130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 24 Ιανουάριος 2015 18:50

Πολιτική φαρσοκωμωδία

  Δήμητρα Καραντζένη

της Δήμητρας Καραντζένη

Φώτα. Αυλαία. Χειροκρότημα. Μονόλογος.

«Σήμερα σε καλώ κοντά μου. Σε καλώ να έρθεις σε μένα, που μπορεί να μην κατάφερα να κάνω τίποτα από όσα υποσχέθηκα, αλλά τώρα θα τα κάνω. Που μπορεί να πρόδωσα την πολιτική μου εντιμότητα με περισσή ευκολία, αλλά δε θα το ξανακάνω. Που μπορεί να μην μέτρησα σωστά όταν σου έταζα πως ‘’Λεφτά υπάρχουν’’ αλλά έχω μετανιώσει. Που είχα τόσο βολευτεί στα έδρανα της βουλής που εσύ με τοποθέτησες, που σε ξέχασα. Κι έπρεπε να οδηγήσω την οικογένειά σου στην απόγνωση για να παραδεχτώ πως ‘’δίκιο έχει ο πατέρας σου’’. Που δεν έβρισκα το λόγο να κατέβω εκεί κάτω να δω αν υπάρχεις, πώς ζεις, τι χρειάζεσαι. Μα στο εξής θα το κάνω! Γιατί τώρα όλα άλλαξαν, το εισιτήριο διαρκείας για τη βολική μου θέση μόλις έληξε και τώρα θα σου δείξω πόσο νοιάζομαι για σένα, πως το πρόβλημά σου θα γίνει δικό μου, πως αξίζει να με εμπιστευθείς. Τι κι αν με πίστεψες όταν σου φώναζα ‘’Όχι άλλα μέτρα’’ κι ύστερα βρέθηκες με 300 ευρώ στην τσέπη και σου είπαν ‘’ζήσε’’. Μπορεί να πέρασαν χιλιάδες Δευτέρες που ξύπνησες απαρηγόρητος που δεν είχες δουλειά, που δεν είχες περίθαλψη και φάρμακα, που το παιδί σου πήγαινε λιπόθυμο από την πείνα στο σχολείο, που δεν έβρισκες τις λέξεις να γεμίσεις το σπίτι σου με όνειρα, φως και αισιοδοξία. Ήμουν πολύ απασχολημένος ξέρεις, εκείνες τις Δευτέρες! Μνημόνια και Τρόικες, συναντήσεις με κουστουμάτους γραφειοκράτες, συνεντεύξεις, δηλώσεις, γεύματα και ταξίδια.. Μα ας τα ξεχάσουμε αυτά, όπως πάντα τα ξεχνούσαμε, η ιστορία άλλωστε έχει δείξει πως η μνήμη σου ήταν πάντα με το μέρος μου, ποτέ με το δικό σου.. Τώρα ‘’έρχονται τα καλύτερα’’ και ‘’θα γίνουν όλα νοικοκυρεμένα’’. ΑΥΤΗ η Δευτέρα, θα είναι η δική μας! Απ’ την Κυριακή ακόμα εγώ κι εσύ θα ‘μαστε ένα! Δε θα σε σκέφτομαι απλά, θα κρέμομαι από τα χείλη σου, θα σε κοιτώ στα μάτια προσπαθώντας να ανιχνεύσω όλες τι πτυχές του μυαλού σου, να μαντέψω τη δική σου βούληση… Θα περιμένω μαζί σου λεπτό προς λεπτό, θα σου κρατάω το χέρι. Γιατί σήμερα που πέφτουν οι τίτλοι του τέλους, ‘’ο ελληνικός λαός έχει τον τελευταίο λόγο.’’ Σήμερα λοιπόν, σε καλώ να έρθεις κοντά μου.»

Σκηνή τέλους. Παύση. Αυλαία. Βαθιά υπόκλιση. Χειροκρότημα. Φώτα σβηστά. Σκοτάδι.

Ποιος είπε ότι η πολιτική είναι ρεαλισμός; Η πολιτική επικοινωνία φαίνεται πως έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από το θέατρο, καθιστώντας συχνά τα μεταξύ τους όρια δυσδιάκριτα. Καλογραμμένα κείμενα καλά προβαρισμένα, ρόλοι άρτια σκηνοθετημένοι, προσεγμένα σκηνικά και λαμπερά φώτα κι ένα κοινό ασάλευτο σα ναρκωμένο. Ειδοποιός διαφορά η κάθαρση. Η αποκατάσταση της αλήθειας και της αδικίας, η τιμωρία του κακού, ο εξαγνισμός. Το να ποιείς την πολιτική δεν υπαγορεύει ταυτόχρονα πως ποιείς το ήθος. Δυστυχώς.

10950918 10153042745649907 1201050861 nΠόσο γελοίες θα ‘ταν όλες αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις και οι ομιλίες αν αφαιρούσε κανείς τον ήχο; Βλέμματα άδεια, κινήσεις στημένες και χαμόγελα ψεύτικα, παγωμένα, σχεδόν τρομακτικά, χέρια να σηκώνονται απειλητικά προς το πλήθος κι ύστερα να κινούνται εμφατικά αριστερά-δεξιά σα νευρόσπαστα.. Βωβός, σουρεαλιστικός κινηματογράφος για λίγους και εκλεκτούς..

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, αύριο ας πέσουν οι μάσκες. Ο λαός ας εγκαταλείψει την καρέκλα του παθητικοποιημένου θεατή που χτυπά άβουλα παλαμάκια σε λογίδρια και προπαγάνδες και ας δράσει. Η ψήφος της Κυριακής, πέρα από τη συμβολική, ιστορική της σημασία ας φέρει και το βάρος της ενδοσκόπησης, της περισυλλογής και της ευθυκρισίας. Είναι καιρός να βρεθεί ο λαός στον πυρήνα της πολιτικής και να υψώσει σθεναρά τη φωνή του απέναντι στην Ύβρη, φέροντας ο ίδιος τη Νέμεση και την Κάθαρση μέσα απ’ τις κάλπες. Είναι καιρός τα μπουλούκια των θεατρίνων με τις κακοπαιγμένες τους φανφάρες να εγκαταλείψουν το σανίδι μια για πάντα. ‘Ο λαός δε σώζεται..’’, έλεγε ο Καζαντζάκης, ‘’..ο λαός σώζει.’’ Αλλιώς είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Ιανουάριος 2015 19:13

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δήμητρα Καραντζένη

Δήμητρα Καραντζένη

Η Δήμητρα Καραντζένη είναι απόφοιτος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις και είναι Υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις δύο μεγάλες της αγάπες, τη δημοσιογραφία και την οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το περιοδικό Ovimagazine, ως ανταποκρίτρια από την Ελλάδα, με πεδία ενδιαφέροντος την πολιτική, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την κοινωνική ζωή, τα Μedia και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.