130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τοπική Αυτοδιοίκηση

του Βασίλη Φωτάκη.

Οι κινήσεις τακτικής τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και αντιπολίτευσης εντείνονται καθημερινά, δίνοντας όχι απλά μια μάχη εντυπώσεων αλλά ουσίας αφού οι επιλογές των επιτελείων θα καθορίσουν εν ολίγοις και την τύχη της Χώρας μας.

Ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους βρισκόμενοι σε ετοιμότητα ανάλογα με το σενάριο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν. Η προεδρολογία και ο χρόνος των εκλογών από τη μια ξεγυμνώνουν τις πολιτικές δυνάμεις φανερώνοντας την πολιτική τους ένδεια ενώ από την άλλη οδηγούν το grexit κάθε μέρα όλο και πιο κοντά. Εθελοτυφλούν όταν (προφανώς κάνουν πως) δεν αντιλαμβάνονται τις δηλώσεις των ανωτέρω, οι οποίοι διατρανώνουν με κάθε τρόπο και ευκαιρία ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και έπεται το χρέος ή οτιδήποτε άλλο.

του Βασίλη Φωτάκη.

Τον Ιούνιο του 2014 δημοσίευσα άρθρο μου με τίτλο: "Μην σφυρίζουμε αδιάφορα στο Τρένο". Στο άρθρο αυτό έκανα αναφορά στην αναγκαιότητα να βγει από την απομόνωση το Αγρίνιο και να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Επισήμανα ότι οφείλουμε να αναδείξουμε το Αγρίνιο σε Σιδηροδρομικό και Εμπορευματικό Κόμβο της Δυτ. Ελλάδας και να καταστεί έτσι κομμάτι μιας μελλοντικής σύνδεσης με τη Στερεά Ελλάδα με πολλαπλάσια οφέλη. Προέτρεπα να υλοποιηθεί ο κάθετος Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας Αντίρριο – Ηγουμενίτσα ως έργο εθνικής προτεραιότητας, όπου παράλληλα με τον βόρειο άξονα, θα συνδέεται άρρηκτα με την χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενώνοντας σημαντικά λιμάνια- εμπορικές πύλες της Δυτικής Ελλάδας στην Ευρώπη, την Πάτρα, το Πλατυγιάλι και την Ηγουμενίτσα, με μέσο σταθερής τροχιάς. Ένα έργο πνοής κυρίως για την Δυτική Στερεά και την Ήπειρο.

του Δημάρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Σωτήρη Μεθενίτη.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι!

 

Είναι σαφές, ότι οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης, οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε σταδιακές διαδικασίες πλήρους λειτουργικής διάλυσης και ολοκληρωτικής απαξίωσής της, στα μάτια των συμπολιτών μας!

 

Αυτών που δικαιολογημένα αισθάνονται και βλέπουν τους Δήμους μας, ως το τελευταίο πλέον αμυντικό ανάχωμα απέναντι στην μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, όταν το κεντρικό κράτος, σταδιακά αποσύρει ή υποβαθμίζει την φιλολαϊκή παρουσία του, από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής!

 

Είναι η ώρα για όλους μας, να δούμε την πραγματικότητα κατάματα!

 

Ο « Καλλικράτης», χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και τη αναγκαία πρόσθετη στελέχωση σε προσωπικό, αποτελεί πλέον, ένα θλιβερά αποτυχημένο εγχείρημα.

Συνέντευξη του Δημάρχου Μαρκοπούλου κου Σωτήρη Ι. Μεθενίτη

στο apopseis.gr.


  • Κατά τη γνώμη σας, ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Μαρκοπούλου αυτή τη στιγμή;

Σωτήρης Μεθενίτης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Δήμο Μαρκοπούλου αυτή τη στιγμή, είναι προφανές πως είναι η οικονομική του κατάσταση. Αυτή οφείλεται, αφενός μεν, στην υπερχρέωση που παραλάβαμε, με το γνωστό χρέος των δεκαοκτώ (18) εκατομμυρίων Ευρώ, που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αφετέρου δε, στο γεγονός, ότι με το πέρασμα του χρόνου τόσο τα δημοτικά τέλη, όσο και οι λογαριασμοί του νερού, εμφανίζουν φθίνουσα πορεία είσπραξης, επειδή ο κόσμος έχει πλέον αντικειμενικά τεράστια δυσκολία για την αποπληρωμή των οφειλών του. Στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε αυτήν την κατάσταση, έχουμε προβεί στις εξής ενέργειες:

του Νίκου Χαρδαλιά

Δήμαρχος Βύρωνα

Πρόεδρος ΣΠΑΥ

Η προστασία των πνευμόνων πρασίνου που έχουν απομείνει στη χώρα μας, και ιδιαίτερα των περιαστικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων μας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος μας στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), αυτό είναι το καθημερινό στοίχημα των εκατοντάδων εθελοντών και όσων εδώ και χρόνια προσπαθούμε για την προστασία του δάσους.

 

Η ανάγκη επαγρύπνησης για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο έντονη το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία κάθε χρόνο εκδηλώνονται πυρκαγιές που καταστρέφουν τον δασικό πλούτο της χώρας μας. Δυστυχώς, στον Υμηττό μας εκδηλώθηκε ήδη η πρώτη πυρκαγιά για φέτος, στην περιοχή της Βάρης. ευτυχώς, χωρίς μεγάλες συνέπειες, καθώς ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των ΟΤΑ αποδείχθηκε για άλλη μία φορά σε ετοιμότητα.

  •  ·Όχι στην ιδιωτικοποίηση του υδροηλεκτρικού της Λίμνης Πλαστήρα
  •  ·Όχι στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών

 

Συνέντευξη στη Χαρά Γεωργακοπούλου

 

Αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση του υδροηλεκτρικού σταθμού της Λίμνης Πλαστήρα δηλώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός και με αγωνία επισημαίνει ότι η πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει και την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας θεωρεί ότι οι πολίτες, σε αντιδιαστολή με όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης γιατί βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματά τους. Εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στην προοπτική δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Καρδίτσα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα διασπείρει μετανάστες σε μια περιοχή που δεν υφίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

>Δεν αλλάζει κάτι με το ότι έρχεται σήμερα ένα κομμάτι της αριστεράς να υποσχεθεί ότι αυτό που ήδη γίνεται, εμείς θα το κάνουμε καλύτερα

-Η αντιεξουσιαστική αριστερά μπορεί να γίνει κυβερνώσα αριστερά;

-Η αντιεξουσιαστική ή η αντικαπιταλιστική αριστερά;

-Η αντιεξουσιαστική θα μου πείτε εκ προοιμίου δεν μπορεί να γίνει...

-Κοιτάχτε, η αντικαπιταλιστική αριστερά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιο συγκεκριμένα στην οποία συμμετέχω, στηρίζεται και σαν στρατηγική, και σαν τακτική πάνω στην εργατική τάξη και την προοπτική της. Από αυτή την άποψη εμείς είμαστε σταθεροί στο ότι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας, όπως έλεγε ο Μαρξ και από την δράση της, την οργάνωσή της και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μπορούμε να πάμε σε μια διαφορετική κοινωνία.

Αγαπητοί Συμπολίτες!

Είναι σαφής η θέση μας για τους ξεχωριστούς ρόλους, που οφείλουν να έχουν η Αυτοδιοίκηση και τα πολιτικά κόμματα, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, το έχει αποδείξει στην πράξη, καταρτίζοντας ένα ανεξάρτητο, διακομματικό Συνδυασμό και λειτουργώντας  με πλήρη κομματική ανεξαρτησία, ήδη απ’ το 2006, όταν στις τότε Δημοτικές Εκλογές, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, είχαν επιζητήσει και είχαν πάρει  τα επίσημα κομματικά χρίσματα και τις στηρίξεις, διάφορων πολιτικών σχηματισμών.

Συνεπής απόρροια αυτής της λογικής, είναι εν’ όψει των προσεχών εκλογών και η πλήρης αποστασιοποίησή μας, απ’ την πιθανή ένδειξη προτίμησης προς οποιοδήποτε κόμμα, εκ μέρους μας.

Διανύουμε όλοι μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, μία άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία πλήττει όλους μας και κυρίως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. Το νομικό πρόσωπο του Δήμου ΚΑΦΑΔΗΛ σε κάθε διοικητικό συμβούλιο έρχεται αντιμέτωπο με την απαλλαγή τροφείων τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όσο και στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Ταβιθά». Πρόσφατα μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο τέθηκε ακόμα και το θέμα σίτισης παιδιών της Α/βάθμιας εκπαίδευσης, γιατί δυστυχώς κάποιες οικογένειες της πόλης μας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές, βασικές τους ανάγκες.
Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, η διοίκηση του νομικού προσώπου ΚΑΦΑΔΗΛ πήρε απόφαση να συμμετέχει σε έργο με τίτλο «Τοπικό σχέδιο του Δήμου Ηλιούπολης για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων» με μέγιστο προϋπολογισμό 800.000¤. Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι 75 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας, σε επιχειρήσεις της περιοχής, για τρεις 3 μήνες τουλάχιστον, ή να ιδρύσουν ατομικές ή κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το νομικό πρόσωπο σκοπεύει να συμμετέχει με ποσοστό 10% στην αναπτυξιακή σύμπραξη Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που θα δημιουργηθεί για την κατάθεση της σχετικής πρότασης.

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αυτή την περίοδο σε έναν περιφερειακό Δήμο της πρωτεύουσας όπως η Καισαριανή;

Μεγάλη κουβέντα... Μπορεί με προϋποθέσεις. Εμείς με προοπτική προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Τη χρονιά που πέρασε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Νοικοκυρέψαμε πιστεύω τον Δήμο, ενώ ήταν ελλειμματικός, στον προϋπολογισμό που ολοκληρώσαμε και ο απολογισμός θα έχει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα. Είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Δήμο αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια είχε 14 εκατομμύρια έλλειμμα. Ε, σε αυτόν τον Δήμο καταφέραμε και ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό του 2011. Αλλά τα μηνύματα που έρχονται είναι απίθανα αρνητικά. Μόλις χθες το βράδυ ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν 400.000.000 ευρώ από την αυτοδιοίκηση.

Πιστεύετε ότι αυτό θα έχει επίδραση και στα δημοτικά τέλη;

Τα δημοτικά τέλη εμείς τα τελευταία 3 χρόνια δεν τα έχουμε αυξήσει. Φέτος συμβολικά τα μειώσαμε κατά ένα ελάχιστο ποσοστό . Όχι ότι θα απαλύνουμε τα προβλήματα των πολιτών με αυτό, αλλά θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την κίνησή μας. Δεν περιμένουμε από τα τέλη να μείνουν χρήματα… Κι εκεί ισοσκελισμένα είναι για να μπορούμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους να κάνουν τη δουλειά τους, για να έχουμε καθαρή πόλη, να έχουμε πράσινο και συντηρούμε τα έργα και τους χώρους μας. Αυτό είναι το μέλημα το δικό μας, αλλά από κει και πέρα για να υπάρξει ανάπτυξη θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον δε θα θιχτούν τα υπάρχοντα χρήματα – που έτσι και αλλιώς είναι μειωμένα έναντι άλλων χρόνων. Πού θα  σταματήσουν με τι ς περικοπές; Δεν μπορούμε να το ξέρουμε, ούτε ξέρουμε αν μπορεί να λειτουργήσει έτσι Δήμος, αν εφαρμοστούν οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει. Είναι θέμα αν θα υπάρχει Δήμος πλέον και αν θέλουν να υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL