130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Guest

του Θάνου Καλαμίδα.

Σήμερα θα κάνετε λίγο υπομονή μαζί μου γιατί έχω σκοπό να σας ταξιδέψω. Όχι στον τόπο αλλά στο χρόνο. Και σας ζητώ να κάνετε λίγο υπομονή με τις αναμνήσεις μου γιατί έχω λόγο και θα τον καταλάβετε όταν έρθει η στιγμή.

Εγώ που λέτε τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα σε ένα δρόμο στο Παγκράτι, στο σπίτι της γιαγιάς μου. Και όπως ακριβώς λέει ο Μάνος Χατζηδάκις στο πολυαγαπημένο μου «Οδός ονείρων» ήταν ένας δρόμος σαν όλους τους δρόμους της Αθήνας. Μικρός, ασήμαντος, λυπημένος, τυραννικός, μα κι απέραντα ευγενικός. Πολύ χρώμα, πολλά παιδιά, πολλές μητέρες, πολλές ελπίδες και πολλή σιωπή.

Έτσι ακριβώς ήταν ο δρόμος μας και να και σήμερα έχει γεμίσει πολυκατοικίες και τσιμεντένια στέγαστρα και για όσους ξέρουν από Παγκράτι ήταν εκεί πριν το ζαχαροπλαστείο του Δεληολάνη και κοντά στο παλιό τέρμα του τρόλεϊ. Και στο δρομο μας είχαμε και αυλές. Σαν αυτές που βλέπετε σήμερα στις ασπρόμαυρες ταινίες με τον Ηλιόπουλο και τον Βέγγο. Μια μεγάλη αυλή και τα σπιτάκια γύρω-γύρω Και η γιαγιά μου ζούσε σε μια τέτοια αυλή. Και ήταν και μια πολύ ιδιαίτερη αυλή.

Δημοκρατική Ηθική

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης | Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος 2013 09:12

του Κωνσταντίνου Λυκογιάννη.

       Στο κύμα των αλλαγών που έχει αναλάβει να κάνει η κυβέρνηση, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «έρχεται νέος νόμος εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών». Χωρίς να ανακοινωθούν λεπτομέρειες, αφέθηκε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι με το νέο νόμο θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα κομματικά ψηφοδέλτια για τους δημάρχους ή Περιφερειάρχες, αλλά θα θεσπιστεί ένα μόνον για τους Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους, ανεξάρτητα από τη κομματική τους τοποθέτηση. Δηλαδή θα σταματήσουν τα κομματικά ψηφοδέλτια των συμβούλων και όλοι οι υποψήφιοι θα περιλαμβάνονται σε ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο, από το οποίον ο ψηφοφόρος δεν θα εκλέγει κόμμα αλλά θα σταυρώνει πρόσωπα. Δηλαδή, μπορεί να υπάρξει περίπτωση που ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης να μην ανήκει στη κομματική πλειοψηφία του Συμβουλίου του, ή ακόμα μην έχει και κανένα σύμβουλο από το κόμμα του και όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς κομματική επιρροή, εφόσον οι σύμβουλοι θα ψηφίζουν κατά συνείδηση και σύμφωνα με τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους οποίους εκπροσωπούν.

Για μια σταγόνα νερό

Θάνος Καλαμίδας | Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2013 04:35

του Θάνου Καλαμίδα.

Πριν από δέκα μέρες συμμετείχα σε μια σειρά ομιλιών οργανωμένων από τον ΟΗΕ με θέμα το νερό και τη γεωπολιτική του σημασία. Συγκλονιστική μαρτυρία και αυτά που ακουστήκαν για μια εβδομάδα αρκετά για να σε κάνουν κυριολεκτικά να χάσεις τον ύπνο σου. Όσοι διαβάζουν κείμενα μου τις τελευταίες δεκαετίες στα ξενόγλωσσα έντυπα που γράφω ξέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός γραπτών μου είναι αφιερωμένος στον εφιαλτικό αριθμό παιδιών που πεθαίνουν καθημερινά σε κάποιο σημείο αυτής της γης, ακόμα και στη πολιτισμένη δύση όχι μόνο θύματα ανθρώπινης βίας αλλά και από έλλειψη κάλυψης βασικών αναγκών όπως είναι το καθαρό νερό.

του Βασίλη Φωτάκη.


Ενώ δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός του success story ο Πρωθυπουργός χτύπησε ξανά, αυτή την φορά με το Ελληνογενές «πρωτογενές πλεόνασμα».

Ένα πλεόνασμα που ακόμα δεν το είδαμε, αλλά αρχίσανε οι κυβερνώντες να μοιράζουν στον φτωχό, πεινασμένο, πλην τίμιο, αλλά κυρίως Σοφό λαό.

Φυσικά για την ύπαρξή του ή όχι, ήδη σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάνοντας αναφορά για έλλειμμα «Κεντρικής Κυβέρνησης» σε τριπλάσιο μέγεθος από το πλεόνασμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2013 που παρουσίασε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.

του Αθανάσιου Κατσίμπελη.

    Όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε οι γονείς, που συναντούσαν τους δασκάλους των παιδιών τους, ένα πράγμα τους ρωτούσαν: «Θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη;». Το ερώτημά τους αυτό πήγαζε από τη βεβαιότητα, που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη, πως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν στις 11 του μήνα επειδή θα φταίνε οι εκπαιδευτικοί που θα κάνουν απεργίες. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν κινδυνεύει το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων από τους εκπαιδευτικούς αλλά από την πολιτική απαξίωσης που εφαρμόζεται στην Παιδεία μας.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL