Σάββατο, 07 Ιούλιος 2018 06:11

Ο επαίτης που βρυχάται

  Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Το μυθιστόρημα «Το ποντίκι που βρυχάται» του Λέοναρντ Γουίμπερλεϊ έγινε γνωστό από την ταινία με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς που απέδωσε με γλαφυρότητα το πνεύμα του κεντρικού ήρωα. Είναι ο ηγέτης ενός κρατιδίου που αποφασίζει να εκστρατεύσει με 15 άνδρες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για να τιμωρήσει τους Αμερικανούς που θεωρεί ότι οδήγησαν το κράτος του σε χρεωκοπία. Η σάτιρα μπορεί να δίνει διέξοδο στο παράλογο, στην ανορθογραφία. Στην πολιτική την λύση στο παράλογο, το εξωφρενικό, την δίνουν οι εκλογές.

 

Το παράλογο και εξωφρενικό που εισήγαγαν και καθιέρωσαν στην πολιτική σκηνή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγκειται στον βιασμό της λογικής. Υπό την έννοια αυτή, δεν έχουμε να κάνουμε με μια κοινή πολιτική αντιπαράθεση. Δεν πρόκειται, δηλαδή, όπως αφελώς υποστηρίζουν μερικοί «ισαποστάκηδες», για μια μεγαλύτερη δόση μακιαβελισμού σ’ ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο δεν διακρινόταν, δα, κι από άτεγκτους κανόνες fair play.

Πρόκειται για ακύρωση των κανόνων της λογικής που διατρέχουν όχι μόνο το πολιτικό αλλά το σύνολο των κοινωνικών υποσυστημάτων. Μέχρι την εμφάνιση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η ύπαρξη αλληλοαποκλειόμενων διπόλων αποτελούσε το κοινά αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Δεν μπορούσε, μ’ άλλα λόγια, να υπάρξει ένα δεξιό κόμμα που θα φιλοξενούσε το ίδο άνετα μαζί με το δόγμα «νόμος και τάξη» και την «προλεταριακή επανάσταση». Εξίσου, δεν θα μπορούσε και το κομμουνιστικό κόμμα να δεχτεί μαζί με τον προλεταριακό διεθνισμό και την άσκηση πολιτικών ασφάλειας ή άμυνας από ιδιωτικές εταιρείες, τύπου Black Rock.

e-loan-peiraiwsO ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αυτή την βασική συνθήκη. Δέχθηκε, ταυτόχρονα, το πρόταγμα αλλαγής της νεοφιλελεύθερης και μονεταριστικής Ευρώπης (ακόμη και του αδηφάγου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού) και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που θα έκαναν ακόμη και τη Naomi Klein να κοκκινίσει.

Εκείνο το οποίο, εκ πρώτης, σοκάρει είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να έχουν την συνειδησιακή ευελιξία που τους επιτρέπει να αποδέχονται ως συμβατά αυτά τα αλληλοαποκλειόμενα ενεργήματα.

Εδώ, ακριβώς, αναδεικνύεται το βαθύτερο πρόβλημα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρόκειται όχι για μια μετα-μοντέρνα κατάσταση, που αφήνει πίσω της το παλιό, αλλά για μια πολύ παλιά και παραδοσιακή προ-νεωτερική κατάσταση: Εκείνη που χαρακτήριζε ομάδες που τις ένωνε η κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας. Αυτές υπήρχαν πριν την δημιουργία κανόνων δράσης και οργάνωσης των πολιτικών κομμάτων. Οι συμμορίες αποτελούν ένα τέτοιο χαρακτηριστικο σχήμα οργάνωσης.

Σήμερα, ημέρες μνήμης της αποφράδος 5ης Ιουλίου 2015, οι Συριζαίοι κλαίνε και διασκεδάζουν τυατόχρονα. Ίσως, εν τέλει, καμία άλλη εκδήλωσή τους να μην δείχνει πιο ανάγλυφα την ηθική τους έναντι της εξουσίας και την επικινδυνότητα της διακυβέρνησής τους.

Η απαλλαγή από το ανήθικο, ασυνάρτητο και επιθετικό προ-νεωτερικό κατάλοιπο του πολιτικού συστήματος πρέπει να είναι οριστική και αμετάκλητη. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η λογική του πρέπει να ηττηθούν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βρουν απέναντι τους όλους τους κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά ακέραιους Έλληνες.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Ιούλιος 2018 06:20

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Πρ. Βουλευτής Επικρατείας με Το Ποτάμι και γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

 

http://www.inerp.gr


Είμαι νομικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), με διδακτορική διατριβή στην Κοινωνιολογία του Δικαίου (Πανεπιστήμιο Bielefeld, Γερμανία). Η πρώτη μου επαγγελματική ενασχόληση με το διοικητικό/ρυθμιστικό φαινόμενο ήταν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης στην οποία παραμένω έχοντας διδάξει για περισσότερα από 20 έτη Δημόσια Πολιτική και Ρυθμιστική Διακυβέρνηση. Ακολούθως εργάσθηκα, για δύο δεκαετίες, ως ειδικός επιστήμων στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως. Στα χρόνια αυτά προσπάθησα ιδιαίτερα για την ανατροπή των αρνητικών στερεοτύπων για την ελληνική διοίκηση μέσα από την προώθηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Τα ΚΕΠ αποτελούν την πιο γνωστή απ’ αυτές. Από το 2007 και μετά, έχω την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Παράλληλα με τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα, είχα έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων και διοικήσεων (22) καθώς και διεθνών οργανισμών (5) επί θεμάτων διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Έχω εκδώσει 5 βιβλία και έχω δημοσιεύσει περισσότερα από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Μελέτες μου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αραβικά, και κινεζικά). Έχω βραβευτεί δύο φορές από την Αμερικανική Εταιρία Διοικητικής Επιστήμης. Η πρώτη φορά ήταν το 2003, με το βραβείο «Peter Boorsma» από την Southeastern Conference της ΑSPA και η δεύτερη το 2012 στο Las Vegas όπου μου απονεμήθηκε το "International Public Sector Award" της ASPA.

Τελευταία από τον/την Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης

Σχετικά αντικείμενα (με βάση την ετικέτα)

επιστροφή στην αρχή