130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 17 Ιούνιος 2018 05:54

Με ξεκάθαρη ταυτότητα

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Στην Ευρώπη οι διαδικασίες πολιτικής αλλαγής έχουν ξεκινήσει, ενώ στη χώρα μας τις αλλαγές αυτές τις καπηλεύονται αριστερά και δεξιά κοινωνικοοικονομικά ιδεολογήματα της παγκοσμιοποίησης. Αριστερά καθώς η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μια διεθνιστική εναλλακτική μορφή αναδιάρθρωσης των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων, έναν επώδυνο προθάλαμο αλλαγής των σχέσεων στα μέσα παραγωγής που στοχεύει στη διαμόρφωση νέων κοινωνικών σχέσεων υπό το πρίσμα του κομμουνισμού. Δεξιά, καθώς τη θεωρούν μοιραία συνέπεια των αλλαγών σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο, μιας προς τα κάτω διάχυσης του πλούτου που παραβλέπει ωστόσο την κοινωνική δυναμική όπως και η αριστερά.

 

Μετά την ολική κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων και την αποτυχία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να επιλύσει τα προβλήματα των πολιτών, η Ευρώπη στρέφει δυναμικά σε δεξιότερες πολιτικές, ενάντια στην αυθαιρεσία και την ισοπέδωση.

Σήμερα η σύγκρουση βρίσκεται ανάμεσα στους δεξιούς λαϊκιστές απολογητές της παγκοσμιοποίησης, και στις ορθολογικές δεξιές δυνάμεις που σαρώνουν με δυναμισμό την Ευρώπη. Θέσεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και πρόσφατα στην Ιταλία, προκαλώντας τριγμούς στο ψεύτικο οικοδόμημα των αγορών, των ανοιχτών συνόρων και της μειωμένης λαϊκής κυριαρχίας. Της δεξιάς δηλαδή που αντιμάχεται τις διεθνοποιημένες ελίτ και τον παγκοσμιοποιημένο προοδευτισμό της αριστερίζουσας σοσιαλδημοκρατίας, οι εκπρόσωποι της οποίας ενίοτε μας επισείουν τον κίνδυνο του φασισμού, προσδοκώντας νέο ρόλο στον ανασχεδιασμό της ΕΕ.

Epiheirimatika-Daneia

Αλλά αυτή η ψοφοδεής αριστερίζουσα και διεθνιστική σοσιαλδημοκρατία της Ευρώπης άνοιξε την πόρτα της αυθαιρεσίας και της λιτότητας. Αθρόα μετανάστευση, κοινωνικές ανισότητες, θρησκευτικός και εθνικός αποχρωματισμός, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες των προοδευτικών δήθεν επιλογών.

Συνάμα λαϊκισμός και δημαγωγία. Τα ίδια βιώνουμε και στη χώρα μας υπό το παραπλανητικό ιδεολόγημα της εξόδου, του ριζοσπαστισμού της ισοπέδωσης αρχών και αξιών και των διεθνιστικών θεωριών περί αυτοπροσδιορισμού και ηλιασμού των λαθρομεταναστών. Με διχαστικά διλλήματα δεξιά ή αριστερά, με τον σοσιαλισμό ή τον καπιταλισμό και διάφορες ουρανομήκεις ανοησίες, καπηλεύονται την κοινωνική δικαιοσύνη και τις αξίες της Δημοκρατίας, παραβλέποντας πως οδήγησαν τους λαούς στον εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό εκφυλισμό, στην απόλυτη εξαθλίωση.

Το ανεκπλήρωτο ιδεοληπτικό πάθος τους είναι ανάλογο με την αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας. Ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν ήταν τόσο ταπεινωμένη και ανυπόληπτη. Ποτέ δεν ήταν τόσο οσφυοκάμπτουσα και υποτελής σε ξένα γεωπολιτικά συμφέροντα. Ουδέποτε είχε τέτοια τυχοδιωκτική κυβέρνηση που αδιαφορεί για τους θεσμούς και τη λαϊκή βούληση.

Οι ταμπέλες λοιπόν που προσδίδουν στη Ν.Δ. δεν αποτελούν παρά διχαστικά διλλήματα κατασκευής εχθρών, στα πλαίσια του εμείς και οι άλλοι, τα οποία αποκρύπτουν τις διεθνιστικές φαντασιώσεις τους και τους ολοκληρωτικούς σχεδιασμούς. Αντίθετα η Ν.Δ. με ξεκάθαρη δεξιά ταυτότητα και εκατέρωθεν ανοίγματα, αφουγκράζεται τη λαϊκή βούληση και δεν ταυτίζεται, ανεξαρτήτως αρχηγού, με νεοφιλελεύθερες ή ακραίες πολιτικές. Στη βάση αυτή εμπνέει τους πολίτες και οφείλει να κάνει ένα γόνιμο πολιτικό διάλογο, χωρίς λαϊκισμούς και τυμπανοκρουσίες, αναζητώντας τις ρεαλιστικές λύσεις στο νέο διεθνές περιβάλλον.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιούνιος 2018 06:31

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές