130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 18:45

Η ολομέλεια του Στρασβούργου χάραξε το δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης

  Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε  έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και συζητηθήκαν θέματα, που θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον η ΕΕ.

 

Οι πολιτικές ομάδες με στοχευμένη στρατηγική και έντονη επιχειρηματολογία παρουσίασαν τις θέσεις τους και ανέδειξαν τις αδυναμίες συνοχής και λειτουργικότητας της μεγάλης οικογένειας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Αντρέι Πλένκοβιτς, ήταν ο δεύτερος ηγέτης της ΕΕ που συμμετείχε στη σειρά συζητήσεων του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Πλένκοβιτς επεσήμανε ότι η πορεία μας πρέπει να οδηγεί μπροστά, χωρίς οπισθοδρομήσεις. Η Κροατία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να οικοδομήσει και να αναπτύξει το ευρωπαϊκό σχέδιο μαζί με τους εταίρους μας, να οικοδομήσει ένα μέλλον βασισμένο στην ισότητα μεταξύ κρατών,  πολιτών και ευκαιριών.


Ο Κροάτης πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των ενεργειών μας και ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι προτεραιότητα και μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός.

Ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης και της συνοχής, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται όλα τα μέλη της να προχωρούν μπροστά με τον ίδιο ρυθμό.

  «Οι πολίτες μας πρέπει όλοι να αισθάνονται τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ. Θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στη συνέχιση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και στην ανάπτυξη, παρέχοντας ταυτόχρονα οικονομική σταθερότητα που θα εγγυάται την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, κατέληξε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Σημαντικές ήταν οι ενστάσεις και για την ανακατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών πρέπει να μειωθεί από 751 σε 705 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πέρα από τη μείωση των εκλεγμένων ευρωβουλευτών από 751 σε 705, η προτεινόμενη ανακατανομή των εδρών, η οποία εγκρίθηκε από το ΕΚ, θα θέσει 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε αποθεματικό.

Κάποιες ή όλες οι 46 έδρες του αποθεματικού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από νέες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Οι υπόλοιπες 27 έδρες (από τις 73 που κατέχει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο) θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υπο-εκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη στρατηγική για μια αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και μια ενισχυμένη δέσμευση της ΕΕ προς τις χώρες αυτές.

Η στρατηγική παραθέτει τις προτεραιότητες και τους τομείς κοινής ενισχυμένης συνεργασίας, για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως την ανάγκη για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις και σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ τόνισε: «Επένδυση στη σταθερότητα και στην ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια σημαίνει επένδυση στην ασφάλεια και το μέλλον της ΕΕ. Μολονότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διευρύνσεις στο πλαίσιο της παρούσας θητείας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σήμερα στην χάραξη της μελλοντικής Ευρωπαϊκής πορείας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Με την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, την υλοποίηση πραγματικών και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και την οριστική επίλυση των διαφορών με γειτονικές χώρες, είναι δυνατή η πρόοδος στην Ευρωπαϊκή πορεία κάθε μιας από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το αν επιτευχθεί η πρόοδος αυτή θα εξαρτηθεί από αντικειμενικά κριτήρια επιδόσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αυστηρή αλλά και δίκαιη. Θα επισκεφθώ κάθε μία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο τέλος του τρέχοντος μηνός κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε το Ευρωπαϊκό σας μέλλον.»

Η Ευρώπη αναζητά τη ταυτότητά της μέσα από διευρύνσεις και νέες συμμαχίες. Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό το διάλογο και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει μέλλον και να κατακτά δυναμικά τις πρωτιές σε όλους τους τομείς.

 

 

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 09:13

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος.