130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Φορείς

Νέα έκθεση της ActionAid αποκαλύπτει ότι έργο για την παραγωγή βιοκαυσίμων της εταιρείας Addax Bioenergy, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επαινέσει ως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο, στην πραγματικότητα ωθεί χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια στη Σιέρρα Λεόνε, μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

 

Η έκθεση «Broken Promises: The impacts of Addax Bioenergy in Sierra Leone on hunger and livelihoods» βασίζεται σε έρευνα της ActionAid που επισκέφτηκε τη φυτεία της Addax στο Bombali της Σιέρρα Λεόνε και πήρε 100 συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής και αποκαλύπτει ότι έως και 13.000 άνθρωποι σε 60 χωριά έχουν επηρεαστεί αρνητικά. 

 

Η ανεπτυγμένη Δύση διεξάγει ένα καθημερινό πόλεμο, με διαφορετική μορφή από τόπο σε τόπο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις με επιβολή προγραμμάτων λιτότητας και περιστολή των όποιων κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Όπως φαίνεται όμως, αυτό δεν τους είναι αρκετό.

Ο γνωστός συνασπισμός των προθύμων, με προεξάρχοντα τον άξονα ΗΠΑ - Ισραήλ, φαίνεται πως ορέγεται να ανοίξει άλλη μια πληγή στο σώμα της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε ο ανοιχτός πόλεμος είναι πάντοτε μια κάποια λύση για τα οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα των εκάστοτε κυριάρχων.

Οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρεμβάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, παρεμβάσεις που παίζονται σαν παρτίδες πάνω στις πλάτες ανθρώπων που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους. Στην Αίγυπτο με την ενίσχυση συντηρητικών πυλώνων του παλιού καθεστώτος, στον Λίβανο με την υποκίνηση θρησκευτικού και φυλετικού μίσους, στη Συρία με ύποπτη στρατιωτικοοικονομική βοήθεια σε μισθοφόρους που δεν επιδιώκουν την ανατροπή ενός δικτατορικού καθεστώτος, αλλά την εγκαθίδρυση ενός δικού τους.


Αθήνα, 9 Αυγούστου 2013


Δυστυχώς οι εξελίξεις τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν επέφεραν την χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας, αντιθέτως οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο οδήγησαν στην εντατικοποίηση του αποκλεισμού της.

Αυτή την εποχή κλείνουν 6 χρόνια από τότε που το Ισραήλ εντατικοποίησε τον παράνομο αποκλεισμό, από θάλασσα και από στεριά, της Λωρίδας της Γάζας. Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν στην μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, χωρίς να χάνουν την υπομονή, την επιμονή και το κουράγιο τους. Μέσα σ' αυτά τα έξι χρόνια, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν υποστεί δύο μεγάλες επιθέσεις από το Ισραήλ, τον Δεκέμβρη-Ιανουάριο του 2008-2009 και άλλη μια το Νοέμβριο του 2012, με συνολικά χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε σημαντικές υποδομές λόγω των βομβαρδισμών. 

Κατενθουσιασμένοι από την ελληνική μας φιλοξενία και κρατώντας ενημερωτικά φυλλάδια και δεντράκια ελιάς αποχαιρέτισαν την Ηλεία οι περίπου 8.500 τουρίστες που έφτασαν χθες στο Κατάκολο με τα κρουαζιερόπλοια Seabourn Spirit, Norwegian Jade, Horizon και Magica.

Την αρχική επιφυλακτικότητα των τουριστών μας διαδέχθηκε ένα πλατύ χαμόγελο. Ζητούσαν να μάθουν για τα προϊόντα της ηλειακής γης, τα φαγητά, τα γλυκά, τα ποτά, τα φρούτα και τα αρωματικά φυτά. Κατενθουσιασμένοι γευόντουσαν τα ελληνικά λάδια, αλλά και την ελληνική μας φέτα. Βουτούσαν τις μπουκιές στο λάδι και στη ρίγανη και δοκίμαζαν τις υπέροχες ελιές, τα πατέ της ελιάς πίνοντας μια γουλιά εκλεκτού κρασιού ή τσίπουρου.

Με προϊόντα της ηλειακής γης, μικρά δεντράκια ελιάς, φαγητά, γλυκά, ποτά, αλλά και φυλλάδια υποδεχόμαστε για 4η συνεχόμενη χρονιά τους περίπου 9.000 τουρίστες  που φτάνουν την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 στο λιμάνι του Κατακόλου με τα κρουαζιερόπλοιαSeabourn SpiritNorwegian JadeHorizon καιMagica.

μία αναδρομή στην ιστορία του ποδηλάτου μέσα από γραμματόσημα της Φιλοτελικής Εταιρείας Αθηνών, του Νίκου Ανδρειώτη.

(Περνώντας τον κέρσορα πάνω από κάθε εικόνα εμφανίζεται η λεζάντα).

H Ιστορία: Για το ποδήλατο δεν γνωρίζουμε ούτε από ποιόν ούτε πότε εφευρέθηκε. Σχέδιο ποδηλάτου υπάρχει στα χαρτιά του Λεοναρδου Ντα Βίτσι, χωρίς να γνωρίζουμε αν ποτέ κατασκευάσθηκε. Μια κατασκευή με δυο τροχούς και χωρίς πετάλια είναι η πρώτη εικόνα ποδηλάτου που έχουμε. Ο Γερμανός Καρλ Φον Ντράις χρησιμοποιώντας αποκλειστικώς ξύλα κατασκευάζει γύρω στο 1809 ένα πρόδρομο του ποδηλάτου που εκμεταλλευόταν την μυϊκή δύναμη του αναβάτη του, ο οποίος το έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. (Εικ 1) Το όνομα του ήταν Draisienne.

 

Eικ. 1. Η Draisienne σε τρεις εκδοχές. Η μεσαία είναι  του 1813 και η δεξιά του 1809   Eικ. 1. Η Draisienne σε τρεις εκδοχές. Η μεσαία είναι  του 1813 και η δεξιά του 1809   Eικ. 1. Η Draisienne σε τρεις εκδοχές. Η μεσαία είναι  του 1813 και η δεξιά του 1809

 

Αργότερα ο Σκοτσέζος Μακμίλαν εισάγει την χρήση πεταλιών που κινούσαν τον πίσω τροχό με την βοήθεια δυο ράβδων έως το 1860 που οι Γάλοι Pierre και Ernest Michaux (Πατήρ και υιός) κατασκευάζουν το ‘velocipede’, τοποθετώντας τα πετάλια απευθείας επάνω στον μπροστινό τροχό. (Εικ 2). Αποτελείτο από ξύλο και μέταλλο και ζύγιζε 45 κιλά.

 

του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Με επιτυχία και με την παρουσία πλήθος πολιτών και εθελοντών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος- ΕΟΠ και απονομής βραβείων μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση δημιουργίας Video για το περιβάλλον με τίτλο δράσης «Εγώ τι κάνω;». Η δράση έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στις 10:00, στην Β’ Εξέδρα στο Φεστιβάλ Πηνειού.

Την έναρξη έκανε η Γενική Διευθύντρια του ΕΟΠ κα Κακαργιά Στέλλα, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του ΕΟΠ, τις εθελοντικές δράσεις που διοργανώνει, την συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως οι Ανταλλαγές Νεολαίας, αλλά και το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασία στα πλαίσια του οποίου απασχολούνται 390 ωφελούμενοι σε δράσεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα ενώ τόνισε την σημασία του εθελοντισμού, μια έννοια που έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τις προσπάθειες μας απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον πολίτη.

της ActionAid.


Τα 400 παιδιά δυο νηπιαγωγείων στο Ταμ Ντουόνγκ στο Λάι Τσάο του Βόρειου Βιετνάμ απέκτησαν ασφαλή προαύλια με τη βοήθεια 41 εθελοντών Αναδόχων Παιδιού της ActionAid. Μαζί τους και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης που βοήθησε στη σκληρή δουλειά και γνώρισε από κοντά το παιδί στο οποίο είναι Ανάδοχος.

 

Το Ταμ Ντουόνγκ βρίσκεται στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με την Κίνα. Οι κάτοικοι ζουν από τη γη τους και καλλιεργούν κυρίως τσάι και ρύζι. Το μέσο εισόδημα είναι 43 δολάρια το μήνα. Στα σχολεία που δούλεψαν οι εθελοντές, οι πλημμύρες που συμβαίνουν κάθε χειμώνα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί τα κοντινά ρυάκια γίνονται χείμαρροι και παιδιά της περιοχής έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χάνοντας τη ζωή τους. Οι νηπιαγωγοί φοβόντουσαν για την ασφάλεια των παιδιών αλλά μετά την κατασκευή των προαυλίων και τον εξοπλισμό τους με παιχνίδια, η χαρά των παιδιών, των νηπιαγωγών και των γονιών ήταν πολύ μεγάλη.

Τρία χρόνια μετά την επιβολή των δυσβάστακτων μέτρων των μνημονίων, της φτώχιας, της ανεργίας και της κοινωνικής ανέχειας οι υπεύθυνοι των “Παιδικών  Xωριών SOS παρουσιάζουν σήμερα σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση που είχε το νέο πρόγραμμα- Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας  (ΚΣΠΟ) - και τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της ακραίας ένδειας, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

 

Συγκεκριμένα από 47 οικογένειες που είχαν μπει στο πρόγραμμα το 2009  και το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια σήμερα εξυπηρετούνται 844 οικογένειες  (1.550 ενήλικες και 1.730 ανήλικοι)  σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια  από το πρόγραμμα από το 2009  έως σήμερα αυξήθηκε πάνω από  1690% !!!

Αθήνα, 31 Μάη 2013

Πέρασαν ήδη 3 χρόνια από την 31η Μάη 2010, όταν λίγο πριν το ξημέρωμα και ενώ ο Στόλος της Ελευθερίας έπλεε σε διεθνή ύδατα με προορισμό την Γάζα, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού πραγματοποίησαν πειρατική επιχείρηση στα πλοία του Στόλου, δολοφονώντας 9 συντρόφους και συναγωνιστές, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους και συλλαμβάνοντας παράνομα όλους όσοι βρισκόντουσαν στα πλοία του στολίσκου. Λίγο αργότερα, εν μέσω βασανιστηρίων, δεν ντράπηκαν όχι μόνο να ληστέψουν τους επιβάτες, αλλά κατέστρεψαν όσο δημοσιογραφικό υλικό που κατάφεραν να εντοπίσουν με σκοπό να μην φτάσει η αλήθεια στον κόσμο και να παρουσιάσουν, όπως συνηθίζουν, την ψευδή τους προπαγάνδα τους.

38 Έλληνες, μέλη της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” συμμετείχαν στην διεθνή αποστολή και επέβαιναν στα πλοία “Ελεύθερη Μεσόγειος”, “Σφενδόνη”, αλλά και στο “Mavi Marmara", όπου και έλαβαν χώρα οι δολοφονίες. Σημειωτέον πως μόλις πριν λίγους μήνες και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, καταφέραμε να απελευθερώσουμε τα δύο πλοία μας (“Ελεύθερη Μεσόγειος” και “Σφενδόνη” από την Χάϊφα όπου είχαν παράνομα κατασχεθεί).

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL