130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018 06:23

Πούτιν ο νέος τσάρος

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Οι εκλογές στην Ρωσία δεν ήθελαν και πολλή μελέτη για να κάνεις μια πρόβλεψη, ήταν πολύ εύκολο να το μαντέψεις ποιος θα κερδίσει. Ο Πούτιν στο παλάτι του Κρεμλίνου για ακόμη έξι χρόνια, ένας πραγματικός τσάρος, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους προηγούμενους. Πώς έφτασε όμως η Ρωσία από την περίφημη Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ να είναι ξανά είναι τσαρικό καθεστώς και στα χαρτιά μία καπιταλιστική χώρα;

Η σύγχρονη Ρωσία δεν είναι και πολύ σύγχρονη, περιορισμός εξουσιών, διώξεις σε αντιπάλους και καταστρατήγηση της ιστορίας με το πιο πρόσφατο παράδειγμα όταν ο Πουτιν δήλωσε ότι εάν μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία της Ρωσίας από την αρχή, δεν θα έβγαζε από τα κεφάλαια την επανάσταση των Μπολσεβίκων και τον Στάλιν. Από αυτό το παράδειγμα βλέπουμε πόσο είναι ταυτισμένος με αυτές τις πρακτικές.

Με τη νέα θητεία ξεπέρασε και τον Στάλιν και πλέον θεωρείται από όλους τους Ρώσους ότι υπηρετεί καλά την Μαμά Ρωσία. Οι Ρώσοι μετά από τόσα χρόνια έδειξαν να τον εμπιστεύονται και πιο πολύ έδειχναν να τον εμπιστεύονται οι νέοι σε ηλικία. Μπορεί να μην τους δίνει πολλές δυνατότητες, αλλά λένε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ασφάλεια για την Ρωσία.

Μπορεί το 2012-2013 με την κρίση του μαύρου χρυσού να πέρασε κρίση η οικονομία και με το εμπάργκο από την Ευρώπη να αναρωτιόντουσαν όλοι ότι η οικονομία και ο Πούτιν πόσο θα αντέξουν ακόμη. Έδειξαν να ξεπερνάνε την κρίση και με την εμπλοκή στον εμφύλιο της Συρίας, όπου είδαν την Ρωσία να έχει λόγο, αναπτερώθηκε το ηθικό τους και με αυτόν τον τρόπο ξεχνούσαν τα εσωτερικά προβλήματα. Μετά ήρθαν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι κάπως η Ρωσία μπόρεσε να διατηρήσει υψηλό στάτους.

Για πόσο ακόμα όμως η οικονομία της Ρωσίας που δεν είναι και στα καλύτερα της στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει πρόβλημα, θα μπορεί να διατηρεί τόσο δαπανηρούς πολέμους στην Συρία; Ο μισθός στην Ρωσία είναι 500 δικά μας ευρώ και μία ανεργία σε υψηλά επίπεδα. Μάλλον ο Πούτιν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, γιατί βλέπει όλους τους άλλους ως εχθρούς και πιο πολύ την Δύση και η πολιτική στο εσωτερικό της χώρας δεν θα αλλάξει. Έτσι θα απολαμβάνει μία αποδοχή που και ο ίδιος θέλει.

Η υπόθεση Σκριπάλ έχει καταδικαστεί από όλους και η Ρωσία κινδυνεύει με νέο εμπάργκο από την Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι για το πώς η Ρωσία δεν καταλαβαίνει, είναι η δήλωση της Ρωσικής πρεσβείας στην Βρετανία που αναφέρει ότι «μπορεί οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο -23 αλλά στην Ρωσία είμαστε μαθημένοι στο κρύο».

Επίσης, ήταν και οι πρώτες εκλογές που συμμετείχε και η Κριμαία. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του Πούτιν για την Κριμαία ότι αποκοτήσαμε ένα ιστορικό λάθος. Σας θυμίζει κάτι;

Θα πρέπει και στην Ελλάδα να μας απασχολήσει ο θαυμασμός στον Πούτιν, που ειδικά παρατηρείται πολύ στην Βόρεια Ελλάδα. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν είναι ηγέτες, είναι «δικτάτορες» και λειτουργούν εις βάρος του λαού τους.

Τι θα γίνει το 2024 που θα εγκαταλείψει το παλάτι του Κρεμλίνου; Κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες, αλλά ποιος ξέρει, τσάρος είναι αυτός , μπορεί να αλλάξει και αυτός το σύνταγμα. Σημασία για αυτόν είναι η νίκη με κάθε κόστος.

Πούτιν στην Ρωσία, Ερντογάν στην Τουρκία και Τραμπ στην Αμερική. Ο πρώτος υπηρετεί την Μαμά Ρωσία, ο δεύτερος θέλει να εκδιώξει τον κεμαλισμό και τρίτος λέει America First.

Έχουμε λοιπόν το περίγραμμα από τους ηγέτες των ισχυρών κρατών και πως πορεύονται.


 

Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 13:08

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.