130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Κυριακή, 28 Ιανουάριος 2018 08:41

Το χλωμό αφήγημα

  Νίκος Γκίκας

γράφει ο Νίκος Γκίκας.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος προσαρμογής παρουσιάζονται διάφορα σενάρια, περισσότερο ή λιγότερο θετικά για την έξοδο. Σταδιακά προετοιμάζουν το έδαφος για την αδέσποτη έξοδο αλλά δεν υπάρχει μηχάνημα που να εκδίδει ευρώ και οι αγορές είναι άτεγκτες. Ο χρυσός κανόνας άλλωστε δεν ταιριάζει στους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς ούτε στα κεϋνσιανά οικονομικά μορφώματα εξαπάτησης.

 

Απεργάζονταν μια ουράνια βασιλεία στη γη κάτω από αληθοφανή σχήματα ολοκληρωτισμού και λαϊκισμού, μετατρέποντας τους πολίτες υποχείρια μιας ανικανοποίητης αναγκαιότητας. Αντικείμενα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας.

Δικαιώματα και θεσμοί φυσικά αποτελούνε εμπόδιο στην πραγμάτωση του φαντασιακού και θα πρέπει να υποταχθούνε δια της εξαθλίωσης και της απαξίωσης. Το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα που αποτέλεσε την κορωνίδα της υποκρισίας, κατάντησε μια ακραία συντηρητική ηθικολογία, μια μυθοπλασία ευνοούμενων τάξεων και εξωτερικών εχθρών. Αρκεί να μη αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα. Εξαπάτησαν, αθέτησαν και διέρρηξαν την εμπιστοσύνη του λαού τα τελευταία τούτα χρόνια με τα χειρότερα ψέματα, που θα ντρεπόντουσαν και τα ίδια, για να θυμηθούμε τα λόγια του Μενέλαου Λουντέμη.

Apotamieuw

Η αναιμική ανάκαμψη που παρατηρείται δεν εγγυάται σταθερότητα ούτε μακροημέρευση της κοινωνίας και της οικονομίας. Η εκτόξευση του ελατηρίου της ανταγωνιστικότητας δεν έγινε και ούτε πρόκειται με τους υπάρχοντες φόρους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που αναπόφευκτα οδηγούν στην παραοικονομία. Μία πρακτική που αναγκάζονται να εφαρμόζουν οι μικροί και μικρομεσαίοι προκειμένου να επιβιώσουν. Κατά βούληση κρύβουν ό,τι κρύβεται. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω δηλαδή. Ούτε ανταποδοτικότητα ούτε αλληλεγγύη.

Ο λαϊκισμός όμως πληρώνεται και μάλιστα πολύ ακριβά, καθώς νομοτελειακά κάποιος πάντα πληρώνει και συνήθως όχι ο υπαίτιος. Η τελική όμως πρόσκρουση με την πραγματικότητα για την κοινωνία θα γίνει στις αρχές του 2019 όταν θα εφαρμόζονται τα ψηφισμένα μέτρα της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου, που επιμελώς οι κυβερνώντες παραβλέπουν. Η υπερφορολόγηση πηγαίνει σε πρόωρες συντάξεις, σε επιδόματα, σε μετακλητούς και κρατικές επιχορηγήσεις.

Η απάθεια όμως των κυβερνώντων δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα, αλλά επαφίενται στο χρόνο να τα σβήσει. Αυτός ωστόσο τα αποκαλύπτει με καταιγιστικό ρυθμό δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. Τα παραδείγματα άπειρα.

Το σοσιαλιστικό αφήγημα ξεθωριάζει, διότι όσο και αν επιμένουνε πως αλλάζουμε σελίδα, πως επιστρέφουμε δυναμικά, πως οι αγορές ανάβουν πράσινο για καθαρή έξοδο, εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, το μόνο ίδιο πρόσκαιρα, θα είναι το επιτόκιο με τις σύγχρονες οικονομίες, το οποίο σύντομα θα μας οδηγήσει στην πρότερη κατάσταση. Στην πραγματικότητα το μόνο αισιόδοξο σενάριο κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες προσβλέπει σε μια μαχητική δυναμική στον αγώνα για τη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης των ανθρώπων. Στον αγώνα για την αντικειμενική πραγματικότητα και όχι σε φαντασιακές καταστάσεις. Γιατί η οπισθοδρόμηση πλέον θα είναι συντριπτική.Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Νίκου Γκίκα πατήστε εδώ!

 


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Ιανουάριος 2018 09:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Νίκος Γκίκας

Νίκος Γκίκας

Ο Νίκος Γκίκας είναι αρθρογράφος στον τοπικό τύπο ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τις Κυριακές