130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δευτέρα, 23 Απρίλιος 2018 10:22

Μπα; Τώρα μας αρέσει η ΕΕ;

  Δημήτρης Κοντογιάννης

γράφει ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και τα ρεπορτάζ των γειτονικών ΜΜΕ που έλεγαν ότι η Ελλάδα προβοκάρει και μετά κρύβεται πίσω από την δύναμη της ΕΕ, δεν μπορούσα παρά να γελάσω. Εμείς εδώ έχουμε την ΕΕ για μπαμπούλα και από ό,τι φαίνεται, για ολωσδιόλου διαφορετικούς λόγους, το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους! Παρόλα αυτά, η τουρκική γκρίνια είναι ένα ακόμα κομμάτι που τον τελευταίο καιρό σχηματίζει ένα μοτίβο: η ΕΕ προστατεύει τον μέσο Ελληνάρα με τρόπους που από μόνη της μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων ποτέ δεν θα μπορούσε.

 

Πώς θα ήταν άραγε η Ελλάδα χωρίς την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές; Ακόμα και αν με κάποιο τρόπο βρίσκαμε αρκετά ανταλλάγματα αντίστοιχα με αυτά που προσφέρει η ΕΕ –κάτι το ρεαλιστικά αδύνατον- και κατορθώναμε να συνάψουμε μια παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία από μόνοι μας, είναι απόλυτα σίγουρο ότι η Τουρκία δεν θα την τηρούσε ούτε στο ελάχιστο. Θα πείτε, «μα ούτε τώρα την τηρεί», το οποίο είναι μόνο εν μέρη σωστό. Ναι, η Τουρκία έχει επιλεκτική μνήμη και μερικές φορές διαλέγει να ξεχάσει την συμφωνία και να στείλει κύματα προσφύγων για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με το να έστελνε οργανωμένα κανα εκατομμύριο ανθρώπους για να εγκλωβιστούν στην χώρα μας, ειδικά από τη στιγμή που οι βόρειοι γείτονές μας έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν τα δικά τους ευκολοσφράγιστα χερσαία σύνορα.

Πόσο εύκολο θα ήταν για την Τουρκία να καταλάβει νησίδες στο Αιγαίο αν δεν υπήρχε η ΕΕ να διασφαλίζει τα σύνορά της; Άλλωστε έχει μεγάλη εμπειρία στο να καταλαμβάνει μία περιοχή και έπειτα να ισχυρίζεται ότι ανέκαθεν ήταν δική της –η Κύπρος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν κάποιος σκέφτεται χαζομάρες του τύπου «μα αυτό είναι παράνομο, μας προστατεύουν διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες», και πάλι η Κύπρος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Exoikonomisi-peiraiws

Ακόμα και σε επίπεδο διπλωματίας, ποιο ήταν το μεγαλύτερο χαστούκι –αν όχι το μόνο- που έφαγε ο Ερντογάν στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών; Η πλήρης υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα φάνηκε από τις δηλώσεις του μετά από την σύνοδο της Βάρνας αλλά και από την ριζική αλλαγή ρητορικής μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Δεν είναι μόνο όμως το διπλωματικό και το αμυντικό επίπεδο όπου ο ρόλος της ΕΕ έγινε πιο εμφανής τους τελευταίους μήνες. Στην νέα εποχή που δημιουργείται με την ανάπτυξη του διαδικτύου, μόνο μέσω μεγάλων συμμαχιών μπορούν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και τα δικαιώματα των πολιτών τους χώρες με μικρό πληθυσμό όπως η δική μας. Πρόσφατο παράδειγμα η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων μέσω Facebook. Μπορεί χώρες όπως οι ΗΠΑ να έχουν λόγω του μεγέθους τους τη δυνατότητα να αμυνθούν στις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά προφανώς δεν ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Μπορεί η άμυνα στις εταιρείες κολοσσούς να φαίνεται κάτι το παράξενο, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η ιστορία του πλανήτη μας τους τελευταίους αιώνες γράφτηκε από τέτοιες εταιρείες που είχαν την δύναμη ολόκληρου κράτους και είτε ξεκινούσαν πόλεμοι για χάρη τους, είτε απλά είχαν οι ίδιες τον στρατό και τους ξεκινούσαν από μόνες τους. Φυσικά μιλάμε για άλλα μεγέθη: η Apple κοστολογείται περίπου στα 700 δις δολλάρια. Η αξία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο, της πετρελαϊκής Saudi Aramco υπολογίζεται περίπου στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η σημερινή αξία της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών θα ήταν 8 τρις (ως μέτρο σύγκρισης, το ίδιο αποτέλεσμα βγάζει αν προσθέσουμε το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας). Η διαφορά οικονομικού μεγέθους όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την δύναμη του Facebook να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις.

Το να επιβάλλεις πρόστιμο σε εταιρείες τέτοιου μεγέθους, ακόμα και αν είναι τα 13 δις πρόστιμο στην Apple, είναι απλά μία κακή στιγμή. Το Facebook, η Google και η Apple έχουν βγάλει δεκάδες φορές τα χρήματα που τους επιβάλλει η ΕΕ ως πρόστιμο για τις μονοπωλιακές τακτικές τους. Ακόμα και έτσι όμως, οι κολοσσοί αυτοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο και να υπακούσουν στους κανόνες κάποιου ανώτερου σε δύναμη. Φαντάζεστε ποτέ την Ελλάδα μόνη της να έβαζε 1 δις πρόστιμο στην Apple; Θα γελάγανε μέχρι και τα ζιβάγκο του Στιβ Τζομπς.

Συμφωνώ ότι η ΕΕ έχει την σκοτεινή της πλευρά και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, την ζήσαμε και την μάθαμε καλά. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά της και, μπορεί να χρειάστηκε ένας παρανοϊκός δικτάτορας και η επέλαση των εταιρειών τεχνολογίας, αλλά τουλάχιστον τώρα την καταλάβαμε. Δεν ήταν τρελοί όσοι τόσα χρόνια τόνιζαν τη σημασία της ένταξης της χώρας μας στην Ένωση. Μάλλον ήρθαν στα λογικά τους όσοι έκαναν διαχρονικά προεκλογικά μάζευαν ψήφους τάζοντας ηρωική έξοδο και τελικά αναγκάστηκαν να κάνουν κωλοτούμπα.


Υ.Γ. Ένα μεγάλο επιχείρημα για το Brexit ήταν οι απίστευτα πολλοί νόμοι της ΕΕ. Ένα διαφημιστικό σποτ χαρακτηριστικά είχε ένα μαξιλάρι δείχνοντας ότι η μαξιλαροθήκη απαιτούσε να υπακούει σε 5 νόμους για να φτιαχτεί και το κυρίως μαξιλάρι σε 109. Αργότερα αποδείχτηκε ότι οι αριθμοί αυτοί ήταν απλά υπερβολή για χάρη της προπαγάνδας. Παρόλα αυτά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί να έχει τόσο αυστηρούς κανόνες η ΕΕ για καθημερινά πράγματα όπως τα μαξιλάρια;

Όταν έκανα έρευνα αγοράς για καθισματάκι αυτοκινήτου, ένα φιλικό ζευγάρι με συμβούλεψε να ψάξω να έχει πιστοποίηση “i-size” και να μη με νοιάξει τίποτε άλλο. Κάνοντας την συνηθισμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι ο κύριος λόγος θανάτου νεογνών σε σύγκρουση ήταν οι πλευρικές συγκρούσεις, οι οποίες είναι υπερβολικά συχνότερες σε αστικό περιβάλλον, ένα από τα πολλά προβλήματα που παλιότερες τεχνολογίες παρέβλεπαν. Η λύση που επέβαλλε η ΕΕ ώστε να υπάρχει βεβαιότητα από τους καταναλωτές ότι το καθισματάκι που αγοράζουν θα προστατέψει το παιδί τους ήταν η υποχρεωτική βεβαίωση “i-size” για όσα καθίσματα κατασκευάζονται εντός ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας μιλήσει για έξοδο από την ΕΕ, ρωτήστε τον αν έχει αλεργία στο μαξιλάρι του και τι καθισματάκι αμαξιού θα πάρει για το παιδί του.


Για να διαβάσετε δωρεάν το βιβλίο του Δημήτρη Κοντογιάννη "Δεν έχουμε Δημοκρατία: Μια κάπως μποέμ απόδειξη για κάτι που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζαμε", πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Απρίλιος 2018 10:30

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Δημήτρης Κοντογιάννης

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης είναι ο διαχειριστής του apopseis.gr.