130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τοπική Αυτοδιοίκηση

-Ως ο πρώτος Δήμαρχος στο νέο Δήμο που δημιουργήθηκε με τον Καλλικράτη, θεωρείτε το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης πιο λειτουργικό από το προηγούμενο; Δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά τη μετάβαση στο νέο Καλλικρατικό Δήμο;

-Αν αναζητήσει κανείς τη «λειτουργικότητα» του νέου σχήματος, θα πρέπει να ψάξει στο μέλλον. Προς το παρόν είναι τόσο μεγάλες οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή των διατάξεων που προκύπτουν από τη διοικητική μεταρρύθμιση, που μάλλον προκαλούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Ελπίζουμε πως στο μέλλον, όταν ξεπεραστούν οι «νηπιακές» ασθένειες της μεταρρύθμισης τότε θα έχουμε απέναντι μας ένα πιο λειτουργικό διοικητικό μοντέλο. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε με βάση ένα διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, ενώ τώρα καλούμαστε οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Θα πρέπει να σας πω, πως αν δεν σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και κυρίως οι οικονομική στήριξη των ΟΤΑ, όχι για τον Καλλικράτη, ούτε για την αυτονομία των δήμων δεν θα μπορούμε να μιλάμε.

Όσοι  έζησαν  και  συμμετείχαν  στο μεταπολιτευτικό  πάθος  για  την  πολιτική  δεν  πίστευαν  ότι  θα  βίωναν  κάτι  παρόμοιο με  αυτό  που  ζούμε  σήμερα, τουλάχιστον  ως προς  την  μαζικότητα.

Οι  ¨αγανακτισμένοι¨ και  ¨οργισμένοι¨  προς  το  παρόν  γνωρίζουν  -ως  κίνημα-τις  ώρες  της  δόξας  τους… Δεν  προβοκάρονται, δεν  καθοδηγούνται, δεν  πατρονάρονται  από  κανένα  πρόσωπο  ή  κομματικό  φορέα. Πρωτόγνωρα  πράγματα  για  τη  σύγχρονη  Ελλάδα.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε σε κρίση, με ορατές τις κοινωνικές της διαστάσεις, με ένα κόστος ζωής που υπερβαίνει πια τις δυνατότητές μας. Αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο καθένας μας, την υφίσταται την κρίση, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει για να την αντιμετωπίσει. Αυτό το δεύτερο, το θέτω ως Αρχή. Γιατί εκεί νομίζω, ότι βρίσκεται και η ορθή απάντηση, για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας οδού, αλλά και των λοιπών έργων περιβαλλοντικής  υποδομής (διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιολογικοί καθαρισμοί)   συνιστούν έργα  ύψιστης προτεραιότητας, για όλη την Πελοπόννησο για την Δυτική Ελλάδα και για τον Ν. Ηλείας.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί, όχι εντελώς αβάσιμα, η άποψη ότι οι ΟΤΑ είναι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, μάλιστα, καθ’ υπόδειξη του άτυπου κυβερνήτη της χώρας, του ΔΝΤ, υποστηρίζεται ότι πρέπει να κλείσει η μαύρη τρύπα της τοπικής αυτοδιοίκησης για να τιθασευτεί το έλλειμμα και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος. Στην ιστορία αυτή, που έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο με παραλλαγές, έχουν κατά τη γνώμη μου εμφιλοχωρήσει περισσότεροι μύθοι παρά αλήθειες.

 

Ο πρώτος μύθος είναι ότι οι ΟΤΑ είναι οι πρώτοι εντός της δημόσιας διοίκησης σε οικονομική κακοδιαχείριση. Η αλήθεια είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να είναι βέβαια αναμάρτητη, υπολείπεται σε προβλήματα διαφθοράς τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και πολλών «αμαρτωλών» ΔΕΚΟ. Οι ΟΤΑ είναι οι μόνοι φορείς που φρόντισε το κράτος να περιβάλει με πλείστους όσους μηχανισμούς ελέγχου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβανομένου, όχι βεβαίως διότι ήθελε να καταπολεμήσει τη διαφθορά αλλά λόγω της μόνιμης καχυποψίας απέναντι σε κάθε τι που δεν ελεγχόταν από τους καταθλιπτικούς μηχανισμούς του. Αν σήμερα αποκαλύπτονται και αναδεικνύονται προβλήματα κακοδιαχείρισης, αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι ΟΤΑ δήθεν ρέπουν προς την αδιαφάνεια σε αντίθεση με τους «άμεμπτους» μηχανισμούς της κεντρικής διοίκησης, αλλά διότι ελέγχονται από παντού και συνεχώς.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL