130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Σάββατο, 09 Ιούνιος 2018 17:37

Η ώρα των προσώπων

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

 

Οι υποψήφιοι πολλοί. Η νίκη άλλωστε έχει πάντα πολλούς μνηστήρες. Η πρεμούρα αυτή για τη σωτηρία μας φαντάζομαι πως διατρέχει όλη τη χώρα. Και όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών η ρεκλάμα πάει σύννεφο.

 

Οι επαφές ξεκίνησαν προ πολλού. Οι φωτογραφίες το ίδιο. Άλλος με ντομάτες, άλλος στα βουνά με γκλίτσες, άλλος ακροβολίζεται με τα εφόδια του μπαμπά στο ραδιόφωνο και άλλοι με τις ανισορροπίες του κοσμάκη.

Πέραν αυτού βέβαια, πολλά στελέχη που βρίσκονται στην επετηρίδα, παλαιότερα αλλά και νεότερα, δεν ενστερνίζονται τις βασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, δεν μπορούν και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το λαϊκισμό και τον πελατειασμό. Ως κλασικοί εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς, της ουδετερότητας, της γενικολογίας και της αοριστίας, εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα. Δεν πάει καιρός άλλωστε που ορισμένοι έβλεπαν ακροδεξιά σταγονίδια αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει επανεμφανίζονται με την ουρά στα σκέλια. Βλέπεις ο νεποτισμός έχει βαθιές ιδεολογικές ρίζες και δεν έχει χρώμα για τις ξιπασμένες ελίτ.

 

Κάποιοι μάλιστα σιωπηρά, στα πλαίσια της δεξιάς παρένθεσης, προετοιμάζονται για την μετά Κυριάκου εποχή, με άλλοθι την υποτονική δήθεν αντιπολίτευση και τον άχρωμο πατριωτισμό. Μακεδονομάχοι και ιερολοχίτες μαζί. Λοξοκοιτάνε τα ορφανά, δεξιά και αριστερά, τονίζοντας με ευχολόγια πολιτικές συναίνεσης. Κουκουλώματος δηλαδή. Εάν μάλιστα τυγχάνουν και συντεχνιακοί τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Περισσότερο τους ενδιαφέρει η ανάδειξη της μοναδικότητας του κλάδου παρά η ουσία.

Ο κρατισμός και η λαϊκίστικη ρητορική στο πίσω μέρος του κεφαλιού ελλοχεύει για πολλούς στη Ν.Δ. Μία ερμαφρόδιτη δεξιά από το παρελθόν, κρατικίστικη και με ροπή στο λαϊκισμό και τον αυταρχισμό. Άλλωστε ο πρώτος συγκαλυμμένος σοσιαλισμός στη χώρα εμφανίστηκε από τη Ν.Δ. το 1974 και κατόπιν από την περίφημη "Αλλαγή" του ΠΑΣΟΚ με το αξέχαστο "Τσοβόλα δώστα όλα". Αρκεί επίσης να θυμηθούμε την προφητική κεντρώα διακυβέρνηση του 1990 και τη δεξιά του 2004. Περιττό να υπενθυμίσει κανείς τα οπερετικά λιμπρέτα της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ τότε βέβαια.

Ωστόσο, στα ενδότερα της Πειραιώς, μετά τις τελευταίες συναντήσεις οι πρώτες αποφάσεις έχουν παρθεί. Φαίνεται λοιπόν πως η πρώτη τετράδα υποψηφίων για την πόλη μας, τα Τρίκαλα, κληρώθηκε. Δύο περιφερειακοί γιατροί και μια μετάλλαξη, πλαισιώνουν προς ώρας τον νυν βουλευτή και αποτελούν την πρώτη ομάδα που περιμένει τους υπόλοιπους δύο. Οι μνηστήρες πολλοί, αλλά μια θέση είναι ελεύθερη. Το χρήμα ουδείς εμίσησε. Η ανανέωση είναι εδώ.

Για τους αρχαιότερους, τα μηνύματα παρουσιάζουν τον ένα να οδεύει προς περιφερειακό δήμο, ενώ ο έτερος να αφουγκράζεται τα γεγονότα ελλείψει γραμμής. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στο δεξιό στρατόπεδο. Καλό θα είναι ωστόσο να κρατά κανείς αποστάσεις από τη ζέουσα φιλολογία για την ανωτερότητα των προσώπων. Η ιδεολογική ταξινόμηση του ψηφοδελτίου αγγίζει την άκρα δεξιά, τη λαϊκή δεξιά του κληρονομικώ δικαίω και φτάνει μέχρι τη φιλελεύθερη πλευρά.

Καθαρθωμεν τὰς αἰσθήσεις καὶ ὀψόμεθα τα λεγόμενα. Ο αρμονικός συγκερασμός βέβαια της ανανέωσης γίνεται μόνο στα πλαίσια της διεύρυνσης και της ενσωμάτωσης πολιτικών πέρα από τα κομματικά στεγανά. Διότι απαιτείται μια αντιμετώπιση της πραγματικότητας που οι ίδιοι φτιάξαμε, με υπέρβαση του κομματικού σωλήνα και αναζήτηση ανθρώπων με θέληση, ιδέες και ηθική. Χωρίς λαϊκισμούς και αποκλεισμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 08:37

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές