130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018 08:17

Τα Ίμια και η απειλή

  Δημήτρης Τζελέπης

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Στις 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 22 χρόνια από τα Ίμια. Η Άγκυρα από την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζει τους τόνους συστηματικά στο Αιγαίο αλλά και στο Θρακικό πέλαγος. Είναι ενδεικτικό ότι εντείνουν την πίεση και προσπαθούν να γίνει το λάθος. Θέλει προσοχή.

 

Εμείς όμως έχουμε έναν θερμόαιμο Υπουργό Άμυνας που πέρυσι πήγε και πέταξε πάνω από τα Ίμια για να τιμήσει τους νεκρούς από το ελικόπτερο την πιο μυστηριώδη περίπτωση εκείνη την ημέρα. Γιατί κάνει τέτοιες μαγκιές σε μία Τουρκία και έναν Σουλτάνο που δεν ορρωδεί προ ουδενός; Θέλει να δείξει την γενναιότητα και ανδρεία που διαθέτει ο στρατός μας; Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι προκαλεί και ο Σουλτάνος χαίρεται;

Μην ξεχνάμε τα Θεοφάνεια, τον πήρε μαζί του ο πρωθυπουργός και πήγαν μαζί στην Κάλυμνο για να δώσουν μήνυμα συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής. Ένα σόου που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο από την Τουρκία.

Με αυτά που κάνουμε η Τουρκία τρίβει τα χέρια της.

Apotamieuw

Στην άκρη του Αιγαίου διαδραματίζονται πολλά εσωτερικά και εξωτερικά. Στα εσωτερικά της η Τουρκία με τον Γιλντιρίμ να έχει τον πρώτο λόγο και να εξαπολύει λεκτικές επιθέσεις προς την Ελλάδα, πολλοί λένε ότι αυτό το κάνει γιατί νοιώθει μία πίεση από τον Ερντογάν που μπορεί να χάσει την θέση του από τον Αϊλμπαράκ, που είναι γαμπρός του Ερντογάν.

Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν και ο Γιλντιρίμ που ανεβάζουν τους τόνους, είναι και ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που απειλεί ότι το 2019 θα έρθει να μας πάρει δεκαεννέα νησιά που έχασε η Τουρκία με την Συνθήκη που υπέγραψαν Βενιζέλος και Ισμέτ Ινονού. Είπε ότι και το 1974 λέγατε «Μολών Λαβέ» και ο Ετζεβίτ πήρε την Κύπρο. «Έτσι θα κάνω και εγώ» είπε κυνικά σε μία συνέντευξη.

Φτάνουμε στο ότι στα δεκαπέντε χρόνια που ο Ερντογάν είναι στο τιμόνι της Τουρκίας δεν έχει γίνει κανένα επεισόδιο στο Αιγαίο, όπως ήταν παλιά και μάλλον η πίεση που εξάγει η Τουρκία προς το Αιγαίο είναι για να μπορεί να ελέγξει τα εσωτερικά της και τα σύνορα στα ανατολικά με την Συρία.

Μάλλον η πραγματική απειλή είναι το δήθεν φιλοευρωπαϊκό κόμμα του CHP του ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Αταττούρκ. Είναι το κόμμα που η Ευρώπη βλέπει με καλό μάτι και εάν έρθουν αυτοί στην εξουσία, μάλλον οι Ευρωπαίοι θα μας βάλουν να τα βρούμε με αυτούς και θα χάσουμε την όποια στήριξη από το εξωτερικό. Η απειλή είναι Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Η Ευρώπη τον βλέπει θετικά σε αντίθεση με τον Ερντογάν που είναι στον πάγο με όλους.

Οι εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2019 αλλά ο Ερντογάν μπορεί να τις κάνει πιο μπροστά ή να τις αναβάλει επ’ αόριστον.

Φυσικά η Άγκυρα δεν θα ξεχάσει τους οκτώ.

Και ένα ερώτημα: Εάν ο μη γένοιτο γίνει το ατύχημα, η ελληνική κυβέρνηση με ποιον θα μιλήσει, με τον Τράμπ; Και εάν μας πει βρείτε τα μόνοι σας; Ή θα πάρουμε να μιλήσουμε με το State Department; Που έχει κενές θέσεις ακόμη.

Τουλάχιστον το 1996 η κυβέρνηση είχε να μιλήσει με τον Κλίντον και στο State Department υπήρχε ο Γουόρεν Κρίστοφερ και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018 08:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Δημήτρης Τζελέπης

Δημήτρης Τζελέπης

Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι φοιτητής στο ΔΠΘ , στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στην Κομοτηνή. Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία κυρίως πολιτικής ιστορίας.