130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δευτέρα, 17 Νοέμβριος 2014 07:08

Εδώ Πολυτεχνείο! ! !

  Διονύσης Κονταρίνης

του Διονύση Κονταρίνη.

Στις 17 του Νοέμβρη η επέτειος του Πολυτεχνίου. Η ματωμένη βραδυά που τα τάνκς της χούντας γκρέμισαν την πόρτα του πνευματικού ιδρύματος, παρασέρνοντας κάτω από τις αλυσσίδες τους κάποιους φοιτητές και φοιτήτριες γράφοντας έτσι σκοτεινές και εγκληματικές σελίδες στην ιστορία του τόπου. Κάθε χρόνο η πατρίδα και ο λαός της θα τη γιορτάσουν σαν ένα φόρο τιμής σ΄αυτούς που έστησαν τα στήθια τους μπροστά στη χούντα.

Πέρασαν από τότε σαρανταένα χρόνια. Σαρανταένα χρόνια που η φωνή της Μαρίας Δαμανάκη δεν σταμάτησε να συντροφεύει τις καρδιές των Ελλήνων για καλύτερες μέρες.

-Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο

Και το Πολυτεχνείο πέρασε στην ιστορία. Έγινε μια από τις πλέον δυναμικές σελίδες της. Ήταν ο σηκωμός της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Κάτι, που εκείνη την εποχή μετρούσε και ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Γιατί δεν ήταν και λίγο μια χούφτα παιδιά να στήσουν τα στήθια τους μπροστά στα τανκς. Να σταθούν εμπόδιο στην είσοδό τους στον χώρο του σχολείου τους και να δεχτούν να θυσιαστούν για την πατρίδα, για τη λεφτεριά.

Κι΄όταν η χούντα έφυγε και διαλύθηκε, το Πολυτεχνείο έγινε ένα εργαλείο στα χέρια των κομμάτων που ξεφύτρωσαν μέσα από τη θυσία των φοιτητών. Ένα εργαλείο εκμετάλευσης ευκαιριών. Κάποια από αυτά τα κόμματα πόνταραν πάνω στην συμμετοχή αυτών των φοιτητών στον ξεσηκωμό και τους πολιτικοποίησαν. Κι΄οι πιο πολλοί δέχτηκαν να ανταλλάξουν την ηρωική προσφορά τους με μια θέση στη Βουλή. Από κει και πέρα ο θρύλος του Πολυτεχνείου άρχισε να χάνει την ιστορική του αξία. Ξέφτισε. Όταν τον ηρωισμό τον ανταλλάσεις χάνει την αξία του. Όταν τη θυσία σου την πουλάς δεν είναι πια θυσία.

Έτσι τα κόμματα άρχισαν πλέον να χρησιμοποιούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου προκειμένου να εξυπηρετούνται τα κομματικά τους συμφέροντα. Αποτέλεσμα ένας ατέλειωτος εξευτελισμός αξιών.

Τελευταία πλάϊ στο θρύλο αυτού του πνευματικού ιδρύματος προστέθηκαν και οι παρακρατικοί. Όχι βέβαια για να δείξουν τον σεβασμό τους στη μεγάλη θυσία των φοιτητών εκείνης της εποχής. Απλούστατα διότι η προσκόληση δίπλα στο θρύλο τους διευκολύνει και κάνει πιο θεαματικές τις κινήσεις τους. Ετσι η κάθε γιορτή στο χώρο του Πολυτεχνείου μετατρέπεται σε μάχη μπρος στην είσοδο και τους γύρω χώρους με κυνηγητό αστυνομίας - παρακρατικών, με φωτιές, με δακρυγόνα, με τραυματισμούς και γενικά με σκηνές που περισσότερο θυμίζουν μάχη και όχι φόρο τιμής σε μια ιστορική επέτιο. Ο εξευτελισμός μιας σελίδας της ιστορίας μας σε όλο του το μεγαλέιο. Ομως ο λαός επιμένει.Επιμένει και με οποιαδήποτε θυσία τρέχει να γιορτάσει. Να γιορτάσει μια δική του γιορτή. Μια δική του νίκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Νοέμβριος 2014 07:17

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διονύσης Κονταρίνης

Διονύσης Κονταρίνης

Γεννήκηκα στην Πάτρα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα και όλα τα Εφτάνησα.
Πρώτη μου εμφάνιση συνεργασία με παιδικά περιοδικά στα νεανικά μου χρόνια.
Ένα μαθητικό γεγονός με έφερε στο χώρο της δημοσιογραφίας όπου την υπηρέτησα για 45 χρόνια. Το 1969 βρέθηκα στις ΗΠΑ. Εργάστηκα στην ημερήσια ΠΡΩΙΝΗ, στα περιοδικά GREEK - AMERICAN REVIEW και ESTIATOR ως αρχισυντάκτης και συνεργάστηκα με τις εφημερίδες "Παροικιακός Λόγος" του Σικάγου, "Hellenic American News της Πενσυλβάνια, "Πατρίδες" του Καναδά και για αρκετά χρόνια ήμουν ανταποκριτής της "Αλήθειας" Χίου.
Επίσης για μια 10/ετία 1950 - 60 εργάστηκα και στον ελληνικό κινηματογράφο σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Έχω συγγράψει και εκδόσει τέσσερα βιβλία. "Οι Άγκυρες", "Στα χρόνια της Δόξας", "Η Γειτονιά του Κάστρου" και "Οι Αντίθετοι".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο δοσατζής! Μηδενισμού τερατογενέσεις »