130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 21 Φεβρουάριος 2018 08:33

Novartis, Τουρκία και οικονομία

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Το τριώδιο έκλεισε, το καρναβάλι πέρασε και από την Δευτέρα μπήκαμε σε μία κατάσταση ειδική. Είναι η μεγάλη νηστεία περιμένοντας το Πάσχα.

 

Στα εξωτερικά έχουμε την Τουρκία που στην κυριολεξία έχει «μαυρίσει» τα Ίμια, αλλά και εδώ περιμένουμε να συνεδριάσει η Βουλή για την προανακριτική για την Novartis που λογικά θα κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους κάτι που το έχουμε συνηθίσει αυτό στην Βουλή μετά το 2011.

Η Novartis είναι σημαντικό σκάνδαλο, αλλά εδώ το κάναμε πολιτικό με κάτι φαντομάδες που βρήκαμε και τους βαφτίσαμε προστατευόμενους μάρτυρες. Μπορεί η Κυβέρνηση να θέλει να κρατήσει ψηλά το λάβαρο και την ρομφαία της κάθαρσης και ότι «εμείς έχουμε πιο λευκό ποινικό μητρώο από εσάς που κυβερνούσατε τόσα χρόνια», θέλοντας έτσι να δείξει τις αμαρτίες του παλαιού πολιτικού συστήματος. Για ακόμη μία φορά θα ξαναφέρει αβίαστα το σύνθημα το «νέο» με το «παλαιό».

Κάθαρση μέχρι το τέλος λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εάν η Βουλή αποφασίσει ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στην δικαιοσύνη, για να μην γίνει δικαστήριο η Βουλή τότε μάλλον θα ξεχαστεί. Το μόνο που θα έχει καταφέρει η κυβέρνηση θα είναι να έχει κρεμάσει στα μανταλάκια τους αντιπάλους της και να τους έχει στοχοποιήσει, χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή κατηγορία.  

Το ένα θέμα είναι η Novartis, το άλλο θέμα είναι η Τουρκία που με αυτόν τον τσαμπουκά και τα καουμποϊλίκια που κάνει στο Αιγαίο μπορεί να έχουμε και κάτι πολύ πιο στραβό από αυτό που έγινε με τον εμβολισμό του Γαύδος.

Μπορεί ο Ερντογάν να χάνει στο Αφρίν και να βγάζει τα ερευνητικά στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ με στόχο να μην γίνουν οι γεωτρήσεις. Μπορεί να αντέδρασε ο Ιταλικός κολοσσός η ΕΝΙ και να έστειλε δικό της ερευνητικό στην περιοχή. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου για δεύτερη φορά ο Αναστασιάδης μιλούσε όλο στα τηλέφωνα για να δει πως θα διαχειριστεί τους χειρισμούς της Άγκυρας. Κανείς δεν θέλει αυτή την στιγμή να απαντήσουν οι άλλες πλευρές με στρατιωτικά μέσα στην ΑΟΖ κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αυτό που θα ήθελε ο Ερντογάν.

Μπορεί να χάνει στο Αφρίν, μπορεί να κάνει παζάρι με τον Τίλερσον, αλλά είναι σε πολύ δύσκολή θέση, εάν πάρει την απόφαση να προχωρήσει και 100 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη μπορεί να σκοτώσει με πυρά Αμερικανούς στρατιώτες. Τότε η Αμερική θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επιλέξει εάν και αυτή βομβαρδίσει Τούρκους στρατιώτες υποστηρίζοντας τους Κούρδους. Τότε είναι που θα έρθουν σε μεγάλη κρίση Αμερική και Τουρκία.

Παράλληλα στα εξωτερικά είναι και το θέμα της ΠΓΔΜ που έχει αγκάθια και ακόμη δεν είναι κοντά σε λύση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει και την τέταρτη αξιολόγηση που εν πολλοίς θα είναι και η τυπική έξοδος από το μνημόνιο σε μία νέα κατάσταση με επιτήρηση, αλλά δεν έχουμε μάθει ακόμη πως θα είναι αυτή η επιτήρηση, θα είναι αυστηρή ή πιο χαλαρή και θα συνδέεται με τα πλεονάσματα, τον ρυθμό ανάπτυξης και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων;

Εάν βαλτώσουν όλα σε αυτά που ελπίζει η κυβέρνηση, τότε οι εκλογές είναι πολύ πιθανές.  Το πότε το ξέρει ο πρωθυπουργός. 

Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 09:12

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.