέρνησης που καθησύχασαν εν μέρει τους εταίρους όπως πχ η εγκατάλειψη της ρητορείας για διαγραφή του χρέους ότι συμφωνούμε στο 70% με το μνημόνιο , η εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ κλπ.

του Βασίλη Φωτάκη.

Οι κινήσεις τακτικής τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης εντείνονται καθημερινά, δίνοντας όχι απλά μια μάχη εντυπώσεων αλλά ουσίας αφού οι επιλογές των επιτελείων θα καθορίσουν εν ολίγοις και την τύχη της Χώρας μας.

Ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους βρισκόμενοι σε ετοιμότητα ανάλογα με το σενάριο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν. Η προεδρολογία και ο χρόνος των εκλογών από τη μια ξεγυμνώνουν τις πολιτικές δυνάμεις φανερώνοντας την πολιτική τους ένδεια ενώ από την άλλη οδηγούν το grexit κάθε μέρα όλο και πιο κοντά. Εθελοτυφλούν όταν (προφανώς κάνουν πως) δεν αντιλαμβάνονται τις δηλώσεις των ανωτέρω, οι οποίοι διατρανώνουν με κάθε τρόπο και ευκαιρία ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και έπεται το χρέος ή οτιδήποτε άλλο.

του Βασίλη Φωτάκη.

Τον Ιούνιο του 2014 δημοσίευσα άρθρο μου με τίτλο: "Μην σφυρίζουμε αδιάφορα στο Τρένο". Στο άρθρο αυτό έκανα αναφορά στην αναγκαιότητα να βγει από την απομόνωση το Αγρίνιο και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Επισήμανα ότι οφείλουμε να αναδείξουμε το Αγρίνιο σε Σιδηροδρομικό και Εμπορευματικό Κόμβο της Δυτ. Ελλάδας και να καταστεί έτσι κομμάτι μιας μελλοντικής σύνδεσης με τη Στερεά Ελλάδα με πολλαπλάσια οφέλη. Προέτρεπα να υλοποιηθεί ο κάθετος Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας Αντίρριο – Ηγουμενίτσα ως έργο εθνικής προτεραιότητας, όπου παράλληλα με τον βόρειο άξονα, θα συνδέεται άρρηκτα με την χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενώνοντας σημαντικά λιμάνια- εμπορικές πύλες της Δυτικής Ελλάδας στην Ευρώπη, την Πάτρα, το Πλατυγιάλι και την Ηγουμενίτσα, με μέσο σταθερής τροχιάς. Ένα έργο πνοής κυρίως για την Δυτική Στερεά και την Ήπειρο.

Πέμπτη, 31 Ιούλιος 2014 06:22

Σύνδρομο ALL INCLUSIVE!

Του Φωτάκη Φ.Βασίλη,

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αλλαγή όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών των ξενοδοχειακών μονάδων της περιφέρειάς μας μέσω των μεγάλων τουριστικών γραφείων (tour operators). Έχοντας σαν στόχο την αύξηση των διανυκτερεύσεων σε μία έντονα ανταγωνιστική παγκόσμια τουριστική αγορά, ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες παρέχουν, κυρίως στους αλλοδαπούς πελάτες τους, προπληρωμένα πακέτα διακοπών (all inclusive). Στα οικονομικά αυτά πακέτα συμπεριλαμβάνεται συνήθως πλήρης διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), ελεύθερα ποτά και διάφορα snacks σε απεριόριστες ποσότητες όλη την ημέρα, αλλά και πολλές υπηρεσίες, σπορ κ.λ.π. χωρίς χρέωση ανάλογα με το πακέτο.

Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2014 11:35

Μην σφυρίζουμε αδιάφορα στο Τρένο

Του Φωτάκη Φ. Βασίλη,

 

Το ότι η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο χρειάζεται να βγει από την απομόνωση και να τεθεί σε «τροχιά» ανάπτυξης μοιάζει κοινότυπο. Δεν παύει όμως να είναι μια στυγνή και σκληρή πραγματικότητα για έναν τόπο με απίστευτες δυνατότητες και φυσική ομορφιά. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να επενδύσουμε στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στο πλαίσιο της απαιτούμενης για την χώρα ανταγωνιστικότητας και μιας παράλληλα βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Σάββατο, 01 Μάρτιος 2014 10:41

Οι μασκαράδες φορούν γραβάτες

του Βασίλη Φωτάκη.

Πάνε πολλά χρόνια που έπαψα να είμαι απλά ενεργός πολίτης και υπήρξα ενεργός στην πολιτική. Η σιωπή μου ή εάν θέλετε η ιδιώτευση μου κατά κάποιον τρόπο από το Μάιο του 2012 έως σήμερα ακολουθείται από μια αρκετά συχνή αρθρογραφία και με κάποιες επιλεκτικές ομιλίες όταν έχω κάτι να πω.

Η «εξοστράκισης» μου αυτή δεν είχε μόνο ιδιωτικά χαρακτηριστικά αλλά και δημόσια. Η έκφρασίς μου επιθυμούσα να ξεπροβάλει μέσα από πολιτικό χώρο που θα ενθάρρυνε την σύνθεση και θα προέτασσε φιλελεύθερες, ριζοσπαστικές λύσεις, για την μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί κατ εμέ- το έχω αναφέρει πολλές φορές μέσω της αρθρογραφίας μου- οι δυνάμεις που διαθέτει η κοινωνία μας, στηριζόμενοι στον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, θα φανερώσει θέσεις - αντιθέσεις εν δυνάμει αξιοποιήσιμες στο έπακρον αυτής της κόντρας και οι οποίες δια μέσω της συνθέσεως τους θα αποδώσουν τις καταλληλότερες προτάσεις.

του Βασίλη Φωτάκη.

Κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα καλύτερα από εκείνους που τα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Καλύτερα από αυτούς που καλούνται να σταθούν σε ένα περιβάλλον εχθρικό για το Επιχειρείν ακούγοντας συχνά πομφόλυγες και φληναφήματα δια στόματος ιθυνόντων . Από αυτούς που καλούνται σε καιρό κρίσης να επιβιώσουν.

Οι πολίτες της Αιτ/νίας δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις. Δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Απαντήσεις χωρίς μισόλογα. Χωρίς ωραιοποιήσεις. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας

Οι εξαγγελθείσες πολιτικές τα τελευταία χρόνια είτε βάλτωσαν είτε απεδήχθησαν λόγια κενά, απλές εξαγγελίες μιας πολιτικής σχολής ανέξοδης παροχολογίας και κυρίως ελλιπούς παρέμβασης και ελέγχου στον τρόπο άσκησης εξουσίας.

Δεν υποβάλλω ενώπιων σας ένα δημόσιο κατηγορώ προς όλους όσους άσκησαν εξουσία, αλλά πρέπει να οριοθετήσουμε ποιοι είμαστε για να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Όπως ανέφερα και σε πρόσφατο άρθρο μου : «Είναι εθνικά αναγκαίο η σύνταξη ενός προγράμματος ανάπτυξης και διάρθρωσης με οικονομικές δράσεις σε τομείς παραγωγής όπου η Ελλάδα ανταγωνιστικά  μπορεί να σταθεί στην διεθνή αγορά». Μακριά από Λαϊκισμούς, μεμψιμοιρίες και δισταγμούς.

Το συμφέρον του Τόπου δεν εξυπηρετείται με διχασμούς και ακραίους φανατισμούς. Το συμφέρον του Τόπου είναι ενωμένοι να πάμε μπροστά. Με διαφορετικές απόψεις πιθανώς. Με διαφορετικές αφετηρίες. Άλλωστε είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε όλοι, ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Είναι σοβαρά προβλήματα που χρειάζονται λύση, εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη όμως δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε, θα συμπέσουμε σε όλα. Θα υπάρχουν διαφωνίες, θα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες Σε όσο με αφορά, δύναμη, μου δίνει η αγάπη για την Αιτωλοακαρνανία και το ενδιαφέρων μου για την επόμενη μέρα.

Δυστυχώς, αν και είμαστε ίσως ο ποιο πλούσιος νομός σε μια απαράμιλλου φυσικού κάλους περιοχή συγκαταλεγόμαστε στους ποιο φτωχούς.

Πολύ σημαντικά έργα που εξαγγέλθηκαν είτε παρέμειναν σε μορφές σχεδίων και μελετών είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Έργα αναμφίβολα μεγάλα και πνοής για τον τόπο, που θα έδιναν αέρα ανάπτυξης και θα βοηθούσαν.

Ενδεικτικά και κατά σπουδαιότητα αναφέρω:

 • Η Ιόνια Οδός, η δημιουργία της οποίας είναι όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους και η οποία θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη αυτή περιοχή με την ολοκλήρωσή της.
 • Το φιάσκο με την κατάργηση τελικά του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και την κατάργηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου και μεταφορά τμημάτων του.
 • Η Παραϊόνια Οδός
 • το «Φράγµα Αχυρών Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τα αρδευτικά δίκτυα Κεντρικού Ξηροµέρου», αναγκαία για την άρδευση 7.500 στρεμμάτων.
 • Έργα ΧΥΤΑ, για αποκατάσταση χωματερών.
 • Δίκτυα ύδρευσης - άρδευσης
 • Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων
 • έργα οδικών μεταφορών
 • Η βελτίωση της Π. Εθνικής οδού στο Αγρίνιο μέχρι τη σύνδεση εκατέρωθεν της Παράκαμψης

Θέλω, λοιπόν, κατ΄αρχήν να καταθέσω ένα περίγραμμα προτάσεων για την ευρύτερη περιοχή. Να επισημάνω τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών εκμεταλλευόμενοι τον φυσικό πλούτο της Αιτωλοακαρνανίας.

Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Υπογραμμίζω τα προγράμματα στήριξης νέων αγροτών. Γιατί η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι βασική προϋπόθεση κάθε σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Νομού, για τη θωράκισή του από τον, δυστυχώς, ορατό σήμερα κίνδυνο της απερήμωσης.

Έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε στις πρώτες περιοχές που θα τεθούν σε τροχιά ανάκαμψης. Υιοθετώντας όμως Αναπτυξιακά μέτρα, που απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.

Η στρατηγική μας πρέπει να

εστιάζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας

(γεωγραφική θέση, μεταφορικά έργα μεγάλης εμβέλειας, ύπαρξη Ερευνητικών

Ινστιτούτων, τουριστικοί και πολιτιστικοί πόροι κτλ.) και στην αντιμετώπιση

των αδυναμιών της Περιφέρειας (χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χαμηλό επίπεδο

ανταγωνιστικότητας, προβλήματα αγοράς εργασίας, ελλείψεις σε βασικές

υποδομές, κτλ.).

και παράλληλα μέσω της μεγαλύτερης χρησιμοποίησης των Τεχνολογιών

Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό σημαντική θέση κατέχει η Αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνοντας αποτελεσματικότερες δράσεις για...

 • την τοπική ανάπτυξη,
 • την προστασία του περιβάλλοντος,
 • την κοινωνική συνοχή.
 • την κατάλληλη θεσμική θωράκιση,
 • την ουσιαστική συμμετοχή στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιοχής.

Τα Επιμελητήρια και οι διάφοροι σύλλογοι επίσης είναι απαραίτητο να καταστούν καταλύτης δημιουργικότητας για την περιοχή, συμβάλλοντας ενδεικτικά για:

 • Άμεση προώθηση και ψήφιση ενός Επενδυτικού Νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα.
 • Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και δημιουργία Τοπικών Παραγωγικών Συστημάτων και Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
 • Άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου.
 • Επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης (παιδεία, έρευνα και καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος).

Χρειάζεται πρόγραμμα, που, θα δίνει έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, προϊόντων με ονομασία προέλευσης, για να μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά στο σύγχρονο κόσμο. Ένα πρόγραμμα που να δίνει κίνητρα, που θα ενθαρρύνει τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την εισαγωγή νέων καλλιεργειών και μεθόδων υψηλής προστιθέμενης αξίας, βέβαια, φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο υδάτινος πλούτος της Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα από τα σπουδαιότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Είναι οικονομικό και οικολογικό κεφάλαιο πρώτου μεγέθους. Ευτυχώς είχαμε και την θετική κατάληξη για την ώρα τουλάχιστον της εκτροπής του Αχελώου.

Εδώ θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη σημείωση. Σε έναν Νομό που έχει τέτοιες φυσικές ομορφιές και τέτοια οικοσυστήματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του αύριο περνά μέσα από τον σεβασμό στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα αυτά.

Ο Τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική προοπτική για τον τόπο μας και με εθνική διάσταση, είναι όμως ανάγκη να καταλάβουμε ότι ο Τουρισμός είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πολιτισμό. Δεν είναι τουριστική πολιτική να πουλάς ήλιο και θάλασσα δύο μήνες το καλοκαίρι. Τουριστική πολιτική είναι να έχεις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, να αξιοποιείς τα κίνητρα να γίνει η Ελλάδα τόπος προορισμού, αξιοποιώντας όχι μόνο τις φυσικές καλλονές, αλλά και τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο.

Πώς θα προσελκύσουμε Tour Operators (TO) ώστε με την σειρά τους να αναλάβουν να πουλήσουν στους πελάτες τους οργανωμένα ταξίδια τα οποία θα περιλαμβάνουν τις μετακινήσεις - τη διαμονή/ διατροφή – και κάποιες ξεναγήσεις;

Οφείλουμε να στραφούμε σε αντιπροσωπευτικότερες μορφές επίτευξης Συνεχούς Τουρισμού όπως ο

Συνεδριακός τουρισμός , ο Εκθεσιακός τουρισμός, ο τουρισμός Πόλης, ο Μορφωτικός τουρισμός, ο Πολιτιστικός, ο Οικολογικός, ο Θαλάσσιος, ο Περιηγητικός, ο Αθλητικός, ο Αγροτουρισμός και ο Τουρισμός υγείας.

 

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, που δημιουργούν νέες δομές και αφορούν δράσεις που θα αναπτύξω ανά τομέα παραγωγής.


Παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα

 • Ανάπτυξη βιολογικής Γεωργίας.
 • Προώθηση ενεργειακών καλλιεργειών.
 • Ανάπτυξη συμβολαιακής γεωργίας.
 • Υιοθέτηση πρακτικών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
 • Ανάπτυξη βιολογικής κτηνοτροφίας και Δημιουργία επώνυμων κτηνοτροφικών προϊόντων,
 • Σχεδιασμός και προγραμματισμός της παραγωγής εγχώριων βιολογικών ζωοτροφών, προκειμένου να διασφαλιστεί ο επαρκής και διαρκής εφοδιασμός της αγοράς.
 • Εκσυγχρονισμός κτηνοτροφικών μονάδων.
 • Ορθολογική διαχείριση βοσκοτόπων.
 • Ανάπτυξη κτηνοτροφίας. Αύξηση του συνολικού ζωικού κεφαλαίου της .
 • Τέλος, αξιοποίηση των ζωικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και των παραδοσιακών προϊόντων του Νομού, φέτα, αυγοτάραχο, Καπνός, ελαιόλαδο κλπ
 • Δημιουργία Ομάδας Παραγωγών για την παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
 • Η από κοινού διάθεση των προϊόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της κεντρικής οργάνωσης των πωλήσεων και της διάθεσης της παραγωγής στους φορείς εμπορίας.
 • Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δασών.

 

 

 

Παρεμβάσεις στο δευτερογενή τομέα

     Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

 • Δημιουργία μονάδων τυποποίησης και μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων,
 • συσκευαστηρίων οπωροκηπευτικών
 • μεταποιητικών μονάδων βιολογικών προϊόντων.
 • μονάδας επεξεργασίας ενεργειακών φυτών.
 • μονάδων τυποποίησης για το ελαιόλαδο.
 • Εκσυγχρονισμός σφαγείων, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας (HACCP), αλλά και σύστημα ελέγχου όχι μόνο για θέματα υγιεινής και                          καθαριότητας, αλλά και για την ιχνηλασιμότητα των σφαγίων κρεάτων.
  • Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας κρέατος.
  • συσκευαστηρίων αλιευτικών προϊόντων.

 

Εδώ να τονίσω πως σημαντική πηγή εσόδων και μοχλός ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, είναι οι εγκαταστάσεις της ιχθυοκαλλιέργειας. Πρέπει να συνδυαστεί όμως η οικονομική ανάπτυξη με τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, αλλά και του φυσικού κάλλους, έτσι ώστε να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη. Η δημιουργία πάρκων ιχθυοκαλλιέργειας, όπου θα συγκεντρωθούν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες, είναι μια πρόταση την οποία οφείλουμε να εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και να την αξιολογήσουμε ανάλογα.

 

 

 

Παρεμβάσεις στον τριτογενή τομέα

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν στην ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος καθώς και στην ανάπτυξη του εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα

 • Δημιουργία ξενώνων
 • Αναπλάσεις χώρων
 • Αξιοποίηση φαραγγιών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας
 • Ανάπτυξη πχ αρχαίας πόλης Στράτου και άλλων
 • Των φυσικών Λιμνών Τριχωνίδας καθώς και των τεχνητών λιμνών Στράτου και Καστρακίου
 • Οι περιοχές εφαρμογής διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερου κάλλους (Natura, Ramsar, κ.λπ.).
 • Πιστοποίηση προϊόντων ΠΓΕ.
 • Δικτύωση και οργάνωση εμπορίας.

Ειδικότερα προτείνονται:

 • Δημιουργία επενδύσεων τόσο ανθρώπινου κεφαλαίου σε θέματα εμπορίας, όσο και τεχνικής υποδομής.
 • Ανάπτυξη της αγοράς των τροφίμων βιολογικής γεωργίας
 • Αύξηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
 • Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για επιστημονικές και τεχνικές γνωμοδοτήσεις.
 • Περαιτέρω εναρμόνιση και ενίσχυση των προτύπων μέσω των διεθνών οργανισμών.
 • Ενέργειες προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων.
 • Ενδυνάμωση και δημιουργία νέων σχέσεων και συνεργασιών σε κάθε επίπεδο αγοράς (Τοπική, Εθνική και Διεθνής).
 • Εισαγωγή – Πρόσβαση – Αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές αγορές, Εικονική Τεχνόπολις, Δικτύωση κ.λπ.).
 • Ενδυνάμωση και ανάπτυξη των δικτύων διανομής (υποδομές –εμπλεκόμενοι φορείς – μεταφορικά μέσα).
 • Οργάνωση τοπικών ημερίδων ή εκδηλώσεων ενημέρωσης.
 • Πιστοποίηση δασικής διαχείρισης και δασικών προϊόντων.

 

Παρεμβάσεις στην εκπαίδευση

 • Ίδρυση Κέντρου Έρευνας & Εφαρμογών Αγροτικής Οικονομίας, προκειμένου να γίνει σύνδεση της έρευνας και της παραγωγής

 

Παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον

 • Αλιευτική αξιοποίηση και προστασία λιμνοθαλασσών.
 • Εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υδάτων.
 • Μελέτη του υδατικού δυναμικού και ισοζυγίου της περιοχής της υδρολογικής λεκάνης της λιμνοθάλασσας και του Αμβρακικού.
 • Δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης γεωργικών αποβλήτων
 • Προγράμματα απονιτροποίησης
 • Προστασία βιοποικιλότητας.
 • Δάσωση εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων.
 • Διοργάνωση ημερίδων και επιστημονικών συνεδρίων στην περιοχή.
 • Δημιουργία website για την περιοχή της λιμνοθάλασσας
 • Δράσεις ενίσχυσης περιοχών Natura.

 

Παρεμβάσεις στο πολιτισμικό περιβάλλον

 • Την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών.
 • Τη δημιουργία Μουσείου αγροτικής λαογραφικής & πολιτιστικής κληρονομιάς στο Νομό
 • Τη δημιουργία κέντρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων
 • Τη σήμανση αξιοθέατων, μνημείων, μονοπατιών

 

Παρεμβάσεις στην τεχνική υποδομή

 • Αναδασμός γεωργικών εκτάσεων.
 • Ολοκλήρωση μητρώου παραγωγών.
 • Εκσυγχρονισμός και βελτίωση αρδευτικών δικτύων και αντλιοστασίων.
 • Οριοθέτηση και θεσμοθέτηση ζωνών ειδικών χρήσεων.
 • Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων και βελτίωση ή επέκταση υφιστάμενων
 • Βελτίωση αλιευτικών λιμένων για βελτίωση της ασφάλειας ελλιμενισμού και εκφόρτωσης των προϊόντων αλιείας καθώς και μέσα από δράσεις όπως:
 • Δημιουργία Ψυκτικών Θαλάμων.
 • Δημιουργία Silo.
 • Εγκαταστάσεις υποδοχής τοπικών αγροτικών προϊόντων.
 • Χώρος αποθήκευσης και διακίνησης τοπικών προιόντων.

Μια, εξαιρετικά σημαντική, υποδομή αφορά στο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι που ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Για να αποδώσει, όμως, κατά τον καλύτερο τρόπο, για να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από ένα τέτοιο έργο, για να υποστηριχθεί και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που θα προκύψουν, πρέπει να συνδεθεί οδικά απ" ευθείας με το Αγρίνιο. Είναι για αυτό απαραίτητα τα έργα διαπλάτυνσης και βελτίωσης ολόκληρου του οδικού διαδημοτικού δικτύου, των οδικών αξόνων Μεσολόγγι - Πλατυγιάλι - Άκτιο και Αμφιλοχία-Άκτιο για τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων αλλά και αγαθών.

Νέα χωροθέτηση Μαρίνας στο Μεσολόγγι και στην Ναύπακτο

Διεύρυνση και επανασχεδιασμός των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπου έχει κριθεί απαραίτητο.

Βασικό μέλημα της επιδίωξης του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων ώστε αφενός μεν να καλύπτονται οι παρούσες ανάγκες της σημερινής γενιάς, αφετέρου δε να εξασφαλίζεται η ύπαρξή τους σε τέτοια ποιότητα και ποσότητα ώστε να είναι σε θέση και οι μελλοντικές γενεές να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πρέπει να εμπεδώσουμε τόσο την αναγκαιότητα της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων όσο και την έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Φωτογραφία: google maps

Πέμπτη, 09 Ιανουάριος 2014 08:24

Η πολιτική του μπαλωματή

του Φωτάκη Φ. Βασίλη.

 

Στην Ελλάδα είχαμε συνηθίσει στην πολιτική με μπαλώματα, συνήθως κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων συντεχνιακών συμφερόντων. Με την έναρξη της κρίσης διατηρούσα μια κρυφή ελπίδα, ότι πλην όλων των κακών θα υπήρχε ένα θετικό. Αυτό των μεταρρυθμίσεων, των στοχευμένων πολιτικών και του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου για την χώρα σε ένα διεθνές, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Βασικός στόχος όμως των προσκολλημένων στην εξουσία, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, παρέμεινε η αγωνιώδης διατήρησή τους σ΄αυτή (όπως απέδειξαν) και όχι η ανάσταση της οικονομίας, της χώρας, του λαού.

Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013 09:30

Επέτειος Πολυτεχνείου με προσδοκίες

του Βασίλη Φ. Φωτάκη

Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα για δημοκρατία και ελευθερία, η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά. Θεσμοί και αξίες αμφισβητούνται, ο παραγωγικός ιστός της χώρας παραλύει, η μικρομεσαία τάξη στραγγαλίζεται, η ανεργία αυξάνεται τρέποντας τους νέους σε φυγή αναζητώντας καλύτερη τύχη εκτός Ελλάδας.  

Πλέον, όλοι αναγνωρίζουν πως η πλασματική εικόνα του χθες μας οδήγησε στο απογοητευτικό σήμερα. Η κοινωνία, πρώτη, αντιδρά. Απελευθερώνει δυνάμεις και απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης από όλους. Τα κόμματα κλυδωνίζονται συνεχώς, με έναν πολιτικό κόσμο να βρυχάται βλέποντας να χάνει εξουσίες και κεκτημένα, απολαύσεις μιας άλλης εποχής.

Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2013 04:25

Η συμμορία των ηλιθίων

του Βασίλη Φωτάκη.


Ενώ δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός του success story ο Πρωθυπουργός χτύπησε ξανά, αυτή την φορά με το Ελληνογενές «πρωτογενές πλεόνασμα».

Ένα πλεόνασμα που ακόμα δεν το είδαμε, αλλά αρχίσανε οι κυβερνώντες να μοιράζουν στον φτωχό, πεινασμένο, πλην τίμιο, αλλά κυρίως Σοφό λαό.

Φυσικά για την ύπαρξή του ή όχι, ήδη σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάνοντας αναφορά για έλλειμμα «Κεντρικής Κυβέρνησης» σε τριπλάσιο μέγεθος από το πλεόνασμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2013 που παρουσίασε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.