130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2018 10:24

Τα διόδια έρχονται, η ελπίδα έφυγε...

  Φωτεινή Βρύνα

γράφει η Φωτεινή Βρύνα.

Τις τελευταίες μέρες, ακούμε και διαβάζουμε για την τοποθέτηση διοδίων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό, καθώς επηρεάζει άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων που ζουν και μετακινούνται σε Δήμους του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

 

Είναι δεδομένο ότι η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων, έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς είναι αυτονόητο ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Κηφισιάς, Διονύσου (Αγ. Στέφανος, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα) και Ωρωπού (Αυλώνας, Αφίδναι, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινος, Μαρκόπουλο Ωρωπού κλπ) θα πληγούν οικονομικά, αφού θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο των διοδίων, ενώ η υπέρμετρη επιβάρυνση του ελλιπέστατου πλευρικού οδικού δικτύου, θα οδηγήσει σε πρωτοφανή κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Apotamieuw

Ας θυμηθούμε ότι το 2009, όταν επιχειρήθηκε η κατασκευή σχετικών εγκαταστάσεων στους ανωτέρω Δήμους, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από Βουλευτές της τότε Κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας αλλά και τις Δημοτικές Αρχές, με αποτέλεσμα την αναστολή του μέτρου, έως ότου διασφαλιστεί η δυνατότητα επικοινωνίας των κατοίκων μέσω παραπλεύρων, ασφαλών οδικών αρτηριών που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Αντιδράσεις εκφράστηκαν εκ νέου όταν το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε στη Βουλή το 2013.

Δυστυχώς σήμερα -5 χρόνια μετά- δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ή αναβαθμιστεί το παράπλευρο οδικό δίκτυο που προβλέπεται από τις συγκεκριμένες συμβάσεις παραχώρησης, προκειμένου να ξεκινήσει η εγκατάσταση και η λειτουργία πλευρικών διοδίων.

Για το λόγο αυτό, η όποια συζήτηση για τοποθέτηση διοδίων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής είναι άκαιρη και χωρίς ουσία. Η Κυβέρνηση με την αριστερή κουλτούρα που εφαρμόζει δίνει στήριξη στους ολιγάρχες.

Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων διοδίων το 2018 είναι το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου» καθώς ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Δικτύων με έγγραφό του στις 18.04.2016 -στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου- παραδέχθηκε ότι πρόκειται να εγκατασταθούν πλευρικά διόδια στις ανωτέρω περιοχές, με τη λειτουργία τους να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους 2018, προκειμένου να υπάρχει αναλογικό σύστημα χρέωσης.

Είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς, τι θα επικρατήσει εάν μέσω των σημερινών παραδρόμων προσπαθήσει να κινηθεί ένα ποσοστό από τα 2.500 περίπου οχήματα που σήμερα εισέρχονται στους αυτοκινητοδρόμους από τους ανισόπεδους κόμβους Κρυονερίου και Βαρυμπόμπης προκειμένου να αποφύγουν τα πλευρικά διόδια. Η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη.

Από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να δημιουργηθεί ένα ελεύθερο εναλλακτικό ασφαλές δίκτυο για τους κατοίκους και όχι μόνο των Δήμων της Βόρειας Αττικής, η υλοποίηση των νέων πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών της Αττικής. Δεν είναι όμως μόνο οι συγκεκριμένοι κάτοικοι, είναι και αυτοί που επισκέπτονται τις γύρω περιοχές.

Δεν νοείται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Είναι αδιανόητη η επιβολή διοδίων σε δίκτυο μη υπεραστικό, δηλαδή σε δίκτυο με αστικά χαρακτηριστικά ενός πολεοδομικού συγκροτήματος το οποίο χρησιμοποιούν οι πολίτες για τις καθημερινές αστικές και διαδημοτικές τους μετακινήσεις.

Η πρόσφατη υπογραφείσα υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι τουλάχιστον ατελής καθώς δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικά τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και της ποιότητας ζωής των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών.

Αλήθεια που πήγαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2009 και το 2014 όταν στελέχη της πρωτοστατούσαν στη μη τοποθέτηση πλευρικών διοδίων;Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουάριος 2018 10:40

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Φωτεινή Βρύνα

Φωτεινή Βρύνα

 • Γεννήθηκα στον Πύργο Ηλείας και αποφοίτησα από το Λύκειο Πύργου. Είμαι πτυχιούχος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Ανθρωπιστικών Σπουδών (Master) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

 • Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής 2014-2019

 • http://www.fvryna.gr/


 • Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β’ Αθήνας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

 • Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, 2015

 • 2014 Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ  «ΠΡΟΝΟΗ»

 • Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, 2004 έως σήμερα.

 • Αναπληρωτής Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας 2013-2016

 • Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ Οργάνωσης Γυναικών, 2013 – σήμερα

 • Πρόεδρος παραρτήματος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ» Χαλανδρίου – Αγ. Παρασκευής

 • Γραμματέας Παρατηρητηρίου Οικογενειακού Προϋπολογισμού Νέας Δημοκρατίας, 2012-2013

 • Υπεύθυνη Τομέα Καταναλωτικών Οργανώσεων Νέας Δημοκρατίας, 2010-2012

 • Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης 2007-2009.

 • Γενική Γραμματέας ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Ν. Ηλείας, 1998.

 • Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας 1998.

 • Γενική Γραμματέας ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας 1998.

 • Συμμετείχα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO 1997, ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 • Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Γυναικών της ΑΔΕΔΥ, 1990.

 • Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας 1990 και εκπρόσωπος Γυναικών της Ομοσπονδίας στην ΑΔΕΔΥ 1990.

 • Γενική Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Κρατικών Παιδικών Σταθμών 1990.

 • Διετέλεσα εκπρόσωπος του Δ.Σ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΦΕΕ.