130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 02 Μάιος 2018 06:16

Ψάχνοντας την δική τους Γη της Επαγγελίας

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

 

Προσφυγικό ζήτημα. Ένα ζήτημα ευαίσθητο και πολύ σημαντικό για μία χώρα σαν την Ελλάδα που είναι η πύλη εισόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να βρουν την δική τους γη της επαγγελίας. Όχι όμως μόνο δεν βρίσκουν την Γη της επαγγελίας, αλλά επειδή η Ελλάδα και γενικά το κράτος ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιο κύμα, βρέθηκε να είναι ανοργάνωτο και από το 2015 να βλέπουμε ναυάγια με γυναικόπαιδα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε τον Σαμαρά ότι τους έχει σαν κρατούμενους. Η Αμυγδαλέζα ήταν τόπος κράτησης που διέμεναν οι μετανάστες και δεν είχαν σωστή μεταχείριση.

Όταν όμως ήρθαν στην εξουσία, μας έδειξαν τι σημαίνει πρόοδος και κανονικές συνθήκες αντιμετώπισης. Αφού οι άνθρωποι είχαν γλιτώσει το ναυάγιο και τους πνιγμούς, πήγαιναν στα hot spot ή αλλιώς ΒΙΑΛ. Είναι καλύτερα; Όχι, γιατί οι άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σκηνές και όλες οι εγκαταστάσεις χωράνε 700 άτομα, αλλά εμείς έχουμε βάλει υπερδιπλάσιο αριθμό που φτάνει τα 1.700 άτομα. Συνολικά τα νησιά η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλους πρόσφυγές και βγάζουν μία κραυγή αγωνίας.

Επίσης, οι διαφορετικές εθνότητες δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις στα hot spot. Έχουμε συμπλοκές, μαχαιρώματα και φωτιές σε σκηνές. Οι γιατροί, άνθρωποι είναι και αυτοί, ποιους πρώτα να περιθάλψουν; Έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά άλλα κρούσματα με νεογέννητα παιδιά και όχι μόνο.

Οι κάτοικοι κυρίως των νησιών είναι εξαγριωμένοι και εάν ξεσηκωθούν και αντιδράσουν, θα τους βγάλουν οι κυβερνώντες όλους φασίστες και ακροδεξιούς. Όχι, δεν είναι όλοι ακροδεξιοί. Ναι, οι άλλες χώρες πλήρωσαν τις αθρόες ροές προσφύγων. Παραδείγματα είναι η Γερμανία και η Ιταλία. Αλλά εδώ στην Ελλάδα το αυγό δεν γέννησε φιδάκι επειδή δεν χειριστήκαμε σωστά το προσφυγικό. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί, αλλά δεν έγινε. Γιατί είχαν προηγηθεί άλλα.

Αυτά έχει η προοδευτική αντιμετώπιση και όταν λειτουργεί το φάντασμα της Τασίας. Κοντέψαμε να γίνουμε Νήσος Έλις χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας.

Τώρα μπορεί αυτό το δίμηνο με τις εκλογές τις Τουρκίας να αυξηθούν και άλλο οι ροές και θέλει λεπτή μεταχείριση το θέμα. Άλλωστε ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι θα ανοίξει τις πύλες, εάν δεν πάρει αυτά που θέλει από την ΕΕ. Η Ευρώπη του έδωσε 1.6 δις και τώρα θέλει και το άλλο μισό. Στην ουσία κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά, παζάρι.  

Εδώ στην Ελλάδα η επιτροπή ασύλου πάει με πολύ αργούς ρυθμούς και αυτό δεν βοηθάει στην ουσία κανέναν. Η Ευρώπη μας έχει χρηματοδοτήσει για το προσφυγικό, αλλά τα λεφτά αυτά κανείς δεν ξέρει που πήγαν. Οι ΜΚΟ και οι λαθρέμποροι βασιλεύουν και αυτό εάν δεν σταματήσει, δεν θα έχουμε απτά αποτελέσματα.

Να πούμε και μία αλήθεια, η Ευρώπη το 2015 δεν μας βοήθησε όσο έπρεπε. Και φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε τα χάλια της Ειδομένης. Αλλά ευτυχώς δεν γίναμε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία να κλείσουμε τα σύνορα και επισήμως να τους λέμε παράσιτα και ζώα. Όπως έκανε ο «Βικτάτορας» Ορπάν και όχι μόνο.

Οι Εβραίοι έφτασαν στη Γη της Επαγγελίας στην Χαναάν, αλλά οι μετανάστες έχουν μόνο όνειρα για την Ευρώπη που την βλέπουν ως τη δικιά τους γη της Επαγγελίας. Αλλά δεν είναι, γιατί βλέπουν να τους κλείνουν τα σύνορα και οι όποιες φιλοδοξίες τους μπλέκονται στα συρματοπλέγματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 08:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.