130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 05:34

Το κύτταρο της βίας στην Ελλάδα

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω» έλεγε η Γαλάτεια Καζαντζάκη. Είχε δίκιο και εάν ζούσε σε αυτά τα χρόνια θα έβλεπε την φράση της να επιβεβαιώνεται. Μία κοινωνία που από το 2010 έχει εθιστεί στην βία κατά πολιτικών προσώπων, γιατί έτσι νόμιζε ότι θα κερδίσει τους δικούς της πόντους και θα θεοποιηθεί.

 

Η βία δεν έχει χρώματα, δεν χωρίζεται σε καλή και κακή. Η βία δεν είναι ίδια. Έχει διαβαθμίσεις. Δεν είναι πάντα η ίδια.

Ευθύνες για την βία έχει και ο πρωθυπουργός που όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε καβαλήσει το κύμα του αντισυστημικού, του άκρατου λαϊκισμού και επιχείρησε να παρουσιάσει ότι φταίνε για όλα οι κακοί οι ξένοι. Με τις ύβρεις προς το κοινοβούλιο και «να καεί, να καεί, το μπ… η Βουλή» επένδυσε στο μίσος έναντι των αντιπάλων του.

Ο Καμμένος όταν ήταν βουλευτής και είπε την φράση «λιντσάρετε τον Πάχτα» και αυτός έχει μερίδιο ευθύνης για το μίσος . Δεν γίνεται να φέρεσαι με τέτοιον τρόπο όταν έχεις θεσμική θέση και είσαι βουλευτής.

Το 2010 και το 2011 αυτό το κύμα μίσους και αντίδρασης και όχι «λαϊκή αντίδραση» όπως την είχε βαφτίσει ο Τσίπρας εξαπλώθηκε πολύ. Γιαουρτώσαμε τον Πάγκαλο και έγιναν όλα καλά, κυνηγήσαμε τον Λοβέρδο και πάλι μια χαρά. Μετά ήταν η σειρά του Χατζιδάκη να υποστεί την βία και πριν από τρία χρόνια ο Κουμουτσάκος.

 

Κάποιοι τα έκαναν, το ευχαριστήθηκαν, έκαναν την ζωή του Τσίπρα λίγο πιο εύκολη να ανεβεί στην εξουσία.

Μετά ήρθε στην εξουσία και με μία άκρατη πόλωση καλλιέργησε κλίμα διχασμού. Έκανε το αντίθετο από αυτό που έπρεπε να κάνει. Αντί δηλαδή να εξημερώσει το θηρίο του λαϊκισμού και της αντίδρασης, του έδωσε τροφή για να μείνει ζωντανό και να μπορεί να το χρησιμοποιήσει με τα ακραία και διχαστικά διλήμματα που έβαζε. Το «εμείς ή αυτοί», το «θα μας τελειώσουνε ή θα τους τελειώσουμε», το δημοψήφισμα που βρήκε στήριξη και στην Χρυσή Αυγή και μετά όλοι μαζί χόρευαν στο Σύνταγμα.

Μάλλον θυμάται και ο ίδιος με ποια στήριξη έριξε την κυβέρνηση το 2014. Και χθες βγήκε να ονοματίσει ότι ευθύνεται ένα σκοτεινό μέρος της ΝΔ. Λάθος, δεν γίνεται ο Τσίπρας σε κάθε επίθεση να βλέπει την ΝΔ ως υπεύθυνη. Ξέρει και ο ίδιος ποιοι ευθύνονται για την βία.

Μπορεί να μην ήταν και το τελευταίο περιστατικό, η κοινωνία μας και η δημοκρατία ακολουθούν το δρόμο της εκτροπής και της παρακμής, έναν δρόμο που εάν αρχίσει να μας καταβάλει, δύσκολα θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε.

Για τον Ρουβίκωνα που τα σπάει, εάν πραγματοποιηθεί ένα γκάλοπ για το τι είναι, οι μισοί δεν θα ξέρουν.

Ο πυρήνας του κυττάρου της βίας έχει ποτιστεί με μίσος και εάν δεν ακολουθήσουμε την κατάλληλη αγωγή ίσως η ασθένεια να μείνει ανίατη και παράγει και άλλο μίσος και βία. 

 

 

Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 08:50

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.