130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη του Δημάρχου Μαρκοπούλου κου Σωτήρη Ι. Μεθενίτη

στο apopseis.gr.


  • Κατά τη γνώμη σας, ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Μαρκοπούλου αυτή τη στιγμή;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Μαρκοπούλου αυτή τη στιγμή, είναι προφανές πως είναι η οικονομική του κατάσταση. Αυτή οφείλεται, αφενός μεν, στην υπερχρέωση που παραλάβαμε, με το γνωστό χρέος των δεκαοκτώ (18) εκατομμυρίων Ευρώ, που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αφετέρου δε, στο γεγονός, ότι με το πέρασμα του χρόνου τόσο τα δημοτικά τέλη, όσο και οι λογαριασμοί του νερού, εμφανίζουν φθίνουσα πορεία είσπραξης, επειδή ο κόσμος έχει πλέον αντικειμενικά τεράστια δυσκολία για την αποπληρωμή των οφειλών του. Στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε αυτήν την κατάσταση, έχουμε προβεί στις εξής ενέργειες:

του Νίκου Χαρδαλιά

Δήμαρχος Βύρωνα

Πρόεδρος ΣΠΑΥ

Η προστασία των πνευμόνων πρασίνου που έχουν απομείνει στη χώρα μας, και ιδιαίτερα των περιαστικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος μας στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), αυτό είναι το καθημερινό στοίχημα των εκατοντάδων εθελοντών και όσων εδώ και χρόνια προσπαθούμε για την προστασία του δάσους.

 

Η ανάγκη επαγρύπνησης για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο έντονη το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία κάθε χρόνο εκδηλώνονται πυρκαγιές που καταστρέφουν τον δασικό πλούτο της χώρας μας. Δυστυχώς, στον Υμηττό μας εκδηλώθηκε ήδη η πρώτη πυρκαγιά για φέτος, στην περιοχή της Βάρης. ευτυχώς, χωρίς μεγάλες συνέπειες, καθώς ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των ΟΤΑ αποδείχθηκε για άλλη μία φορά σε ετοιμότητα.

  •  ·Όχι στην ιδιωτικοποίηση του υδροηλεκτρικού της Λίμνης Πλαστήρα
  •  ·Όχι στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών

 

Συνέντευξη στη Χαρά Γεωργακοπούλου

 

Αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του υδροηλεκτρικού σταθμού της Λίμνης Πλαστήρα δηλώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός και με αγωνία επισημαίνει ότι η πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει και την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας θεωρεί ότι οι πολίτες, σε αντιδιαστολή με όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης γιατί βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματά τους. Εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στην προοπτική δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Καρδίτσα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα διασπείρει μετανάστες σε μια περιοχή που δεν υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

>Δεν αλλάζει κάτι με το ότι έρχεται σήμερα ένα κομμάτι της αριστεράς να υποσχεθεί ότι αυτό που ήδη γίνεται, εμείς θα το κάνουμε καλύτερα

-Η αντιεξουσιαστική αριστερά μπορεί να γίνει κυβερνώσα αριστερά;

-Η αντιεξουσιαστική ή η αντικαπιταλιστική αριστερά;

-Η αντιεξουσιαστική θα μου πείτε εκ προοιμίου δεν μπορεί να γίνει...

-Κοιτάχτε, η αντικαπιταλιστική αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιο συγκεκριμένα στην οποία συμμετέχω, στηρίζεται και σαν στρατηγική, και σαν τακτική πάνω στην εργατική τάξη και την προοπτική της. Από αυτή την άποψη εμείς είμαστε σταθεροί στο ότι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας, όπως έλεγε ο Μαρξ και από την δράση της, την οργάνωσή της και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μπορούμε να πάμε σε μια διαφορετική κοινωνία.

Αγαπητοί Συμπολίτες!

Είναι σαφής η θέση μας για τους ξεχωριστούς ρόλους, που οφείλουν να έχουν η Αυτοδιοίκηση και τα πολιτικά κόμματα, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, το έχει αποδείξει στην πράξη, καταρτίζοντας ένα ανεξάρτητο, διακομματικό Συνδυασμό και λειτουργώντας  με πλήρη κομματική ανεξαρτησία, ήδη απ’ το 2006, όταν στις τότε Δημοτικές Εκλογές, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, είχαν επιζητήσει και είχαν πάρει  τα επίσημα κομματικά χρίσματα και τις στηρίξεις, διάφορων πολιτικών σχηματισμών.

Συνεπής απόρροια αυτής της λογικής, είναι εν’ όψει των προσεχών εκλογών και η πλήρης αποστασιοποίησή μας, απ’ την πιθανή ένδειξη προτίμησης προς οποιοδήποτε κόμμα, εκ μέρους μας.

Διανύουμε όλοι μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, μία άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία πλήττει όλους μας και κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. Το νομικό πρόσωπο του Δήμου ΚΑΦΑΔΗΛ σε κάθε διοικητικό συμβούλιο έρχεται αντιμέτωπο με την απαλλαγή τροφείων τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όσο και στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Ταβιθά». Πρόσφατα μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο τέθηκε ακόμα και το θέμα σίτισης παιδιών της Α/βάθμιας εκπαίδευσης, γιατί δυστυχώς κάποιες οικογένειες της πόλης μας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές, βασικές τους ανάγκες.
Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, η διοίκηση του νομικού προσώπου ΚΑΦΑΔΗΛ πήρε απόφαση να συμμετέχει σε έργο με τίτλο «Τοπικό σχέδιο του Δήμου Ηλιούπολης για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων» με μέγιστο προϋπολογισμό 800.000¤. Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι 75 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας, σε επιχειρήσεις της περιοχής, για τρεις 3 μήνες τουλάχιστον, ή να ιδρύσουν ατομικές ή κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το νομικό πρόσωπο σκοπεύει να συμμετέχει με ποσοστό 10% στην αναπτυξιακή σύμπραξη Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που θα δημιουργηθεί για την κατάθεση της σχετικής πρότασης.

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αυτή την περίοδο σε έναν περιφερειακό Δήμο της πρωτεύουσας όπως η Καισαριανή;

Μεγάλη κουβέντα... Μπορεί με προϋποθέσεις. Εμείς με προοπτική προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Τη χρονιά που πέρασε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Νοικοκυρέψαμε πιστεύω τον Δήμο, ενώ ήταν ελλειμματικός, στον προϋπολογισμό που ολοκληρώσαμε και ο απολογισμός θα έχει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια είχε 14 εκατομμύρια έλλειμμα. Ε, σε αυτόν τον Δήμο καταφέραμε και ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό του 2011. Αλλά τα μηνύματα που έρχονται είναι απίθανα αρνητικά. Μόλις χθες το βράδυ ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν 400.000.000 ευρώ από την αυτοδιοίκηση.

Πιστεύετε ότι αυτό θα έχει επίδραση και στα δημοτικά τέλη;

Τα δημοτικά τέλη εμείς τα τελευταία 3 χρόνια δεν τα έχουμε αυξήσει. Φέτος συμβολικά τα μειώσαμε κατά ένα ελάχιστο ποσοστό . Όχι ότι θα απαλύνουμε τα προβλήματα των πολιτών με αυτό, αλλά θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την κίνησή μας. Δεν περιμένουμε από τα τέλη να μείνουν χρήματα… Κι εκεί ισοσκελισμένα είναι για να μπορούμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους να κάνουν τη δουλειά τους, για να έχουμε καθαρή πόλη, να έχουμε πράσινο και συντηρούμε τα έργα και τους χώρους μας. Αυτό είναι το μέλημα το δικό μας, αλλά από κει και πέρα για να υπάρξει ανάπτυξη θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον δε θα θιχτούν τα υπάρχοντα χρήματα – που έτσι και αλλιώς είναι μειωμένα έναντι άλλων χρόνων. Πού θα  σταματήσουν με τι ς περικοπές; Δεν μπορούμε να το ξέρουμε, ούτε ξέρουμε αν μπορεί να λειτουργήσει έτσι Δήμος, αν εφαρμοστούν οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει. Είναι θέμα αν θα υπάρχει Δήμος πλέον και αν θέλουν να υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φίλες και φίλοι,
Θέλω να πω σε όλους όσους με ακούν, με βλέπουν με ξέρουν ή με στήριξαν και με στηρίζουν, με την ευκαιρία της απόφασης μου να ψηφίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραπομπή του πορίσματος των ορκωτών, για τις χρήσεις της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου Μαρκοπούλου, στον Εισαγγελέα με μηνυτήρια αναφορά και όχι στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, τις σκέψεις που με οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση.
Η συμμετοχή  μου στις Δημοτικές Εκλογές, πέραν της ασχολίας μου με την πολιτική, είχε να κάνει, όπως πολλοί  ξέρετε και με την πλήρη αντίθεσή μου στην προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Μαρκοπούλου παρ’ όλο που αρχικά την είχα στηρίξει!!

-Ως ο πρώτος Δήμαρχος στο νέο Δήμο που δημιουργήθηκε με τον Καλλικράτη, θεωρείτε το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης πιο λειτουργικό από το προηγούμενο; Δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά τη μετάβαση στο νέο Καλλικρατικό Δήμο;

-Αν αναζητήσει κανείς τη «λειτουργικότητα» του νέου σχήματος, θα πρέπει να ψάξει στο μέλλον. Προς το παρόν είναι τόσο μεγάλες οι δυσλειτουργίες στην εφαρμογή των διατάξεων που προκύπτουν από τη διοικητική μεταρρύθμιση, που μάλλον προκαλούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Ελπίζουμε πως στο μέλλον, όταν ξεπεραστούν οι «νηπιακές» ασθένειες της μεταρρύθμισης τότε θα έχουμε απέναντι μας ένα πιο λειτουργικό διοικητικό μοντέλο. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω εδώ, ότι ο Καλλικράτης σχεδιάστηκε με βάση ένα διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, ενώ τώρα καλούμαστε οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Θα πρέπει να σας πω, πως αν δεν σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα και κυρίως οι οικονομική στήριξη των ΟΤΑ, όχι για τον Καλλικράτη, ούτε για την αυτονομία των δήμων δεν θα μπορούμε να μιλάμε.

Όσοι  έζησαν  και  συμμετείχαν  στο μεταπολιτευτικό  πάθος  για  την  πολιτική  δεν  πίστευαν  ότι  θα  βίωναν  κάτι  παρόμοιο με  αυτό  που  ζούμε  σήμερα, τουλάχιστον  ως προς  την  μαζικότητα.

Οι  ¨αγανακτισμένοι¨ και  ¨οργισμένοι¨  προς  το  παρόν  γνωρίζουν  -ως  κίνημα-τις  ώρες  της  δόξας  τους… Δεν  προβοκάρονται, δεν  καθοδηγούνται, δεν  πατρονάρονται  από  κανένα  πρόσωπο  ή  κομματικό  φορέα. Πρωτόγνωρα  πράγματα  για  τη  σύγχρονη  Ελλάδα.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL