130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 20 Μάιος 2018 07:11

Η ώρα του λογαριασμού

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

 

Δεν πάει καιρός που η πόλη μας, τα Τρίκαλα, φιλοξένησε τον ερευνητή του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα. Μίλησε για την αδήριτη ανάγκη των αλλαγών στην παιδεία, στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα και την καινοτομία πέρα από τις ανίατες ιδεοληψίες μας. Την ανάγκη ανάδειξης νέων δεξιοτήτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Πρόσφατα πάλι η Ακαδημία Αθηνών, υποδέχθηκε ως νέο μέλος της τον Ακαδημαϊκό και νομπελίστα οικονομολόγο κ. Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος τόνισε πως «η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί νέες τεχνολογίες που οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερή ανάπτυξη».

Επιφανείς επιστήμονες συγκλίνουν στο ότι η αγορά μεταβάλλεται από την τεχνολογία και την καινοτομία. Πως με τη διάχυση της τεχνολογίας θα επέλθει περαιτέρω άνοδος και επομένως θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο μιας αναπτυξιακής προοπτικής. Οι επενδύσεις δηλαδή στις νέες τεχνολογίες και στην περί αυτών εκπαίδευση, είναι το μοντέλο του μέλλοντος, γιατί αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που σήμερα δεν υπάρχουν. Αυτονόητη κοινή λογική, γιατί ο γάιδαρος δεν πετάει.

Μετά από αυτές τις παραινέσεις λοιπόν, εντυπωσιάζει η δηκτική κριτική που άσκησε η εφημερίδα Wirtschaftswoche στο προσχέδιο που δόθηκε στους θεσμούς για την μεταμνημονιακή εποχή, καθώς αντικατοπτρίζει το πώς οι θεσμοί βλέπουν τις αναπτυξιακές επιλογές της κυβέρνησης. Ούτε αξιοπρέπεια ούτε υπερήφανη διαπραγμάτευση υπάρχει. Μπορεί κανείς να φανταστεί το μέγεθος των ανοησιών που θα περιείχε το κυβερνητικό σχέδιο.

Κλαυσίγελος. Θα μεγαλουργούσαμε με Κοιν.Σ.Επ. και συλλογικότητες, με προγράμματα τσάντας στο σχολείο, με αοριστολογίες περί δίκαιης ανάπτυξης σε πείσμα των δεκάδων αντικινήτρων στην αγορά. Θα υπερτόνιζε τις πλατιές προοδευτικές συμμαχίες, τις φαντασιακές πολυεπίπεδες μάχες, τις αναλυτικές διερευνήσεις για αναπτυξιακή προοπτική, παραγωγική ανασυγκρότηση, διαβούλευση κ.τ.λ. Γραφικότητες και αριστερίστικες ανοησίες. Μια άρνηση του πολιτικού φαντασιακού να δει την πραγματικότητα, καλυπτόμενο πίσω από αρρωστημένα ιδεολογήματα και μυθολογικές κατασκευές περί πλεονεκτήματος και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, που οδηγούν στα άκρα. Τα βιώσαμε και τα βιώνουμε καθημερινά.

Αλλά για τους αριστερούς μπουρζουάδες, που εξιδανικεύουν με αμπελοφιλοσοφίες την εξαπάτηση, οι ατάκες τελείωσαν και οι δηλώσεις αυταπάτης δεν βοηθούνε. Η αυξημένη εποπτεία που οι δανειστές μας επιβάλλουν οφείλεται στην αναξιοπιστία τους και στη μη υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος ανάπτυξης, βιώσιμου και αποδεκτού, για την μεταμνημονιακή εποχή. Γιατί οι αγορές δεν είναι αγγελικά πλασμένες, παρά ένας κόσμος κερδοσκοπίας με κανόνες λάστιχο, που αναζητά θύματα χωρίς συναίσθηση. Την επιτήρηση την ασκεί η ίδια η αγορά, είχε πει ο Αλμούνια το Φεβρουάριο του 2009 στον Καραμανλή. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Όσο και να το τραβάνε λοιπόν επικοινωνιακά για καθαρή έξοδο και μη εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων, τα μέτρα είναι εδώ και πιθανά θα πλαισιωθούν από νέα μέτρα ενόψει της Δ΄ αξιολόγησης. Αυτό δείχνει η αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Έχουν πει απίστευτα ψέματα αλλά η ώρα του λογαριασμού πλησιάζει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 08:50

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές