130x180 books

130x180 monopati

130x107mathisi

130x300 unicef

 
130x180 amnesty

130x130 warchild


130x130 reporters

130x180 doctors sans


130x180 warchild

130x180 apopseis


130x130 cancer

130x180 twitter

130x300 books

 

 

Διαφήμιση
Παρασκευή, 19 Ιανουάριος 2018 03:22

Οποιαδήποτε ομοιότητα με καταστάσεις…

  Θάνος Καλαμίδας

γράφει ο Θάνος Καλαμίδας.

Πριν από μερικές ημέρες, στη Φινλανδία ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Φινλανδικού κράτους. Ανάμεσα στις απαντήσεις της έρευνας, υπήρξαν αρκετές που έκαναν αρκετούς να πανηγυρίσουν και μερικές που έκαναν μερικούς να ανησυχήσουν. Αλλά το αποτέλεσμα που ανησύχησε περισσότερο ήταν αυτό σε σειρά ερωτήσεων για τον εμφύλιο πόλεμο.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων - ακόμα και ηλικιών 18-25 - ήξερε αρκετά για τον εμφύλιο, για τους λόγους που οδήγησαν στον εμφύλιο καθώς και την συνέχεια νικητών και ηττημένων. Σημαντικό δε ότι αυτή η ενημέρωση δεν περιοριζόταν στα σχολικά βιβλία αλλά επεκτεινόταν σε σειρά βιβλίων και βιογραφιών. Μέχρι εδώ τα ενθαρρυντικά.

thanoraf-kazina-pantouΑπό τους ερωτηθέντες ένα ποσοστό που άγγιξε το 35% πιστεύει ότι καλώς οι Λευκοί νικήσαν με ένα 16% να πιστεύει ότι θα έπρεπε να έχουν κερδίσει οι κόκκινοι. Τα ποσοστά για την Φινλανδία, έτσι όπως εξελίχτηκε και στις συνθήκες που εξελίχτηκε τα τελευταία 50 χρόνια, θα πρέπει να θεωρούνται φυσιολογικά. Αλλά σε μια άλλη ερώτηση τα ποσοστά αποκτούν ένα διαφορετικό ενδιαφέρον, γιατί το 48% δείχνει να πιστεύει ότι οι Κόκκινοι πολεμούσαν για τους φτωχούς και αυτούς που είχαν ανάγκη, οι δε Λευκοί για τους …τσιφλικάδες και την αριστοκρατία του πλούτου.

Φυσιολογικό σήμερα που η Φινλανδία έχει κατακτήσει πολλές «δόξες» και πρωτιές να κάνει τον σύγχρονο Φινλανδό περήφανο και να ευγνωμονεί το γεγονός ότι νικήσαν οι Λευκοί και όχι οι Κόκκινοι που θα τους έκαναν Σοβιετία, αλλά ταυτόχρονα αυτό δεν σημαίνει ότι εξαγνίζει τους Λευκούς. Απεναντίας, από άλλες απαντήσεις φαίνεται ότι τους θεωρούν τους Λευκούς υπευθύνους για εγκλήματα και αδικίες συχνά απάνθρωπες που δεν τιμωρηθήκαν ποτέ.

Αλλά τα πράγματα έγιναν πιο ενδιαφέροντα όταν το 33% απάντησε ότι υπεύθυνοι για τον εμφύλιο ήταν οι Κόκκινοι οι οποίοι ήθελαν να κάνουν την χώρα κομουνιστική – αυτή είναι και η «επίσημη» θεωρία – αλλά από την άλλη ένα 34% να απαντάει ότι υπεύθυνοι ήταν οι Λευκοί που φοβήθηκαν μην χάσουν τα κτήματα και τα λεφτά τους από τους φτωχούς εργάτες και αγρότες.

Τώρα εσκεμμένα για τους μη γνωρίζοντες δεν έχω αναφέρει για το πότε έγινε αυτός ο εμφύλιος. Ο φινλανδικός εμφύλιος πόλεμος έγινε το 1917 και κράτησε μόλις λίγες εβδομάδες. Σε αυτή τη περίοδο σκοτώθηκαν γύρω στις 5,000 Λευκοί και πάνω από 35,000 Κόκκινοι. Σωτήριο έτος 2017 και δεν υπάρχει κανένας ζωντανός με αναμνήσεις από τον εμφύλιο. Αυτό που υπάρχει μόνο είναι αναμνήσεις καταγραμμένες σε εκατοντάδες βιβλία και λίγα ντοκιμαντέρ της φινλανδικής τηλεόρασης, δυστυχώς τα περισσότερα με μόνους συμμετέχοντες Λευκούς. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό άρθρο να μπορέσω να επεκταθώ στο τι έγινε τότε, αυτό όμως που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή και ανέδειξε η έρευνα είναι ότι μετά από 100 χρόνια ο εμφύλιος …δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν ακόμα ζωντανά πάθη.

Τώρα βέβαια η ερώτηση είναι πως και γιατί; Πως μπορεί να υπάρχουν ακόμα ζώντα πάθη για ένα πόλεμο που κανένας ζωντανός πια δεν έχει βιώσει τις αιτίες και τις αφορμές που οδήγησαν στον εμφύλιο και πως γίνεται ενώ φαίνεσαι ικανοποιημένος για το τελικό αποτέλεσμα να μην νιώθεις δικαιωμένος, γιατί αυτό υπονοεί το 34% που πιστεύει ότι οι Λευκοί ξεκίνησαν τον εμφύλιο. Σκεφτείτε λίγο ότι η γενιά που «φεύγει» αυτή τη στιγμή είναι τα παιδιά αυτών που γεννηθήκαν γύρω από την εποχή του εμφυλίου. Οι όποιες οικογενειακές αναμνήσεις υπάρχουν πια είναι αναμνήσεις που έχουν μεταφερθεί για πέμπτη γενιά. Τι είναι αυτό λοιπόν που τις ξύπνησε και μάλιστα με τέτοια ένταση που να αμφισβητούν την ιστορία;

Apotamieuw

Οι Αληθινοί/Γνήσιοι Φινλανδοί. Το ξενοφοβικό, ρατσιστικό, ναζιστικό έκτρωμα που έχει εισβάλει στην Φινλανδική πολιτική ζωή εδώ και μια δεκαετία, που έγινε τρίτο κόμμα πριν από έξη χρόνια και είναι σήμερα συμμέτοχος στην κυβέρνηση ακόμα και από τσόντα, έχοντας χρησιμοποιήσει τον εθνικισμό και τον υπερπατριωτισμό σαν πέπλο για να σκεπάσει το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτή είναι η αιτία που ξύπνησαν πάθη 100 ετών. Ένα κόμμα που τρέφεται από το μισός είτε αυτό είναι κατά των μεταναστών, κατά των προσφύγων, των διανοουμένων, των επιστημόνων είτε κατά όποιου τους αντιτίθεται έχει δημιουργήσει ένα συναίσθημα πόλωσης που έχει βρει τις απαραίτητες θεωρητικές «απαντήσεις» σε ένα εμφύλιο που έγινε πριν από 100 χρόνια. Και δυστυχώς έχει βρει συντρόφους εκεί που δεν θα έπρεπε, ανάμεσα σε αυτούς που θα έπρεπε υπηρετώντας το σύνταγμα να διαφυλάξουν την εσωτερική ενότητα, την αστυνομία, τον στρατό και το δικαστικό σώμα.

 

Αυτή τη στιγμή η Φινλανδία σαπίζει από μέσα καθημερινά αλλά κανένας δεν έχει τη δύναμη να το πολεμήσει γιατί …γιατί το πρόβλημα τους είναι μην χαλάσει η εικόνα προς τα έξω για το πιο τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα στο κόσμο. Όσο για τον εμφύλιο κανένας και πουθενά δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει ότι σε ένα εμφύλιο δεν υπάρχουν νικητές ακόμα κι όταν την ιστορία του την γράφει …ο νικητής.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει.


ΥΓ1. Κάποιος τώρα θέλει να μου πει ότι θα αλλάξουν ΟΛΑ τα σχολικά βιβλία ΟΛΩΝ των σχολειών ΟΛΩΝ των χωρών ΟΛΟΥ του κόσμου γιατί διαφωνούν ο Καμμένος, ο ΠΑΟΚ και ο Ιερώνυμος με το όνομα;
Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία για το όνομα τα …σχολικά βιβλία δουλεύουν για την …Μακεδονία και όταν λέμε Μακεδονία δεν εννοώ τίποτα Ελληνικό. Τα υπόλοιπα είναι για να κάνει θεαματικότητες ο Σκάι, αντιπολίτευση ο βλαΚούλης και να έχει να λέει ο κάθε ρασοφόρος.

ΥΓ2. Προσοχή, ο Νίμιτς δεν είναι διαπραγματευτής. Μεσάζοντας είναι και ήρθε για να δει τι συμφέρει αυτούς που πραγματικά πληρώνουν τον μισθό του κι όχι αυτούς που φαίνεται να τον πληρώνουν.

ΥΓ3. Σαν τι ενημερώθηκε ο Ιερώνυμος πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς για το Μακεδονικό και την εξέλιξη των συζητήσεων με τον Νίμιτς; Σαν αξιωματούχος του κράτους; Σαν λειτουργός του συντάγματος; Σαν μέλλος της Βουλής; Σαν τι; Κι αν ο Ιερώνυμος γιατί όχι και ο Μήτσος ο φούρναρης;
Τελικά σε αυτή τη χώρα όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν γι αυτό και δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ προκοπή.

ΥΓ4. Όταν ο Άδωνις μιλάει για την θέση Σαμαρά στο Μακεδονικό, υπονοεί αποστασία να ρίξουν …Μητσοτάκη πάλι;

ΥΓ5. Όταν διπλώσεις τον χάρτη του μυαλού του Κυριάκου, ο Δόκτωρ ΒλαΚούλης ακουμπάει τον Κύριο Άδωνη.

*************************************

Για άλλη μια Παρασκευή στις επάλξεις ο και …εορτάζον Θάνος Ραφτόπουλος

*************************************

Στη φωτογραφία, για το κοπάδι του τσιφλικά, για την βίλα του τσιφλικά, για τα χωράφια του τσιφλικά, για το πορτοφόλι του τσιφλικά, για τις μετοχές του τσιφλικά, για να βγει στις αγορές ο τσιφλικάς, για να κάνει πλαστική η γυναίκα του τσιφλικά ας σώσουμε τη πατρίδα από τους …κόκκινους. Το Λευκό Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα την περίοδο του εμφυλίου.
Σημαντικό, Λευκοί και Κόκκινοι ξεχώριζαν από τα ανάλογου χρώματος περιβραχιόνια.Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Θάνου Καλαμίδα!


 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιανουάριος 2018 03:57

Προσθήκη νέου σχολίου

Το apopseis δημοσιεύει όλα τα σχόλια, πλην των υβριστικών. Τα σχόλια εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα τους και δεν υιοθετούμε τις θέσεις που εκφράζονται σε αυτά. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο apospeis @ apopseis.gr


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας

Θάνος Καλαμίδας, ένας Έλληνας στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στο Βερολίνο και στο Τόκιο και τελευταία στο Ελσίνκι. Για εικοσαετία ελεύθερος σκοπευτής και αναλυτής για Βρετανικά μέσα με ανταποκρίσεις από τη Νότια Αφρική μέχρι την Κίνα, από την Νικαράγουα μέχρι το Σουδάν. Τα τελευταία χρόνια αναλυτής για Σκανδιναβικά, Βρετανικά και Γαλλικά έντυπα σε θέματα που κυρίως αφορούν την ευρωπαϊκή κοινότητα.